Şimdi Ara

Falih Rıfkı Atay Özel

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
1
Favori
624
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Duru ve etkileyici Türkçesi ile Türk inkılabını ve Atatürk'ü belki de en güzel şekilde anlatan, Türk edebiyatının değerli ismi Falih Rıfkı Atay. (1894 - 20 Mart 1971)

Kitaplarından, yazılarından alıntılar paylaşmak istiyorum. Kendi hâlimde...

Falih Rıfkı Atay Özel

• "En iyisi çalışmak, unutabilecek kadar çalışabilmek... Bedbahtlar, ölümü düşünmeye vakit bulanlardır. Ömrü kısaltan en büyük hastalık, hayatta vazifesiz kalmak, yaşamayı bitirmiş olduğu hissi içinde kendi üstüne çökmek değil midir?"

Falih Rıfkı Atay, Pazar Konuşmaları, 1966.
  • "En iyisi çalışmak, unutabilecek kadar çalışabilmek... Bedbahtlar, ölümü düşünmeye vakit bulanlardır. Ömrü kısaltan en büyük hastalık, hayatta vazifesiz kalmak, yaşamayı bitirmiş olduğu hissi içinde kendi üstüne çökmek değil midir?"

• "Şarkta yalnız taç ve kılıç istibdatları değil, onun kadar korkunç bir de topluluk istibdadı vardır. Eline bir fikir geçti mi, gazeteci sürümünü düşünür: Ya bunu yaydığım için bin sayı düşersem? Politikacı seçim sandığını düşünür: Ya bunu söylediğim için oy kaybedersem? Fukara kesesini düşünür: Ya bunu yazdığım için camlarımı kırarlarsa? Hele aksini yayar, bin fazla satar; aksini söyler, bin fazla oy çeker; aksini yazar, taşlayıcılardan alkış toplarsanız, politikada hangi çeşit tiplerin üreyip türeyeceğini tahmin edersiniz."

• "31 Mart'ta mektebe giderken çantamdaki resimli kitaplar parçalanmıştır. Okuduğum üniversitede hür tefekkürden eser yoktu. İlk Kuvayı Milliye Meclisi Anadolu'da yüzlerce medrese açmıştır ve resim dersini yasak etmiştir."

Falih Rıfkı Atay, Ali Suavi "Baş Veren İnkılâpçı", 1954.
  • "Şehrin ciğerini bir gün temizleyecekler.
    Çünkü bir gün İstanbul'u hırsızlar, zevksizler ve kültürsüzler elinden kurtarmadıkça bize medeni demeyecekler!"

Falih Rıfkı Atay, Atatürk Ne İdi?, 1968.
  • "Bütün devrimler edebiyatı, benim ve Yakup Kadri gibi birkaç, evet birkaç arkadaşındır. Kemalizm deyimi de bizimdir."

Falih Rıfkı Atay, Atatürkçülük Nedir?, 1966.
  • "Bir çocuk cenazesi gören yaşlıların ve bir yaşlı cenazesi gören çocukların acınmalarında ne sinsi bir teselli vardır. İnsanı asıl yaşıtlarının ölümü düşündürür. Fakat bir gece rüyamda gördüm, ölmüşüm, tabutumdan kalkıp arkamdan kimlerin gelip gelmediğine bakıyorum. O rüyadan bilirim ki insan, en çok kendi ölümüne acıyor."

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Nutuk - Yayınevi Tavsiyesi
    11 yıl önce açıldı
    namık kemal fıkraları:
    17 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • "Yalnız bozuk dil değil, bir de bozuk ağız meselemiz var. Argo ve küfür bizim çocukluk ve gençliğimizde, aşağı katın ve arka sokağın bir ayıbı idi. Şimdi bir çeşit züppe süsü olmuştur. Bu çeşit züppe; giyinişinde, yürüyüş ve oturuşunda, tıraş ve konuşmasında tabiiden uzaklaşmayı, nedense marifet sanıyor. Kalabalıklarda, çok defa kulağınızı tıkamaktan kendinizi güç tutarsınız."

Falih Rıfkı Atay, Atatürkçülük Nedir?, 1966.
  • "Harpte kanını halkın kanına, barışta bir ter damlasını halkın emeğine katmayan, sonra durmaksızın hakaretçi, şikâyetçi, beğenmezci, hani bu hep bildiğimiz, doğumundan ölümüne kadar ödeye ödeye kendisine borcumuzu tüketemediğimiz, okuttuğumuzla bizi küçümseyen, verdiğimiz ve kazandırdığımızla bizden ıraklaşan Tatlısu Türk'ü yok mu, ondan, üzentilerinden ve yaydığı ahlaktan ne çektiğimizi düşünmeyiz. Bu, sivil aydınlar arasında hizmet fikrini soysuzlaştıran bir kötü örnek olmuştur."

• "Bana bir Orta Anadolu il merkezinden bahsettiler ki en çok striptiz yapan gece kulüpleri oradaymış. Kadınların en çok kapalı olduğu yer de orası! Karınız çarşıya çarşafsız çıktı mı gece çıplak kadın eğlencesinden çıkan sarhoş erkeklerin ilk işi pencerelerinizi taşlamak!"

Falih Rıfkı Atay, Batış Yılları, 1963.
  • hangi il acaba

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • mahmut716 kullanıcısına yanıt
    Bilemeyiz. Ancak tahmin edebiliriz.
  • "Bizden öncekiler Osmanlı veya Müslümandırlar. Türklüğü kimse üstüne kondurmaz. Frenklerin ve onlara uyan Osmanlı alafrangalarının edebiyatı hepimizin ruhunda onulmaz bir aşağılık duygusu yaratmıştır. Yavaş yavaş kendimizi bulmak istiyorduk. Edebiyat-ı Cedide romancılarından birinin hikâyesinde 'Türk' kelimesini görünce âdeta sevinirdik. Bir Osmanlı efendisinin yazısında ırkımızın adının geçmesinden şeref duyardık. Bu aşağılık duygusu Mustafa Kemal'in tarih ve dil üzerine çalıştığı günlere kadar sürdü."

Falih Rıfkı Atay, Ali Suavi "Baş Veren İnkılâpçı", 1954.
  • "Moskova'ya ilk gidişimde arkadaşımız, bir toplantıdaki nutkunda vatan sözü ağzından çıktığı için 'O... O... O...'landıydı. Protesto etmemek bile suçtu."

Falih Rıfkı Atay, Kurtuluş, 1966.
  • "Nutuklar, şiirler, kasideler ve hepsi Cemal Paşa için... Biri 'Önce Allah, sonra peygamber, sonra padişah, sonra siz.' diyor, bir başkası 'Önce Allah, sonra peygamber, sonra siz.' diyor. Nihayet biri, 'Önce Allah, sonra siz.' dedi.
    Arapça tükendi, yalan tükenmedi."

Falih Rıfkı Atay, Zeytindağı, 1932.
  • Ateş ve Güneş, Zeytindağı, Mustafa Kemal'in Ağzından Vahdettin kitaplarını aldım. Pazar Konuşmaları da çok güzelmiş, almayı planlıyorum.

Konuyu favorilerime aldım. Güzel konu.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mercpool kullanıcısına yanıt
    Sağ olun. Fakat forumu bırakıyorum. Bu konu ilerlemeyecek maalesef. Keyifli okumalar dilerim ayrıca, iyi kitaplar almışsınız.
  • Bırakmanıza üzüldüm. Birkaç konuda daha sizi görmüştüm. Yazılarınız güzeldi. E-Nazmi'den sonra sizi de kaybetmek hiç hoş olmadı.

Madem forumu bırakıyorsunuz aklıma da gelmişken sorayım. Falih Rıfkı Atay gibi önerebileceğiniz bir yazar var mıdır? Yakup Kadri Karaosmanoğlun'dan okuduklarınız var mı? Varsa hangilerini önerirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mercpool -- 30 Nisan 2019; 21:55:12 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.