Şimdi Ara

Europa Universalis 4 hakkında bilgi

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
1.557
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Bu oyunu alıp oynamayı düşünüyorum fakat bu oyunu almadan önce bir kaç soru sormak istiyorum sizlere.

- Oyunda savaşmadanda bir şeyler yapabiliyor muyuz? Ticaret gibi şeyler yoğun mu?
    - Oyunda belli bir çağ sınırı var mı yoksa Civilization gibi modern çağlarda var mı?
    - Oyunun yapay zekası nasıl acaba?
    - Çok uzun sürebilen bir oyun mu? Yoksa kısa sürede kolay şeyler ile dünyaya hükmedebiliyor muyuz?
    - Oyun içerisinde elimizde olan bir şehri geliştirebiliyor halk ile ilgili sorunlar vb şeyleri görebiliyor muyuz?

Bu tarz şeyler hakkında bilgi verebilir misiniz acaba? Şimdiden çok teşekkürler.

• Ben de aynı soruların ceveabını arıyorum. Ayrıca türkçe yaması nasıl kaliteli mi? %100'e yakın mı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: theJuDGe_41

Ben de aynı soruların ceveabını arıyorum. Ayrıca türkçe yaması nasıl kaliteli mi? %100'e yakın mı?

Oyunu daha önce orijinal olmayan sürümü ile oynadığımda Türkçe yama yeterli olarak gözüküyordu. Fakat belli başlı kısımlarda ingilizce kelimeler gördüğüm oluyordu. Fakat (http://forum.donanimhaber.com/m_99548157/tm.htm ) bu konu altında Türkçe yamanın devamlı güncellendiğini görüyorum.
  • - Savaşmadan yapabileceklerin çok kısıtlı. Ticaret yapabiliyorsun ama diğer ülkelerle falan değil tüccarlar kendileri alıp satıyor sende elinde bulundurduğun ticaret alanı ne kadar iyise ordan bir nevi vergi topluyorsun. Toprakların genişledikçe diğer ticaret noktalarını ele geçiriyor, oralarda üretilen malları başkente yönlendirerek ticaretin dibine vurabiliyorsun. (Başkentte daha verimli vergisini toplayabiliyorsun eğer başkent dışındaki bir ticaret bölgesinden vergi toplamaya çalışırsan bazı dezavantajları var.)

- 1444ten başlayıp 1820ye kadar oynanıyor. 1444te tamamen tarihsel dünyayla başlıyorsun amerikadan avusturalyaya bütün harita dahil. Zaman aralığı 2000 yıl yaptığın roma döneminden günümüze falan oynayabileceğin Extended timeline diye bir mod var ama hiç kullanmadım.

- Oyunun yapay zekası oldukça iyi, sürekli koalisyonlar müttefik anlaşmaları yapılıyor ve eğer düşmanın senden güçlü hale gelirse gözünün yaşına bakmaz tepene biner. Askeri kararlar olarakta zekaları iyi sürekli birbirine yakın hareket edip eğer ordularının bir kısmını kaybederlerse toparlanmak için geri çekiliyorlar falan sadece senin güçlerin karşısında çaresizlerse saçmalıyorlar.

- Eski sürümlerde dünyaya hükmetmek daha kolaydı ama son sürümlerde bir hayli zorlaştırdılar. Sağa sola saldırdıkça diğer ülkelerle aran bozuluyor ve sana karşı koalisyona giriyorlar eğer koalisyonun gücü senin ve müttefiklerinin gücünü geçerse direk savaş ilan edebiliyorlar. Eski sürümlerde Osmanlıyla dünyaya hükmettiğim oyunlar var ama yeni sürümlerde imkansız Viyanayı geçene kadar bütün avrupa düşman oluyor. 50 ülke koalisyon kurmasın diye mecbur Afrika veya Hindistanda falan savaşıp avrupalılarla ilişkilerin biraz düzelmesini bekliyorsun.

- Bölge-şehirlere bina yapabiliyorsun ama sayıları az ve bunun oynanışa etkisi çok kısıtlı eğer sağlam bina kasarsan anca %10 falan daha güçlü hale gelirsin yani yapmasanda olur. Ama bende sevdiğimden hep yaparım azda olsa etki ediyor. Halkla ilişkiler var, eğer memnun etmezsen isyan edebiliyorlar ama genelde başka kültürlere ve dinlere mensup insanlarla başın belaya giriyor. Onlardan alınan vergiyi azaltıp yada dinlerini kültürlerini değiştirip kontrol altına alabiliyorsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eminmetehan -- 21 Mart 2016; 2:37:45 >

• quote:

Orijinalden alıntı: eminmetehan

- Savaşmadan yapabileceklerin çok kısıtlı. Ticaret yapabiliyorsun ama diğer ülkelerle falan değil tüccarlar kendileri alıp satıyor sende elinde bulundurduğun ticaret alanı ne kadar iyise ordan bir nevi vergi topluyorsun. Toprakların genişledikçe diğer ticaret noktalarını ele geçiriyor, oralarda üretilen malları başkente yönlendirerek ticaretin dibine vurabiliyorsun. (Başkentte daha verimli vergisini toplayabiliyorsun eğer başkent dışındaki bir ticaret bölgesinden vergi toplamaya çalışırsan bazı dezavantajları var.)

- 1444ten başlayıp 1820ye kadar oynanıyor. 1444te tamamen tarihsel dünyayla başlıyorsun amerikadan avusturalyaya bütün harita dahil. Zaman aralığı 2000 yıl yaptığın roma döneminden günümüze falan oynayabileceğin Extended timeline diye bir mod var ama hiç kullanmadım.

- Oyunun yapay zekası oldukça iyi, sürekli koalisyonlar müttefik anlaşmaları yapılıyor ve eğer düşmanın senden güçlü hale gelirse gözünün yaşına bakmaz tepene biner. Askeri kararlar olarakta zekaları iyi sürekli birbirine yakın hareket edip eğer ordularının bir kısmını kaybederlerse toparlanmak için geri çekiliyorlar falan sadece senin güçlerin karşısında çaresizlerse saçmalıyorlar.

- Eski sürümlerde dünyaya hükmetmek daha kolaydı ama son sürümlerde bir hayli zorlaştırdılar. Sağa sola saldırdıkça diğer ülkelerle aran bozuluyor ve sana karşı koalisyona giriyorlar eğer koalisyonun gücü senin ve müttefiklerinin gücünü geçerse direk savaş ilan edebiliyorlar. Eski sürümlerde Osmanlıyla dünyaya hükmettiğim oyunlar var ama yeni sürümlerde imkansız Viyanayı geçene kadar bütün avrupa düşman oluyor. 50 ülke koalisyon kurmasın diye mecbur Afrika veya Hindistanda falan savaşıp avrupalılarla ilişkilerin biraz düzelmesini bekliyorsun.

- Bölge-şehirlere bina yapabiliyorsun ama sayıları az ve bunun oynanışa etkisi çok kısıtlı eğer sağlam bina kasarsan anca %10 falan daha güçlü hale gelirsin yani yapmasanda olur. Ama bende sevdiğimden hep yaparım azda olsa etki ediyor. Halkla ilişkiler var, eğer memnun etmezsen isyan edebiliyorlar ama genelde başka kültürlere ve dinlere mensup insanlarla başın belaya giriyor. Onlardan alınan vergiyi azaltıp yada dinlerini kültürlerini değiştirip kontrol altına alabiliyorsun.

Hocam yorumunuz için çok teşekkür ediyorum. Peki benim bahsettiğim tarzdan bir oyun var mı?

yani mesela diplomasinin de savaş kadar ağır bastığı ticaretinde bunlarla birlikte ağır bastığı savaşmadan ve ticaret ile güçlenebilecek bir ülke kurmaktan bahsediyorum. Mesela Civilization V oyununda bu olayın üzerine çok düşmüşler. Kendi toprakların altından kimseye bulaşmadan sadece diplomasi ve ticaret ile aşırı güçlenip şehirlerini geliştirebiliyorsun. Yeni bilimadamları vs çıkıyor gibi gibi olaylar var. Benzeri bir oyun öneriniz var mı? Yoksa EU IV oynayarak bu oyunun verdiği zevk ile bunları aratmaz mı?

• Bence eu4 kesinlikle denenmesi gereken bir oyun başlarda zor gelebilir ama alışınca cidden çok keyifli oluyor yapay zekadan heralde hiç bir oyunda bu kadar iyi değildir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    EUROPA UNİVERSALİS 4 (ANA KONU)
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.