Şimdi Ara

Fan kontrol devresi.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
1.631
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Kolay gelsin arkadaşlar, 2 tane kasa fanı alıp hızarı kontrol edilebilecek şekilde kullanmak istiyorum.

alacağım fanlar 80+ cfm sağlayan akasa viper fanlar.

http://www.teknobiyotik.com/overclock-sogutucu-modding/kasa-fani/akasa-viper-14cm-pwm-yuksek-performansli-110cfm-kasa-fani.html

şimdi bir sorum var ben bunları ne ile kontrol edeceğim. Tamam 12 volt vereceğim ama kendi üzerinde takyometre ve bir pwm algılama ucu daha var.

bunları hangi devrelere bağlayıp kontrol edebilirim?

• Direk anakarta bağlayıp speedfan ile kontrol edebilirsiniz sanırsam

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• anakarta bağlamayacağım, harici bir soğutma amacıyla kullanacağım. mesela laptop soğutma :D

laptop sehpam var ama fanlar cacık, bunlardan 2 tane 14'lük alıp render yapan macbook soğutacağım. Macbook manyak gibi render alıyor ama çok ısınıyor.

şemalar için teşekkür ederim. Sıcaklık okuyan termokupl eleman kullanmam lazım herhalde.

fanda takyo var pwm ucu var, neyi nasıl yapacağımı pek kestiremedim. pwm neye göre çalışıyor onu çok merak ettim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Rindaman

anakarta bağlamayacağım, harici bir soğutma amacıyla kullanacağım. mesela laptop soğutma :D

laptop sehpam var ama fanlar cacık, bunlardan 2 tane 14'lük alıp render yapan macbook soğutacağım. Macbook manyak gibi render alıyor ama çok ısınıyor.

şemalar için teşekkür ederim. Sıcaklık okuyan termokupl eleman kullanmam lazım herhalde.

fanda takyo var pwm ucu var, neyi nasıl yapacağımı pek kestiremedim. pwm neye göre çalışıyor onu çok merak ettim.

PWM fanda voltaj kare dalga şeklinde uygulanır. Frekansa göre fan hızını ayarlar.
    555 entegresi ile fan kontrol devresi yapılabilir.
    Üçüncü uç ise devir okuma ucudur. Fan devir sayısına göre o uçtan sinyal gönderir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: AdmGdk

quote:

Orijinalden alıntı: Rindaman

anakarta bağlamayacağım, harici bir soğutma amacıyla kullanacağım. mesela laptop soğutma :D

PWM fanda voltaj kare dalga şeklinde uygulanır. Frekansa göre fan hızını ayarlar.
    555 entegresi ile fan kontrol devresi yapılabilir.
    Üçüncü uç ise devir okuma ucudur. Fan devir sayısına göre o uçtan sinyal gönderir.

çok sağolun, peki tako ve pwm uçlarını bağlayıp bu 12v fanı herhangi bir termokupl eleman ile tam manasıyla kontrol edebileceğim bir devre şemanız var mı?

• Konu burada detaylı incelenmiş, bir bakın isterseniz, tıkla
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Dc Motor Hız Kontrol Devresi
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: muhsin kamer

Konu burada detaylı incelenmiş, bir bakın isterseniz, tıkla

hiçbir yerde aradığım bilgiyi tam olarak bulamıyorum.

Akasa viper fan alacağım. Tako ucu pwm ucu var.

Fan'a 12 volt vereceğim tako ve pwm uçlarını kullanıp minimum %25 hızda çalıştıracağım, lm 35 bağlayıp 100%100'e kadar otomatik çıkmasını sağlayacağım. Herşey oto yani.

şu çalışma mantığında bir devre kurmam için bir diagram tavsiyesi verecek kimse yok mu?

bende elektronikçiyim ama tam olarak devre tasarlamaktan bihaberim. Nasıl kuracağım devreyi? neye göre tasarlayacağım? lm 35'i nasıl bağlayacağım, fana 12 v vereceğim direkt full çalışmayacak mı?
    hızı neye göre azalıcak? direkt 100%100 mü çalışacak?

sorular çok yardımcı olacak yok.

• Rindaman kullanıcısına yanıt
    Size önerdiğim forumun sayfasını tam okursanız aradıklarınızın yanıtları var. LM35 kullanacağınıza NTC li hazır şema var.
     Fan kontrol devresi.

Fan kontrol devresi.

Burada PWM çıkışlı mikro işlemcili devre var. tıkla

,burada da en basit PWM çıkışlı 555 li devre var.
    tıkla

Bu kadar bilgi yeterli değil mi?

• quote:

Orijinalden alıntı: muhsin kamer

Size önerdiğim forumun sayfasını tam okursanız aradıklarınızın yanıtları var. LM35 kullanacağınıza NTC li hazır şema var.
     Fan kontrol devresi.

Fan kontrol devresi.

Burada PWM çıkışlı mikro işlemcili devre var. tıkla

,burada da en basit PWM çıkışlı 555 li devre var.
    />
    tıkla

Bu kadar bilgi yeterli değil mi?

yardımlarınız için teşekkür ederim.

• quote:

Orijinalden alıntı: untayk

http://geoffg.net/fancontroller.html

saygıyla eğiliyorum olay budur.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.