Şimdi Ara

Evrenin en soğuk yeri görüntülendi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
1
Favori
1.031
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

(Astrophysical Dergisi, 27.10.2013)

Astronomlar, evrenin şu ana kadar keşfedilen en soğuk yeri olarak bilinen 5 bin ışık yılı uzaklıktaki Bumerang Nebulası’nın yeni bir fotoğrafını elde etti. Erboğa Takımyıldızı’ndaki nebula (bulutsu), mutlak sıfır sıcaklığından (-273,15 derece) sadece 1 derece daha yüksek, yani -272 derece.

Uzay'da süzülen bir hayalete benzetilen bulutsu, Şili’de And Dağları üstünde yer alan dünyanın en güçlü telsiz teleskopu ALMA tarafından gözlemlendi. Astronomlar, Bumerang Nebulası’nın gerçek şeklini ve çok soğuk yapısını daha iyi anlayabilmek için ALMA’nın dev antenlerini Erboğa Takımyıldızı’na çevirdi.

NASA’nın California’daki Jet Tahriki Laboratuarı’ndan Raghvendra Sahai, bu “ultra-soğuk” bulutsunun fazlasıyla şaşırtıcı olduğunu belirtiyor: “Yeryüzündeki teleskoplardan izlenildiği kadarıyla nebula, bumerang görünümünde çift loptan oluşuyor. Sanıldığından daha geniş bir yapıda ve hızla uzaya yayılıyor.”

Bulutsuya “hayaletimsi” görüntüyü veren gizemli sisin, görünebilen dalgaboyları gibi bir ışık yanılsaması olduğu düşünülüyor. Bumerang bulutsusu, yıldız çekirdeğinden çıkan gazdan oluşuyor. Bu gaz dışarı doğru saniyede 164 kilometre hızla hareket ediyor ve uzayda çok büyük bir hızla genişliyor. Çok düşük sıcaklığın nedeninin bu hızlı genişleme olduğu belirtiliyor.

Kaynak:
    http://iopscience.iop.org/0004-637X/

• Halime sukrettim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • teknoloji daha fazla gelişmeli ve bu keşifleri canlı izlesek artık Çok hoşuma gidiyor bu tarz şeyler yıldızlar, yıldız patlamaları vs ama çok fazla video yok ne yazık ki.Keşke uzayda neler olduğuyla alakalı bu çözünürlüğü berbat resimlerden daha fazlasını görebilsek..
  • Daha neler görücez allah bilir
  • evren demek çok mantıksız.mutlaka daha soğuk yerler vardır.evren sonsuzdur.bu yüzden nerede nelerin olduğunu hiçbir zaman asla öğrenemeyiz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kılıç Kalkanlı Adam

evren demek çok mantıksız.mutlaka daha soğuk yerler vardır.evren sonsuzdur.bu yüzden nerede nelerin olduğunu hiçbir zaman asla öğrenemeyiz.

'evrenin şu ana kadar keşfedilen en soğuk yeri' dikkatli oku.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Johan Hegg

quote:

evren demek çok mantıksız.mutlaka daha soğuk yerler vardır.evren sonsuzdur.bu yüzden nerede nelerin olduğunu hiçbir zaman asla öğrenemeyiz.

başlıkta evrenin en soğuk yeri yazdığı için ben sadece başlığa göre düşündüm.pardon.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bana göre şuana kadar bulunabilen en soğuk noktadır 275 az geldi bana biraz . Evrende olan şeylerin belkide %100'de 1'ini bile bilmiyoruz .
  • Çok garip ama neden donmadığını düşünüyorum hala.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Aesthetics.

Çok garip ama neden donmadığını düşünüyorum hala.

Her madde aynı sıcaklıkta donmaz.Örneğin oksijen -218.8°C de donar.
    Donmadığına göre içerdiği maddelerin donması için daha düşük sıcaklık gerektiği anlaşılır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nucleus7 -- 30 Ekim 2013; 15:40:04 >
  • uachony indispensable kullanıcısına yanıt
    Entropi yasalarına göre, bir madde -273.15 Celcius, yani 0 kelvin'den soğuk olamaz.
  • quote:

quote:

quote:

başlıkta evrenin en soğuk yeri yazdığı için ben sadece başlığa göre düşündüm.pardon.

yazıda geçen mutlak sıfır ifadesini araştırabilirsin. termodinami kanununa göre mutlak sıfırdan daha soğuk bir yer olamaz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi stabwound -- 30 Ekim 2013; 20:54:45 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Huddleston

Entropi yasalarına göre, bir madde -273.15 Celcius, yani 0 kelvin'den soğuk olamaz.

her zamn ki gibi millet atıp tutuyo işte :) -273 çok az gelmiş adama :)
  • takip
  • quote:

Orijinalden alıntı: stabwound

quote:

quote:

quote:

yazıda geçen mutlak sıfır ifadesini araştırabilirsin. termodinami kanununa göre mutlak sıfırdan daha soğuk bir yer olamaz

olabilir.0 dan önceki ve sonraki sayıların sınırları yoktur.bir madde -sonsuza kadar soğuk olabilir.

• Olamaz. Maddenin ulaşabileceği en son soğukluk mutlak 0 noktasıdır. Bu noktada maddenin enerjisi kalmıyacağından daha fazla soğuyamaz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Huddleston

Olamaz. Maddenin ulaşabileceği en son soğukluk mutlak 0 noktasıdır. Bu noktada maddenin enerjisi kalmıyacağından daha fazla soğuyamaz.

enerjisi kalmayacağından derken? yok mu olur? hem öyleyse bile 0 noktasına inipte enerjisi kalan maddeler olamaz mı?
  • quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

olabilir.0 dan önceki ve sonraki sayıların sınırları yoktur.bir madde -sonsuza kadar soğuk olabilir.

termodinami yasaları olamaz diyor malesef :) ayrıca -0 -1 vs.. bu ifadeyi kullanmamızın sebebi suyun donma sıcaklığını referans alıyor olmamızdan kaynaklanıyor aslında -sonsuz diye birşey yok. sıfırın altında diye bir sıcaklık yok, biz suyu referans aldığımız için var. sıcaklığın başlangıcı bir bakıma mutlak sıfırın 1 kademe üstü diyebiliriz.

Mutlak sıfır, bir maddenin moleküllerinin entropisinin minimum değerine ulaştığı teorik sıcaklık. 0 Kelvin, –273.15 °Celsius, 0 Rankine ve –459.67 ° Fahrenhayta eşittir.[1]

Mutlak sıfır sıcaklığına ulaşan (inen) bir maddenin iç enerjisi hemen hemen 0 (sıfır) olacağından daha fazla soğutmak mümkün değildir. Mutlak sıfır moleküllerin durduğu (hareketlerinin çok küçük titreşimlere indirgendiği) noktadır. Mutlak sıfır hesabında ihmal edilen bu titreşimin sebebi sıfır noktası enerjisi denilen enerjidir ve bu enerji maddeden uzaklaştırılamaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi stabwound -- 30 Ekim 2013; 23:09:25 >

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

termodinami yasaları olamaz diyor malesef :) ayrıca -0 -1 vs.. bu ifadeyi kullanmamızın sebebi suyun donma sıcaklığını referans alıyor olmamızdan kaynaklanıyor aslında -sonsuz diye birşey yok. sıfırın altında diye bir sıcaklık yok, biz suyu referans aldığımız için var. sıcaklığın başlangıcı bir bakıma mutlak sıfırın 1 kademe üstü diyebiliriz.

Mutlak sıfır, bir maddenin moleküllerinin entropisinin minimum değerine ulaştığı teorik sıcaklık. 0 Kelvin, –273.15 °Celsius, 0 Rankine ve –459.67 ° Fahrenhayta eşittir.[1]

Mutlak sıfır sıcaklığına ulaşan (inen) bir maddenin iç enerjisi hemen hemen 0 (sıfır) olacağından daha fazla soğutmak mümkün değildir. Mutlak sıfır moleküllerin durduğu (hareketlerinin çok küçük titreşimlere indirgendiği) noktadır. Mutlak sıfır hesabında ihmal edilen bu titreşimin sebebi sıfır noktası enerjisi denilen enerjidir ve bu enerji maddeden uzaklaştırılamaz.

peki madde 0 ın altındaki sıcaklığa mesela -1 e -2 ye dayanabilir mi?

• 0 kelvin atomların durma noktası mı?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.