|
Alkolden dolayı Stajyer/Aday Sürücü Ehliyetinin Kaptırılması ve Geri Alınması Hakkında Rehber (2023 Güncel)
Stajyer veya aday sürücüler olarak ehliyet alırken alkol sınırının aşılması durumunda ehliyetinizin kaptırılması söz konusu olabilir. Bu metinde, stajyer/aday sürücülerin alkol nedeniyle ehliyetlerini kaptırmaları ve geri almalarıyla ilgili güncel bilgiler yer almaktadır.
Stajyer Ehliyeti Alkolden Kaptırma
Stajyer sürücüler, özel olarak belirlenmiş 0,50 promil alkol sınırını aştıkları takdirde ehliyetlerini 6 ay süreyle kaybederler. Bu süre, aday sürücüler için de aynıdır.
Stajyer Ehliyetinin Alkolden Kaptırılmasında Geri Alma Süreci
Ehliyetinizin kaptırılmasının ardından, geri alma işlemi için aşağıdaki adımları izlemelisiniz:
- İdari Para Cezasını Ödemek: Alkollü araç kullanmaktan aldığınız idari para cezasını zamanında ödemeniz gerekmektedir.
- Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Programına Katılmak: Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir kuruluşta 10 günlük alkol ve madde bağımlılığı tedavi ve eğitim programına katılmalısınız.
- Direksiyon Sınavına Girmek: Ehliyetinizi geri almak için direksiyon sınavına girmeniz gerekmektedir.
Stajyer Ehliyetinin Alkolden Kaptırılması ve Geri Alma Süreci 2023
2023 yılında stajyer ve aday sürücüler için alkollü araç kullanma cezası ve ehliyet kaptırma süresi aynı kalmıştır. Ancak, alkol ve madde bağımlılığı tedavi ve eğitim programına katılma süresi 10 güne uzatılmıştır.
Stajyer Ehliyetinin Alkolden Kaptırma Süresi
Stajyer sürücüler, alkol sınırını aştıkları takdirde ehliyetlerini 6 ay süreyle kaybederler. Bu süre, ehliyetin geri alınması için yapılması gereken işlemler tamamlanana kadar uzayabilir.
Sonuç
Stajyer veya aday sürücüler olarak alkollü araç kullanmak, ehliyetinizin kaptırılmasına ve dolayısıyla araç kullanma hakkınızı kaybetmenize neden olabilir. Bu nedenle, alkollü araç kullanmaktan kaçınmalı ve traffic kurallarına uymalısınız.