Şimdi Ara

Hız kontrol

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
1
Favori
3.208
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Meraba arkadaşlar elimde Delta marke yuksek cfm lı bi fan var 12volt 2.5 amper gbi yuksek bi değerde standart fanların yanında ucak motoru gibi kalıyor, full hızda cok ses cıkarıyor halıyle ve ben bu fanın hızını düşürmek istiyorum ne gibi bir sistem malzeme kullanmalıyım

• PWM ile bir fan kontrolcü yapabilirsiniz.
  • ilgilendiğiniz için teşekkür ederim

quote:

Orijinalden alıntı: kerem

Hız kontrol

Eğer fanın devreye giriş çıkışında birkaç derecelik fark istiyorsanız bunu R2 ile ayarlayabilirsiniz. R2 100k ya kadar düşürülebilir. Bu şekilde yaklaşık 5 derecelik fark oluşur.
    Daha büyük gücte fan kullanacaksanız fana paralel hızlı diyot kullanmayı unutmayın.

eproje

ben yabancı kaynaklı bir siteden almıştım ama buna benziyordu

ornegğin ben bu projeyı yapabilirm fakat fan 2.5a çekıyor acaba sıkıntı olurmu

• quote:

Orijinalden alıntı: _panzerschreck_

PWM ile bir fan kontrolcü yapabilirsiniz.

PWM ile hız kontrolü yapıldığında PWM frekansının 25 KHz civarında olması (üstünde de olabilir ama fazla altında olmaması gerekir) tavsiye edilir. Aksi takdirde motor bobinlerinden bir inilti duyarsınız. Eğer PWM ile kontrol ederken aynı zamanda devir okumaya kalkışılırsa okduğunuz değer yanlış olacaktır.
  • quote:

ornegğin ben bu projeyı yapabilirm fakat fan 2.5a çekıyor acaba sıkıntı olurmu

Sorun olmaz.

IRF 540'ın PDF'ine bak: http://www.irf.com/product-info/datasheets/data/irf540n.pdf
  • Bu devre fan kontrolu dışındında da benım birçok işime yarıyacak gibi duruyor. teşekkür ederim :) fırsatım oldgu bi vakıt hemen yapıcam.
    elimdeki fan da bu 2 tanesine 10 lira gibi bi fiyat vermiştim daha ustlerınde toz bile yoktu. arastırdım 5000 devir donuyormuş ses sıkıntısını geçtim yanlısşıkla kasa içerisinde bi kanadı kırılsa ne anakart kalır ne ekran kartı

Hız kontrol

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _bluescream_ -- 9 Nisan 2012; 8:57:13 >

• Evet Fan 6000rpm dönüyor :) Pervane tarafına fan kafesleri var onlardan koyarsan sorun olmaz sanırım.

Deneyimlerini paylaşırsan sevinirim.

Kolay gelsin.

Fanın dökümanı:http://www.teknikev.net/down/AFC0912DE-7X60.pdf
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Dc Motor Hız Kontrol Devresi
    2 yıl önce açıldı
    DC motor hız ve kontrol devresi
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • verdiğin devre pwm değil. termostat devresi. belli bir sıcaklık değrinde açıp,kapatır sadece.
    555 li bir devre vardı, nette bulusun onu yap.
  • Peki bu devre dogrumudur. yap deseniz baskı devresini felan yaparım ama hangi parçam tam olarak ne işe yarıyor o kadar bilgim yok.
     Hız kontrol

• verdiğin devre doğrusal regulasyon yapar. ısı problemleri yaşarsın.
    aşağıdaki devreyi yap.

• mavi kablo pwm girişiymiş. 30-300khz civarında pwm sinyali girerek sürücü yapmadan kontrol edebilirsin. bu şekilde daha verimli çalışır. pwm high voltajı max 5 v olmalıymış. datasheetinden daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsin. pic ile yaparsan daha sağlıklı olur. elinde pic ve pic programlayıcı olmadığını düşünüyorum. ne555 ile de aynı işi yapabilirsin ama 555 in çıkışı, giriş voltajına yakındır. kasa içinde 12v ile bsleyeceğinden fanı bozabilir. ayrıca 555 in 5 volt ile sağlıklı çalışabileceğinden emin değilim. şu linkte 12f675 ile yapılmış analog pwm devresi var.

http://www.cuteminds.com/index.php/en/12f675-pwm

mosfetleri kullanmadan sinyali direk fana girerek kontrol edebilirsin.

Hız kontrol

pici programlamak için icprog ve lpt veya com port dan çalışan 3-4 elemanlı programlayıcı yapabilirsin.

örnek

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lesitin -- 9 Nisan 2012; 16:24:27 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Lesitin

mavi kablo pwm girişiymiş. 30-300khz civarında pwm sinyali girerek sürücü yapmadan kontrol edebilirsin. bu şekilde daha verimli çalışır. pwm high voltajı max 5 v olmalıymış. datasheetinden daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsin. pic ile yaparsan daha sağlıklı olur. elinde pic ve pic programlayıcı olmadığını düşünüyorum. ne555 ile de aynı işi yapabilirsin ama 555 in çıkışı, giriş voltajına yakındır. kasa içinde 12v ile bsleyeceğinden fanı bozabilir. ayrıca 555 in 5 volt ile sağlıklı çalışabileceğinden emin değilim. şu linkte 12f675 ile yapılmış analog pwm devresi var.

http://www.cuteminds.com/index.php/en/12f675-pwm

mosfetleri kullanmadan sinyali direk fana girerek kontrol edebilirsin.

Hız kontrol

pici programlamak için icprog ve lpt veya com port dan çalışan 3-4 elemanlı programlayıcı yapabilirsin.

örnek

/>

İlkgilendiğiniz için teşekkür ederim.
    Durumu söyle açıklamak gerekirse ben pratikte cogu işi yapabilceğimi düşünüyorum ki alet edevatım var.
    Pic demişsiniz tahmin ettiğinz gibi elimde pic programlayıcı yok, ve haliyle daha önce hiç programlama işine girişemedim ( elektronikte bu kısımlarda eksik kaldım)
    Şimdi pwm diyorsunuz da ben onu tam ne demek istediğinizi anlamıyorum, potansıyo metre gibi birşeymidir, yoksa bir devremidir (ögrenmenin yaşı yok)
    555 li devrelerden daha önce yapmıştım onu halledebilirim pic i karıştırmıyalım:)
    mavi kablo olayına gelirsem, sanırım fan üzerindeki kablodan bahsediyorsunuz.
    aklıma bir fantezi geldi acaba o mavi ve siyah kablo arasına pot koysam hiç bişe olmaz heralde ?

bu 555 ile yapılabilecek devre hakkında da bilgi verirseniz cok mutlu olurum.

• PWM denilen şey pulse width modulation yani darbe genişliği modülasyonu denilen, digital sinyaller kullanarak bir devreyi (motoru vs) istenilen seviyede sürmeye yarayan ve değişikliğe izin veren bir durumdur. Pic ile yada 555 timer ile yada başka şekillerde de yapılabilir.

Şöyle ki, aşağıdaki resimde görüldüğü üzere, duty cycle denen bir olay var. Buna göre sizin duty cycle ınız 100% olduğunda, 5V üzerinden tam 5V alırsınız. Eğer duty cycle ınız 50% olursa, yani çok kısa zaman aralıklarıyla motora sırayla 5V 0V 5V 0V verdiğinizi düşünün. Ama frekansın oldukta yüksek olup, motorun bunu sürekli bir voltaj gibi algıladığını, kesintileri farketmediğini düşünün. Bu durumda motor kendine sanki 5*(50%)=2.5Volt geliyor gibi görecektir. Duty cycle ile, yani pulse'ların genişliği ile oynanarak motora gidecek voltaj değiştirilebilir, dolayısı ile hız kontrolü yapılabilir.

Tabi doğrudan bu üretilen sinyalleri motora veremiyoruz, çünkü akım verme kabiliyetleri düşük. Bu sebeple aynı voltajda daha yüksek akımlar verebilmesi için motor sürücüler kullanılır. Bunun için mosfet kullanabilir yada eğer motoru bir yada diğer yöne yani iki yönlü sürmek isterseniz, h bridge kullanabilirsiniz (birden fazla mosfet içeren motoru iki yöne sürmeye yarayan bir ara devredir.)

Umarım bu bilgiler ışığında araştırmaya devam edebilir, kendinize uygun bir devre tasarlayabilirsiniz. Yada internette gördüğünüz bir devrenin de nasıl işlediğini anladıktan sonra uygulayın ki, çalışmayan bir devreye denk gelirseniz, sonra emeklerinizi boşuna gitmesin (yukarıda devre paylaşan arkadaşlara yönelik değil bu söylediğim, ki teşekkür etmek gerekir paylaşımlarından dolayı, bu son söylediğimin yanlış anlaşılmasını da istemem)

İyi günler..

• quote:

Orijinalden alıntı: _panzerschreck_

PWM denilen şey pulse width modulation yani darbe genişliği modülasyonu denilen, digital sinyaller kullanarak bir devreyi (motoru vs) istenilen seviyede sürmeye yarayan ve değişikliğe izin veren bir durumdur. Pic ile yada 555 timer ile yada başka şekillerde de yapılabilir.

Şöyle ki, aşağıdaki resimde görüldüğü üzere, duty cycle denen bir olay var. Buna göre sizin duty cycle ınız 100% olduğunda, 5V üzerinden tam 5V alırsınız. Eğer duty cycle ınız 50% olursa, yani çok kısa zaman aralıklarıyla motora sırayla 5V 0V 5V 0V verdiğinizi düşünün. Ama frekansın oldukta yüksek olup, motorun bunu sürekli bir voltaj gibi algıladığını, kesintileri farketmediğini düşünün. Bu durumda motor kendine sanki 5*(50%)=2.5Volt geliyor gibi görecektir. Duty cycle ile, yani pulse'ların genişliği ile oynanarak motora gidecek voltaj değiştirilebilir, dolayısı ile hız kontrolü yapılabilir.

Tabi doğrudan bu üretilen sinyalleri motora veremiyoruz, çünkü akım verme kabiliyetleri düşük. Bu sebeple aynı voltajda daha yüksek akımlar verebilmesi için motor sürücüler kullanılır. Bunun için mosfet kullanabilir yada eğer motoru bir yada diğer yöne yani iki yönlü sürmek isterseniz, h bridge kullanabilirsiniz (birden fazla mosfet içeren motoru iki yöne sürmeye yarayan bir ara devredir.)

Umarım bu bilgiler ışığında araştırmaya devam edebilir, kendinize uygun bir devre tasarlayabilirsiniz. Yada internette gördüğünüz bir devrenin de nasıl işlediğini anladıktan sonra uygulayın ki, çalışmayan bir devreye denk gelirseniz, sonra emeklerinizi boşuna gitmesin (yukarıda devre paylaşan arkadaşlara yönelik değil bu söylediğim, ki teşekkür etmek gerekir paylaşımlarından dolayı, bu son söylediğimin yanlış anlaşılmasını da istemem)

İyi günler..
    />

Teşekkür ler dostum pwm olayını öğrenmiş olduk

@certy: malesef dostum normal kasa içerisindeki fanlar gibi 5 v verdıgımde çalışmıyor.

Daha 0 fanları maxımum hızında en fazla 5 sanıye çalıştırmışımdır. çok aşırı bir ses ki 70 desibel. ve elinizde 6000 dönen bi fanı tutmak tırstırıyor adamı 2 senedir felan bendeler kullanmak nasip olmadı.

@Leistin:attığın linkteki proje hoş olmuş. ayriyetten sitede bir çok proje var.
    />
    sizce burdaki yapılmış olan devre benim işimi görebilirmi.

• pwm (pulse width modulation) pals genişlik modülasyonudur. 1 period daki palsin genişliğinin ayarlanmasıdır. şu resim daha açıklayıcı olacaktır.

evet fanın üzerindeki mavi kablo pwm girişi. pic ile daha az mazleme ile daha kesin sonuç elde edebilirdiniz. sitede hazır hex dosyası paylaşılmış. yapmanız gereken resimdeki programlayıcı devre ile pici programlamak. madem uğraşmak istemiyorsunuz ne555 üzerinden devam edelim.

pwm üretmek için 555 ile bir devre yapmanız gerek. bu devrenin çıkış sinyalini fanın mavi kablosuna bağlayacaksınız. devreden pot ile ayarladığınız pwm oranına göre fanın hızı artacak veya azalacak. fanın beslemesi 12v da sabit kalacak. hızı fanın içindeki kendi kontrol devresi ayarlayacak örnek pwm uygulaması için bu şemayı kullanabilirsiniz.

devrenin çıkış frekansı hakkında bir fikrim yok. kondansatör değerleri ile oynayarak istenilen frekansa getirilebilir. tabiki bunun da bir hesabı var. ayrıntılı bilgi için 555 in datasheet ine bakabilirsiniz.

edit: mesajı yazarken internet bağlantım kesilmişti. düzeldiğinde sayfayı yenilemeden mesajı tamamlayıp gönderdim. sanırım biraz geç olmuş arkadaşlar benden önce yardımcı olmuşlar.

ekleme: yukarıda belirttiğim gibi fanın içinde kendi sürücüsü var. ek bir sürücü devresine veya h köprüsüne ihtiyacınız yok. fanın kırmızı ve siyah uçları 12v da sabit olacak. arada devre olmayacak. yaptığınız pwm devresi mavi uca bağlanacak. şaseler ortak olacak. 555 in beslemesi için kasadaki 5v kablosunu kullanırsanız regülatör devresi yapmanıza gerek kalmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lesitin -- 9 Nisan 2012; 22:43:08 >

• Ya benım aklıma şöyle birşey geldi. ben bu fanları zaten kasanın içerisinde kullanıcam. normal fanları taktığım 3 pin li soket den sadece sarıyı sinyal olarak çeksem ve speed fan veya biostan ben bu fanın dızını ayarlasam olur mu? Yoksa yarın malzeme almaya gidicem haybeye almak istemiyorum.
  • 3 pinli soketlerde hız kontrolü olduğunu sanmıyorum..
  • o 3 pinli fanlar için devir kontrolu voltaji ayarı yaparak mı saglanıyor, yoksa o sarı kablodan pwm ıle mı saglanıyor

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • tamam teşekkur ediyorum,o zaman devre şart.bu gunden geçtı yarın flan malzemelerı alırım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: _bluescream_

o 3 pinli fanlar için devir kontrolu voltaji ayarı yaparak mı saglanıyor, yoksa o sarı kablodan pwm ıle mı saglanıyor

Anakart üstündeki 4 pinli (PWM) fan soketine 3 veya 2 pinli de takabilirsiniz. Bazı anakartların BIOS'larında fan devrini nasıl ayarlamak istediğinizi size Voltaj/PWM şeklinde opsiyon olarak sunuyor.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.