Şimdi Ara

Evrime farklı bakışlar !! (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
72
Cevap
0
Favori
1.669
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Kur'an da insanın evrim geçirdiğine işaret eden ayetler var mı? Bakmak lazım..

Ben de sormuştum bu soruyu aldığım yanıtın biri şuydu:
    Hani, Rabbin meleklere, “Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım” demişti. Onlar, “Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamdederek daima seni tesbih ve takdis ediyoruz.” demişler, Allah da, “Ben sizin bilmediğinizi bilirim” demişti.

Burdan melekler insanın kan dökebilceğini nasıl önceden bilebilirler sorusu soruluyor ve demek ki insanlar daha önce de varmış deniyor. Tabi Allah katında bir zaman kavramından söz edebiliyorsak....

Ama şöyle bi ayet de var:
    Şüphesiz Allah katında (yaratılışları bakımından) İsa’nın durumu, Adem’in durumu gibidir: Onu topraktan yarattı. Sonra ona “ol” dedi. O da hemen oluverdi.

Bir de şunu söyleyeceğim :
    Her yaptığının bir hikmeti vardır ama insan evrim sonucu oluştuysa, Allah neden bunu gizlesin, bir anda yarattım desin ki, bu kadar şey yazıyorken niye Kuran'da geçmesin...

• quote:

Orjinalden alıntı: neverlate

quote:

Hani, Rabbin meleklere, “Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım” demişti. Onlar, “Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamdederek daima seni tesbih ve takdis ediyoruz.” demişler, Allah da, “Ben sizin bilmediğinizi bilirim” demişti.

Burdan melekler insanın kan dökebilceğini nasıl önceden bilebilirler sorusu soruluyor ve demek ki insanlar daha önce de varmış deniyor. Tabi Allah katında bir zaman kavramından söz edebiliyorsak....

Şüphesiz Allah katında (yaratılışları bakımından) İsa’nın durumu, Adem’in durumu gibidir: Onu topraktan yarattı. Sonra ona “ol” dedi. O da hemen oluverdi.

Her yaptığının bir hikmeti vardır ama insan evrim sonucu oluştuysa, Allah neden bunu gizlesin, bir anda yarattım desin ki, bu kadar şey yazıyorken niye Kuran'da geçmesin...

İşte ben de bu noktaya dikkat çekmek istiyorum. Yok mu fikri olan? Yeri ve göğü 6 günde yarattığını söylerken ne kadar gerçek? Peki çamurdan yaratıldığımız(yanlış anlaşılmasın bizim anladığımız manada) ne kadar gerçek? İşte bu yüzden bana imkansız gelmiyor.

Ayrıca nofrost ben zaten senin gibi düşündüğüm için o soruyu sordum. Yani farkındayım eski koşullarda bu şekilde hayatta kalamayacağımızın.

• quote:

Orjinalden alıntı: seyyah_seyyare

Sayın nofrost
    Bu zamana kadar yazdığım tüm mesajlarda kişileri değil düşünceleri tartıştım. Ama görüyorum ki siz insanlara kendinize göre sıfat yakıştırıyorsunuz. Benim için sizin veya bir başkasının bana birşey-kişisel olarak- demesi bir anlam ifade etmiyor.
    Ben asla kişilerle uğraşmam. Bu söyledikleriniz sizin yorumlarınız. Eğer sizin yorumlarınız doğru olsa idi bunu yüzyıllardır gelen İslam alimlerininde söylemesi gerekirdi. Dolayısıyla benim için dikkate alacağım şeyler bellidir. Ama kesinlikle sizin düşünceleriniz değildir.
    Benim alnımdan öpmenize gerek yok. Ben alnımı öpülsün diye taşımıyorum. Bu arada bu kadar bilgili olduğunuza göre Kuran-ı Kerimdeki ayetleri yorumlayabilmek için gerekli olan tüm ilimleri de biliyor olmalısınız. Bu ilimleri bilmeyen hiçkimse yorum yapamaz.

ben direk sizi hedef almadım..bu genel bir yanılgıdır.ve adı da bilgisizliktir.

beni dikkate alın ya da almayın,ama Kuran'ı dikkate almak durumundasınız.

quote:

Allahın katında İsanın durumu -kendisini topraktan yaratıp sonra "ol" demesiyle oluşmuş olan - Ademin durumu gibidir."
    Al-i imran suresi 59. ayet
    Kuran-ı Kerim ve Türkçe anlamı, 15. baskı, 1988 Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları

ben burada ilk insan ademdir şeklinde bir cümle göremiyorum.tüm insanlar topraktan gelmiştir zaten.buna karşı mısınız?

ayrıca Kuran'ı kerimi yorumlamak bir grup insana ya da zümreye has bir özellik değildir.Bu kitap tüm insanlara indirildi.herkes okuyp anlasın diye.

of ya konu yine aynı kısır tartışmalara girecek..bildiğiniz gibi yapın.umrumda değil

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nofrost -- 15 Ekim 2005, 16:02:14 >

• Ayetlere mi inanacağız, yoksa düşüncelere mi?

Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi / Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi
    Kanuni Sultan Süleyman
  • quote:

quote:

Burda da önemli birşey var: İsa bir anda olmadı ki!!!! Ana karnında 9 ayda şekil değiştirdi, cenindi, sonra büyüdü(evrimsel bir süreç var)... Bunu da bir düşünün lütfen nereye varmak istediğimi anlayın. Ben yanılıyor muyum??????

• quote:

Ayetlere mi inanacağız, yoksa düşüncelere mi?

Bu ne demek şimdi? Tartışıyoruz işte lütfen sataşmayın birbirinize. Eğer düşünceler ters geliyorsa okumayın. Ya da güzelce tartışın. Hadi bakım üzmeyin birbirinizi..

Nofrost ben de sorularıma cevap bekliyorum. Lütfen gitme.

• O ayette söz konusu olan, Hz İsanın babası olmadan dünyaya gelmesidir.

Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi / Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi
    Kanuni Sultan Süleyman
  • quote:

O ayette söz konusu olan, Hz İsanın babası olmadan dünyaya gelmesidir.

hah şöyle güzel güzel.... Tamam bunu anladım sperm hücresinin yoktan varolması anlatılıyor yani. ya diğeri?

• şimdi madem Hz.adem den önce insan yok diyrsun melekler insanların daha önce neler yaptığını nereden biliyorlar sence?bakara suresi:
    quote:

30 Bir zamanlar Rabbin meleklere: "Ben, yeryüzünde bir halife atayacağım." demişti de onlar şöyle konuşmuşlardı: "Orada bozgunculuk etmekte olan, kan döken birini mi atayacaksın? Oysaki bizler, seni hamd ile tespih ediyoruz; seni kutsayıp yüceltiyoruz." Allah şöyle dedi: "Şu bir gerçek ki ben, sizin bilmediklerinizi bilmekteyim."

şimdi benim okudum kaynaklarda da böyle yazıyor..yani bu yorumlar bir gruba has değildir..herkes farklı yorumlarda bulunabilir.kimse asla doğru şudur diyemez.

Ayetlere mi inanacağız, yoksa düşüncelere mi?

ayetlere inanacakın ama ayetleri senin beynin algılaması gerekiyor.bu algılama sonunda da düşünce oluşuyor.

işte bu düşünceler herkeste farklılık gösterebilir.sen okursun anlarsın.ben okurum anlarım

Kuranda Allah'ın en çok istediği şey işte bu beyinleri çalıştırma olayıdır..Allah buınu herkesten ister.

sadece evliyalardan ya da tarikat şeyhlerinden değil!

yine çok büyük bir hata yapıp olayı din eksenine taşıdık..

arkadaşlar bu konuda artık benden daha fazla cevap beklemeyin.ama işin bilimsel yönünü soracak olursanız lütfen yukarıda KENDİ ELİMLE YAZDIĞIM jeolojik oluşum evrelerini okuyun

herkese saygılar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nofrost -- 15 Ekim 2005, 16:08:22 >

• Ben gene aklımdaki sorulara cevap alamayacağım ama olsun yazayım. Bir de şunu anlamıyorum neden kuran belli ve bilge kişilerce öğretilmeli ve onların yorumları okunmalı? Bu kişiler yol gösterici izah edici olabilir ama şimdi afrikadaki kabiledeki adam ne yapsın? Kuran madem bizim anlayamayacağımız kadar karışık neden herşeyden sorumluyuz o halde? Hata yapma hakkımız var! Neden oku diye emredilmiş ya da?.......(Umarım arada kaynamam)...

• quote:

Orjinalden alıntı: hayattakiler

quote:

O ayette söz konusu olan, Hz İsanın babası olmadan dünyaya gelmesidir.

hah şöyle güzel güzel.... Tamam bunu anladım sperm hücresinin yoktan varolması anlatılıyor yani. ya diğeri?

Eğer Hz. Ademi kast ediyorsanız, Hz Adem -as- da babası anası olmadan topraktan yaratılmıştır.

Kanuni Sultan Süleyman
  • quote:

Orjinalden alıntı: hayattakiler

Ben gene aklımdaki sorulara cevap alamayacağım ama olsun yazayım. Bir de şunu anlamıyorum neden kuran belli ve bilge kişilerce öğretilmeli ve onların yorumları okunmalı? Bu kişiler yol gösterici izah edici olabilir ama şimdi afrikadaki kabiledeki adam ne yapsın? Kuran madem bizim anlayamayacağımız kadar karışık neden herşeyden sorumluyuz o halde? Hata yapma hakkımız var! Neden oku diye emredilmiş ya da?.......(Umarım arada kaynamam)...

Kuranı okuyan anlar. Konu o değil, konu yorum yapma meselesi. Kuranı kerimi yorumlayabilmek için her ayetin iniş sebebini, ne zaman nerede nazil oldu bunları bilmek gerekir. Bunuda ancak bu eğitimi iyi almış biri yapar. Eğer biz herşeyi anlayabilseydik, tefsirler olmazdı. Zaten peygamberlerin görevi nedir? Allahın dinini insanlara anlatmaktır. Eğer dediğiniz gibi düşünülse bu seferde niye peygamberler geldi, insanlar bunu anlayamazmıydı gibi anlamlar çıkar ki bu yanlış bir düşüncedir.

sayın nofrost, bu konudaki sahih hadislere de bakmanı rica ederim. Gerçeği göreceksiniz.

Kanuni Sultan Süleyman

• Son olarakta şunu ifade edeyim.
    Kimseye kendi düşüncelerimi empoze etmek gibi bir niyetim yok. Amacımız doğruyu bulmaktır. Doğruyu bulma yolunda kişiler ile değil düşünceler beni ilgilendirir. Bu süreçte kimsenin asla kalbini kırmak istemem, dikkat ederseniz mesajlarıma kimsenin kişiliğini ve düşüncesini alaya almadığımı göreceksiniz. Buna rağmen yanlışlıkla, istemeden birinin gönlünü kırdım ise "özür dilerim" tüm bu tartışmayı okuyan arkadaşlardan.

Kanuni Sultan Süleyman
  • Son tartışmalara girmeden tekrar yukardaki konuya dönelim...

Bence doğruluk payı olabilecek yada mantık ile çelişmeyecek teoriler inandırıcıdır. Örn, Matrix filminin her ne kadar fantazi ürünü olduğunu bilsekte böyle bir dünyanın asla var olamayacağını söyleyemeyiz çünki herşey mantıklı, ancak Peter Pan'ın inandırıcılığı(inandıramayıcılığı) konusunda tartışmaya bile gerek yoktur. Bir teorinin akıl,mantık ile çelişen tarafı yok ise inandırıcılığı vardır. Evrim teorisi bu anlamda gerek bilimsel alt yapısı gerek bulgular ile son derece inandırıcıdır. Tanrı var mıdır dersen varlığı kesin değil ama varlığının akıl ve mantık ile ters düşen bir tarafı yok. Ama kalkıpta tanrının varlığını "peter pan "hikayelerine benzer bir fantezi gücü ile savunuyorsan işte orada sorun var...
  • _____________________________
    dreaM der ki; "Netice ki, fena inkişaf etmiş bir hissin dimağ ve şahsiyet üzerindeki akislerini, Sırat-ı teğet geçecek imanla; yatayları dikey yapabilecek aSilBirRuhun gözyaşları cihanı sararsa, realitenin anadinamosu hüclerindeki tılsımından güc alabilir." datacell.org
  • quote:

Orjinalden alıntı: nofrost

şimdi madem Hz.adem den önce insan yok diyrsun melekler insanların daha önce neler yaptığını nereden biliyorlar sence?bakara suresi:
    quote:

30 Bir zamanlar Rabbin meleklere: "Ben, yeryüzünde bir halife atayacağım." demişti de onlar şöyle konuşmuşlardı: "Orada bozgunculuk etmekte olan, kan döken birini mi atayacaksın? Oysaki bizler, seni hamd ile tespih ediyoruz; seni kutsayıp yüceltiyoruz." Allah şöyle dedi: "Şu bir gerçek ki ben, sizin bilmediklerinizi bilmekteyim."

şimdi benim okudum kaynaklarda da böyle yazıyor..yani bu yorumlar bir gruba has değildir..herkes farklı yorumlarda bulunabilir.kimse asla doğru şudur diyemez.

o sorunun cevabını izninizle ben vereyim. Nereden biliyorlar, çünkü melekler daha önce cinleri gördüler. Cinlerde insanlar gibi, irade ve akıl sahibi olduklarından , melekler insanlarla cinle arasında ilişki kumakta ve bunu tahmin etmekte zorlanmadılar.

• quote:

"Ben, yeryüzünde bir halife atayacağım." demişti de onlar şöyle konuşmuşlardı: "Orada bozgunculuk etmekte olan, kan döken birini mi atayacaksın? Oysaki bizler, seni hamd ile tespih ediyoruz; seni kutsayıp yüceltiyoruz." Allah şöyle dedi: "Şu bir gerçek ki ben, sizin bilmediklerinizi bilmekteyim."

Yani bu bir ses kaydı değil ki. Meleklere insanın nasıl bir varlık olduğunu öğretmiştir belki daha önce .Belki aralarında başka konuşmalar da geçti. Belki de herşey bildiğimizden çok daha farklı oralarda Bir de şu var yani:

Bu ayette anlatılmak istenen gayet açık. Yaratılışın nasıl olduğunu anlatmaya çalışan bir ayet değil. Biz öküz altında buzağı arıyormuşuz gibi geliyor bana.Yani hani biri bir söz söylerken ağzından kaçırdığı kelimelerden değişik sonuçlara varıısın da bu Kuran'da olmaz bence. Kuran'ın şifrelerini çömeye çalışanlara benzedik...Dediğim gibi Allah söylemek isteseydi direk söylerdi neden gizlesin? Bence evrimi Kuran ile desteklemeye çalışmasak daha iyi...

• aslına bakarsan benim gibi düşünen birçok insana göre dinlerin çıkış noktası. bilinmezliği bilebilecek ve hatta onu kontrol edebilecek bir yüceliğe ve güce sahip bir "şey" olması gerektiğine inanan ilkel insanlar sayesinde ortaya çıkmıştır din benim görüşümce. ve temelinde "dogma" yattığı için modern insan da bu olguyu sorgulamaktan çekinmekte ve sorgulayıp kendisini "tehlikeye atmaktansa" bu oılguyu rasyonalize edip inanmaya devam etmeye devam etmektedir. benim görüşüm

quote:

Orjinalden alıntı: éfulim

ben ne evrime inanımıyorum ne de adem ve havva olayına

ama inandığım tek şey var o da bilinmezlik

kimsede bunu çözemeyeck

hep kafamızda soru işareti var olacak

• quote:

quote:

"Ben, yeryüzünde bir halife atayacağım." demişti de onlar şöyle konuşmuşlardı: "Orada bozgunculuk etmekte olan, kan döken birini mi atayacaksın? Oysaki bizler, seni hamd ile tespih ediyoruz; seni kutsayıp yüceltiyoruz." Allah şöyle dedi: "Şu bir gerçek ki ben, sizin bilmediklerinizi bilmekteyim."

Yani bu bir ses kaydı değil ki. Meleklere insanın nasıl bir varlık olduğunu öğretmiştir belki daha önce .Belki aralarında başka konuşmalar da geçti. Belki de herşey bildiğimizden çok daha farklı oralarda Bir de şu var yani:

Bu ayette anlatılmak istenen gayet açık. Yaratılışın nasıl olduğunu anlatmaya çalışan bir ayet değil. Biz öküz altında buzağı arıyormuşuz gibi geliyor bana.Yani hani biri bir söz söylerken ağzından kaçırdığı kelimelerden değişik sonuçlara varıısın da bu Kuran'da olmaz bence. Kuran'ın şifrelerini çömeye çalışanlara benzedik...Dediğim gibi Allah söylemek isteseydi direk söylerdi neden gizlesin? Bence evrimi Kuran ile desteklemeye çalışmasak daha iyi...

arkadaşım.bu ayetten çıkan direk bir anlamı sen öküzün altında buzağı aramak diye nitelendiriyorsun.sonra da kendin belki meleklere şöyle dedi böyle dedi diye ayette geçmeyen konuşmalar ekliyorsun.

asıl senin düşüncen öküzün altında buzağa olmuyor mu?neden bu kadar korkuyorsunuz siz kardeşim?

apaçık belli işte.kuranda hz.adem ilk insandır diye bir ayet cümle yok.buna karşın meleklerin daha önce yaşamış insanların hareketlerinden yakındıkları da ortada.demek ki insanlar vardı daha önce de.

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.