Şimdi Ara

Fantastik bir roman için en iyi zaman teması hangisidir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
787
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bir roman yazacam da, iki farklı zaman teması düşündüm şimdilik. Biri ortaçağ mimarisi ve silahları ile, ama gelişmiş mühendislik bilgisi de var, yani steampunk diyebileceğimiz şeyler de mevcut, ve tabii ki ilk model tabancalar. Kıyafetler 1930'lar New York'u gibi, müzik de öyle.
    Diğer bir zaman ise tamamen normal ortaçağ, ama kıyafetler yani moda biraz fantastik tabi, millet pasaklı falan değil öyle.
    Sizce hangisini yapsam? Ya da başka bir öneri var mı?

Edit: Arkadaşlar hikaye sanki tarih içinde gizli kalmış kurgu bir dönemde değil, ortaçağın özelliklerini taşıyan parodi bir evrende geçecek, bazı arkadaşlar yanlış anlamış diye belirtmek istedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Joseph Nightingale -- 23 Mayıs 2012; 17:04:31 >

• Birde 3000 li yılları düşünebilirsin mesela.Evet emsalleri vardır ama hayal gücüne kalmış bir durum bu.Fantastik bir roman yazacağını söyledin 3000 li yıllarda uyuyan bir gücün uyanması üzerine bir roman yazabilirsin , modern dünyamızı fantastikleştirebilirsin mesela.Ya da işi küresel ısınmaya vurup , dünyayı daha çok kıyametten sonraki bir hale sokup içine fantastik öğeler yerleştirebilirsin.Uçuk kaçık fikirler biliyorum ama neden olmasın
  • quote:

Orijinalden alıntı: alidinc06

Birde 3000 li yılları düşünebilirsin mesela.Evet emsalleri vardır ama hayal gücüne kalmış bir durum bu.Fantastik bir roman yazacağını söyledin 3000 li yıllarda uyuyan bir gücün uyanması üzerine bir roman yazabilirsin , modern dünyamızı fantastikleştirebilirsin mesela.Ya da işi küresel ısınmaya vurup , dünyayı daha çok kıyametten sonraki bir hale sokup içine fantastik öğeler yerleştirebilirsin.Uçuk kaçık fikirler biliyorum ama neden olmasın

Yok yok, benim konu belli, ben büyük bir kitap serisi tasarladım kafamda, gelecekte geçen bir devam kitabı yapacam sonra
  • Hocam senin söylediklerinde daha çok kurgu havası var gibi.Fantastik istiyorsan ortaçağlardan birini düşün derim çünkü 1930 lu yıllar yaparsın iletişim muhtemelen gelişmiş olacak ve olayları birbirine bağlamak için işleri iyice karıştırman gerekecek.Ortaçağ da ise olaya daha çok heyecan katabilirsin olaydan haberi olmayan bazı insanları ya da henüz keşfedilmemiş yerleri kullanabilirsin , ortaçağ zaten insanlar için biçilmiş kaftan.Ne bileyim bir büyücüye roket atan bir adam hayal ediyorum ve büyücüye bu tın etmiyor sonra benim '' Hadi lan ordan ! '' diyesim geliyor .Ama ortaçağ ile ilgilide çok fazla roman var.Hangi romanı yazarsan yaz insanlardaki merak duygusunu canlı tutarsan romanında ( ki bence en önemli etken ) ve sonunuda insanların beklemediği gibi sürprizli bitirirsen film teklifleri bile alırsın

edit : imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alidinc06 -- 22 Mayıs 2012; 22:52:09 >

• quote:

Hocam senin söylediklerinde daha çok kurgu havası var gibi.Fantastik istiyorsan ortaçağlardan birini düşün derim çünkü 1930 lu yıllar yaparsın iletişim muhtemelen gelişmiş olacak ve olayları birbirine bağlamak için işleri iyice karıştırman gerekecek.Ortaçağ da ise olaya daha çok heyecan katabilirsin olaydan haberi olmayan bazı insanları ya da henüz keşfedilmemiş yerleri kullanabilirsin , ortaçağ zaten insanlar için biçilmiş kaftan.Ne bileyim bir büyücüye roket atan bir adam hayal ediyorum ve büyücüye bu tın etmiyor sonra benim '' Hadi lan ordan ! '' diyesim geliyor .Ama ortaçağ ile ilgilide çok fazla roman var.Hangi romanı yazarsan yaz insanlardaki merak duygusunu canlı tutarsan romanında ( ki bence en önemli etken ) ve sonunuda insanların beklemediği gibi sürprizli bitirirsen film teklifleri bile alırsın

edit : imla

Kitapta büyücülük çok hakim hatta 13180 yıllık bir tarih kronolojisi çıkardım, bir dönem (ilk kitaptan tam 999 yıl önce) büyü devrimi olmuş, ondan da 1500 yıl önce büyü yasaklanmış, yani büyüye çok önem veriliyor kitapta, ayrıca tanrısal şeyler de fazla. Ama ilk kitap ağırlıklı olarak fantastik bir Dünya'daki suç dünyası üzerine

• 13180 '' HAY MAŞALLAH ! '' başkada diyecek birşey yok.Sen işini ciddiye alan bir arkadaşsın belli.Ne yaparsan yap yazmaktan vazgeçme hazneni geliştirmek için durmadan başka kitaplar oku ama o kitapların etkisinde kalıp alıntılar yapma , benzerlikler olabilir elbet olacak ama '' kendi kendine yeten bir dünya '' oluşturduğun vakit kitabın efsaneleşir.Şahsi fikirlerim bunlar yanlış düşünüyorda olabilirim ama okuduğum bütün efsane yazarlar oluşturdukları dünyayı olay örgüsünün içinde birçok yerde ayrıntılı olarak vermiş.Önce başlarken dünyayı tanıt daha sonra romanı üstüne kurarken ayrıntılarını ver.En azından benim tavsiyem budur
  • quote:

13180 '' HAY MAŞALLAH ! '' başkada diyecek birşey yok.Sen işini ciddiye alan bir arkadaşsın belli.Ne yaparsan yap yazmaktan vazgeçme hazneni geliştirmek için durmadan başka kitaplar oku ama o kitapların etkisinde kalıp alıntılar yapma , benzerlikler olabilir elbet olacak ama '' kendi kendine yeten bir dünya '' oluşturduğun vakit kitabın efsaneleşir.Şahsi fikirlerim bunlar yanlış düşünüyorda olabilirim ama okuduğum bütün efsane yazarlar oluşturdukları dünyayı olay örgüsünün içinde birçok yerde ayrıntılı olarak vermiş.Önce başlarken dünyayı tanıt daha sonra romanı üstüne kurarken ayrıntılarını ver.En azından benim tavsiyem budur

Valla hacı, ilk başta ilk olay, yani kitap serisinin geçtiği toprakların kurucusunun hikayesini anlatmakla başlayacaktım seriye. Toprakları kuran adamın eski krallığının zulümünü sona erdirmesi, krallıktan kaçırdığı 50 kadar kişi ile 50 yıl içinde 1000 kadar kişilik bir krallık haline gelmesi (tabi göçler de var) daha sonra eski krallığı yıkıp kendi topraklarına dahil ederek halkı özgürleştirmesi, bunun sonucunda Tanrılar tarafından ödüllendirilerek Yaşam tanrısı olması. Olay bunlarla başlıyor normalde ama şöyle yapmaya karar verdim. 13180 yılın tam ortasından başlayacam, daha sonra geri gidecem, sonra ileri, sonra biraz daha geri, sonra biraz daha ileri, yani bi gelecek, bi geçmiş, bi gelecek, bi geçmiş diye devam ettirecem seriyi, ilk kitabı yazabilirsem herşey çok güzel olacak.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Yani kullanayacağın yöntem gerçekten profesyonel bir yazar için geçerli ( yanlış anlama sana acemi demiyorum ).Altından kalkabileceğini düşünüyorsan neden olmasın.Hikayenin içeriğide gayet heyecan verici geldi bana , bende bir ara roman yazma girişimlerinde bulunmuştum ama bazı olaylar yüzünden bırakmak zorunda kaldım , sana tavsiyem romanı yazarken romanın yanında romanı tamamlayacak sadece sana özel başka bir ajanda tutman ( mesela her karakterin özellikleri , karakteri ve geçmişiyle ilgili bilgilerin bulunduğu ).Ve bu kadar kitaba ilgi duyan insanın arasından bir kişininde çıkıp seni destekleyici bir mesaj atmamasıda gerçekten çok içler acıtıcı bir durum.Birde böyle büyük bir forumun kitap bölümünde
  • quote:

Orijinalden alıntı: Joseph Nightingale

quote:

13180 '' HAY MAŞALLAH ! '' başkada diyecek birşey yok.Sen işini ciddiye alan bir arkadaşsın belli.Ne yaparsan yap yazmaktan vazgeçme hazneni geliştirmek için durmadan başka kitaplar oku ama o kitapların etkisinde kalıp alıntılar yapma , benzerlikler olabilir elbet olacak ama '' kendi kendine yeten bir dünya '' oluşturduğun vakit kitabın efsaneleşir.Şahsi fikirlerim bunlar yanlış düşünüyorda olabilirim ama okuduğum bütün efsane yazarlar oluşturdukları dünyayı olay örgüsünün içinde birçok yerde ayrıntılı olarak vermiş.Önce başlarken dünyayı tanıt daha sonra romanı üstüne kurarken ayrıntılarını ver.En azından benim tavsiyem budur

Valla hacı, ilk başta ilk olay, yani kitap serisinin geçtiği toprakların kurucusunun hikayesini anlatmakla başlayacaktım seriye. Toprakları kuran adamın eski krallığının zulümünü sona erdirmesi, krallıktan kaçırdığı 50 kadar kişi ile 50 yıl içinde 1000 kadar kişilik bir krallık haline gelmesi (tabi göçler de var) daha sonra eski krallığı yıkıp kendi topraklarına dahil ederek halkı özgürleştirmesi, bunun sonucunda Tanrılar tarafından ödüllendirilerek Yaşam tanrısı olması. Olay bunlarla başlıyor normalde ama şöyle yapmaya karar verdim. 13180 yılın tam ortasından başlayacam, daha sonra geri gidecem, sonra ileri, sonra biraz daha geri, sonra biraz daha ileri, yani bi gelecek, bi geçmiş, bi gelecek, bi geçmiş diye devam ettirecem seriyi, ilk kitabı yazabilirsem herşey çok güzel olacak.

Konusu hoşuma gitti.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: Nyu72

quote:

Orijinalden alıntı: Joseph Nightingale

quote:

Konusu hoşuma gitti.

Evet ama ilk kitabın konusu çok farklı, Fantastik bir Dünya'daki suç dünyasını konu alıyor ancak suç dünyası bu Dünya'da kötü olarak değil, yanlış bile olsa kutsal olarak görülüyor, tabi buna ek olarak iç savaşlar, din savaşları, Aydınlık ve Karanlık savaşı (İyi ve Kötü savaşı değil, çünkü kitapta "iyi" diyebileceğim hiçbir şey yok, herkes kendi amacı doğrultusunda mücadele eden kişiler, krallıklar, gruplar vs)

• Öncelikle kolay gelsin diyorum ve bir şey eklemek istiyorum. Geçmiş bir zamandan hareketle yazılan kitaplar, gelecek bir zamanda meydana gelen olayların anlatıldığı kitaplara nazaran okuyucuda daha fazla etki bırakır. Orta Çağ zaman dilimini kullanmak sizin yararınızı olacaktır. Bunun dışında yazacağınız her cümleyi değerlendirmeden geçirmeniz gerektiğini de unutmayın. Eski bir târih hakkında bir kurgu yapmanın en zor yönü, o dönemin şartlarını tam anlamıyla bilememek ve bu konuda uzun bir araştırma gerçekleştirme zorunluluğudur. Yazacak olduğunuz her cümle içerisinde geçen eylemin o dönemde yapılabilir olup olmadığına dikkat etmeniz gerekecektir. Buna karşılık, gelecek bir zaman hakkında yazarken her şey sizin gönlünüze kalmış olacak ve hiçbir araştırma yapmanıza gerek olmayacaktır. Genel olarak eski bir tarih hakkında yazılan kitaplar daha zor ve emek isteyen bir iştir; ama okuyucuda büyük etki bırakır. Gelecek târihler hakkında yazılan eserler ise daha kolay ve geçmişe göre nispeten daha az emek isteyen bir iştir; ama okuyucuda büyük bir etki bırakması zordur. Bu ikisi arasında bir seçim yapmanız gerekiyor. Bu konuda her şey size kalmış.

• quote:

Yani kullanayacağın yöntem gerçekten profesyonel bir yazar için geçerli ( yanlış anlama sana acemi demiyorum ).Altından kalkabileceğini düşünüyorsan neden olmasın.Hikayenin içeriğide gayet heyecan verici geldi bana , bende bir ara roman yazma girişimlerinde bulunmuştum ama bazı olaylar yüzünden bırakmak zorunda kaldım , sana tavsiyem romanı yazarken romanın yanında romanı tamamlayacak sadece sana özel başka bir ajanda tutman ( mesela her karakterin özellikleri , karakteri ve geçmişiyle ilgili bilgilerin bulunduğu ).Ve bu kadar kitaba ilgi duyan insanın arasından bir kişininde çıkıp seni destekleyici bir mesaj atmamasıda gerçekten çok içler acıtıcı bir durum.Birde böyle büyük bir forumun kitap bölümünde

Aynen, ben bayağı ilgi olmasını beklerdim. Bu arada yazdığım konu ilk kitabın konusu değil, bir üstteki yazıda konusunu açıkladım başka bir arkadaşa

• quote:

Orijinalden alıntı: Gedogion

Öncelikle kolay gelsin diyorum ve bir şey eklemek istiyorum. Geçmiş bir zamandan hareketle yazılan kitaplar, gelecek bir zamanda meydana gelen olayların anlatıldığı kitaplara nazaran okuyucuda daha fazla etki bırakır. Orta Çağ zaman dilimini kullanmak sizin yararınızı olacaktır. Bunun dışında yazacağınız her cümleyi değerlendirmeden geçirmeniz gerektiğini de unutmayın. Eski bir târih hakkında bir kurgu yapmanın en zor yönü, o dönemin şartlarını tam anlamıyla bilememek ve bu konuda uzun bir araştırma gerçekleştirme zorunluluğudur. Yazacak olduğunuz her cümle içerisinde geçen eylemin o dönemde yapılabilir olup olmadığına dikkat etmeniz gerekecektir. Buna karşılık, gelecek bir zaman hakkında yazarken her şey sizin gönlünüze kalmış olacak ve hiçbir araştırma yapmanıza gerek olmayacaktır. Genel olarak eski bir tarih hakkında yazılan kitaplar daha zor ve emek isteyen bir iştir; ama okuyucuda büyük etki bırakır. Gelecek târihler hakkında yazılan eserler ise daha kolay ve geçmişe göre nispeten daha az emek isteyen bir iştir; ama okuyucuda büyük bir etki bırakması zordur. Bu ikisi arasında bir seçim yapmanız gerekiyor. Bu konuda her şey size kalmış.

Yok, ben eski bir tarih hakkında kurgu yapmayacağım, ortaçağın özelliklerini (mimari, moda, müzik, hiyerarşi vs) taşıyan parodi bir fantastik evren kuracam. Yani benim yaratacağım evrende adam 70 arşın atlasa bile birşey olmaz, çünkü bana ait bir evren, sadece özellikleri ortaçağ gibi

• Bana kalırsa çok güzel bir fikir. Bu arada minik bir öneri de yapmak istiyorum. Yazınızda okuyucuyu sıkmadan bazı bilimsel detaylara da yer verebilirsiniz. Fazla ayrıntılara girmeyip yüzeysel olarak incelendiğinde bilimsel veriler kitabı güzelleştirebiliyor.
  • quote:

Bana kalırsa çok güzel bir fikir. Bu arada minik bir öneri de yapmak istiyorum. Yazınızda okuyucuyu sıkmadan bazı bilimsel detaylara da yer verebilirsiniz. Fazla ayrıntılara girmeyip yüzeysel olarak incelendiğinde bilimsel veriler kitabı güzelleştirebiliyor.

Onu düşündüm ama kitapta çok fazla kurgusal şey var, yani gerçekte yapılması imkansız makinalar (ki nasıl çalıştıkları hakkında benim bir fikrim yok, çalışıyor diye yazdım o kadar yani ) ya da iksirler falan var, kitap zaten 1500 sayfa kadar olacak gibi, daha fazla uzatmanın alemi yok

• Peki o zaman, kolay gelsin diyeyim. Alidinc06'ya katılıyorum, destekleyen kişilerin daha fazla olması gerekirdi. Umarım hedefinize ulaşıp güzel bir kitap yazarsınız. Benim için daha erken, henüz kendimi geliştirme aşamasındayım; ama ben de ileride bir kitap yazmayı çok isterim. Başarılar...
  • quote:

Peki o zaman, kolay gelsin diyeyim. Alidinc06'ya katılıyorum, destekleyen kişilerin daha fazla olması gerekirdi. Umarım hedefinize ulaşıp güzel bir kitap yazarsınız. Benim için daha erken, henüz kendimi geliştirme aşamasındayım; ama ben de ileride bir kitap yazmayı çok isterim. Başarılar...

Yaşım 17, benim için daha da erken :D ama 20 yaşını geçmemiş birinin kafamdaki hikayeyi yazması okuyucuda daha büyük takdir uyandırır
  • Yok mu başka öneri?
  • Söyleyecek son bir şey kaldı bence: Betimleme! Betimleme, bir hikayenin sağlam olmasındaki en önemli etkenlerden biridir. Konuyu zaten çok güzel belirlemişsiniz. Geriye üslup, dil ve betimlemeler kalıyor. Betimlemeleri canlı yapmaya bakın, eseri okuyucunun gözünde canlandırın. Sırf anlatıda bırakmayın yani. Gerisi size kalmış. Kolay gelsin.
  • quote:

Söyleyecek son bir şey kaldı bence: Betimleme! Betimleme, bir hikayenin sağlam olmasındaki en önemli etkenlerden biridir. Konuyu zaten çok güzel belirlemişsiniz. Geriye üslup, dil ve betimlemeler kalıyor. Betimlemeleri canlı yapmaya bakın, eseri okuyucunun gözünde canlandırın. Sırf anlatıda bırakmayın yani. Gerisi size kalmış. Kolay gelsin.

İşte betimleme olayı en çok zorlandığım konu, özellikle savaşları ve atlamalı zıplamalı kısmları betimleme
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.