Şimdi Ara

EVRENDEKİ DİĞER CANLILAR

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
0
Favori
1.843
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Evrende birçok gezegenin olduğunu biliyoruz.Acaba hangisinde yaşyorlar?Yaşadıkları artık biliniyor bunu tartışmaya gerek yok.Fiziklerini çok m erak ediyorum.Bilimsel bir bilgi var mı acaba?

• :) dediğin gibi bilimsel bir bilgi var mı? yok

Bilimsel bir bilgi olmadığı sürece bunu söyleyemeyiz. :)
    Ama fikrimi sorarsan var mıdır yok mudur bilemem
  • quote:

Orijinalden alıntı: BrutaL41

:) dediğin gibi bilimsel bir bilgi var mı? yok

O zaman o gezegenler niye yaratılmış ?
  • Uzaya sırf gezegen avı için gönderilmiş yeni bir teleskop var, adı Kepler ve geçtiğimiz aylarda meyvelerini vermeye başladı. Gezegen avcılığı şuan astronomi 'nin en popüler ilgi alanı. Bir zamanlar astronomi'nin en büyük ilgi alanı kuyruklu yıldız ve nova yakalamak iken, son yarım yüzyıldan bu yana biliminsanları özellikle Dünya dışı yaşam ile ilgili olarak teleskoplarını gökyüzüne çevirip gezegen aramaya başlamışlar.

GEO adında bir dergi okudum bugün, size de tavsiye ederim (6 tl). Bu derginin Ocak 2011 kapak konusu ise Dünya dışı yaşam. Kepler 'in yapacağı keşifleri ele almışlar. Güzel de bir istatistik sunmuşlar. Öyle ki, Güneş benzeri ortalama 170 bin yıldızı inceleyebiliyoruz, fakat bu yıldızlardan 70 bin tanesi gezegen koşulları için pek uygun değilmiş. Bize kalıyor 100 bin yıldız. Kesinlikle çok büyük bir rakam. Biliminsanlarının öncelikli olarak aradıkları, Güneş büyüklüğünde bir yıldız, ve bu yıldızın "yaşam kuşağı" içerisinde yer alan dünya büyüklüğünde bir gezegen. <Yaşam kuşağı öyle ki, bizim güneş sistemimizde 140 milyon km ile 160 milyon km arasında>

Şimdi önümüzde şöyle bir iki olasılık var:

1. 100 bin yıldızın hepsinde Dünya türü gezegenleri keşfetmek
    2. Bu yıldız sayısının yarısında Dünya türü gezegen keşfetmek
    3. Uzayda yaşam oluşturabilmiş bir sisteme sahip tek gezegen olacağımız istisnasına ulaşmak.

Bilim insanları kesinlikle 3. ihtimale olasılık vermiyorlar, bunu da belirtelim. Kepler araştırmaları günümüzden sonrası için çok önemli hale gelecek. Belki bir kaç yıl sonra bizim için sorun, Dünya benzeri içinde su bulunan ve yaşam kuşağında yer alan bir gezegen bulursak "Orada kimse var mı ? !" sorusunu nasıl soracağımız :)

• Benim anlamadığım neden kendi yaşam kaynağımız olan suyu başka gezegenlerde de aramaya çalışmamız. yani demek istediğim uzaylıların(ki varsa) yaşam kaynağı başka bir şeyde olamaz mı?
    Su bulma çabası sadece bize benzer canlılar için sonuç verebilir diye düşünüyorum.
  • quote:

Benim anlamadığım neden kendi yaşam kaynağımız olan suyu başka gezegenlerde de aramaya çalışmamız. yani demek istediğim uzaylıların(ki varsa) yaşam kaynağı başka bir şeyde olamaz mı?
    Su bulma çabası sadece bize benzer canlılar için sonuç verebilir diye düşünüyorum.

Evet kesinlikle haklısın fakat burada devreye kanıtlar giriyor. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yılın sonunda Nasa arsenik zehrinde yaşayabildiğini iddia ettiği bir organizma "yaptıklarını" açıkladılar. Fakat günümüz 2011 gözlemlerine kadarki tüm araştırmalar henüz amonyak ya da diğer elementlerin tabanında gelişebilecek bir yaşam bulgusuna rastlayamadı. O yüzden biliminsanları hedef olarak su 'yu incelemek birincilikli görevleri. Yoksa suya şartlandırılmış olmaktan bilim de çok memnun değil, fakat öyle ya da böyle gezegen avında suya şartlanmış vaziyetteyiz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _fisico_ -- 14 Ocak 2011; 23:52:16 >

• Gözlemlenebilen 170 bin yıldız var. Evrende ise 200 milyon galaksi var! Bu galaksilerin her birinde binlerce yıldız var ve nihayet 200 milyardan fazla yıldız mevcut. Ve bu yıldızların bizim güneşimiz gibi çevresinde dönen gezegenleri var. Galaksilerin sadece 37 si gözlemlenebiliyor. Bu şartlar altında kesin konuşamasak bile başka gezegenlerde yaşam bulunabileceğini söyleyebiliriz. Ama aradaki mesafeler o kadar fazlaki onlarla temas etmemiz imkansız.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Başka bir başlıkta star trek dizisindeki bir bölümde geçen paradokstan bahsetmiştim, yani bu 100 bin yıldız içindeki bir gezegende bilinç oluşturmuş bir yaşam bulma ihtimalimizin gerçekleşmiş olduğunu varsaysak bile, o gezegene uzaklığımız kadar önceki yaşamına bakıyor oluruz. Varsayalım ki koşulları Dünya ile eş olan bir gezegen bulduk, o zaman trilyonda bir ihtimal de olsa oradaki insansı varlıkların gelişimi de bizimki gibi ilerleyecek. Peki gördüğümüz gezegen 500 ışık yılı uzakta ise ne olur, kendi 500 yıl öncemizi düşündüğümüz zaman kendimizi uzayda farkettirecek birşey yapamadığımızı hatırlayalım. Şuan evrende birileri bizim gibi yaşam arayışı içinde ise 100 yıl önce gönderdiğimiz radyo sinyalleri yetersiz gelirse eğer, Hiroşima 'ya atılan atom bombasını büyük olasılıkla keşfedeceklerdir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _fisico_ -- 15 Ocak 2011; 0:22:51 >
  • uzaylıların bir çoğu insana benzeyebilir çünkü evrimin bir üst noktası vardır. Fakat insan gibi ellerini kullanarak gelişme yerine beyin gücüyle işlerini gören canlılarda olabilir. Koca kafalı gri adamlar gibi.
    Yaşamın gelişmesi için illa su gerekmez farklı bir madde suyun yerini alabilir. Dünyadaki yaşam suya dayanır bu yüzden dünyada yaşam olması için su olması lazım ama bütün evren için aynı şey geçerli değil.
    Kanıt bulamıyoruz doğal olarak çünkü güneş sistemimizde su yerine başka bir maddeyle yaşayan canlı yok.şu anki teknolojiyle asla uzayda uzun mesafeli yolculuklar yapamayız
  • quote:

Orijinalden alıntı: Overclock_GHZ

quote:

:) dediğin gibi bilimsel bir bilgi var mı? yok

O zaman o gezegenler niye yaratılmış ?

İnsanoğlu onlara bakar da belki bu Dünya' nın ne kadar eşsiz ve özel olduğunu anlar diye.

• Dünya 'nın eşsiz ve özel olduğunu yapılan gözlemler gösterecektir tabiki, fakat insanların ibreti alem için başka gezegenlere ihtiyaç duyması psikolojik bir hastalık çağrışımı yapıyor bende. Dünya 'nın kıymetini bilen, yere bastığı adımı gören insandır benim için. Yani şu demek oluyor, altına yatırım yaptığınız zaman birileri fakir kalacak, bayanların zümrüt, elmas vs değerli taşlara olan talebi, afrika insanlarını sömürmek için avrupaya koz vermeye devam edecek. Ya da hazır ve çabuk yiyeceğe olan talebimiz, bir zamanlar ormanlık olan alanların tahribatına, doğal yaşamlarında gördüğümüz hayvanların makinelerle biçilip sanayi ateşi ile kızartılmasına yol açacak.

Başka gezegene ne hacet :)
  • Yapmayın evet çok fazla galaksi var çok fazla güneş sistemi, evren felan var ama dünyadada çok fazla insan var. Mavi doğan var mı? Yok. Dünyada o kadar kum var, pembe olan var mı? Yok. Siyah su var mı, o da yok. Ben canlı hiçbirşey bulunamaz demiyorum eşeyli üreyen organizmalar felan bulunabilir belki, veya daha farklı şeyler, ama evrende bizden daha gelişmiş canlı türü bulacağımızı sanmıyorum.
  • quote:

Benim anlamadığım neden kendi yaşam kaynağımız olan suyu başka gezegenlerde de aramaya çalışmamız. yani demek istediğim uzaylıların(ki varsa) yaşam kaynağı başka bir şeyde olamaz mı?

Kesinlikle katılıyorum. Farklı yaşam formlarının hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları şeyler de farklı olacaktır. İnsandan yola çıkılarak araştırmalar yapılması saçma. Ya da şöyle bir şey var, bu araştırmaları yapanlar, igelecekte kirletebilecekleri yeni gezegenler arıyorlar. Hoş bulsalar oralara nasıl gidileceği şüpheli ama bu da bir teori sonuçta. Çocukça ama gerçek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kelâg -- 15 Ocak 2011; 12:39:01 >

• Sanırım karbon temelli canlı oluşumu dışında bir canlı olabileceğini düşünmek sadece düşünce boyutunda kaldığı halde, karbon temelli canlı aramanın çocukça olduğunu düşünmek te ayrı bir çocukluk :)

Karışık oldu ama anlaşılır
  • Çocukça derken, yeni gezegenler bulup oralara gitmenin çocukça bir düşünce olduğundan bahsettim, en azından şu an için. Siz diğer konuda söyledim sandınız heralde.
  • evrenin ilk akıllı canlıları bizler olabiliriz.yani evrenin ,dünyanın ve insanlığın yaşını düşünürsek
    başka yerlerde canlı türememiş olabilir...
  • Demin NGC' deki "Bilinen Evren" belgeselinde anlattı.
    Kuzey Afrika' da bir kabilenin ilginç bir efsanesi: 1.000 yıldır bu efsaneye inanılır ve her 20 yılda bir Cirrus' un cüce ikizi olan yıldızın büyük yıldızın esaretinden kurtulması nedeniyle eğlenceler düzenlenir. 80 ışık yılı uzaklıkta ki Cirrus' un gözlemlenebilen bir ikiz yıldızı yok. Ancak son teknolojik gelişmeler ve yıldızın yalpa hareketinin gözlemlenmesi sonucu yıldızın böyle cüce bir ikizi olduğu ve 20 yılda bir Dünya ile Cirrus arasına girebildiği anlaşılmış.
    Peki ama küçük bir kabile en son teknolojik imkanlarla ancak varlığı anlaşılabilen bir yıldızın varlığını 1.000 yıldır nasıl bilebilir?
    Daha da mühim olan neden bu yıldız bu kabile için bu kadar önemli?

İlk sorunun yanıtı bilinmiyor ama ikinci sorunun yanıtı ilk sorunun da cevabı olabilir. Kabile efsanesine göre tanrılar o yıldızdan Dünya' ya ulaşıyor ve ilimlerini bu kabile ile paylaşıyorlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: TuVNeRa

Demin NGC' deki "Bilinen Evren" belgeselinde anlattı.
    Kuzey Afrika' da bir kabilenin ilginç bir efsanesi: 1.000 yıldır bu efsaneye inanılır ve her 20 yılda bir Cirrus' un cüce ikizi olan yıldızın büyük yıldızın esaretinden kurtulması nedeniyle eğlenceler düzenlenir. 80 ışık yılı uzaklıkta ki Cirrus' un gözlemlenebilen bir ikiz yıldızı yok. Ancak son teknolojik gelişmeler ve yıldızın yalpa hareketinin gözlemlenmesi sonucu yıldızın böyle cüce bir ikizi olduğu ve 20 yılda bir Dünya ile Cirrus arasına girebildiği anlaşılmış.
    Peki ama küçük bir kabile en son teknolojik imkanlarla ancak varlığı anlaşılabilen bir yıldızın varlığını 1.000 yıldır nasıl bilebilir?
    Daha da mühim olan neden bu yıldız bu kabile için bu kadar önemli?

İlk sorunun yanıtı bilinmiyor ama ikinci sorunun yanıtı ilk sorunun da cevabı olabilir. Kabile efsanesine göre tanrılar o yıldızdan Dünya' ya ulaşıyor ve ilimlerini bu kabile ile paylaşıyorlar.

Merak ettim belgeseli, ilk fırsatta izlicem, sağol dostum.

• quote:

Orijinalden alıntı: The Swamplord

Çocukça derken, yeni gezegenler bulup oralara gitmenin çocukça bir düşünce olduğundan bahsettim, en azından şu an için. Siz diğer konuda söyledim sandınız heralde.

Henüz kendi gezegemizle bile baş edemiyoruz.İşsizlik,yönetmen,doğal afetler,suç,ticaret,para,yetersiz hammade.Şu an için tabii imkansız ama belkide 22 ve ya 23yy'da olabilir.19Yy ve 20yydada şu anki şeyler saçma geliyor.Kim tahmin edebilirdi bir kutudan ışık gelebileceği(TV).O zaman şu anki şeyler saçma geleceği gibi şu anki şeylerde ileride saçma gelebilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: -JeRoMaX-

quote:

Orijinalden alıntı: The Swamplord

Çocukça derken, yeni gezegenler bulup oralara gitmenin çocukça bir düşünce olduğundan bahsettim, en azından şu an için. Siz diğer konuda söyledim sandınız heralde.

Henüz kendi gezegemizle bile baş edemiyoruz.İşsizlik,yönetmen,doğal afetler,suç,ticaret,para,yetersiz hammade.Şu an için tabii imkansız ama belkide 22 ve ya 23yy'da olabilir.19Yy ve 20yydada şu anki şeyler saçma geliyor.Kim tahmin edebilirdi bir kutudan ışık gelebileceği(TV).O zaman şu anki şeyler saçma geleceği gibi şu anki şeylerde ileride saçma gelebilir.

Ben de tam olarak bunu vurguladım işte. Şu an için çocukça ama günümüzde ulaştığımız teknolojiyi bir 60-70 yıl öncesinde insanlara söylemiş olsaydınız size deli muamelesi yaparlardı, lakin buralara kadar geldik işte, daha da gideceğiz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kelâg -- 15 Ocak 2011; 18:32:04 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.