Şimdi Ara

Ev icin UPS secimi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
1
Favori
5.236
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Oncelikle merhaba,

    Evimde gunde ortalama 7-8kw elektrik tuketiyorum. Elektrik kesilmelerinde ve voltaj dalgalanmalarinda esyalarimin zarar gormemesi ve ornegin gece yatarken kombi-klima gibi aletlerin kesintisiz calismaya devam etmesi icin bir UPS almayi dusunuyorum. Ancak anlamadigim-cozemedigim birkac durum var;

    1) Evimin elektrigi 3 fazli ancak evimdeki aletlerin tumu tek faz elektrikle calisiyor. Ups'i ev sigorta kutusuna aktarabilmek icin 3 fazli ups mi almaliyim yoksa tek fazli alsam da uyumlu olur mu?

    2) UPSlerin cok ses cikardigi ve isindigindan bahsedilmis. Ornegin 10kva bir ups alsam, kullanim esnasinda aktif olarak sogutmali miyim? Sogutmasam ne olur? Alev alma riski var midir?

    3) Ikinci el 10kva ups almayi planliyorum. Fiyatlari 1500-2000 tl arasinda degisiyor. Ikinci el ups alirken ozellikle dikkat etmem gereken bir husus varmidir?



  • 1 evinde 3 faz yoktur

    2 koyacagin yer havasizsa evet

    3 akulerin kalitesi
  • Evdeki elektrikli aletleri sürekli olarak çalıştırmak istiyorsanız jeneratör almaktan başka çareniz yok. UPS ile yapmak istediğiniz çözümler yüksek maliyetlidir, o kadar yükü sabaha kadar çalıştırmak içinde evin içinde wc büyüklüğünde bir yeri tamamen kapatmanız gerekir. (Akülerden dolayı)

    Saygılar....
  • Kerosen kullanıcısına yanıt
    Merhaba,

    Amacım sürekli çalışması değil, çalışan aletleri çalışır tutmak... Zaten şehir merkezinde yaşadığım için uzun süreli kesinti yaşamıyorum. Max 2-3 saat...

    10 kva bir ups işimi görmez mi sizce?

    Gözlemlediğim kadarıyla boyutları max 1 x 2 x 0,5 m görünüyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: addictive

    Merhaba,

    Amacım sürekli çalışması değil, çalışan aletleri çalışır tutmak... Zaten şehir merkezinde yaşadığım için uzun süreli kesinti yaşamıyorum. Max 2-3 saat...

    10 kva bir ups işimi görmez mi sizce?

    Gözlemlediğim kadarıyla boyutları max 1 x 2 x 0,5 m görünüyor.

    Mümkün değil, UPS'in 10 kVA olması bir şey ifade etmiyor tek başına. İlave akü grubu gerekli. Ayrıca evinizin elektrik altyapısı 3 fazlı olduğundan hangi yükün hangi faza bindiği de önemlidir.

    Saygılar.....
  • Kerosen kullanıcısına yanıt
    Peki ups'in 10kva olmasi ile 5 kva olmasi arasindaki fark tam olarak nedir? Yani 10kvanin avantaji nedir digerinden?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: addictive

    Peki ups'in 10kva olmasi ile 5 kva olmasi arasindaki fark tam olarak nedir? Yani 10kvanin avantaji nedir digerinden?

    Güç farkı var, biri 10 kVA biri 5 kVA. Büyük olana yükleyebileceğin güç daha fazladır. Araba gibi düşünün, biri 50 beygir diğeri 100 beygir. Ancak sorun şu, sizin alacağınız ürünlerin akü kapasitesi çok küçük (100 beygir arabanız var ama deposunda 2 litre benzin var gibi) olacağından sizi anlık olarak idare edebilir. Mesela jeneratörünüzde varsa jeneratöre geçene kadar oluşacak kısa sürede evde hiç kesinti yaşamadan cihazlarınızı çalıştırabilirsiniz. Akü kapasitesine bakarak almanız lazım. 5 kVA ile 10 kVA'nın akü kapasiteleride farklı olabilir, bütçenize göre araştırmanız lazım. Tabi klima gibi motorlu yük beslerken ups' in çıkış dalga şekli, kapasitesi gibi unsurlar çok daha önemlidir.

    Saygılar....




  • addictive A kullanıcısına yanıt
    Alacağınız 10kVA güç kaynağı muhtemelen 10 yada 15dk sistemi besleyecek aküyle birlikte gelecektir. Siz bu süreyi uzatmak istedikçe üzerine akü eklenecektir, dolayısıyla arkadaşların dediği gibi tuvalet kadar bir mekan tutabilir 2-3 saat besleyecek akülerin hacmi. Ayrıca monofaze UPS'lerle elektrik motorlu eşyalar (buzdolabı, klima vb) çalışmaz diye biliyorum (bu motorlar ilk kalkış anında normalden 4-5kat fazla akım çekerler) hatta kısaca bir bakayım dedim şöyle bir yerde karşılaştım, sizde araştırın.http://www.agups.com/sss/ madde 7.
    Eviniz 3 fazlı değildir muhtemelen çünkü 3 fazlı abonenin ücret tarifesi farklıdır, tek fazlıdan fazla gelir, 7-8kW size çok görünmesin tek faz için, fırın 2.5kW, çamaşır makinesi 2kW filan seçilir genelde proje çiziminde abonelik alınırken, priz başı 300W düşünün aydınlatma vs derken 7-8kW normal monofaze abone için. İnform benzeri türk UPS üreticileriyle iletişime geçip ihtiyaçlarınızı daha gerçekçi bir şekilde ve kısa sürede belirleyebilirsiniz.




  • Cevaplarınız için teşekkür ederim.

    Kafamda daha iyi oturdu, benim için şu an külfet derecesinde masraflı olacağından jeneratör-ups işini bir başka zamana bırakmaya karar verdim.

    @Yoznik, "trifaze" diye bahsedilen elektrik üç fazlı deniyor ama, ordaki faz dağılım işi nasıl oluyor bilmiyorum. Kısaca açıklayabilirseniz, bu konudaki bir eksikliğimi daha gidermiş olayım...
  • addictive A kullanıcısına yanıt
    Kısaca: Normal ev kullanıcısı evinde 3 fazlı elektrikli alet kullanmadığı için apartman dairelerine 3 fazlı bağlantı çekilmez.
    Buradan sonrasını okumanıza gerek yok ama genel bir bilgi olsun derseniz devam edin.

    Silsile yoluyla ilerler bu konu. Barajdan yada doğalgaz santralinden başladığını düşünün oradan havai hatlarla indirme merkezlerine, oradan mahallenizdeki trafolara, oradan apartmanınıza, oradan dairenize geldiğini farzedin. Siz zincirin son halkasısınız yani. Türkiyede bu 3 faz R,S,T olarak adlandırılır, yurtdışında L1,L2,L3 vb herneyse. Burada fazlar arası denge kurulmaya çalışılır, şöyleki sizin apartmanınızda 18 daire olduğunu farzedelim, bu apartmana tekfazlı bir bağlantı çekmek hem çekilecek kablo kesitini devasa boyutta arttıracaktı, hemde trafonun 1 fazına aşırı yük bindirmiş olacaktı. Kabaca bu ve benzeri sebeplerle sizin apartmana 3 fazlı bağlantı çekilir ve bu 3 faz 6 daireye bölünür (18 daire farzetmiştik). Yani size R geliyorsa yan komşunuza S üst komşunuza T fazı verilmesi hedeflenir gibi. Villa gibi normal daireden fazla yük çeken barınma alanlarına 3 fazlı bağlantı çekilebilir, gerek yukarıda saydığım hususlardan gerekse ısıtma/soğutma/havalandırma ekipmanı gibi 3 faz kullanan elektrikli aletler kullanılabildiğinden. Ayrıca TEDAŞ'ın elektrik abonelik teknik şartnamelerinde belli bir kurulu gücün üstü için 3 faz çekilmesi isteniyor olabilir, hatırlamıyorum araştırmak lazım şimdi. Bunun haricinde 3 fazlı elektrikli alet kullanan bütün atölye, imalathane benzeri yerlere 3 faz çekilir doğal olarak. Sanayi tesisleri/fabrikaların yada büyük ölçekli hastane/üniversite/site tarzı yerleşkelerin kendine ait trafo merkezleri olur...




  • Uzun zamandır apartman dairelerinede 3 fazlı elektrik verilmektedir. Tüm binalar bu şekilde olmasa bile, son derece yaygın olduğunu söyleyebilirim.

    Saygılar....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kerosen -- 20 Ocak 2017; 1:40:35 >
  • Kerosen kullanıcısına yanıt
    Doğrudur, uzun süre uzak kaldım Türkiye elektrik piyasasından. O zaman addictive hocamıza izah edin vaktiniz varsa neden 3 fazlı elektrik veriliyor evlere, bende nasiplenmiş olayım bu arada bilgiden, kendimi güncelleyeyim, saygılar.
  • ucuz olsun diye zamanında bazı evlere sanayi cereyanı bağlatmışlar size kesin çözüm elektrik aboneliğini kapattırın tam solar sisteme geçin bunun içinde 10kw 15kw akü bankası şart artı tam sinüs inverter oda en az 3kwatt olmalıdır ebayden 3 kw inverter alınabilir

    http://www.ebay.de/sch/i.html?_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=3000+watt+pure+sine+wave&_sacat=0
  • Yükleri fazlara eşit dağıtmak için uygulanıyor, iyi bir yöntem. Bağımsız linyeler fazlara dikkatli dağıtıldığında yüksek akım çeken daha esnek kullanabiliyorsunuz. Ayrıca elektriğe üç fazdan da tek fazdan da abone olsanız aynı tüketim bedelini ödüyorsunuz.

    Saygılarımla....
  • Kerosen kullanıcısına yanıt
    Benim yukarıda verdiğim apartman içi dağıtım örneğinde de yükleri fazlara eşit şekilde dağıtmış oluyorsunuz hemde 3x kabloyla, bunu 5x kabloya çıkarmak (sayaçtan ev panosuna kadar) maliyetide arttırır, sayaçlarıda monofaze fiyatının iki katı kadar, bu faz dengelemesini daire içinde yapmanın ne anlamı varki? Herneyse, peki kaçak akım rölesi konusu nasıl oluyor hocam bu durumda, hatırladığım kadarıyla 3faza kaçak akım rölesi (30mA) tutmuyordu (fazın birinden atıyorum fırın açtınız bunu kaçak olarak algılayıp atabiliyordu), bunun yerine yangın rölesimi (300mA) takılıyor? Yani bireyi korumak yerine bireyin mal varlığını korumayamı gidiliyor? Yada ben yanlış hatırlıyorda olabilirim tutmama konusunu, hatırlatırsanız sevinirim...
  • zaten faturalarda kol gibi dağıtım bedeli ve kdv olursa milletde isyan etmiyor nedense
  • ups ler yeterli olur mu bilmem ama 3 kwatlık inverter ve 2 adet marine 240 amper agm akü ile idare edebilirsin.ayrıca aküleri şarj edecek iyi bir şarj aletide almak lazım ortalama 500 tl şarj alete gider . 240 amperlik akü yaklaşık 1500 tl civarında, inverterda tam sinus almakta fayda var oda 2000 tl dersek
    1500x2+2000+500= 5500 tl eder. bu sistem sana 7-8 saat kadar buzdolabı, tv,evin aydınlatması kombi veya 3 saat kadar aydınlatma ve 9000 btu A+ iyi kalite klimayı soğutma ayarında kullanmanı sağlar.
    akülerin her biri 60 kg kadar olduğunu ve normal akünün 1.5 katı boyutta olduğunu hatırda tutmak lazım. yer sıkıntı olabilir.(agm aküde olsa havadar yerde saklamak insan sağlığı için önemli )
    tavsiyem bu kadar masrafa girmeyin kombi için özel ups ler var tv ve pc için 100 amper kadar akü ile güç kaynağı kurmanız kafidir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Yoizhik

    Benim yukarıda verdiğim apartman içi dağıtım örneğinde de yükleri fazlara eşit şekilde dağıtmış oluyorsunuz hemde 3x kabloyla, bunu 5x kabloya çıkarmak (sayaçtan ev panosuna kadar) maliyetide arttırır, sayaçlarıda monofaze fiyatının iki katı kadar, bu faz dengelemesini daire içinde yapmanın ne anlamı varki? Herneyse, peki kaçak akım rölesi konusu nasıl oluyor hocam bu durumda, hatırladığım kadarıyla 3faza kaçak akım rölesi (30mA) tutmuyordu (fazın birinden atıyorum fırın açtınız bunu kaçak olarak algılayıp atabiliyordu), bunun yerine yangın rölesimi (300mA) takılıyor? Yani bireyi korumak yerine bireyin mal varlığını korumayamı gidiliyor? Yada ben yanlış hatırlıyorda olabilirim tutmama konusunu, hatırlatırsanız sevinirim...

    Daire içine kadar çekerseniz biraz daha dengeli dağıtmış olursunuz, mesafeye göre kablo kesiti de düşebilir. Ufak tefek başka avantajları da var tabi. Bazı yeni mutfak eşyalarında 3 fazlı sistemle uyumlu olarak imal ediliyor. Fazla kullanılmamakla birlikte piyasada bu tip ürünler mevcuttur.

    Kaçak akım röleleri, normal şartlar altında sorunsuz çalışır. Üç fazlı veya bir fazlı olması durumu değiştirmez, içindeki bobine giren ve çıkan akımların birbirini dengelemesi kafidir.

    3 fazlı sistemler genellikle daha büyük güçlü sistemler, daha çok makine ve daha çok motorlu yük anlamına geldiğinden tek cihazdan yada ek yerlerinden olan mA mertebesindeki kaçaklar toplamda 30 mA değerini aşabilmektedir, bu durumda açma tutmama durumu olma ihtimali vardır. Ancak bu sistemin 3 fazlı olması ile değil, yüklerden ve tesisattan kaynaklıdır. Ev gibi düşük güçlü ve az sayıda ekipmanın bulunduğu yerlerde böyle sorunlar yaşamazsınız. (Ben yaşamadım)

    Saygılarımla....




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.