Şimdi Ara

EUROPA UNIVERSALIS 3 (36. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
871
Cevap
3
Favori
100.873
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3435363738
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • oyunları karıştırmışım hacı abaaw feci fail olduk
  • Magna Mundi'den güzel bir resim.Oyun gerçekten çok detaylı olacak.Sevdim

EUROPA UNIVERSALIS 3

• bu video da benden gelsin izlemeyenler olabilir
  • Ben yeni üye oldum ama EUROPA UNIVARSALIS 3 konusunu takıp edıodum ılk 3 sayfasını okudum. Gerçekten işe yarar şeyler öğrendim daha ileri sayfaları okumaktansa kendi sormak istediklerimi sorayım dedim ve üye oldum Öncelikle ben EU 3 Divine Wind oynuyorum. Oyuna bi arkadaş tavsiyesiyle başladım . Oyunu ilk oynamamdan beri fena halde gözüm korktu çünkü ben Total War hayranı ve oynayıcısıyım bilgisayarımın oynattığı total war oyunlarını oynamaktan cekınmem (oynadığım total war oyunları : Rome , Barbarian Invasion(ek paket) , Medieval 2 (özellikle bunda total war'a vuruldum ) ardından bu oyunların hepsını bana tavsıye eden arkadas Divine Wind'i tavsiye etti. Gözümün korkmasının sebebi total war a gore cok daha ayrıntılı olması , ingilizcem iyi olmasına ragmen bılmedıgım degısık kelımeler olması (Bu da gosterıor kı yenı seyler ogrendıgınde aslında pek bı sey bılmedıgını anlıyorsun ) Oyunu ilk oynadığımda deneme hesabına oraya buraya saldırmaya calıstım(Medieval taktiğiyle ) diorum bu niye gitmiyor , dolmasını bekliyor şehirin üstüne herhangi bi yere gitmiyor belli bi noktaya gidiyor türkçe yama yüklememe rağmen anlamıyordum bu land nedir forumlarda annex falan diyorlar bunlar nedır dıye dusunuodum (vassal ı medievaldan biliodum) gercekten bi anda kutuplardan alınıp ekvatora konulan bı ınsan gıbı hıssetım kendımı ve ılk oynayısımdan sonra sıldım ... Ardından gecen gunler baska oyunlardan sıkıldım ve bı yuklım dedım forumlardan da bılgı alıp oynamaya calıstım sonra hılesi oldugunu ogrendım ve ılk oyunumda hılelı oynım barı ogrenene kadar dedım "cash" "spy" "merchant" "stability" "prestige" "diplomat" kullandıgım hıleler .. ardından para basıp sınırlara asker bastım (3er azab 3er musellem) oyunun basında forumlardakı onerılerı de dıkkate alarak anadoludakı beylıklerı kendı çabamla annex vassal filan yapmaya calıstım halbukı onu da yanlıs ogrenmısım ben once ıttıfak yapıp sonra ılıskıler ıyı olunca annex fılan yapılcak sanıodum boyle degılmıs (yoksa boyle mı emın olmadıgım ıcın kesın konusamıorum )

ittifağı kabul ettıler ben bunun yanında memluklere fılan da ıttıfak teklıf ettım(annex ıcın deıl doguda bana karsı cephe alınmasını onlemek ıcın ; çünkü ben rotamı ılk once batıya cevırırım ) bi de timurun komsusu Khorasan bana ittifak teklıf etmıs , ben genelde bana yapılan ıttıfakları reddetmem , bunu da oyle yaptım ve en son macaristana barış teklif ettim karşılığında Banat'ta (core) hakkının olmadıgını kabul etmesını ıstedım (Bu core u da kendı cabamla anlamaya calıstım yanılmıosam bu ; Kanunı zamanında avusturya arsuduku ferdınandın macarıstan toprakları uzerınde hakkı oldugunu ıddaa etmesı gıbı bısey yanlısım varsa duzeltın )

Ve gelelim sorunuma :
    1- bu antlasma yaptıklarım ve yapamadıklarım devletler le bır daha her hangı bır antlasma ne bıleyım savas ılanı fılan yapmak ıstıyorum ... Ama bu antlasma yapılan butonların hepsı beyaz yani yapılamıyor ..
    Bunun nedenini sorucam lakin önceden söyleyeyim diplomatım var her sıfırlandıgında tekrar hileyle 5 e cıkarıyorum
    (Diplomat bittiği zaman antlasma yapılamadıgını da kendı cabamla ogrendım )
    Bir ayrıntı daha veriyim Karadağ (Montenegro) kendisi beyaz barış teklif etti ben de kabul ettim (hâla niye kabul ettim bilmiyorum ) ve onunla su an anlasma yapabılıyorum yanı savas ılanı felan yanı onda bı sorun yok bu benım herhangı bısey teklıf ettıgım devletlere bı daha bır sey teklıf edemıorum daha 1453 senesındeyım (the fall of byzantium dan başladım ) acaba zamanla mı alakalı beklemek mı lazım belkı oyledır ama ben yıne de sorayım dedim

Bir de bu antlasma yapamadıgım devletlere rahatlıkla ajan yollayabılıyorum .. Hatta her devlete rahatlıkla yolluyorum ve bu ajan işini gerçekten çok sevdim total wara bu konuda fark atmıslar Ajan çok kullanıyorum zaten komsularımın nerdeyse hepsı (bir de khorasanın komsuları özellikle timur ) milliyetçi isyanlarla ugrasıyor Ve bu da benım su ana kadar oyunda en begendıgım ozellık .. khorasanın komsularına yapmamdakı amac khorasanın orda yeterınce guclenıp tımurun batıya ılerlemesını engellemesını ıstemem cok guzel bır tampon olur benım ıcın yeterınce teknolojı artıncada tımur gıkını cıkaramaz bana diye düşünüyorum

Sorunum 2- bu askerleri filan basıyorum para sıkıntısı olmuyo hileli oynadıgım ıcın ama bu askerlerı daha hızlı cıkarma sansımız varmı ve daha bastıgım askerler cıkmadı hepsı bırden mı cıkacak yoksa sadece ılk sıradakı mı cıkacak ? eger ılk sıradakıyse bunu degıstırmenın bı sansı varmı ?

Sorunum 3- bına nasıl basılıyor ? (Fazla amatorce gelebılır ama bazı seylerı de bılmıyorsak ogrenmek lazım)

Son sorunum - cok asker bastıktan sonra ,,, ( sanırım manpower) manpower cok dusuyor ve asker yapılmayacak duruma gelıyor ve manpower hilesi var event 5039 bunu yapıyorum bi pencere gelıyor iki seçenek var 1. edirne 400 fılan manpower kazanıcak 2. Edirne bilmem su kadar para kazanıcak(vergıde olabılır) (edirne olmasının sebebı de sanırım baskent olması -baskentı nasıl degıstırcegımı de bulamadım- )
    ve hangısını secersem secım yukardakı 3 tane adam seklının yanındakı sayı artmıyor yanı hıle ıse yaramıyor ..
    Belki benım ıstedıgım seyın hılesı baska bır sey de olabılır bılen varsa bır zahmet

Sorunlarım bunlar biraz uzun belkı ama boyle seylerı bılmeyınce de oyunu oynamak tam bir işkence oyundan zevk almak ıcın bunları ogrenmek lazım . Hoşgörülü olup cevaplayacagınızı umuyorum .. Şimdiden Teşekkür Ederim ...

• Cevaplarız dostum.Öncelikle hoşgeldin.

1)Core demek senin anavatanın demek.Bir toprağı 50 yıl elinde tutarsan o toprak senin toprağın olur.Diniyle, kültürüyle,milliyetiyle vs vs. Osmanlı'daki Anadolu gibi düşün.
    2)Askerlerin hepsi birden çıkmaz.Önce hangisine tıkladıysan o çıkar.Ayrıca askerleri hızlı çıkarma olayı,ilerleyen zamanlarda açılan binaların birinde askerlerin çıkış süresini azaltan bir bina vardı onu yaparsan askerlerin daha erken çıkar.Eğer askerleri hemen çıkarmak istiyorsan ayrı ayrı şehirlerden bas.Zamanı geldi mi hepsi bir çıkar.
    3)Binalar nasıl basılıyor sorusuna gelirsek.Zamanla açılıyor binalar.İlk oyuna başladığında bütün binalar açık değildir.Zamanla açılır ve paran yeterse basarsın.Herhangi bir şehre tıkla,orada binaların resmi çıkar.
    4)Hileyle hiç oynamadım.O yüzden bilemicem o manpower hilesini National focus var ona tıklarsan başkenti değiştirebilirsin.Zaten İstanbul'u alırsan İstanbul'u başkent yapıp Osmanlı Hoşgörüsünü (Ottoman Tolerance) aktif hale getirebilirsin böylece herkesin dinini değiştirmene de gerek kalmaz.Dini isyanlar çıkmaz.
    5)Anlaşma yaptıktan sonra hemen tekrar anlaşma yapamazsın biraz zaman geçmesi lazım.Ayrıca Casus belli olayı var.Savaşıp barış yapıp tekrar hemen savaş açamazsın onun için de biraz zaman geçmesi gerekir.Tek çözüm azıcık sabırlı olmak.

Ayrıca konuda biraz daha dolaş güzel şeyler öğrenirsin.Sormak istediğin başka sorular varsa sor cevaplarız.

• Hoşbulduk .

Bi kaç sorum daha var :

1 - "Osmanlı Hoşgörüsünü aktif hale getirebilirsin" demişsin . Nasıl aktif hale getirebilirim bu özelliği ?

2 - General çıkarmak için ne yapmam gerektiğini konudan öğrenmiştim ama general çıkarma butonu da beyaz yani çıkarılmıyor . Yine zamanla mı ilgili ? Yoksa başka bir şey mi var ?

3 - Bu enflasyon la baş etmek için ne yapmak gerekiyor ? Yani şu an enflasyon sorunum yok ama ilerde olmaması için ne yapmak gerekir ?

4 - Bu ekonomi bölümü sanırım (hukumet teknolojisinin oldugu , aylık gelırıne fılan bakılan yer) , burda çubukları nasıl ayarlamak gerekiyor hükümet , üretim, ticaret, kara , deniz , istikrar dı galıba adları ... bunları nasıl ayarlamak gerekiyor ; mesela ben teknolojı bakımından batılı devletlerden gerı kalmak ıstemıyorum ama buna paralel olarak da kara ordumun gelısmesını ıstıyorum .. Tabı bunları yaparken uretım tıcaret fılan dıplere dusmesın yanı teknolojiydi orduydu derken batmayalım .. Bunun için nasıl ayarlamak gerek ??

Bir de westernization ılerde acılıomus ;

5 - acılıo derken buton gıbı fılan mı olacak ?

6 - Nerede acılacak (yanı acıldıgında acıldı dıyecek mı yoksa kendım mı acacam (nereden acacam) )

7 - Bunu daha erken acmak ıcın ne yapmak gerekır ?

BUnlara ayriyetten bi kaç tane daha :

8- Oyunun üst kısmındaki merchant,spyın kac tane oldugunu gosteren yerde en sagda "magistrate" var.Bu ne ise yarıyor ? sıfırlandıgında ne olur bi kere sıfırlandı sonra tekrar 5 tane cıkardım hıleyle sonra yukardakı kutucuklara bı tane daha geldı tıkladım sehirlerimi gösteren bı sayfa acıldı bazı sehırlerın yanında mektup ısaretı fılan vardı ... Bu ne ise yarıyor ya da ne anlamı var ?

9- Bir de oyunun ust kısmında yıne Prestige nin yanında yırtılmıs bayrak gıbı bı ısaret var bende " 0 " da su an . O ne ise yarıyor ya da neyi gösteriyor ?

Son olarak Ulke bayragına tıkladıgımdakı sekmelerden bu cerceve olanı (sondan bı once) secıyorum " Recruit Great Men " yerınden adam yapılıyor heralde .. boyle ressam fılan bı suru adam var hangılerını cıkarmalıyım hangisi daha cok ıse yarar (Tavsiye gibi soyleyebılırsın yani) belkı komutan cıkarmakla alakası fılan vardır ???

Konudada gezıyorum 6. sayfaya geldım bıraz farklı modlarına yonelmısler oyunun .. ama sanırım yıne benzer seceneklerı vardır yıne bı seyler ogrenıyorum biraz oynayayım imparatorlugumun resmini de atarım

• 1)Osmanlı Hoşgörüsü İstanbulu alınca açılıyor.Religion bölümünden aktif hale getirebilirsin.
    2)General çıkarmaya kültürün yetmiyordur.Armie attiridion gibi bir şeydi.Tam hatırlamıyorum o düşüktür o da zamanla ya da o bonusu veren danışmanlarla arttırabilirsin.
    3)Enflasyon için yine danışman alabilirsin o bonusu veren.Ya da teknolojin arttırkça enflasyonu düşüren binalar çıkıyor onları kurabilirsin.Ya da national idea'dan National Bank'ı açtırabilirsin.
    4)Orayı kafana göre ayarla.Ne biliyim,kara kuvvetlerinin mi üstün olmasını istiyorsun yoksa donanmanın mı ?Ticarete mi yüklenmek istiyorsun yoksa teknolojiye mi ?Bunlar tamamen senin oynayış tarzına bağlı, neyi istiyorsan onu yap.
    5)Batılılaşma olayı slider ayarlarıyla olur, eğer devletinde her şey batılılaşmaya uygunsa batılılaştırırsın. Erken yapamazsın çünkü slider ayarları belli zamanlarda değişir ya da eventler gelir ona uygun seçersin.
    8)Onlar yargıç,mektup gibi şeyler de ülkeyi geliştiren olaylar.Atıyorum ticareti geliştirir,kanal projesi falan ,onları yaparsan ekonomin düze çıkar.Onları zamanı gelince kullanırsın.
    9)O infamy demek .Saldırıp toprak aldıkça artar,eğer aşırı artma olursa bütün dünya sana düşman olur.

• cagdas yavuz: hoşgeldin öncelikle aramıza. bende nacizane birkaç öneride bulunayım.

şimdi herşeyden önce sol üstte milletimizin bayragı bulunuyor. burası oyunun iskeleti desem yanlış olmaz sanırım. buradan birçok ayar değiştirebiliyorsun. örneğin ****or tutabiliyorsun. kazanclarını ne alanda yatırım yapacaksın bunları ayarlıyorsun. din ile ilgili çeşitli seçeneklerin, askeri seçeneklerin, görevlerin hepsi burda. idealar var mesela government tech in yükseldikçe idea açabiliyorsun. bu idealar önemli. onun dışında isyanları bastıracak durumda değilsen yine bu sekmelerden birisinde (tam hatırlamıyorum hangisi) isyancıların isteklerini görebildigin bir yer var. oradan isyancıların isteklerini kabul edip isyanı bastırabilirsin. bu belli bir prestij hatta toprak kaybına yol açabilir.

ilk yapman gereken yolunu seçmek. ticaret mi yapacaksın. yoksa fetihlere mi önem vereceksin. ya da denizciliğe önem verip kolonize olmanın yollarını mı arayacaksın. bunlara göre idealarını seçeceksin. buna göre yatırımlarını düzenleyeceksin ve gelişeceksin. ve tabi buna göre bir diplomasi kuracaksın. diplomasi olmadan asarım keserim kralını tanımam diye birşey maalesef yok. kara murat falan dinlemez alırlar paçasını aşagı bu oyunda

başkan bir diğer dikkat etmen gereken şey infamy. bu diğer devletlerin sen başka devletlerden savaş sonucu toprak aldığın zaman (savaşı kimin açtığı mühim değil) sana olan bakış açılarındaki kötü eğilim (bu açıklamayı biri bir daha açıklasın :D:D:D) yani diğer devletlerin seni düşman bellemeleri. infamy arttıkça sana karşı bakış açıları düşman olma yönünde değişiyor. infamy limitini aşarsan adamlara savaş sebebi (casus belli) verirsin. savaş açarken casus belli yoksa stability düşer. cb rehberine bakmanı öneririm. hangi durumlarda cb kazanıyorsun.

anlat anlat bitmiyor anasını satım

• quote:

Orijinalden alıntı: DMUKKS

1)Osmanlı Hoşgörüsü İstanbulu alınca açılıyor.Religion bölümünden aktif hale getirebilirsin.
    2)General çıkarmaya kültürün yetmiyordur.Armie attiridion gibi bir şeydi.Tam hatırlamıyorum o düşüktür o da zamanla ya da o bonusu veren danışmanlarla arttırabilirsin.
    3)Enflasyon için yine danışman alabilirsin o bonusu veren.Ya da teknolojin arttırkça enflasyonu düşüren binalar çıkıyor onları kurabilirsin.Ya da national idea'dan National Bank'ı açtırabilirsin.
    4)Orayı kafana göre ayarla.Ne biliyim,kara kuvvetlerinin mi üstün olmasını istiyorsun yoksa donanmanın mı ?Ticarete mi yüklenmek istiyorsun yoksa teknolojiye mi ?Bunlar tamamen senin oynayış tarzına bağlı, neyi istiyorsan onu yap.
    5)Batılılaşma olayı slider ayarlarıyla olur, eğer devletinde her şey batılılaşmaya uygunsa batılılaştırırsın. Erken yapamazsın çünkü slider ayarları belli zamanlarda değişir ya da eventler gelir ona uygun seçersin.
    8)Onlar yargıç,mektup gibi şeyler de ülkeyi geliştiren olaylar.Atıyorum ticareti geliştirir,kanal projesi falan ,onları yaparsan ekonomin düze çıkar.Onları zamanı gelince kullanırsın.
    9)O infamy demek .Saldırıp toprak aldıkça artar,eğer aşırı artma olursa bütün dünya sana düşman olur.

Slider ayarlarını nasıl degıstırebılırız , herseyı batılılasmaya uygun nasıl yapabılırız ...

@Cannavaro1903

hoşbulduk.

Government tech i nasıl yukseltırız ? Idea acma dedıgın hangisi ? (Nereden acıyoruz)

Yolum belli : "Fetih" ,, buna gore hangı ıdeaları secebılırım ? (Diplomasisiz savaş olmaz zaten ... 3 dusmanım varsa 4 muttefık 2 de vassalım olur ..

stability , infamy ' yi anladım . casus bellı de az cok anladım : savas sebebı oluyo , casus bellı olmayan ulkelere saldırdıgda -2 (bende oyle dusuyor ) stabılıty dusuo . hangı durumlarda cb kazanması da :

@DMUKKS

"Hocam o casus belliler her zaman çıkmaz ki .Ya rakibinin sana hakaret etmesi lazım,kendiliğinden casus belli çıkması için ya da müttefikine savaş açtıklarında senin de ona açman gerekiyor.Yok mu düşmanının bir düşmanı ? git onunla müttefik ol savaş çıkarsa sen de dalarsın. "

sözünden anlamış bulunuyorum .

Forumlarda cb sebeplerini su baslıklar altında anlatmıslar : "Ayrılan Vilayetler" "İptal Edilen Borçlar" "Casusun Ortaya Çıkması" "Disloyal Vassal [Hain Derebeyi] " "İmparatorun Kurtarılması" "Diplomatik Aşağılama"

Böyle böyle 30 tane var (gercekten 30 ) ama bunları heir to the throne ıcın yazmıslar dw bulamadım
    Ama benzer oyunlar zaten .. Aşağı yukarı anladım nasıl olacagını o yeter zaten oynaya oynaya tecrube kazanarak cozucem bu oyunu kafaya koydum

Bu arada şu Magna Mundi den çok bahsetmişsiniz . Trainer ını fılan ızledım pek anlayamadım yani ne gıbı farkları oldugunu ..?? Oyun yeni olarak stratejı dunyasına ne getırıyor . Ya da bu kadar heyecanlandıgınıza gore onemlı bır seyler var heralde . Farklarından,özelliklerinden ve sistem gereksinimlerinden bahsederseniz bi zahmet bende bılım

Ayrıca bu konuda tartısırsanız magna mundiyi güzel olur ben de merak ettım cok övmussunuz . Çıktığı zaman bnde oynamya baslarım paralel olarak karsılastıgımız sorunları yazar cozum buluruz diye düşünüyorum

• Hocam oyunu kurcala.Orda hepsi var.Westernize yazar kararlar bölümünde.Ona uygun ayarlarsın.Şöyle söyliyim Magna Mundi strateji oyunlarında bir zirve olacak özellikle böyle haritalı oyunlarda.Örnek vermek gerekirse Europa Universalis kuru bir bisküviyse, Magna Mundi 2 katlı yaş pasta olacak,bilmem aradaki farkı anlatabiliyor muyum ?Adamlar oyunu komple baştan yapıyorlar.O oyunu oynayabilmek için de Europa Universalis'i avucunun içi gibi bilmen gerekiyor.Çünkü oyunu ince ince işlemiş adamlar,deli gibi ayrıntı olacak kafan karışabilir.Ocak-Şubat gibi çıkacak.Sen de bence bu arada pratik yap bol bol,Magna Mundi çıktı mı sıkıntı çekme oyunun mekaniklerine aşina ol.Sormak istediğin soruları sor ben veya diğer arkadaşlar cevapsız bırakmazlar.Daha önce de yazdığım gibi bütün oyunlar oynanır biter ama bu oyun 5 sene geçse de hala oynanmaya devam eder.Ben Europa unversalis 2 den beri oynadığım için bu seriyi (aşağı yukarı 10 yıldır) son 2 aydır sildim komple oyunu Magna Mundi'ye odaklanabilmek ve ona aç olmak için.

• Bu oyunun başında ne kadar gün harcadım bende hatırlamıyorum.Konuyu görünce çoğu şey hafiften aklıma gelmeye basladı.Oynamaya devam eden arkadaşlarım hala mevcut ve son derece abartı şeyler yapmıs durumdalar(Osmanlıyla Koloni zengini olmak not:very-hard).İlk başta oynarken çok zorlanmıştım.Oyun baya bir detaylı.Reputaion,Prestige,****or,Ticaret vs vs herşeyi kontrol etmeniz gerekli.Bir savaşa başlamadan önce tekrar tekrar düşünmek lazım.Oyuna ilk başlarda enflasyon kapalı başladım.Enflasyon ile oynamak gerçekten zorlayıcı.Osmanlıyla oynarken çok çeşitli taktikler mevcut ama sonuç genelde güçlü bir fransa ve osmanlı kapışması.Bazen normalde oynamaktansa very hardta oynamayı tercih ediyor insan.Normalde abartı durumlar ortaya çıkıyor.Very hardta ise dengeli ve zorlayıcı bir oyun.

• quote:

Orijinalden alıntı: cagdas_yavuz

quote:

Orijinalden alıntı: DMUKKS

1)Osmanlı Hoşgörüsü İstanbulu alınca açılıyor.Religion bölümünden aktif hale getirebilirsin.

Slider ayarlarını nasıl degıstırebılırız , herseyı batılılasmaya uygun nasıl yapabılırız ...

@Cannavaro1903

hoşbulduk.

Government tech i nasıl yukseltırız ? Idea acma dedıgın hangisi ? (Nereden acıyoruz)

Yolum belli : "Fetih" ,, buna gore hangı ıdeaları secebılırım ? (Diplomasisiz savaş olmaz zaten ... 3 dusmanım varsa 4 muttefık 2 de vassalım olur ..

stability , infamy ' yi anladım . casus bellı de az cok anladım : savas sebebı oluyo , casus bellı olmayan ulkelere saldırdıgda -2 (bende oyle dusuyor ) stabılıty dusuo . hangı durumlarda cb kazanması da :

@DMUKKS

"Hocam o casus belliler her zaman çıkmaz ki .Ya rakibinin sana hakaret etmesi lazım,kendiliğinden casus belli çıkması için ya da müttefikine savaş açtıklarında senin de ona açman gerekiyor.Yok mu düşmanının bir düşmanı ? git onunla müttefik ol savaş çıkarsa sen de dalarsın. "

sözünden anlamış bulunuyorum .

Forumlarda cb sebeplerini su baslıklar altında anlatmıslar : "Ayrılan Vilayetler" "İptal Edilen Borçlar" "Casusun Ortaya Çıkması" "Disloyal Vassal [Hain Derebeyi] " "İmparatorun Kurtarılması" "Diplomatik Aşağılama"

Böyle böyle 30 tane var (gercekten 30 ) ama bunları heir to the throne ıcın yazmıslar dw bulamadım
    Ama benzer oyunlar zaten .. Aşağı yukarı anladım nasıl olacagını o yeter zaten oynaya oynaya tecrube kazanarak cozucem bu oyunu kafaya koydum

Bu arada şu Magna Mundi den çok bahsetmişsiniz . Trainer ını fılan ızledım pek anlayamadım yani ne gıbı farkları oldugunu ..?? Oyun yeni olarak stratejı dunyasına ne getırıyor . Ya da bu kadar heyecanlandıgınıza gore onemlı bır seyler var heralde . Farklarından,özelliklerinden ve sistem gereksinimlerinden bahsederseniz bi zahmet bende bılım

Ayrıca bu konuda tartısırsanız magna mundiyi güzel olur ben de merak ettım cok övmussunuz . Çıktığı zaman bnde oynamya baslarım paralel olarak karsılastıgımız sorunları yazar cozum buluruz diye düşünüyorum

hoca bak şimdi

EUROPA UNIVERSALIS 3

bu resimde senin gelir ve yatırım tablon var. income bölümü gelir bölümün. vergiden ne kadar ticaretten ne kadar üretimden ne kadar kazanıyorsun hepsi açık bir şekilde ortada. investment bölümü yatırım. hangi alana yatırım yaptığını görüyorsun. ****orlara yaptıgın ödeme, faizler vs. sagdaki 6 parça da senin gelişme alanların. government, trade, production, naval, land,stability. birde buna ek olarak hazine (treasury) var. buna da para koyabilirsin. bunu yaparken enflasyona dikkat

government alanında gelişeceksen government sliderini sağa ne kadar gelişmek istiyorsan çekiyorsun hocam. bunu yaparken diğerleri sola gidecektir. neden? misal 120 altın kazanıyorsun bunu oyun başta her bölüme 20şer otomatik atıyor. sen governmentı 90a çekerken diğerleri de senin toplam gelirin olan 120ye eşitlenecek şekilde azalıyor. yani 120gelirin varken 90 government verdin diğer 5 alan toplamda 30 altınlık yatırım a düştü. tabi bunu sıfırlayabilirsinde.

bir hatırlatma. bu ekranda sliderı sıfırlasanız dahi o alan gelişmeye devam edebilir. imparatorunuzun (ya da başkanınızın, şeyhinizin vs yönetim şekline göre değişir) yetenekleri (hani var ya askeri, ekonomik, diplomatik yetenekler) ya da tuttuğunuz ****orların bonusları ya da eventler sayesinde gelişmeye devam edebilirsiniz.

government alanında gelişmeyle ne yapabilirsin. 1.si ideaları açabilirsin. bu idealar askeri ekonomik diplomatik şekilde serpiştirilmiş. mesela bir idea var quest of the new world adında. bu ideayı seçmeden kaşif çıkartamıyorsun dolayısıyla keşif yapamıyorsun dolayısıyla da kolonizasyonda geri kalıyorsun. ya da national bank ideası var. enflasyon düşürmek için bir idea. bunu açarsan enflasyonu bir miktar düşürebiliyorsun. oyunda bazı ayarlar 0.01 falan gözüküyor ama onu hiç sayma çok etkisi olabiliyor duruma göre.tabi senin enflasyon almış başını gitmişse atıyorum 20 falan olduysa o ülkeden umudu kes yeni oyuna başla :D

trade tech yükseltirsen trade gelirlerin artar. 14. seviyede merchantların ticaret merkezlerinde tekel olabilirler (monopoly) gelirlerini katlayabilirler. hatırlatma bir ticaret bölgesinde eğer monopoly olmuşsanız yine de merchant göndermeye devam edin. diğer tüccarlarla rekabete girip onları iflas ettirebilirsiniz. dolayısıyla pastadan aldığınız pay artar. ticareti öğrenmenin en kolay yolu venedik ile oynamaktır diye düşünüyorum kişisel tavsiyem :)

production tech yükseltirsen üretiminde gelişme görülür. ve üretim için gerekli fabrikaları açabilirsin seviyen yükseldikçe. örnegin kumaş üreten bir şehirde sen textile manufactory açarsan üretimini 2 ye katlıyor. ya da şarap üreten bir yere refinery açarsan aynı şekilde üretim 2ye katlanıyor. bunlar dışında 2 şey daha var. birincisi güzel sanatlar akademisi diğeri de universite. bunların da farklı bonusları var. fine arts (güzel sanatları) hatırlamıyorum ama universitede government bonus vardı. birde üretim gelirine 6 altın ekliyordu sanırım.

land tech senin kara kuvvetlerin hoca. bildigin bizim yaya müsellem azap yeniçeri eşkinci sekbanı cedit falan alayı bununla açılıyor. tabi bu bizim teknolojimiz. osmanlı ile oynarsan böyle. westernize olursan eğer bunlar da değişiyor. en babası piyadelerde napoleonic square :) land techi fetih için kaçınılmaz olarak arttırmanı öneririm.

naval tech. hoca bu da donanma. kara kuvvetlerinin derya versiyonu. gemileri geliştirmen için bunu yükselteceksin. nasıl ki askerler arasında fark var. gemilerde de var. (savaş ile ilgili de birkaç şey söyleyecem bilahere :D)

stability. başkan bunu zaten çözmüşsün. bu istikrar. stability3 olmadan ne savaş yap. ne başka birşey. stability 3 yaparsan isyan olasılıgın azalır. vergilerden elde ettigin gelirlerde %30luk artış olur. saymakla bitmez. savaş açarken de casus belli kullanmadan savaş açma. stability direk pert sen de pert başka yolu yok. hele birde barış yaptıgın adamla savaş açarsan direk -3. barışı bozmak -5 stability casus belli yok -2 de ondan :D

bazen eventlerle de stability düşebilir. mesela kuyruklu yıldız görülüyor devlet-i ali osmaniye topraklarında. her türlü 1 stability gidiyor

gelelim ****or mevzusuna.
     EUROPA UNIVERSALIS 3

bu ekrandan alttaki 3 amca boş olabilir genelde 1 tanesi en az seçilmiş oluyor. bu slotlara ****or atayabilirsin. belirli bir ücret alıyorlar. buna karşılık sana investment yatırım yapıyorlar. bazen hakkın rahmetine karışabiliyorlar. bu bazen ecel bazen suikast vesilesiyle gerçekleşiyor. ****or sen de yetiştirebiliyorsun.
     EUROPA UNIVERSALIS 3

bu ekranda küçük küçük resimler var. yukarıda da cultural tradition yazar. bu %100 olduğu zaman en yüksek yeteneklere sahip ****orları çıkartırsın. o küçük resimler de ****or. ne işe yaradıkları üzerine mouse getirdiğinde yazar. kaç yıldızsa ona göre o yazan değişken değişir. altta da dikkat et decisions var. bunlar cultural yani kültürel. bunun national kısmında ulusal kararlar, religion ekranında dini kararlar gibi çeşitleri var. soru işaretine gelirsen mouse ile gekenleri görürsün. yeşil yıldız varsa gereken tamamlanmıştır, kırmızı seçenekler varsa onları tamamlaman gerekir o decisionı aktifleştirebilmek için. aktifleştirmek için soru işaretinin yanındaki mektuba tıklaman yeterli.

gelelim idea kısmına.
     EUROPA UNIVERSALIS 3

başkan bu yukarıdaki slotlara idealar seçebilirsin. ilk idea yanlış hatırlamıyorsam 7. seviyede seçilebiliyor.
     EUROPA UNIVERSALIS 3

idealarımız bunlar. bunları seçebilirsin. ilerleyen zamanlarda değiştirebilirsin. fakat bu stability yitirmene sebebiyet verecek. seçerken iyi düşün.
     EUROPA UNIVERSALIS 3

mesela bak bu amca national trade policy ideasını aktifleştirmiş. trade efficiency %10 artacak. yani ticaretindeki verimlilik %10 artacak. bu ne demek. daha çok gelir demek.
    ha bu arada government ekranında (ideaları seçme ekranının altında domestic policies) domestik sliderlar var. onlar da senin yenilikçi mi dar görüşlü mü, merkantilist mi yoksa serbest ticaretçi mi ya da ofansif mi defansif mi olduğunu belirliyor. westernize olmak için örnegin innonative tarafına çekmen lazım osmanlıda. bu şekilde üzerine geldiğinde zaten +ları -leri görürsün.

sabah sabah beni deli mi züttü kalkıp bunları yazdım anlamadım. neyse hesap numaramı pmliyorum yakışanı yaparsın artık başkan ağanın eli tutulmaz
    kendime diplomatic insult yolluyorum burdan muhauhushauhdasda

iyi eğlenceler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cannavaro1903 -- 23 Aralık 2011; 9:41:11 >

• Çok teşekkürler baya bişey anladım. Tek yapamadığım şu komutan alma olayı.

@DMUKKS

4.80 su an ne kadar artması gerekır yanı kaça kadar (%) ? ve bunun suresı yaklasık ne kadar surer ?

Bi de onu attırcak danısman yok yanı turkce yama yanlıs yapılmıstır belkı bılmıorum ama o askeri danısmanlara bakıorum hepsı " kaybeder Ordu gelenegi %10 " diyo eger ty yanlıssa ve o kazandırıyorsa ::: su an bı kac tane yaptım onlardan sadece yapmak yeterlı mı yoksa o 3 tane adamın oldugu yere koymak mı gerek ?? bı tanesını koydum "Grand Captain" di adı . İnşallah olur ya bı cozsem su oyunu anasını aglatacam avrupa nın

Bu arada baya ayrıntılı olur demıssın (Magna Mundi) ben sımdıden su eu yu ıyıce anlıyım barı yoksa onu bıraz zor oynarım

Pekı oyunda hangı devletlerı secebılecegımız bellı mı mesela osmanlı varmı ? Bı de hangı tarıhler arasında gececegı bellı mı ?

• O dediğim olay çıkarıcağın generalin niteliği belirler.Hani danışmanların yıldızları var ya 3 yıldız 5 yıldız.Eğer o dediğim yüzde ne kadar yüksek olursa o kadar nitelikli danışmanlar generaller çıkar.3 tane boşluk var portre şeklinde orda işe alman lazım yoksa sen istediğin kadar geliştir.

Magna Mundi 1453 ile 1821 arasında geçecek ve o dönem tarihte hangi devletler varsa hepsiyle oynanabilecek.Tabi ki Osmanlı var 15. 16. 17. yüzyıllar arasında geçen oyun yapıcaksın,bu oyunun türü strateji olacak ve Osmanlı olmayacak gülerler adama.İkinci Dünya savaşında Almanya'nın olmaması gibi bir şey

• 3 boşluktan birine koydum o dediğim Grand Captain'i .. Su an beyaz yanı secılmıyor ama duruyor orda.Heralde acıldıgında general alma da acılacak ınsallah hayırlısı ..

Bu arada bı bosna ya savas acım dedım (casus bellısız) hergun yenı dusman eklenıo ,, askerı gecıs ıznını bosnadan alan bana dusman oluyo ,,, şu ana kadar dusman olanlardan hıc ordu gelmedı bosnanın bı sehrını kusatmaya aldım ama gelırken bı kac savas daha yapmıstım o yuzden moral dusuk bende hucum yapmıyorum(bu arada oyle kusatmaya alıp bekleyınce -yanı hucum yapmadan- benım ordunun moralı mı onların moralı mı artar ? ) ordum cok basılsa ve cabuk basılsa (uretılse) bunların hıcbırını dert etmem de (zaten bana savas acan devletlerın ısmını bile ilk defa duydum ) .. Ben bıraz acelecı davranmısım heralde .. Bıraz daha denge polıtıkasıyla baslayıp , sadece casus bellı olanlara saldırp gelısıp (hem ordu hem ekonomı) ,, sonra onemlı dıplomatık hamlelerle (ornegın saldırıcagın ulkeye saldırmadan once dusmanıyla muttefık olmak gıbı ) yerler kazanıp , guclenınce de dunyaya hukmetmeye baslamak gerekmiş

Biraz daha dayanıcam eger o dusmanlardan toplu ordu fılan gelırse pek dırenmıcem yenı oyuna baslicam .. Sonucta temelı ıyı olmayan bına her zaman yıkılır

Bı tavsıye ıstıcem yenı oyuna baslarsam osmanlıyla ; once anadoludakı bu candar , ramazan , dulkadırlerı fılan alıp anadolu bırlıgını mı saglım yoksa avrupaya devam mı ?? Bi de başlarken hangı devletlerle muttefık olmak hangılerıyle dusman olmak avantajlı olur ? Son olarak da baslarken 39 bınlık tek ordu verıyo bı de edırnede toplam 40bın ,, Bunları bolerek (ornegın bırı : 20 bın anadoluya biri :20 bın avrupaya ) mı yollamak lazım.Yoksa bırlıkten kuvvet mı dogar . Bı tavsiye

• 1)Hiçbir zaman tek kuvvetle toplama ordunu,morali düşer,erzak yetmez.Şehirlere tıkladığında supplies limit'i gösterir eğer o seviyeden fazla ordu tutarsan o şehirde senin askerlerin durduk yere ölür.Erzak yetmediği için.
    2)Kuvvetlerini her zaman dağıt.Ve oran gözet,asla ama asla ordunu full piyade, ya da full atlı yapma.1/3 oranı her zaman iyidir.Atıyorum 12 bin piyade 3 bin atlı 1 de topçu gibi.
    3)Savaşların uzun sürerse savaş yorgunluğu artar,ülkende isyanlar çıkabilir, savaşı fazla uzatmadan bitirmeye bak.
    4)Asla generalin olmadan savaşma  EUROPA UNIVERSALIS 3 resimde görünen recruit gerale tıklarsan general çıkar.
    5)Nehir tarafından ve dağlık bir bölgeye süvarilerle saldırmak dezavantajlıdır.Savunma yapıcaksan da tam tersi, nehir kıyısında ya da dağlık yerlere yap.
    6)Benim taktiğim genelde ülkeye savaş açtığımda büyük bir orduyla adamın ordusun yok eder sonra ordumu 2 bin kişilik küçük kuvvetlere bölüp bütün şehirlerini kuşatırım.Ayrıca denize kıyısı olan şehirlerin limanlarını ablukaya alırsan daha iyi verim elde edersin.

Osmanlı ile oynayacaksan,Avrupa'ya gidebildiğin kadar git zaten farklı dinden olup savaş açınca casus belli kullanmana gerek yok ,farklı dinden olduğun için kolayca stabiliten düşmeden savaş açabilirsin,Anadolu'daki beylikleri nasılsa alırsın tek şehirlik devletler, azıcık Memlüklüler'e dikkat etmen yeterli.

• Hilesini buldum ve ordu geleneğini %100 e kadar cıkardım ancak hala recruit general cıkmadı !!! Grand Captain var 5 yıldız ışe aldım o 3 tane adamın oldugu yerin birine koydum 1 senedır aktıf hala recruit cıkmadı Daha ne yapılacak yavv. generalsız savasma demıssın ben savasmaya mecbur kalıyorum bı general cıkaramadım yav ,, bi tek fatıh sultan mehmet var onla da o toplu ordum var dı onu da böldum 2 ye : 12 bın 13 bın oldu ıyı mı ?

Hersekı aldım bosnayıda vassal yaptım erdelı full topraklarıma kattım Atına kusatmam altında ,, Karadağ bitti bitecek 0.8 ordusu kaldı bı sehrı var yakındır topraklarıma katarım Karamana savas actım sehır kusatmam altında o da yakındır .. Hıcaz ve necid bunu guarantee yapmıs mılıtary acess ıstedıler karamandan ,, savas actılar bana ...

Geriye bi tek bosnaya ılk gırdıgımde bana savas acan : siena ,, stirya (mıdır nedir isimlerini de hatırlamıorum pek ) kaldı onları da ege denizinde her geldıklerınde bozguna ugratıorum (oyun basladıgında verdıklerı donanma sagolsun ) karadan gelmeye cesaret edeceklerını sanmıyorum su dıger dusmanlardan kurtulunca kendısı beyaz barıs teklıf eder bence etmesse de viyanaya kadar yolu var

• quote:

Orijinalden alıntı: cagdas_yavuz

Hilesini buldum ve ordu geleneğini %100 e kadar cıkardım ancak hala recruit general cıkmadı !!! Grand Captain var 5 yıldız ışe aldım o 3 tane adamın oldugu yerin birine koydum 1 senedır aktıf hala recruit cıkmadı Daha ne yapılacak yavv. generalsız savasma demıssın ben savasmaya mecbur kalıyorum bı general cıkaramadım yav ,, bi tek fatıh sultan mehmet var onla da o toplu ordum var dı onu da böldum 2 ye : 12 bın 13 bın oldu ıyı mı ?

Hersekı aldım bosnayıda vassal yaptım erdelı full topraklarıma kattım Atına kusatmam altında ,, Karadağ bitti bitecek 0.8 ordusu kaldı bı sehrı var yakındır topraklarıma katarım Karamana savas actım sehır kusatmam altında o da yakındır .. Hıcaz ve necid bunu guarantee yapmıs mılıtary acess ıstedıler karamandan ,, savas actılar bana ...

Geriye bi tek bosnaya ılk gırdıgımde bana savas acan : siena ,, stirya (mıdır nedir isimlerini de hatırlamıorum pek ) kaldı onları da ege denizinde her geldıklerınde bozguna ugratıorum (oyun basladıgında verdıklerı donanma sagolsun ) karadan gelmeye cesaret edeceklerını sanmıyorum su dıger dusmanlardan kurtulunca kendısı beyaz barıs teklıf eder bence etmesse de viyanaya kadar yolu var

Sanırım rulers'ı "historical" yapmışsın. O zaman general üretemezsin maalesef. Yeni oyuna başlaman ve optionstan bu ayarı kapatman gerek.

• rulers derken : oyuna başlarken options ' tan ****ors ları mı normal yapim ??

Onu historical yapmamın sebebı : Cıkacak generallerı zamanına gore cıkacagını dusundum mesela pargalı ıbrahım kanunı donemınde general olarak cıkartabılıcegımızı dusundum o yuzden oyle yapmıstım ... Hıc mı cıkaramayacaz general .. ? Peki diyelim ayarlardan duzelttım yenı oyun actım ozaman generaller dedıgım gıbı zamana gore mı gelıcek yoksa kafasına gore ısımlerle mı cıkartacak ?

Bu arada bı kac yerde cıkarttıgım mıllıyetcı ısyanlar cok fena katkı yaptı bana Memluklerın surıye tarafı yaklasık 4-5 sehır full "Syrıa" oldu yenı bı devlet. Sanırım ben katkı yaptıgım ıcın de benle ılıskısı (devlet kurulur kurulmaz) 200 oldu bı de bu kızıldenızın batısı kıyısındakı memluk topragı vardı o da "Dongola" oldu .. Ben de hemen ıkısıne royal marriage yaptım sımdı ıttıfak yapıcam .. sonrası malum Macarıstan ısyandan basını kaldıramıo bı sehrı coktan taralı oldu bıle . Kendısı bastıramadı avusturya bastırmaya geldı ısyanları ben de daha cok mıllıyetcı yolladım avusturyanın bıle gucu yetmıo aynı şekıl bı mıllıyetcı devlet kurucam orda sonra da vassal Candarogullarının samsunu ve akkoyunluların 2 sehrı ısyancılara teslım Venedıgın dalmacya'sı ve gırıtı de mıllıyetcılere bıraktı sehırı .. atına ve karaman hala dırenıyor ama alacam az kaldı Kaffa(cenevız) ısyancıların .. tımura zamanında yolladıgım ısyancılarda 3-4 sehır almıs , karakoyunlularında 1 sehrı ısyancılarda .. Bogdan ısyancılarla savasıyor ,, dulkadırın bı topragı olan dıyarbakırı da : akkoyunlulara yolladıgım ısyancılar ısgal ettı Dusmanlarımı azalttım stiryaya fılan beyaz barıs yolladım az kaldı toparlanırım ınsallah komutan sıkıntısı yuzunden yenıden baslamak zorunda kalmam bu arada infamy 40 larda bır an once savasları bıtırıp koseye cekılıcem yoksa haclı kapıma dayancak

• Eğer tarihe göre çektiysen ne zaman gelirse artık.Diğer türlüsü ne zaman istersen o zaman çıkacak generaller.İnfamy uçmuş.İnfamy'i azaltmak istersen kendi topraklarından vassal devletler yaradabilirsin.O zaman düşer infamy.Benden sana tavsiye eğer düşman olarak gördüğün topraklarda isyan çıkarsa direk harekete geç,yoksa toparlanmalarına izin verirsen sonradan fethetmesi zor olabilir.Osmanlı ile oynuyorsan da yılanın başını küçükken ez.Bu yılan da tabi ki Avusturya oluyor.
  • 
Sayfa: önceki 3435363738
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.