Şimdi Ara

FATİH GEMİLERİ KARADAN YÜRÜTMEMİŞ. (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
332
Cevap
7
Favori
46.681
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orjinalden alıntı: 1923gT

    Haticeye değil neticeye bakmak lazım çaktık mı çaktık


    Hem de pis çaktık




  • bi tane bile akıl dolu fikir öne süren yok sadece gırgır
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Ibadeath.

    gece zinciri sökmüşler gizlice gemileri geçirip tekrar takmış olabilirler.


    girdikten sonra zinciri niye geri taksınlar
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Xenom


    quote:

    Orjinalden alıntı: Ibadeath.

    gece zinciri sökmüşler gizlice gemileri geçirip tekrar takmış olabilirler.


    girdikten sonra zinciri niye geri taksınlar

    olay orda hocam
  • quote:

    Orjinalden alıntı: _-TaicHi-_


    quote:

    Orjinalden alıntı: Snaqe


    quote:

    Orjinalden alıntı: Erdem2602

    Yürütmemeli.

    Uçan memeli

    İncitmemeli




    Arkadaşlar bu espirilere gülmemeli
  • quote:

    Orjinalden alıntı: vires

    1) Gemilerin karadan yürütülmediğini artık neredeyse herkes kabul ediyormuş ve bu bir masalmış.

    2) Kaynaklarda gemilerin iki gecede yürütüldüğünden söz ediliyormuş.

    3) Gemilerin geçirileceği alan yokuş, tümsek ve çukurlarla dolu ve sık bir ormanlık alanmış. Dolayısıyla sadece ağaçların kesilmesi bir ay alırmış.

    4) Eğer gemiler Kasımpaşa’dan indirilmiş olsaymış, Bizanslılar daha yoldayken gemilerin gelişini görürmüş.

    5) Bu gemiler Haliç’in ormanlık bölgesinde kalan Okmeydanı’nda yapılmış ve yapımına 7-8 ay öncesinden başlanmıştır. Bu iddiaya dayanak olarak da iki ‘kaynak’ zikrediliyor: Evliya Çelebi ile Müneccimbaşı.

    Sırasıyla cevaplandıralım:

    1) Acaba sözü edilen ‘herkes’ nasıl bir şeydir? Bilim adamları mıdır bunlar, yoksa iddia sahipleri gibi düşünen birtakım tarih meraklıları veya ‘kaynaklar’ mı? Belli değil. Mesela Fatih devri üzerine uzmanlığı tartışılmayan Halil İnalcık hoca mı? Aksine, hoca tam tersini savunuyor. Hammer mi? Hayır. Babinger mi? Ne münasebet! İlber Ortaylı mı? İddialara gülüp geçiyor. Kim öyleyse bu ‘herkes’? Kendi kitaplarını okuyup ikna olan ‘fanları’ mı?

    Masal, öyle mi? Kuşatmayı yaşamış şahitlerin anlattıkları da mı kâr etmiyor? Nicolo Barbaro Bizans’ın içinden anlatıyor yetmiyor, Tursun Beğ dışından anlatıyor olmuyor, ilk tarihçilerimizden Neşrî anlatıyor, kâfi görülmüyor, Âşıkpaşazade yetmiş pare gemi ‘kurudan’, yani karadan yelken açtı diyor, kaale alınmıyor, Venedikli Zorzi Dolfin de atıyor anlaşılan. Yani bütün bu fethi ya yaşamış ya da en yakınlarından dinlemiş olanlar birleşmiş ve bir masal uydurmuşlar bize. Ne mecburiyetleri vardı peki? Birbiriyle ilgisiz şahitlerin aynı olay üzerinde ittifak etmiş olmaları gemilerin karadan yürütüldüğüne en büyük kanıttır ve o ‘herkes’ her kimlerse hiçbir kıymet ifade etmez.

    2) Gemilerin bir veya iki gecede yürütüldüğünü iddia edenler Bizanslılardır, Osmanlılar değil. Bunu iyice anlamak lazım. Bizim kaynaklarda gün verilmez. Peki Bizanslılar neden bir gecede diyor? Onlar ilk gemileri ancak sabahleyin görebildi de ondan. Oysa bu konuda bir kitap da yazmış bulunan Feridun Emecen’in de belirttiği gibi (İstanbul’un Fethi Olayı ve Meseleleri), hazırlıklar en az iki hafta öncesinden başlamış olmalıdır. Belki de daha önceden, yani Rumeli Hisarı’nın yapımıyla eşzamanlı olarak. Dolayısıyla bir gecede bu kadar gemi geçebilemez, gemi başına 11 dk düşüyor vs. demek Bizanslıların hayretiyle Osmanlıları yargılamak olur ki, adaletli olmaz.

    3) Bu alanın temizlenmesi bir iki günde yapılmadığına göre neden olmasın? Sonra ağaç kesilmesi neden bir ay sürsün ki? Orası hiçbir zaman bir orman arazisi değildi. Belki yer yer ağaçlar vardı Tophane sırtlarında, nitekim Fındıklı isminin buradaki fındık ağaçlarından geldiği söylenir. Yani öyle dev ve sık ağaçlıklar mevcut değildi. Şunu da belirtmek yerinde olur ki, o zamanlar Tophane semtinde bulunan Karabaş deresi yatağının kullanılmış olması da ihtimal dahilindedir. Bir iki kaynak bu noktaya değinmektedir. Bu durumda dere yatağı genişletilip düzeltilerek gemilerin geçmesine uygun bir hale getirilmiş olabilir.

    4) Görseler ne yapabileceklerdi Bizanslılar? Hiç düşündünüz mü? Osmanlı ordugâhı Okmeydanı’ndan Kasımpaşa sahillerine kadar uzanıyordu. Yani Bizans ve Venedik gemileri buralara çıkamıyordu ki! Neden? Osmanlı topçuları onları keklik gibi avlarlardı da ondan. Bu yüzden bugünkü Galata Köprüsü ile Eyüp Köprüsü arasına sıkışıp kalmıştı Bizans donanması. Görseler de ellerinden bir şey gelmezdi yani. Nitekim gelmedi de. Fatih zincirin önüne bir filo göndererek Bizans gemilerini meşgul etti bir süre. Bu arada Galata’nın üzerinde bir tepeye yerleştirdiği havan toplarına aşırtma atışlar yaptırarak bu gemilerin Haliç’e indirilmiş Osmanlı gemilerine hücumunu engelledi. Böylece Bizans donanması Haliç’in ağzında çakılı vaziyette kaldı kuşatma boyunca. Ve seyretti muhteşem operasyonu. Bir tek işe yaradı bu gemiler: İstanbul düşünce mağluplarını Avrupa’ya kaçırmaya.

    5) Gemilerin Okmeydanı ormanlarında yapılıp Haliç’e indirildiği iddiasına denizciler ne der bilmem. Ama bildiğim kadarıyla, suya indirilip sınanmadan bir gemi yola çıkamaz, çıksa da az sonra batabilir. Böyle saçmalık olmaz. Bu gemiler daha önce muhakkak denenmiş olmalıydı. Karada gemi yap, denize indirir indirmez yüzsün, üstelik savaşsın. Olacak şey mi bu? Bu yaş tahtaya basmayacak kadar akıllı ve tecrübeliydi Osmanlı denizcileri.

    Yalnız dikkat edin, fethe şahit olmuş hiç kimseyi kaynak gösteremiyorlar. Onları, başka bakımlardan ciddiye dahi almadıkları Evliya Çelebi’ye dört elle sarılmış görmek gülümsetiyor beni yalnızca. Evliya Çelebi fetihten yaklaşık 230 yıl sonra öldü, Müneccimbaşı ise yaklaşık 250 yıl sonra. Şimdi elinizi vicdanınıza koyun ve söyleyin: Gemilerin karadan yürütüldüğünü söyleyen onlarca şahit varken bu ne kadar abes bir zorlamadır? Şahitlere inanmayacaksınız ve sırf Fatih böyle muhteşem bir operasyonu başaramazdı demek için olaydan 200 küsur yıl sonra yaşamış insanların söylediklerine mal bulmuş mağribi gibi saldıracaksınız. Ve bunu ‘aykırı tarihçilik’ olarak ciddiye almamızı isteyeceksiniz. Kaldı ki, bu iddia Sadrazam Mahmud Paşa’nın menkıbelerinin anlatıldığı meşhur bir halk kitabına dayanır. Yani dayandıkları kaynak, en başından hurafe diye bir kenara ittikleri evliya menakıbnamesidir. Yağmurdan kaçarken doluya tutulmak diye buna derler herhalde.

    Daha 72 parça geminin asıl görevinin Haliç üzerine köprü kurmak olduğunu yazacaktım. Bu gemilerin sayısının ve boyutlarının bile Haliç’in en dar yerini kaplayacak şekilde santimi santimine belirlendiğini ve yan yana geldiklerinde yaklaşık 350 metrelik en dar yerlerinden biri olan Defterhane iskelesiyle Kumbarahane arasında bir köprü oluşturduklarını söylemekle yetineyim. Bu dahi 21 yaşındaki ‘çocuk’un harikalarındandır."


    Üstüne laf söylenmez herhalde, ayrıca bilgine hayran kaldım.




  • yok canım ben yazmadım onu mustafa armağanın yazısından alıntı. bide şu güzel cümleyi söylemiş ; "Karadan yürüttü ama kafalarımızdan yürütemedi diyorum; kendilerine. Hakikaten kafalarımız yapıp ettiklerini almıyorsa Fatih ne yapsın?"
  • quote:

    TARİH BÖLÜMÜNde OKUYAN BİR BAYAN SÖYLEDİ.

    HERKES ÖYLE BİLİYOR ama GERÇEK BAŞKA İMİŞ.

    NEDİR?
    Bu cümleyi kuran İNSANMI?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: oLdSchooLz

    bi tane bile akıl dolu fikir öne süren yok sadece gırgır

    akıl dolu fikri zamanında Fatih Sultan Mehmet bulmuş zaten de daha burda neyin muhabbeti yapılıyor bunu anlamak güç
  • elin ingilizi yoktan canavar var edip bunu millete pazarlayabiliyor : Lock Ness Monster
    biz ise elimizdeki efsanevi değerleri yitirmek için elimizden geleni yapıyoruz, bravo.
    çok iyi iş başarmış bunu sana diyen bayan
  • Tek bir çakı bıçağıyla boeing uçağının tam 162 km gidebileceğini biliyor muydunuz?
  •  FATİH GEMİLERİ KARADAN YÜRÜTMEMİŞ.

     FATİH GEMİLERİ KARADAN YÜRÜTMEMİŞ.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dmc 12 -- 29 Eylül 2008; 2:18:53 >
  • Bayanın dediği Külliyen yalan...

    Hatta gemileri taşıyacak kazıkları kayganlaştırmak için Cenevizliler'den yağ alındı...

    (Bugünkü Galata'nın bulunduğu yerde , o zamanlar Cenevizliler yaşıyordu...)
  • Bir ekleme yapmak istiyorum...

    Gemiler sadece Galatanın bir ucundan sudan çıkarılıp öteki ucundan suya indirilmekle kalmadı...

    Gemiler Okmeydanı'nda , Halici karşıdan gören tepede (ismini unuttum) inşa edildi ve Okmeydanından Haliç'e kadar , yine silindir kazıklar vasıtasıyla kaydırıldı...


    Anlaşılan , Batı Roma İmparatorluğu'nun torunları , hala olayı hazmedememişler...


  • Aslında Fatih Sultan Mehmet döktürdüğü koca topları zincirlerin bağlı olduğu surlara doğru tutupra ateş etseymiş kısa yoldan hallolurmuş. Bencu bunu O da akıl etmiştir. Ama kafasından şöyle bir şey geçmiş olabilir. " lan ben obyle bırsey yapsam mıllet bana guler en iyisi şöyle abartılı bir şey yapalımda 2000li yıllarda cocuklar kıtaplarında okudugunda gurur duysunlar"
  • Evet aslında denizi yerinden oynatmışlar gemiler yürütülmemiş
  • quote:

    Orjinalden alıntı: 1923gT

    Haticeye değil neticeye bakmak lazım çaktık mı çaktık



    züpersin
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Citizen

    Tek bir çakı bıçağıyla boeing uçağının tam 162 km gidebileceğini biliyor muydunuz?


    [sm=alala.gif} Nasıl oluyor o iş?
  • Allah izin verirse herşey olur
  • quote:

    Orjinalden alıntı: tpt_hf


    quote:

    Orjinalden alıntı: Citizen

    Tek bir çakı bıçağıyla boeing uçağının tam 162 km gidebileceğini biliyor muydunuz?


    [sm=alala.gif} Nasıl oluyor o iş?

    kesİŞ
  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.