Şimdi Ara

ESP nedir Çıldırmak Üzereyim (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
64
Cevap
0
Favori
11.306
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: abavf

ESP nedir Çıldırmak Üzereyim

BAŞKA SÖZE GEREK YOK !!!

• quote:

Orijinalden alıntı: tazmaniac

quote:

Orijinalden alıntı: ATTRACTION

Bişeyi merak edıyorum..

Kullandıgım araçta bırcok kez ESP devreye gırmıstır hem onden kaymalarda hem arkadan kaymalarda..

Onden kaymalarda ESP devreye gırdıgı zaman on sag veya on sol teker bırbırınden bagımsız fren yaptırılır..

Tek tekerlek fren yaptırıldıgı zaman neden ABS devreye gırmezde Tekerlek tamamen kilitlenir.. ?

Aracın uzerınde slick lastik varken ıslak yolda bu benım ıcın daha buyuk tehlike arzetmişti cunku..

Sorumun cevabını hıc bır yerde alamadım bugune dek...

sorunun cevabını alamazsın çünkü zaten sorun bütünüyle yanlış.sistemin kabaca işleyişi şöyle önden kaymalarda gidilmek istenen yöndeki tekerleğe fren yaptırılırki araç merkezkaç kuvvetinden kurtulsun. yani sola gitmek istiyosan sola sağa gitmek istiyorsan sağ arka tekerleğe fren yaptırılır.arkadan savrulmalarda ise sistem aracın savrulduğu yöndeki ön tekerleğe fren yaptırır.yani araç sola doğru savruluyorsa yine sol ön tekere,sağa savruluysa sağ ön tekerleğe fren yaptırılır daha doğrusu savrulma yada kayma eğilimi gösterdiğinde esp devreye girerek bunların olmamasını sağlamaya çalışır.absnin amacı da lastiklerin kitlenmesini önlerken aracın durmasını sağlamak değil önündeki engelin tersine aracı yönlendirmeni sağlamaktır

tazmaniac'ın cevabı çok güzel. ayrıca slick lastik olan bir araçta esp'nin aktif olmasının ne anlamı var? taban tabana zıt işler :)

• quote:

Orijinalden alıntı: abavf

• quote:

Orijinalden alıntı: vwag

quote:

Orijinalden alıntı: FauFau

Benim aracımda asr tuşuyla devreye alınıp devreden çıkarılabiliniyor.Her kontak açılıp kapanışında devrede oluyor.Daha devreye girdiğini hissetmedim.İnşallahda hissetmem.

Asr tuşunun(Asr sadece önden çekişli araçlarda patinaja düşmemesini sağlıyor.) olması esp olması anlamına gelmiyor bildiğim kadarıyla.

aynı şeyi yazacaktım, yazmayayım dedim ama aynen böyle durum. Benim a3'ümde asr vardı fakat esp yoktu. asr, esp'nin bir alt kümesidir, yani esp varsa asr de genellikle bulunur, fakat tersi doğru değildir. bir araçta asr olması esp olduğu anlamına gelmez.
    gönül ister ki her araçta olsun, arka camlar elektrikli olmasın ama esp muhakkak olsun. ama yurdum insanı çok sever aracının orasına burasına kromaj taktırmayı, çakma xenonlarla yollarda GERÇEKTEN AŞIRI TEHLİKELİ bir şekilde insanların gözünü alarak gitmeyi, hatta bırakın çakma xenonu, sis farlarına bile xenon takan, ve normal farları kapatıp sislerle dolaşan bir milletiz. böyle düşününce bize esp çok, bence olması gereken şöför paspasının altında bir kapak bulunması ve fred çakmaktaş gibi ayakla ite ite götürmemiz arabayı. zaten benzin de yakında 10 tl falan olacak...

kusura bakmayın sinirlendim gene.

• quote:

Orijinalden alıntı: umutgultekin

quote:

quote:

Bişeyi merak edıyorum..

Kullandıgım araçta bırcok kez ESP devreye gırmıstır hem onden kaymalarda hem arkadan kaymalarda..

Onden kaymalarda ESP devreye gırdıgı zaman on sag veya on sol teker bırbırınden bagımsız fren yaptırılır..

Tek tekerlek fren yaptırıldıgı zaman neden ABS devreye gırmezde Tekerlek tamamen kilitlenir.. ?

Aracın uzerınde slick lastik varken ıslak yolda bu benım ıcın daha buyuk tehlike arzetmişti cunku..

sorunun cevabını alamazsın çünkü zaten sorun bütünüyle yanlış.sistemin kabaca işleyişi şöyle önden kaymalarda gidilmek istenen yöndeki tekerleğe fren yaptırılırki araç merkezkaç kuvvetinden kurtulsun. yani sola gitmek istiyosan sola sağa gitmek istiyorsan sağ arka tekerleğe fren yaptırılır.arkadan savrulmalarda ise sistem aracın savrulduğu yöndeki ön tekerleğe fren yaptırır.yani araç sola doğru savruluyorsa yine sol ön tekere,sağa savruluysa sağ ön tekerleğe fren yaptırılır daha doğrusu savrulma yada kayma eğilimi gösterdiğinde esp devreye girerek bunların olmamasını sağlamaya çalışır.absnin amacı da lastiklerin kitlenmesini önlerken aracın durmasını sağlamak değil önündeki engelin tersine aracı yönlendirmeni sağlamaktır

tazmaniac'ın cevabı çok güzel. ayrıca slick lastik olan bir araçta esp'nin aktif olmasının ne anlamı var? taban tabana zıt işler :)

Saga dogru bir viraj donuyorsun.. Ve vıraj ıcınde lımıtlerı oldukça zorladın

araç onden kaymaya başladı yanı sen saga dogru donmek ısterken on sol lastıgın dısa dogru kayıyorsa

Arac gidilmek ıstenen yondeki tekerlegin aksıne dısa dogru kayan tekerlege fren yaptırır..

Gidilmek ıstenen yone fren yaptırılması arabanın o an butun dengesını alt üst eder..

Arkadan savrulması ıle tamamen ayrı bır olay.. BEnım yaşadıgım sorun onden kaymaydı arkadan degill..

Benım sorum şu Normal şartlarda duz yolda gıderken frene bastıgım zaman ABS devreye gırıyor..

Ancak ESP devreye gırdıgı sırada lastikleri oldugu gıbı kılıtlıyor. ABS yi devreye sokmuyor.

sorunum ise şu noktada başlıyor Geregınden uzun frenajdan ve aracın uzerınde kı lastıklerden dolayı

tehlike atlattım.. Bu bana ozel bir sorun oldu ancak o sırada sunu dusundum.. Aracın tek tekerlege fren yaptırması

dıreksıyon hakımıyetını tamamen kaybetmeye neden olabilecegiydi.. Cunku benzer pozisyonlarda defalarca pistte denemeler yaptım.

Bazı durumlarda ESP hayat kurtarıcı olabılıyor ancak bazı durumlarda ıse surusu tamamen rıske atabılıyor..

Sorum ise şu tek tekerlege fren yaptırdıgı zaman neden tamamen kılıtlıyor tekerlegi..

Ve neden araç kendını cızgıye soktugu kanısına geç varıyor ? Geç vardıgı surece fren sürecini uzatıyor..

yolun dısına cıkmana bıle sebep olabılıyor.. Cunku tek tekerlek ABS harıcı kılıtlendıgı zaman dıreksıyon ıle araca yon verme şanşınız sıfıra ınıyor..

Çok muhim bir soru degıl ancak ESP uzun sureli lastıgı kılıtledıgı surece surusu tehlikeye atıyor orası da bir gerçek...

Bu sorunu bırkaç pilot arkadasımdan da duymustum... Standart bır kullanıcı ıcın problem teskıl etmıyor ancak

ileri sürüş deneyimi olanlar için ciddi problem yaratıyor :)

• ATTRACTION hocam alakasiz olacak fakat sanirim BMW yi satmissiniz. Yerine dusundugunuz arac nedir acaba?
  • quote:

Orijinalden alıntı: aykunsezer

ATTRACTION hocam alakasiz olacak fakat sanirim BMW yi satmissiniz. Yerine dusundugunuz arac nedir acaba?

Z06 bulamıyorum TR de ne yazık kı..

C6 ların hepsi otomatık vıtes oldugu ıcın ıstemıyorum..

Büyük ihtimal bulabılırsem eger düz vites 911 Turbo almak ıstıyorum..

Cok araç alternatıfı yok cunku...
  • aracında piooner var diye BAS (fren destek sistemi) işaretleyenler oldugu için bunlar normal
  • Geçen hafta bi müşteriyle muhabbet ediyoruz.
    1.3 cdti 90 lık yanılmıyorsam corsa var. Cosmo araç. esp varmı yokmu bakmadım bilmiyorumda.
    Dolu bi araba ama şık bi alet

Nasıl gidiyor falan dedim

Çok iyi gidiyo ilk aldım bi uzuyorum falan fişmekan
    Viraja bi dalıyorum şöyle böyle

Aman dikkat et dedim çok güvenme yinede , ESP varmı dedim

Her bi ..kim var dedi.

Aradan takriben 30-35sn geçti ESP neydi dedi

''Çok sevdiğim birisidir kendileri''
  • quote:

quote:

quote:

quote:

Bişeyi merak edıyorum..

araç onden kaymaya başladı yanı sen saga dogru donmek ısterken on sol lastıgın dısa dogru kayıyorsa

Arac gidilmek ıstenen yondeki tekerlegin aksıne dısa dogru kayan tekerlege fren yaptırır..

Gidilmek ıstenen yone fren yaptırılması arabanın o an butun dengesını alt üst eder..

Arkadan savrulması ıle tamamen ayrı bır olay.. BEnım yaşadıgım sorun onden kaymaydı arkadan degill..

Benım sorum şu Normal şartlarda duz yolda gıderken frene bastıgım zaman ABS devreye gırıyor..

Ancak ESP devreye gırdıgı sırada lastikleri oldugu gıbı kılıtlıyor. ABS yi devreye sokmuyor.

sorunum ise şu noktada başlıyor Geregınden uzun frenajdan ve aracın uzerınde kı lastıklerden dolayı

tehlike atlattım.. Bu bana ozel bir sorun oldu ancak o sırada sunu dusundum.. Aracın tek tekerlege fren yaptırması

dıreksıyon hakımıyetını tamamen kaybetmeye neden olabilecegiydi.. Cunku benzer pozisyonlarda defalarca pistte denemeler yaptım.

Bazı durumlarda ESP hayat kurtarıcı olabılıyor ancak bazı durumlarda ıse surusu tamamen rıske atabılıyor..

Sorum ise şu tek tekerlege fren yaptırdıgı zaman neden tamamen kılıtlıyor tekerlegi..

Ve neden araç kendını cızgıye soktugu kanısına geç varıyor ? Geç vardıgı surece fren sürecini uzatıyor..

yolun dısına cıkmana bıle sebep olabılıyor.. Cunku tek tekerlek ABS harıcı kılıtlendıgı zaman dıreksıyon ıle araca yon verme şanşınız sıfıra ınıyor..

Çok muhim bir soru degıl ancak ESP uzun sureli lastıgı kılıtledıgı surece surusu tehlikeye atıyor orası da bir gerçek...

Bu sorunu bırkaç pilot arkadasımdan da duymustum... Standart bır kullanıcı ıcın problem teskıl etmıyor ancak

Bence sorun suradan kaynaklaniyor. ESP pist araclari icin degil normal yol araclari icin dizayn edilmis. Pist araclarinda ESP oldugunu sanmiyorum.
    Bir cok kez aracimda ESP devreye girdi hic tekerleklerin kilitlendigini hissetmedim. Sanki biri tekerlege tekme atmis da yerine oturtmus gibi bir his oluyordu. Zaten ABS de hic kilitlenmiyor diye bir durum yok. Mesela buz veya kar gibi yuzeylerde cok kisa surelerde de olsa ABS devreye girince kilitlenme oluyor. belki saniye bile degildir ama disardan bakinca tekerin anlik olarak tamamen durdugu belli oluyor. Sizin yasadiginiz durumda sonucta buz, kar sartlarina yakin bir durum, Slick lastik ve islak zemin. boyle anlik bir kilitlenme olmus olabilir. Bir de viraji nasil donuyorsunuz mesela pistlerde goruyoruz viraji donerken araclar az da olsa kayiyor. Bu sekilde bir kullanim icin ESP yi kapatmak lazim. Cunku sizin yapmak istediginiz ile ESPnin yapmak istedigi tam ters oluyor.

• quote:

quote:

ATTRACTION hocam alakasiz olacak fakat sanirim BMW yi satmissiniz. Yerine dusundugunuz arac nedir acaba?

Buyrun hocam Z06 manuel:http://www.sahibinden.com/corvette_zo6_-66WQQaXQQ13701601WQQpXQQdisplayitem

• quote:

Orijinalden alıntı: enoman

quote:

quote:

Buyrun hocam Z06 manuel:http://www.sahibinden.com/corvette_zo6_-66WQQaXQQ13701601WQQpXQQdisplayitem

Araç TR de degil satıcı uc kagıtcının teki.. Hiç girmeye gerek dahi yok ona..

• quote:

Orijinalden alıntı: ignorant

quote:

Orijinalden alıntı: vwag

quote:

Orijinalden alıntı: FauFau

Benim aracımda asr tuşuyla devreye alınıp devreden çıkarılabiliniyor.Her kontak açılıp kapanışında devrede oluyor.Daha devreye girdiğini hissetmedim.İnşallahda hissetmem.

Asr tuşunun(Asr sadece önden çekişli araçlarda patinaja düşmemesini sağlıyor.) olması esp olması anlamına gelmiyor bildiğim kadarıyla.

aynı şeyi yazacaktım, yazmayayım dedim ama aynen böyle durum. Benim a3'ümde asr vardı fakat esp yoktu. asr, esp'nin bir alt kümesidir, yani esp varsa asr de genellikle bulunur, fakat tersi doğru değildir. bir araçta asr olması esp olduğu anlamına gelmez.
    gönül ister ki her araçta olsun, arka camlar elektrikli olmasın ama esp muhakkak olsun. ama yurdum insanı çok sever aracının orasına burasına kromaj taktırmayı, çakma xenonlarla yollarda GERÇEKTEN AŞIRI TEHLİKELİ bir şekilde insanların gözünü alarak gitmeyi, hatta bırakın çakma xenonu, sis farlarına bile xenon takan, ve normal farları kapatıp sislerle dolaşan bir milletiz. böyle düşününce bize esp çok, bence olması gereken şöför paspasının altında bir kapak bulunması ve fred çakmaktaş gibi ayakla ite ite götürmemiz arabayı. zaten benzin de yakında 10 tl falan olacak...

kusura bakmayın sinirlendim gene.

Arkadaşlar bazılarınız asr tuşu varsa esp olduğu anlamına gelmez yazmışlar araçta Esp mevcut.Ancak benim yazdığım yanlış bir kısım var araçta ne olursa olsun Esp devreden çıkarılamıyormuş.Grande Punto,Ponto Evo Dualogic vites opsiyonuyla birlikte Esp sunuluyor.

http://www.fiat.com.tr/Pages/tr/otomobiller/grandepunto_donanim.aspx

• @FauFau esp of on yapabiliyorsun
  • quote:

Orijinalden alıntı: BohemAmca

@FauFau esp of on yapabiliyorsun

O araçtan araca değişiyor. Söz konusu aracı bilmiyorum ama devre dışı bırakılamayan araçlar var, yine devre dışı bırakılsa bile belli bir hıza ulaşınca otomatik devreye sokan araçlar da var. Mesela 407'de siz düğmeye basıp devre dışı bıraksanız bile 50 km/s hıza ulaştığınızda otomatik olarak yine devreye giriyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: BohemAmca

@FauFau esp of on yapabiliyorsun

Kitapçığında Esp yi devreden çıkarılabildiğine dair bir bilgi bulamadım.
  • quote:

quote:

quote:

quote:

Bişeyi merak edıyorum..

şimdi öncelikle anlaşamadğıımız nokta şu.yazdıklarım benim "yorum"um değil yada acaba şöyle mi böyle mi olur diyerek söylediğim şeyler değil.bunlar bilimsel somut veriler ki bunun için sürüş bilgilerine değil fizik kurallarının gerçekliğine ihtiyaç var. burdan hareketle tekrar kısaca açıklamaya çalışayım

aracınızla süratle ilerlerken tali yoldan aniden başka bir aracın yolunuzu keserek sağdan önünüze çıktığını varsayalım.haliyle sola doğru ani bir manevra yaparsınız.siz sola direksiyonu kırıyorsunuz ama araç eylemsizlik prensibi ile hızla kendini sağa,önünüzdeki araca doğru çekmek ister.yani araç ÖNDEN KAYMA(UNDERSTEER) eğilimi göstermeye başlamıştır bile.bu olsun yada olmasın aracınızı saniyede 25 defa kontrol eden sensörler,hız algılayıcılar gibi tüm ESP sistemi aracı sizin gitmek istediğiniz yöne sokmak ister.yani sağa doğru ÖNDEN KAYMA eğilimi gösteren ama sizin sola doğru gitmek istediğinizi algılayan sistem aracınızın SOL ARKA TEKERLEĞİNE fren yapar ve aracı düz bir çizgide götürmeye devam ettirir ama espnin işi henüz bitmemiştir çünkü sizin direksiyonu sola kırarak gitmek istediğiniz yöne sokan aracı tekrar önceki düz çizginize sokmaya çalışırken aracınız ARKADAN SAVRULMA(OVERSTEER) eğilimine başlayacaktır.yani ARABANIN BURNU SAĞA DOĞRU KAYMAYA BAŞLAR işte o sırada direksiyonu tekrar tersi yönde sola kırarsınız yine bunu algılayan esp SOL ÖN tekerleğe fren yaptırarak aracı düz çizgisine sokar.

kendi yorumuma gelirsekte esp için sen diyorsunki önden kaymalarda ön lastiğe,arkadan kaymalarda arka lastiğe fren yaptırılır ama ben öyle olmadığını ve sistemin senin dediğin tam tersi şekilde çalıştığını iddia ediyorum ve insanlara ileri sürüş gerektirmeyecek "fizik kuralları" çerçevesinde kendimce anlatmaya çalışıyorum. slick lastik için zaten diğer arakdaşların söyledikleri belli ki asıl dragda ve kuru havada kullanılacak lastiğin yağmurda işi ne esp ile slick lastik birbirine iki düşmandır:)yani bunu konuşmaya dahi değmeceği su götürmez bi hadsie..aslında 2 yıl önce f1de slicklere yasak gelipde sonradan 2009da tekrar kullanıldığında zamanın schumi si gibi birileri çıksada bize slick tadında bişeyler yaşatsa diyoduk ama nerdeeee.esp için anlattıklarımda ise sonuçta ben fizik profesörü veya araştırmacısı değilim ama bu sistem böyle çalışır yani burda siyaset yapmıyoruzki muğlak konuşalım ben somut bir şekilde bu sistemin böyle çalıştığını İDDİA EDİYORUM.yani diğer bahsettiklerinbununla ilintili konular önce sistemin bu şekilde çalıştığını kabul ediyor musun onu söyler misin?

• quote:

quote:

quote:

Bişeyi merak edıyorum..

(Karışmaması için bold-italikle devam ediyorum. Aslında farklı bir başlığı hakediyor galiba.)

Problem, ABS'nin en başta tekerlekleri kilitlememesi. Tuhaf gelyor kulağa biliyorum, açıklamaya çalışayım: ABS için daha tanımlı bir şekilde "frekans modülasyonu" dersek bu modülasyon altında tutunma değerlerinin ölçülmesi, yani etki-tepkinin değerlendirilmesi son derece zor olabilir. Daha basitçe: fren denge sisteminin doğru çalışması için "fren kapasitesini" doğru bilmesi gerekir. Modülasyon altında kapasteler belli değil (belli olsa ABS hiç bir şartta fren mesafesni uzatmaz, kullanma kılavuzlarına ilgili uyarılar yazılmazdı.) Buna karşılık dinamik sürtünme (yani sürüklenen lastik) tutunmadan feragat edilmiş olsa da doğrusal ve nispeten öngörülebilirdir.

Her latince kelimenin kulağa doğru gelmesi gibi her dijital veriyi hasas zannediyoruz belki. Neticede atalet analog. Hız sensörleri de düşük voltajla çalışan gürültü/sinyal performansı bakımından pek iyi ve hassas olmayan sensörler. ABS kilitlenmeyi engellemek için bir frekans atıyor, peki duruş anına kadar o frekans doğru mudur? Frekans artsa tutunma artırılabilir miydi? Sürüklenmeye rağmen daha iyi bir negatif ivme olabilir miydi? Bunun için deneyip ilgili satıhta bunu görmesi ve sürtünmeleri her an hesaplayabilmesi gerekir. Heyhat, bu bakımdan yeterince hassas değiller ve zamanları yok (Henüz kitap sayfasını teker teker çevirebilen bir robot yapamadık). Ama EBD, zamanı olduğunu düşünüyor olabilir. Sonuçta analog (fidelity) gerçeğe yakınlıktan uzaklaştırılmış bir sistem de olabilir, pratikle yeni çevreye alışmak lazım gelebilir.

Atalete duyarlı dengeliyicileri olan tamamen analog hidrolik bir teknolojiyi kulanıyorum. Feedback olmayan bu sistemde ne olduğunu anlatayım: Keskin bir viraj içinde aniden durmam gerektiğinde 4 tekerlek sırayla saat yönünü takip ederek, ses çıkaracak kadar fakat çok kısa aralıklarla kilitlenmişti. Fakat direksiyonda viraj içinde ve şeritteki pozisyonda hissedilir veya görülür bir sapma olmadı. Şimdi burada neden dördü de aynı anda davranmıyor, neden dengeleyemiyor diyemiyoum, sonuçta sürüklenmelere rağmen işini yaptı. Sonuçta bu analog sistem daha hareket başlamadan hazır, fakat "geribildirim"li (feedback) değil, denge budur deyip basıncı veriyor. Ben limiterdeydim ve belki o yönde bir atalet dalgası vardı...

Fakat hassas sistemlerdir, hidrolik kalitesi ve tamamen havadan arındırılmış olması iyi çalışması için önemlidir. Bunların havalarını almak uzun bir iş olabiliyor, özel prosedürleri oluyor. Servislerde gereken önemin verilmediğini düşünüyorum. Senede bir tecrübe edilen şeyler olduğu için "demek ki bu kadar" deniliyor fakat sistem aslında "eh işte" şeklinde çalışıyor ama kimse farkında değil. Tabii ki aynı şey dijital sistemler için fazlasıyla geçerli.

• tartışmanın amacı belli ama sebebi net değil...

1. ıslak zeminde slick lastik olmaz.
    2. diyelim ki oldu, o araba piste çıkarken esp devreye sokulmaz.
    3. diyelim ki çıkarılamıyor devreden, o zaman, o araba, bu şartları bile bile zorlanmaz.

araba zorlanacakken veya piste çıkarılacakken bunlara dikkat edilmiyorsa, o zaman o işte bir yanlışlık vardır.

attraction, kusura bakma ama ileri sürüş deneyimi olan bir insandan gelecek bir soru değil bu. bunları bilmediğini düşünmüyorum, aksine bence bazı deneyimlerin var. sorunu da anlıyorum esasında ama soruyu "bir sürü yanlış seçim yaptım piste çıkmadan, buna rağmen de arabam beni düzeltemedi, halbuki esp devredeyken abs devreye girse daha az savrulurdum" kipinde sorduğun için tepki alıyorsun bana sorarsan, o an çok değerli milisaniyeler kazadan kurtarmak için hayati önem taşıdığı için, fren yapan lastikle yol arasında maksimum sürtünme yaratabilmek için abs devreye bilinçli olarak alınmıyordur. abs'nin zaten tek lastikte hiçbir işe yaramayacağı aşikar (sürtünme kaybı yaratmak ve arabanın savrulma anında zaten bozuk olan dengesini daha da bozmak dışında).

• quote:

Orijinalden alıntı: atayum

/>

defalarca anlatılmıştır ama tekrarlayalım biz yine de...

Önce ESP devreye girme şartlarını bir kontrol edelim.

/>

Aslında yukarıdaki görüntü çok net açıklıyor fakat şunu da ekleyelim;
    ***yanal hız dediğimiz şey; (bkz. resimdeki 3 nolu parça) aracın gidiş pozisyonuna göre dik olan hız değeri (mesela araç ileri gidiyorsa yandan bişey size vurduğunda yanal hız 0 değerinden yukarı/aşağı doğru artar),
    ***rotasal hız dediğimiz ise; (bkz resimdeki 2 nolu parça) gidiş yönündeki hızıdır. (bu değer; ESP kontrol ünitesinin momenti hesaplamasına yarar ve fren merkezine süreyi hangi tekere ne kadar süre frenleme yapacağını söyler)

Burada ESP araba yürür halde iken sürekli olarak şu soruyu sorar= yanal hızım 0 dan farklı mı ?
    -cevap hayır ise hiç bişey yapmaz hayırlı yolculuklar deyip devam eder. Eğer evet ise + mı yoksa - mi diye sorar ? (+ aracın ileri yönüne göre sağ tarafı diyelim, - yöne ise sol diyelim)

******dikkat*****
    aracın önü kayıyorsa arka tekere, arkası kayıyorsa ön tekerlere frenleme yapılır

---cevap + ise hemen direksiyon pozisyonuna (bkz. resimdeki 4 nolu parça ) bakar; ne tarafa gitmek istiyon hemşerim der. direksiyon açısı der ki sağa lan sağa gitmek istiyom.

----ESP kontrol ünitesi fren merkezine (bkz resimdeki yeşil yuvarlak parça) der ki: sağa tekere x kadar süre fren yap der. (bu arada yanal hızı sıfıra yaklaştırmak istiyoruz)

-----fren merkezi der ki: yeter mi la ?

-------evetse freni keser ve aracı direksiyon pozisyonuna ve gidiş rotasına gelmesini sağlar. hayır ise frene devam koçum der. ta ki yanal hız sıfır oluncaya kadar.

- cevap - ise yukarıdakilerin tam tersini yaparak yanal hızı sıfırlamaya çalışır.

Gelelim teker mevzusuna;
    -- ESP yol nasıl olursa olsun, ister teker yerden kesilsin, ister havalansın gitsin, ilk baktığı yer yanal hızdır. sonra direksiyon açısı sonra da fren yapılması gereken tekerlektir.

*******Önemli nokta 1*****
    eğer ki araç yönünden saptığı zaman fren yapılması gereken teker yoldan kesilmişse işte o zaman avyayı yediniz :)) (yine de ESP devreye girer fakat düzeltemez)

*******Önemli nokta 2*****
    eğer direksiyon açısı sizin kaymanıza müsade edecek açıdaysa ( yani aracı düzeltmek için direksiyonu ters istikamete kırmaz iseniz ) o zaman da ayvayı yediniz.

Yazıyla ancak bu kadar oldu... Bulabilirsem görsel bir anlatım da koymaya çalışırım...

Velhasılı, Önemli noktaları (1-2) yapmazsanız, ESP CAN kurtarır, ailenize ulaşmanızı veya ailenizin size ulaşmasını sağlar. ÇOK ÇOK ÇOK önemli bir güvenlik ekipmanıdır. Yeni araç alacak olanlar kesinlikle bu özellikte olan araçları tercih etsinler, aracı olanlar ise mümkün ise tecrübeli bir ustaya, servise ESP donanımı taktırsınlar.

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.