Şimdi Ara

Alkolden ehliyet kaptıran STAJYER/ADAY sürücü rehberi 2019/2020

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
45
Cevap
1
Favori
51.856
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar herkese merhaba. Başlıktan da anlaşılacağı üzere 5 ay önce alkolden ehliyetini kaptıran ve geçen gün yeniden ehliyetini alan bir aday sürücü olarak internette bu konu hakkında hiç doyurucu bilgi olmadığını gördüm. Bu sebeple bu konudan mağdur olanlara rehber olacak bilgileri paylaşacağım.

    Değerli stajyer/aday sürücü, öncelikle şunu söylemek istiyorum ki 0.20 promil üzeri çıkarsa ehliyetin direkt iptal oluyor. 5 aydır bu konudan dolayı hayatı kararmış birisi olarak söylüyorum, kesinlikle ama kesinlikle alkollüyken direksiyon başına GEÇME!

    Prosedür nasıl işliyor?

    a. Eğer 0.20-0.50 arasında alkollü yakalandıysan 6 ay beklemene gerek yok. Çünkü kanunda stajyer/aday olmayan sürücüler 0.50 promil altında yakalanınca ceza yemiyorlar ve direkt devam edebiliyorlar. Biz de bu kanuna tabiiyiz ancak ceza yemeden ve 6 ay beklemeden direkt ehliyetimiz iptal ediliyor.

    b. Eğer 0.50 promil üzeri yakalanırsan hem 1002 TL (2020 itibariyle 1228 TL) ceza yiyorsun hem ehliyetin iptal oluyor hem de 6 ay bekliyorsun!

    - 0.20-0.50 promil arası yakalandığını farzedersek -,

    1) 6 ay beklemene gerek yok!

    2) Psikoteknik raporu alman gerekiyor. Bu raporun güncel (2019) fiyatı 600 TL. Normalde otobüs şoförleri vs. 200 TL'ye bu belgeyi alabiliyor ancak bizim durumumuz farklı. Psikoteknikteki sorumlu psikolog raporu almadan önce sisteme alkolden kaptırdığımızı ve stajyer/aday sürücü olduğumuzu belirtmek zorunda ve fiyatı maalesef bu şekilde. Raporu almak 1 saat civarı sürüyor.

    3) Psikoteknikten YETERLİ raporunu aldıktan sonra devlet hastanesine gidip psikiatrdan da YETERLİ raporu alacaksın. Bunları aldıktan sonra ilk aşamayı bitiriyoruz.

    4) Sürücü kursuna yeniden kaydolacaksın. Ancak unutmaman gereken çok önemli bir nokta var. Sürücü kursuna yeniden kayıt yaptırmadan önce kaptırdığın ehliyetini hangi kurstan aldıysan orası MEB'e dilekçe yazacak ve eski ehliyetini sistemden düşüreceksin. Bu aşamayı hızlandırmak için bizzat kendiniz gidip yazdırıp MEB'e teslim edin yoksa kurs sizin dilekçenizi MEB'e götürmez!

    Soru: Emniyetten de ehliyetimi iptal ettirecek bir dilekçe vs. alacak mıyım?
    Cevap: Hayır! Emniyet zaten ehliyeti iptal ettiği için sistemden direkt düşüyor. MEB'den sildirmen yeterli olacaktır.

    Soru: Ehliyetim iptal oldu ancak e-devlet'te hala ehliyetim gözüküyor ve iptal bilgisi var.
    Cevap: Evet o gözükecek. Ancak emniyetin sisteminde ehliyetin kayıtlı değil merak etme. Yeni ehliyetini aldığın zaman sisteme direkt onun bilgileri düşecek.

    5) Sürücü kursuna kayıt yaptırdıktan sonra bilinen prosedür işleyecek. Yazılı sınav/direksiyon vs.

    6) Başarılı olduktan sonra ehliyet harcını yatıracaksın ve İl Nüfus Müdürlüğünden randevu alıp gideceksin çünkü bu işe 2018'den sonra Emniyet değil Nüfus bakıyor. Ancak gitmeden önce kursa gidip belgelerini geri al! Eskisi gibi dosyanın imzalanmasını vs. bekleme her şey elektronik işliyor, 1-2 güne çıkıyor dosya. Zaten ehliyetini almaya gittiğinde memura sadece sağlık raporunu vereceksin.

    - 0.50 promil üzeri yakalandığını farzedersek -

    Yukarıdaki tüm her şey senin için de geçerli. Ancak bunları yapmadan önce cezanı yatırman ve 6 ay beklemen gerekiyor.

    Bu kadar arkadaşlar. Umarım faydalı olur. Size yeniden söylemek istiyorum ki alkollü araç KULLANMAYIN. Alana kadar çektiğim sıkıntıları bir ben bilirim... Kolay gelsin.







  • Başlığı takip edeceğim bu arada arkadaşlar. Sorusu olan ve aklına takılan bir şey olan varsa cevaplayacağım.
  • Veee şunuda eklemek istiyorum..
    Bir tane biradan bir şey olmaz miller içeyim demeyin, çünkü ölçüm cihazları hatalı ölçüyor yüksek promil gösterir canınız yanar benden demesi.. Sakın ha sakın alkollü iken araç kullanmayın-kullandırtmayın..
  • Bilgiler için çok teşekkür ederim ancak 0.21 0.50 arası ölçüldü ama yine de 6 ay beklemem gerektiği söylendi ve kağıtta da bu yazıyor ailemin aracıydı bundan dolayı mı en kosa zamanda nasıl geri alabilir bir hata mı var acaba
  • Alkol aldığımda aracımı trafiğe çıkarmadan, aynı otopark içerisinde yerini değiştirmem gerekse dahi o kontağı çevirmem. Hiç bir güç de bana o kontağı çevirttiremez.
  • Ankaralıyarıkss A kullanıcısına yanıt
    Hayır. Kesinlikle beklemiyorsunuz. O işte bir hata var... Hakkınızı arayın.
  • Merhabalar, bugün itibarıyle ehliyetimi kaptırmış bulunmaktayım, stajyer sürücü olarak promilim 0.50 cıktı ve ehliyetimi almalarına bir sözüm yok ama üstüne 1228 tl para cezası yedim ilerleyen sürede e devletten kontrol ettiğimde ehliyetim üzerinde 20 puan ceza işlenmiş iptali gözükmüyor para cezası gözüküyor kullandığım araç ruhsatta hususi işli bu duruma anlam verebilmiş değilim e devlette sürücü belge durumum stajyerligi yok gözüküyor cezada stajyer olarak görünüyor ama iptal durumu yazılmamış ceza puanı eklenmiş bu durum da bir karmaşıklık bir hata var gibi sizce durum nasıl olur bugün icerisin de trafik şubeye gidip soracağım
  • drzig D kullanıcısına yanıt

    Kardeşim bende ehliyetimi 0.25 promilden kaptırdım stajyer ehliyet olduğu için iptal edildi şimdi e devletten bakıyorum hala ehliyetimin olduğu yazıyor ve daimi iptal yerine diğer iptal yazıyor bana bunu açıklayabilirmisin şuan tereddütte kaldım acaba iptal edilmişmi edilmemişmi 1228 tlde cezasını ödedim

  • 0.50 promile kadar stajer ehliyetlerde herhangi bir para cezası yoktur.E devlet içinse karakola yada nifus müdürlüğüne danışabilirsin.Ama belirttiğin promildeyse üzerine düş şikayette bulun.

  • Ben yeni kaptırdım ve altı ay bekleyeceğimi söylediler bir kaç yerde de aynısına rastladım, promil 0.33
  • Arkadaşlar hakkınızı arayın. 0.50 altı olunca 6 ay beklemiyorsunuz. Ben 0.49'la kaptırdım nasıl aldım 6 ay geçmeden?

  • Yahu kaç tane trafik şubeye gittiysem altı ay bekliyeceksin diyor kimisinin hiçbirsey bildiği yok anlamadım arkadas bu nasıl iş.48/5 e tabii diyorlar

  • Mfshjhs M kullanıcısına yanıt

    Kursa tekrar yazilmadan alabildinizmi ehliyetinizi?

  • KARAYOLLARI TRAFİK KANUNUNA GÖRE


    Normal Sürücüler


    Hususi otomobil sürücüleri için 0,50 promil üzeri, diğer araç sürücüleri için 0,20 promil üzeri alkollü araç kullanımı yasaktır.



    Tespiti halinde: son ihlal tarihinden itibaren geriye doğru beş yıl içinde

    --birinci defasında altı ay, 

    --ikinci defasında iki yıl, 

    --üç veya üçten fazlasında ise her seferinde beşer yıl süreyle sürücü belgesi geri alınır.


    * Teknik cihaz kullanılmasını kabul etmeyen sürücüye idari para cezası verilir ve sürücü belgesi iki yıl süreyle geri alınır.


    * Yapılan tespit sonucunda 1,00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen ve 2918/48 e göre işlem yapılan sürücüler, ayrıca TCK 179 a göre adli işlem yapılmak üzere 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemi ile mahalli zabıtaya teslim edilir.



    KARAYOLLARI TRAFİK KANUNUNA GÖRE


    Aday sürücüler

    --------------

    Ek Madde 17 – (Ek: 12/7/2013-6495/22 md.)

    İlk defa sürücü belgesi alanlar en az bir yıl süre ile aday sürücü olarak kabul edilirler.

    Aday sürücülüğün süresi, aday sürücülerin sürücü belgelerinin iptal edilme ve yeniden sürücü belgesi alma şartları ile diğer usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.


    Aday sürücülükle ilgili Yönetmelikte düzenlenen esaslar aşağıda


    KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİ


    Aday sürücülük


    Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ilk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar, belgenin alındığı tarihten itibaren iki yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilir.


    Aday sürücülük süresi içerisinde 2918 sayılı Kanunun;

    a) 47 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin üç kez ihlal edilmesi, (Kırmızı ışık ihlali)

    b) 48 inci veya 118 inci maddelerine istinaden sürücü belgelerinin geri alınması, (Uyuşturucu, uyarıcı madde, alkol ve ceza puanından)

    c) 51 inci maddesinin üç kez ihlal edilmesi, (Hız limitlerini aşmak)

    ç) 53 üncü maddesinin ikinci fıkrasının üç kez ihlal edilmesi, (dönüş kuralları...)

    d) 74 üncü maddesinin üç kez ihlal edilmesi, (yaya ve okul geçitlerindeki kurallar..)

    e) Koruyucu tertibatın kullanılması ile ilgili 78 inci maddesinin üç kez ihlal edilmesi hallerinden


    herhangi birinin gerçekleşmesi veya araç cinsine bakılmaksızın 0,20 promilin üzerinde alkollü olarak araç kullanıldığının tespit edilmesi veya toplam 75 ceza puanının aşılması durumunda sürücü belgesi trafik görevlilerince iptal edilir.


    Belgesi iptal edilenlerin tekrar sürücü belgesi alabilmeleri için; sürücü kurslarına devam etmeleri ve yapılan sınavlarda başarılı olarak motorlu taşıt sürücüsü sertifikası almaları gerekir. Bu kişilerin sürücü kurslarında eğitime başlayabilmeleri için tabi tutulacakları psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesi sonucunda sürücülüğe engel hali bulunmadığını gösterir belgenin sürücü kursuna ibrazı ve varsa iptal nedenlerinde yer alan geri alma süreleri kadar zamanın geçmiş olması zorunludur.

    -----------------------------------------------------------------------




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kadobay -- 2 Nisan 2021; 22:45:44 >




  • Evet, bir aptal da ben... besiktas tünel cikisinda cevirmeye denk geldim ve .30 promil alkolle 1 yıllık stajyer ehliyetimi kaptırdım. İtiraz ettim, olaydan 2 saat sonra kan testi verdim ve .10 cikti. İtiraz dilekcesi mahkeme avukat vb gibi şeyler sonucunda kararin iptali saglanabilirmi acaba

  • Merhaba sürücü kursuna dilekce yazdirmadan farkli sehirden ehliyet alirken direkt bulundugum il meb e kendim dilekce yazamaz miyim 😥acil lütfen😥😥
  • Vay be stajyer sürücü olayını ilk duyduğumda saçma bulmuştum da konuya bakınca stajyer sürücü olarak alkollü direksiyon başına geçen bu kadar kişinin olması düşündürücü.

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.