Şimdi Ara

Evrim Yoktur ! (60. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
1.988
Cevap
2
Favori
76.005
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 5859606162
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Hadi basit birsey yapalim Carmanja seninle. Yalniz demogoji yapmayacak cevabini uzatmayacaksin, kisa oz cevap vereceksin.

Varsayalim ben efendiyim sen de kolesin ve karsimda oturuyorsun. Sana birden kalk diyorum. Kole olarak yapacaklarini anlatir misin?

Not: Sahip kole iliskisi bir orneklem yanlis anlasilmasin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hoobastank -- 21 Mayıs 2010; 21:06:39 >
  • Bagdas kurmus oyle oturuyorsun.Kalkis seklin nasil bir bir anlatirmisin.
  • Ne sapigi basitce bir soru sordum amac seni asagilamak degil. Sadece soruma cevap istiyorum. Tersi durum yani sen sahip ben de kole olabilirim ama cevabi senin cevaplamani istedigim icin oyle sordum.
  • Ornekleme alindigindan degil de isin ucu nereye varacak bilmediginden cevap veremeyeceksin biliyorum.

O vakit ben cevaplayayim.
    Once ellerimi yere koyar ileri dogru biraz egilirim,
    Sonra bir elimle destek alip bir dizimi yere koyup yukselirdim,
    Diger kolumla dengemi saglayip tam olarak dogrulurdum.

Sahip biranda kalk dedi ve kole kalki verdi ama kole acisindan bu kalkis bir surec icersinde farkli hareketleri arka arkaya gerceklestirerek oldu.

Evrim teorisi yok diyen filmin 1. Karesinden 25. Karesine pat diye zipliyor. Hangi teoriyle oluyor bu izah eder misiniz.
  • Evrenin başlangıcında sadece hidrojen atomları vardı. Hidrojen atomları zaman içerisinde doğru ortamda çarpışıp diğer atomları yarattılar. Diğer atomlarda, bir diğerlerini. Bu işlem bu şekilde devam ederken çeşitlenen atomlar uygun ortamda karşılaşıp gezegenleri oluşturdular. Burda gezegenimizi Dünya olarak kabul edersek, bahsettiğimiz atomlarda Dünyayı oluşturan gazlar, moleküller oluyor. Şimdi elimizde Dünyamız oldu. Peki Dünyamızda ne vardı ? Dünyamızda ise çoğunlukla su ve yer yer kara parçaları vardı. Ardından atomlar bu işlemi Dünya üzerinde su moleküllerinde sürdürerek bitkileri ve ilk canlı türü olan tek hücreli canlıları meydana getirdiler. Bu işlem sürdükçe de hayvanlar oluştu. Bu hayvanlar arasında da maymunlarımız vardı. Bugün insanlara baktığımızda genotipimiz maymunlara çok büyük oranlarda benziyor. Neden böyle birşey düşünülmesin ki ? Sonuçta elimizde bunu doğrulayacak fosil kanıtları olduğuna göre de bu çok başarılı bir teoridir ve kanun olma yolunda ilerlemektedir. Eğer kabul etmemekte kararlıysanız çürüteceksiniz. Yada daha iyi bir fikriniz varsa paylaşacaksınız. Böylece bizi de büyük bir yanlıştan kurtarmış olacaksınız.

Bu olaylarda tabi ki çok fazla ayrıntı var. Fakat kabaca bu şekilde gerçekleşti. Şu an Cerndeki bigbang deneyinde de bu parçacıklar çarpıştırılıp canlı türleri yaratılmaya çalışılıyor. Eğer başarılı olunursa uzayda farklı gezegenlerde dükkanlarımızı açıp, ev kiralayabileceğiz. Bu nasıl mı olacak ? Evrendeki gezegenlerden bazılarında örneğin Jüpiterde gördüğünüz katmanın altında donmuş su kütleleri bulunamakta, tıpkı Dünyanın oluşma esnasında geçirdiği aşamalar gibi. Bu aşamalar niye ilerletilmesin ki...

• quote:

Orijinalden alıntı: Yeni Türkü

Neye dayanarak tufan küçük bir bölgede olmuştur diyorsunuz? Var mı yazılı kaynağınız?

128. Max Mallowan, Noah's Flood Reconsidered, Iraq, c. XXVI-2,
    1964, s. 70.

129. Werner Keller, Und die Bibel hat doch recht (The Bible as History;
    a Confirmation of the Book of Books), William Morrow, New York,
    1956, s. 40.

130. "Kiş", Ana Britannica, c. 13, s. 361.

131. "Şuruppah", Ana Britannica, c. 20, s. 311.

132. Max Mallowan, Early Dynastic Period in Mesapotamia, Cambridge
    Ancient History 1-2, Cambridge, 1971, s. 238.

133. Joseph Campbell, Doğu Mitolojisi, Ankara, 1993, s. 129.

134. Bilim ve Ütopya, Temmuz 1996, s. 176.

Daha ister misiniz?

• @Piezoelectricitysystem

Evrim teorisi kanun olamaz. Bilimsel gercek gozlemlenen ya da tekrarlanabilen dogru, bilimsel yasa, gercekler arasindaki iliskiyi ifade eden baginti ornegin matematiksel bir ifadedir. Ikisi de neden nicinlere cevap vermez. Teori bilimsel gercekler ve kanunlarin uzerinde sistemin nasil calistigina dair aciklama yapan nicin sorusuna cevap veren bir modeldir. Hatali kisimlari duzeltilir yasayan organizma gibi surekli gelisir. Eger temel hatalar varsa yeni bir teori uretilir. Yeni teori uretilse de ayni bilimsel gerceklere ve yasalara neden nasil cevaplari arayacagi icin son okuyucu icin algisal olarak eski ile yeni aradinda fark olmayacak. Yontemler farkli olacaktir.
  • Dediğin gibi zaman içerisinde eksikleri tamamlanır, yanlışları düzeltilir. Ve teorinin cevaplamaya çalıştığı sorunun ve bu sorunun sebep olduğu yeni soruların hepsine cevap verdiği zaman sanırım aynı teknolojide teori üzerinde değiştirilebilinecek birşey kalmadı. Teoride açık kalmadı.
  • @piezoelectricitysystem

Benim uzerinde calistigim bilimdali degil o sebeple son bilimsel makalelere bakmak lazim. Yine de merakimdan ilgilendigim icin soyle diyebilirim bilimsel cevrede evrim var mi yok mu degil nasil oldugu tartisiliyor. Bircok sey yerine oturuyor zaten.
  • Bende bu bilimdalında çalışmıyorum. Sadece genel kültür olarak dünyanın başlangıcıyla ilgili bildiklerimi evrime bağladım. Bilimsel çevrede evrimin var mı yok mu diye tartışılmaması çok güzel birşey. Bende evrimi destekliyorum. Fakat görüyorum ki hala işin içine din karıştırmaya çalışanlar var.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Hoobastank

Teoriyi ortaya atan için eski papaz dediler, iki üniversiteye gittiğini tıp ve teoloji okuduğunu ve sonradan doğa bilimlerine yöneldiğini, arkadaş çevresinin üniversiteden olduğunu ve artı olarak bu fikrin kendisinden önce ve başkalarınca yine akademik çevrede öne sürüldüğünü söyledik;
    cevap veren olmadı...

"evrenin bir başlangıç noktası ve geçirdiği bir evrim var peki canlılığın bir başlangıcı var mıdır yoksa yaklaşık 1.5 milyon türün hepsi aynı anda aniden ortaya çıkımı vermiştir?" diye sorduk ezberden ve sorumla alakasız şeyler yazıldı çizildi.
    yine cevap veren olmadı...

Ben hala cevap bekliyorum ama... muhtemelen benimle birlikte sizlerin direkt bu soruma ne cevap vereceğini çok kişi merak ediyordur?
    Bana kalırsa şu soruya cevap vermeden konu ilerlemesin... Buyrun hepinize soruyorum kimlerin muhattap aldığım açık isterseniz hepsiniz toplanıp öyle hazırlanın. Kel alaka cevaplar istemiyorum direkt soruma cevap arıyorum.

biyolojik evrimle evrenin alakası yok.

• Doğal seleksiyon, modifikasyon ve adaptasyon tanımlarını biliyorsan ve bunları birbirinden ayırabiliyorsan zaten mutasyondan bahsetmezdin bile. Mutasyon ışımalarla oluyormuş. Mutasyon geçirmenin bir sebebi de ışımalardır. Bunun yanında bazı ilaçlar, kimyasallar ve ani sıcaklık değişmeleri de sebep olabilir. Kimsenin kimseye taptığı falan yok. Nerden çıkartıyorsunuz bunları anlamıyorum ? Dediğim gibi tavsiyeme uyun endüljansınızı alın, gidin televizyonunuzun başında ölümü bekleyin. Bilim size göre değil. Kafanızı yormayın da bırakın şurda birşeyler öğrenmeye çalışalım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Piezoelectricitysystem

Evrenin başlangıcında sadece hidrojen atomları vardı. Hidrojen atomları zaman içerisinde doğru ortamda çarpışıp diğer atomları yarattılar. Diğer atomlarda, bir diğerlerini. Bu işlem bu şekilde devam ederken çeşitlenen atomlar uygun ortamda karşılaşıp gezegenleri oluşturdular. Burda gezegenimizi Dünya olarak kabul edersek, bahsettiğimiz atomlarda Dünyayı oluşturan gazlar, moleküller oluyor. Şimdi elimizde Dünyamız oldu. Peki Dünyamızda ne vardı ? Dünyamızda ise çoğunlukla su ve yer yer kara parçaları vardı. Ardından atomlar bu işlemi Dünya üzerinde su moleküllerinde sürdürerek bitkileri ve ilk canlı türü olan tek hücreli canlıları meydana getirdiler. Bu işlem sürdükçe de hayvanlar oluştu. Bu hayvanlar arasında da maymunlarımız vardı. Bugün insanlara baktığımızda genotipimiz maymunlara çok büyük oranlarda benziyor. Neden böyle birşey düşünülmesin ki ? Sonuçta elimizde bunu doğrulayacak fosil kanıtları olduğuna göre de bu çok başarılı bir teoridir ve kanun olma yolunda ilerlemektedir. Eğer kabul etmemekte kararlıysanız çürüteceksiniz. Yada daha iyi bir fikriniz varsa paylaşacaksınız. Böylece bizi de büyük bir yanlıştan kurtarmış olacaksınız.

Bu olaylarda tabi ki çok fazla ayrıntı var. Fakat kabaca bu şekilde gerçekleşti. Şu an Cerndeki bigbang deneyinde de bu parçacıklar çarpıştırılıp canlı türleri yaratılmaya çalışılıyor. Eğer başarılı olunursa uzayda farklı gezegenlerde dükkanlarımızı açıp, ev kiralayabileceğiz. Bu nasıl mı olacak ? Evrendeki gezegenlerden bazılarında örneğin Jüpiterde gördüğünüz katmanın altında donmuş su kütleleri bulunamakta, tıpkı Dünyanın oluşma esnasında geçirdiği aşamalar gibi. Bu aşamalar niye ilerletilmesin ki...

Benim mesajım niye silinmiş yahu, kimseye hakaret etmedim ki. Diyelim bilimsel değil yazdıklarım. peki bu yazılanlara ne demeli ?

İşlem sürdükçe hayvanlar oluştu diyor adam ya. Hangi işlem ? Siz DNA yı şaka mı zannediyorsunuz ? Hücrenin 1 tanesinin bile benzerini dahi yapamazsınız. Kendi kendine işleyen bir mikrosistem. Böyle bir şeyin benzeri yok. Kendi kendine işleyen milyalarca ve birbiriyle koordine çalışan mikro sistemler makrosistemleri meydana getiriyorlar. Onlarca makrosistem daha büyük sistemleri meydana getiriyorlar ve durağan değiller.

Çalışmakta, devinim halinde olan sistemleri birleştirip bir makro sistem yapmaya hem de yoktan varetmeye çalışın bakalım becerebilecek misiniz ?

Burada insanı da bir makro sistem alabilirsiniz. İnsanlardan hareketle daha büyük sistemlere giderseniz gezegenlere, galaksilere, evrene kadar gidersiniz.

Ya da daha kolay ve zeka seviyesi ortalama insanların anlayabileceği bir kanıt öne süreyim; "Hokus pokus "diyerek Marlin yaratmış dünyayı.

Neden olmasın ? Aksini kanıtlayın o zaman

Yaratma süreklidir. Halen devam etmektedir. Yaratma durursa her şey çöker. Bu kadar gezegen dönüş için gereken enerjiyi nereden alıyor ? Madde, varlık kavramının sebebi nedir ? Bizim elimizi hareket ettirmemiz, bizim isteğimize mi bağlı ? Ölüler niye hareket edemiyor ? Varlık ve yokluk arasındaki temel fark nedir ?

Bilimsel diye öne sürülen kanıtların bilimsellikle yakından uzaktan alakası yok. Bilgi, kişisel saplantılarımızı kabul ettirmede kullanılacak bir silah değildir. Objektif değerlendirilen bilgi, doğru sonuca götürür. Aklın yolu bir.

Temelin pireyle yaptığı deneyde olduğu gibi, koparılan ayaklarına rağmen zıplayamayan hayvana "kulakları duymuyor" teşhisini koyan bilim adamlarından farkınız yok.

1.5 milyon tür canlı birden mi oluşmuş ? Soruya bakar mısınız ? Bakalım;

Birden oluşmamış, yavaş yavaş oluşmuşsa birbirinden türediği sonucuna mı gideceğiz ? Ya yavaş yavaş ama birbirinden bağımsız oluştularsa ?

Birbirine benziyor diye apayrı türleri birbirinden gelmiş gibi nasıl kabul ederiz ? Gergedanın atası Gergedan böceği mi? Biri memeli, biri böcek... Solunum sistemlerinden tutun da dünya kadar farkları olduğunu söylemeye gerek var mı?

Bugün DNA üzerine bilgi sahibi olmamıza rağmen hala inatla farklı türlerin birbirinden türediğini iddia etmek için gerçekten okkalı kanıtlara ihtiyaç yok mu?

Bir soru sormuştum. Eşey hücreleri ile ilgili. Evrimin hangi aşamasında canlılar iki cinse ayrılmayı seçtiler ? Bakın daha göz konusuna gelmedik. İki gözümüz var neden ? Sizce bir tane yetmez miydi ?

20 küsür sayfadır bir şeyler yazılmış. Yazımı silerseniz makul bir açıklama bekleyeceğim. Vermezseniz yüzyüze görüşüp bizzat cevap alacağıma emin olabilirsiniz.

selamlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: Ogün®

quote:

Evrenin başlangıcında sadece hidrojen atomları vardı. Hidrojen atomları zaman içerisinde doğru ortamda çarpışıp diğer atomları yarattılar. Diğer atomlarda, bir diğerlerini. Bu işlem bu şekilde devam ederken çeşitlenen atomlar uygun ortamda karşılaşıp gezegenleri oluşturdular. Burda gezegenimizi Dünya olarak kabul edersek, bahsettiğimiz atomlarda Dünyayı oluşturan gazlar, moleküller oluyor. Şimdi elimizde Dünyamız oldu. Peki Dünyamızda ne vardı ? Dünyamızda ise çoğunlukla su ve yer yer kara parçaları vardı. Ardından atomlar bu işlemi Dünya üzerinde su moleküllerinde sürdürerek bitkileri ve ilk canlı türü olan tek hücreli canlıları meydana getirdiler. Bu işlem sürdükçe de hayvanlar oluştu. Bu hayvanlar arasında da maymunlarımız vardı. Bugün insanlara baktığımızda genotipimiz maymunlara çok büyük oranlarda benziyor. Neden böyle birşey düşünülmesin ki ? Sonuçta elimizde bunu doğrulayacak fosil kanıtları olduğuna göre de bu çok başarılı bir teoridir ve kanun olma yolunda ilerlemektedir. Eğer kabul etmemekte kararlıysanız çürüteceksiniz. Yada daha iyi bir fikriniz varsa paylaşacaksınız. Böylece bizi de büyük bir yanlıştan kurtarmış olacaksınız.

Benim mesajım niye silinmiş yahu, kimseye hakaret etmedim ki. Diyelim bilimsel değil yazdıklarım. peki bu yazılanlara ne demeli ?

İşlem sürdükçe hayvanlar oluştu diyor adam ya. Hangi işlem ? Siz DNA yı şaka mı zannediyorsunuz ? Hücrenin 1 tanesinin bile benzerini dahi yapamazsınız. Kendi kendine işleyen bir mikrosistem. Böyle bir şeyin benzeri yok. Kendi kendine işleyen milyalarca ve birbiriyle koordine çalışan mikro sistemler makrosistemleri meydana getiriyorlar. Onlarca makrosistem daha büyük sistemleri meydana getiriyorlar ve durağan değiller.

Çalışmakta, devinim halinde olan sistemleri birleştirip bir makro sistem yapmaya hem de yoktan varetmeye çalışın bakalım becerebilecek misiniz ?

Burada insanı da bir makro sistem alabilirsiniz. İnsanlardan hareketle daha büyük sistemlere giderseniz gezegenlere, galaksilere, evrene kadar gidersiniz.

Ya da daha kolay ve zeka seviyesi ortalama insanların anlayabileceği bir kanıt öne süreyim; "Hokus pokus "diyerek Marlin yaratmış dünyayı.

Yaratma süreklidir. Halen devam etmektedir. Yaratma durursa her şey çöker. Bu kadar gezegen dönüş için gereken enerjiyi nereden alıyor ? Madde, varlık kavramının sebebi nedir ? Bizim elimizi hareket ettirmemiz, bizim isteğimize mi bağlı ? Ölüler niye hareket edemiyor ? Varlık ve yokluk arasındaki temel fark nedir ?

Bilimsel diye öne sürülen kanıtların bilimsellikle yakından uzaktan alakası yok. Bilgi, kişisel saplantılarımızı kabul ettirmede kullanılacak bir silah değildir. Objektif değerlendirilen bilgi, doğru sonuca götürür. Aklın yolu bir.

Temelin pireyle yaptığı deneyde olduğu gibi, koparılan ayaklarına rağmen zıplayamayan hayvana "kulakları duymuyor" teşhisini koyan bilim adamlarından farkınız yok.

Birden oluşmamış, yavaş yavaş oluşmuşsa birbirinden türediği sonucuna mı gideceğiz ? Ya yavaş yavaş ama birbirinden bağımsız oluştularsa ?

Birbirine benziyor diye apayrı türleri birbirinden gelmiş gibi nasıl kabul ederiz ? Gergedanın atası Gergedan böceği mi? Biri memeli, biri böcek... Solunum sistemlerinden tutun da dünya kadar farkları olduğunu söylemeye gerek var mı?

Bugün DNA üzerine bilgi sahibi olmamıza rağmen hala inatla farklı türlerin birbirinden türediğini iddia etmek için gerçekten okkalı kanıtlara ihtiyaç yok mu?

Bir soru sormuştum. Eşey hücreleri ile ilgili. Evrimin hangi aşamasında canlılar iki cinse ayrılmayı seçtiler ? Bakın daha göz konusuna gelmedik. İki gözümüz var neden ? Sizce bir tane yetmez miydi ?

20 küsür sayfadır bir şeyler yazılmış. Yazımı silerseniz makul bir açıklama bekleyeceğim. Vermezseniz yüzyüze görüşüp bizzat cevap alacağıma emin olabilirsiniz.

selamlar.

Evrim Teorisile ilgili bir konu var orda eşey hücrelerden göze kadar herşey açıklandı. Ben şimdi hatirlamiyorum merak ediyorsan arama moturunu kullanip aratabilirsin yada 47 sayfalik konuyu okuyabilirsin.

Katilimin için tekrar teşekürler.

• Beyler, daha önce yazdığım şeylere hala dikkat etmiyorsunuz.
    Bu yüzden birçok arkadaş ceza aldı, hala daha alacak olanlar var.

Tartışmanız gereken şey EVRİM.
    Din, yaratılış, Allah değil.

Ayrıca hala H. Yahya diyenler var. Bu konuyu konuşmamış mıydık?
  • Carmanja... Söylediklerimden hiçbir şey anlamamışsınız.

Önce biraz bilimsel yöntem ve bilim felsefesi hakkında bilgi sahibi olun, ondan sonra tartışmaya girin lütfen.
    Bu üslup ve tarzınızla burada kalamazsınız.
  • quote:

Orijinalden alıntı: LeVeL

quote:

Orijinalden alıntı: Ogün®

quote:

selamlar.

Evrim Teorisile ilgili bir konu var orda eşey hücrelerden göze kadar herşey açıklandı. Ben şimdi hatirlamiyorum merak ediyorsan arama moturunu kullanip aratabilirsin yada 47 sayfalik konuyu okuyabilirsin.

Katilimin için tekrar teşekürler.

Geri dönüp eski konular okunacaksa,bu konu neden var?

• quote:

"Evrim Yoktur !" diyen bir kişi beraberinde nasıl bir anlayışı savunur ya da savunduğu şey nedir ki bunu söylemiştir.

Bunu söyleyen bunu da söyledi : "Canlılar, evrim teorisinin hayali süreçleriyle oluşmamış, bir anda yaratılmışlardır."

Soru: 300 milyon yıllık balık, 180 milyon yıllık dinazor, 50 milyon yıllık at fosilleri bulunurken bu dönemleri ait neden insan fosili yoktur? 300 milyon yıllık neden at fosili yoktur?

Evrimi yok kabul edip , evrim yoksa ne var diyen bir konuda 47 sayfa tartisilmasina rağmen tekrar evrimmi tartışıcaz.

quote:

Geri dönüp eski konular okunacaksa,bu konu neden var?

Bu konu evrim yoksa ne vari tartismak içindi , sonucta burasi bir forum ve belli bir bilgi birikimi gerceklesti o birikimi incelemek lazim soru sormadan önce. Soru soranlar ayni sorulari sorduklarini bilmiyor ama cevap vermek isteyenler sıkılıyor aynı şeylerden , cevap vermesen başka dert bu seferde cevap veremiyonuz diyorlar. Ne yapsan olmuyor.

Bilgi paylaşımı 2 tarafli olmalidir. Ben sorarim sen öğrenirsin , sen sorarsin ben öğrenirim. Ama öbür türlü hiçbirşey öğrenmeden ayni bilgileri tekrar tekrar yazmak gerekiyor , tekrar tekrar yazmamizla kalsa iyi ayni üye 2 sayfa sonra ayni soruyu tekrardan sorabiliyor. Eğer bu kadar öğrenmeye kapaliysak tartismanin anlami nedirki.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LeVeL -- 22 Mayıs 2010; 14:31:20 >

• quote:

Orijinalden alıntı: demonchild
    Varlığın oluş şekli itibariyle direkt alakası var. Bir varlık sıfır noktasından evrilerek mi oluşur yoksa biranda bugünkü haliyle mi ortaya çıkar? Varlığın canlı ya da cansız olması veya evrim süreclerinin farklı olması değil vurgu varlığın sıfır noktasından evrilerek oluşmasına yapılıyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Hoobastank

quote:

Orijinalden alıntı: demonchild
    Varlığın oluş şekli itibariyle direkt alakası var. Bir varlık sıfır noktasından evrilerek mi oluşur yoksa biranda bugünkü haliyle mi ortaya çıkar? Varlığın canlı ya da cansız olması veya evrim süreclerinin farklı olması değil vurgu varlığın sıfır noktasından evrilerek oluşmasına yapılıyor.

senin dediğin evrim değil direkt olarak aristocu yaklaşım. o halde; bir obje, fikir, objenin fikirden sonraki durumu ve objeyi algılayan bilinç ile ortaya çıkan 4 form da evrim.

yani bu tartışma da fikirlerin evrimi. olay öyle değil. evrende biyoloji kadar ilerleyemedik.sicimlerin titreşmesi, dalgaların üst üste binmesi parçacıkların higs bozonundan geçerek kütle kazanması şu an için evrimsel bir şemadan çok kaotik bir düzen öngmrüyor. ve her an gerçekleşiyor. evrimde ise düzenli organizmaların çıkışı dışında kargaşa yok gibi. o çıkış durumu da evrimin ilgi alanının en uzağında kalan nokta.

• 
Sayfa: önceki 5859606162
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.