Şimdi Ara

faz ve nötr nedir (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
1
Favori
30.946
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • fsh77 kullanıcısına yanıt
    Apartmanda üç daire hayal edin, bu dairelerden birinde siz varsınız. Her biri ayrı fazdan beslensin. Her apartmanda açık duran bir tane TV düşünün. Şimdi faz hattindan sizin TV'ye ulaşan elektronlar TV'den çıktıktan sonra nötr hattına gider. Nötr hattından da diğer dairedeki iki TV'ye giderek o TV'lerin bağlı olduğu faz hattı üzerinden trafoya geri döner. Sonra ikinci dairedeki TV'ye gelen faz akımı nötr üzerinden sizin TV'ye ve diger dairenin TV'sine gider ve onların fazları üzerinden trafoya geri döner. Bu döngü sürekli devam eder. Bu apartmanda şebekeden gelen nötr hattı kopsa bile TV'ler çalışmaya devam edecektir. Akımın kaynağa, yani trafoya, dönüş yolu nötr hattı değil, diğer fazlardır.
    Nötr hattı üzerinde ölçüm yaptığımızda sıfıra yakın değer gormemizin sebebi, fazlara ait voltajlarin bileskelerinin sıfır olmasıdır. Toprak seviyesi de sıfır volt olduğu için nötr hattında voltaj göremeyiz. Ancak herhangi bir faz ile nötr arasında voltaj görürüz.

    Yarım dalga doğrultma meselesine gelirsem, artı alternansta sizin fazdaki akım yükünüzden geçerek nötr hattı üzerinden diğer iki faza dağılıp ordan geri trafoya gider. Sonra diğer fazın birisi artı alternans olduğunda diğer iki faz, birisi sizinki, eksi alternans olur. Diğer fazdan gelen akımın bir kısmı sizin fazdan eksi alternans olarak trafoya geri döner. Üçüncü faz da artı alternans olduğunda yine benzer şekilde diğer fazlar eksi alternans olur. Bu böyle sürer gider. Nötr hattının elektriksel potansiyeli sıfırdır. Değişen şey fazın elektriksel potansiyelinin sıfırın altında ve üstünde süreli git gel yapmasıdır.
    Konuyu daha iyi anlamak için trifaze akım grafiğine bakın. Grafikte herhangi bir yerden dik çizgi çekin. Bu çizgi hizasinda sıfır çizgisinin aşağısında kalan fazlar eksi alternans üstünde kalanlar artı alternans olur. Bunun zamanla nasıl değiştiğini grafikte kolayca görebilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 9 Eylül 2022; 21:3:5 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • ipli jeton kullanıcısına yanıt

    ben burda tek faz üzerindeki dogrultmayı sormustum 3 faz olanı acıklamak kolay zaten ama merak ettiğim ,tek fazda dogrultma devresinde eksi alternansın çalışma şekli ;

    nötr hattı faza göre yüksek kaldıgından (potansiyel olarak) gerçekleşiyor yani nötr üzerinden faza doğru akım gerçekleşiyor sanki ikinci bir faz burdan giriyormuş gibi,başta bunu fark edememiştim ama işin püf noktası buymuş sonra fark edince konu benim için çözülmüş oldu.

  • fsh77 kullanıcısına yanıt
     faz ve nötr nedir


    şekilde görüldüğü gibi, pozitif alternas'ta akım d1 ve d3 diyotları üzerinden dolaşarak, devreyi tamamlıyor. negatif alternas'ta ise akım busefer devreyi, d2 ve d4 diyotları üzerinden tamamlıyor. bu şekilde tam bir doğrultma elde edebiliyoruz.

  • dergul D kullanıcısına yanıt

    sağolda sorduğum soru bunlar değildi ,neyse bem çözümü buldum darısı bilmeyenlere diyelim

  • fsh77 kullanıcısına yanıt

    zaten sorduğun sorunun açıklaması akımla ilgilidir. pozitif alternans ve negatif alternans gibi gerilimdeki "+" ve "-" tanımları da akımın yönüne yapılır. gerçek nötr noktası, akımların sıfırlandığı yıldız noktasında bulunur.(yada jenaratör sargıları uçlarında) prizdeki nötr ucu yada tesisatta nötr hattı sadece akımın nötr noktasına gittiği yada oradan geldiği yoldur. bu hat üzerinde akım sıfırlanmaz, taşınır. trafo uçlarını soracak olursan, sekonder sargılarındaki faz ve nötr uçları, primer sargılarına bağlı olarak belirlenir.

  • dergul D kullanıcısına yanıt

    benim derdim ev ve evdeki priz üzerindeki diyot ile ilgiliydi,sıfırlamadan hiç bahsetmedim ayrıca,bu konuda derdini anlatması çok zor insanın,yazan herkese tşkr ederim.

  • fsh77 kullanıcısına yanıt

    benim bahsettiğim prizde yapılan sıfırlama değil. elektriği anlamanın en kolay yolu, akımı izlemektir. bu yüzden kafana birşey takılırsa, mutlaka akımın yolunu takip et.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 10 Eylül 2022; 20:0:9 >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.