Şimdi Ara

Fatih Altaylı dan Ford Modeo yazısı...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
1.177
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yeni Ford Mondeo’yu ilk kez bir kaçyıl önce bir fuarda gördüm.

Uzaktan bakınca, “Acaba Aston Martin’in 4 kapılı modeli bu mu?” diye düşündüm.

Ön ızgaranın bire bir Aston Martin’in önüne benzemesi, basık ve keskin hatları bende bu izlenimi uyandırdı.

Sonra bir de baktım ki Ford’un standında duruyor.

Konsept bir otomobil zannederek yanına gittim.

Bir de baktım, “Mondeo” imiş.

Otomobili anlatmak için yanıma gelen Ford yetkililerine “Aston Martin’le Ford yolları ayırdı ama galiba dizaynır Ford’da kaldı” dedim.

Güldüler.

Bana göre yeni Ford Mondeo’da kesinlikle Aston Martin’in efsane dizaynırı Ian Callum’un parmağı var gibi duruyordu.

Ama biliyordum ki Ian Callum, Ford’a geçmemişti, hatta o günlerde Jaguar’a geçmişti veya geçmek üzereydi.

“Hayır” dedi Ford’cular. “Ian Callum’la otomobilin alakası yok.”

“O zaman Moruy Callum çizmiştir” dedim.

TASARIMI MURAT GÜNAK’IN

Moruy Callum, Ian Callum’un kardeşi ve Ford’un dizayn bölümünün müdürü.

Sonunda öğrendim ki yeni Ford Mondeo’yu bir Türk çizmiş.

Murat Günak.

O da otomobil dizayn dünyasının önemli isimlerinden.

Ben tanıdığımda Peugeot’nun dizayn bölümü başkanıydı.

Sonra Mercedes, Volkswagen, Chyrsler derken şimdi Ford’da. “Yeni Mondeo onun eseri. Ford Mondeo’yu kapımın önüne bıraktıklarında biraz hayal kırıklığına uğradığımı söylemeliyim.

1.5 litrelik küçücük Ecoboost motorlu koca bir otomobil geldi. “Bu motor bu otomobili nasıl götürecek?” diye merak hatta kaygıyla direksiyona geçtim.

Yeni Ford Mondeo’nun içine oturunca bunun bir Mondeo’dan çok Ford’un artık üretmediği ama bana göre şahane bir otomobil olan Ford Scorpio’ya benzediğini fark ettim.

İçindeki ilk izlenimim çok olumlu oldu. Göstergeler çok şık, koltuklar rahat, iç mekân çok çok geniş. Orta konsolda kocaman dokunmatik bir ekran.

Sony tarafından yapılmış oldukça iyi ve kullanışlı bir ses sistemi. Microsoft tarafından geliştirilmiş bir on board bilgisayar ve çok kolay ulaşılabilen fonksiyonlar.

Bir Mercedes S Klasse veya 7 serisi bir BMW’de ne varsa hepsi Mondeo’da mevcut.

Şerit tutma asistanı, kör nokta uyarı sistemi, aklınıza gelebilecek her şey ve bunlar direksiyondaki tuşlardan çok rahatça kontrol edilebiliyor. Ne yazık ki elektrikli olmayan koltuğu ayarlayıp sürüş pozisyonuma getirdim. Ön koltuk çok rahat ve benim gibi 1.88 boyunda, oldukça uzun bacaklı birinin bile rahat bir sürüşüne izin veren bir konfor sağlıyor.

Yeni Mondeo dışarıdan olduğu kadar içeriden de güzelleşmiş. Malzemeler kaliteli. Bu arada kumaş koltukların deri koltuklardan çok daha rahat olduğunu bir kez daha anlıyorum.

Ford Mondeo’nun arka koltuğu da çok rahat. Geniş bir diz mesafesi sağlıyor. Elle açılıp kapatılan yan perdeler var. Bagaj ise devasa. Eski Amerikan otomobillerinin içine küçük bir otomobil alacak büyüklükteki bagajlarını hatırlatıyor.

MAALESEF ÇOK TÜKETİYOR

Şunu da söylemeden geçmeyeceğim. Mondeo’nun 1.5 litrelik küçük motoru yakıt tüketimi konusunda o kadar da küçük değil.

100 kilometrede yaklaşık 12 litre tüketiyor. Çünkü sonuç olarak fiziksel bir gerçek var. Belirli bir ağırlığı belirli bir yerden belirli bir yere götürmek için gereken enerji belli. Bu enerjiyi sağlamak için gereken yakıt miktarı da belli.

Yani küçük motor size hem alım satımda hem de MTV’de vergi avantajı sağlıyor ama yakıt konusunda o kadar da avantajlı değil. Aklıma bizim Galatasaray’ın eski basketbol şube sorumlusu arkadaşım Özcan geliyor.

Her otomobil değiştireceğinde “Abi Mondeo alacağım. Üçte bir fiyata aynı konfor” der durur.

Biz de güleriz.

Özcan bu Mondeo’yu görse yıllardır söyleyip durduğu bu fikri sonunda hayata geçirir gibime geliyor. Çünkü bu yeni Mondeo tam makam arabası.

Üstelik de full aksesuvarlı haliyle yaklaşık 110 bin TL fiyat etiketi var.

Yani benzer konfor ve donanımın en az üçte bir fiyatına...

NOT: Bu yazıyı yazdıktan sonra Faruk Süren ve Ali Dürüst’le mutat cuma yemeği için buluştuk. Bir de baktım ki Faruk Abi makam aracı olarak Mondeo kullanmaya başlamış.

• Bu adamda herseyden anlıyor yav. Anlamadıgı bir konu yok mu

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şu mondeo yu Abartmayin Artık
    Çöp

• Bu adam Mondeo değil de Passat Highline+Tdi+Dsgye binse kitap yazar demek ki

• Güzelde motor şanzıman sıkıntı. Adam gibi 140–150 beygir dizel iyi bir otomatik şanzıman olsa ben bile düşüneceğim. Ama şu halde dağ gibi arabayı manuel ve güçsüz bir motorla almak istemem. Benzinli desen sıkıntı. Hani arkadan itişli çok iyi şanzımanlı bir eğlence arabası olsa benzine katlanırsında bu haliyle gemi gibi araba.

• fatih altaylı malum medyanın adamı değil mi ? o ne anlasın mondeodan.Zaten altlarında mercedes bmw ler var
  • Hiç güleceğim yoktu gerçekten.
    S Class son haliyle resmen çağ atladı. Bentley , RR kıvamında olan S Class la nasıl Mondeo yu karşılaştırıyor anlamadım.
    Bu yazıdan öğrendiğim tek şey bu adamın arabadan 1 gram anlamadığı.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bana da on bin dolarlar versinler yeminle yeni bir din oluşturup kitap yazar kapağına mondeo koyarim. Fatih Altaylı ne anlar la arabadan. Biri yazmış o imza atmış parasına bakmıştır .

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Milletin kimyası harbiden bozulmuş.
    Yazıyı veya arabayı değil adamı tartışıyorlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: sistemli adam

Milletin kimyası harbiden bozulmuş.

Ya sen kimi kandiriyorsun ?

Aynı Yazıyı Yılmaz ozdil yazsa konu Acar miydin soyle hadi dogruyu

• quote:

Orijinalden alıntı: TheCaliph_

quote:

Orijinalden alıntı: sistemli adam

Milletin kimyası harbiden bozulmuş.

Ya sen kimi kandiriyorsun ?

Aynı Yazıyı Yılmaz ozdil yazsa konu Acar miydin soyle hadi dogruyu

Yılmaz Özdil ne alaka ? Otomobili görse bonba diye atar.
    Beğenirsiniz veya beğenmezsiniz ama altaylı uzun yıllardır araç test eder, fuarlara katılır vs.vs. Yani otomobile ilgisi vardır.
    Sizlerin sabitlendiği şey belli o nedenle şu yazsa beğenirdim demeye getirmişsiniz, benim demek istediğimi desteklemişsiniz.

• "Hayır dedi ford'cular" yazısını görünce istemsiz güldüm

• şu murat günaka söyleselermiş de arabanın arkasını da tasarlamayı unutmayaymış iyi olacaydı..
  • quote:

Orijinalden alıntı: muratdns

Bu adam Mondeo değil de Passat Highline+Tdi+Dsgye binse kitap yazar demek ki

Aynen yaw

• Fatih Altaylı'nın şu anda evinin önünde Avis plakalıklı Kırmızı Mondeo duruyor

• Mondeo güzel araba ama boyutları biraz büyük o tasarıma göre,yoksa krokanlı çikolatalı pasta gibi araba

• amerikada fusion modeli olarak satılıyor,motor ve donanım farkı vardır tabi

• Arabayı test ettim çok beğendim.

Ama değinmek istediğim iki husus var.

1-Aracın bagajı 420 küsür litre. D sınıfı için çok küçük. Sebebi de tam boy stepne olması. Fatih Altaylı buna büyük dediğine göre i10 falan kullanıyor herhalde.

2-Araç şimdiye kadar kullandığım en iyi araç. Çok beğendim. Buna rağmen rahatlıkla söyleyebilirim ki forumda çok abartılıyor.

Umarım ford bu aracın 1.0 ecoboost olanını da getirir çok merak ediyorum o motorun bu araçtaki performansını.
  • Adam arabadan anlıyor, Ferrarisi olan tek gazeteci!

http://www.sozcu.com.tr/2014/gundem/turkiyede-ferrari-sahibi-tek-gazeteci-461192/

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 410 litre bagaji mi var

Astra h sedan bile 490 litre. Bir de d sinifi olacak.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.