Şimdi Ara

Eski sistemimi yükseltmek istiyorum.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
855
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

5 yıl önce bilgisayarıma i5 işlemcili bir sistem oluşturmuş ve geçen yıl askerden dönünce AC oyunlarını biraz daha rahat oynamak için HD 6800 ekran kartı takmış ve rami de 4 gb dan 8 gb a çıkarmıştım.
    Malum GTA V çıktı, benim sistem ile oyunu oynamaya çalıştım fakat 800x600 çözünürlükte de 30 fps görünce dedim ben bunu artık yenileyeyim.

Bütçem 2.000 TL. Açıkçası işten güçten dolayı bilgisayar sistemlerinden koptum iyice, bilgisayarda oyun oynamaya öyle günde 5-6 saat ayırabilecek bir yapım yok dediğim gibi. HD oyun oynamak gibi derdim de yok fakat monitörüm en fazla 1680x1050 desteklediği için bu çözünürlükten yukarı çıkamayacağım. Her şeyi full yapmak gibi bir takıntım yok ancak en üstün bir altında detaylarda oynasam da iyi olur :)

Şu anda power ım thermaltake 500 w olması lazım. (Sistemi kurarken powerında bunu kaldırması gerekiyordu diye hatırlıyorum)

Şu anda benim aklımdan geçen 120 gb olan ssd diskin üstüne 240-250gb ayrı bir ssd disk alıp oyunları buraya atmak. (Malum gta V 60gb olduğu için şu anda işletim sistemi ve oyun yan yana anca sığdı)
    Ekran kartımı GTA V i en üst ayarlarda olmasa bile yüksek ayarlarda takılmadan 50-60 fps civarlarında oynatacak bir ekran kartı ile değiştirmek.
    İşlemci keza bu sisteme ayak uydurmak için değişmesi gerekiyor sanırım, bunu da değişmem gerekecek.

E tabi öyle istediğim gibi de değişmiyor her şey hatırladığım kadarı ile, ana kartım buna uyumlu mu onu da bilmiyorum.

Biraz işlemcilere bakayım dedim, millet su soğutmalara falan girmiş benim öyle teferruata girecek ne vaktim ne enerjim var :)

Sistemim kısacası aşağıdaki gibidir, değerli yardımlarınızı bekliyorum arkadaşlar :)

• Mortal_Abas kullanıcısına yanıt
    Bu sistemin GTA V'de verdiği düşük performans beni şaşırttı açıkçası. Aslında güçlü bir sistem.. Suçlu belli ki hd 6870.. Bu oyun için yetersiz kalıyor.

Hocam üç seçeneğiniz var:

İlki komple sistemi satarak gelen para ile 3000 TL civarı pc toplamak ki bu bütçeye baya iyi sistem toplanır. Eğer sistemi satmaya karar verirseniz değerlendiririz.

İkincisi i5 760'ı güzelce overclock edip (tercihen 600-1000 mhz arası) , yanında hyper 212 evo tarzı orta seviye fan alıp, ikinci elden gtx 680/770 gibi bir ekran kartı bularak (bu aralar fiyatları uygun) + 600 watt 80+psu ile yüksek detaylarda rahat oyun deneyimi yaşayabilirsiniz. Bu da yaklaşık 850-900 lira arasında bir meblaya denk gelir. Ultra oynatır GTA V'i. (bir iki ayar kısmak gerekir en fazla msaa gibi)

Üçüncüsü günü kurtarma seçeneği. Elinizdeki gpuyu satıp ikinci el r9 270 alırsanız stok ya da biraz o.c edilmiş i5 760 ile uyumlu olacaktır. Med/high oynarsınız. Bunun da yaklaşık maliyeti, 350-400 TL civarı.

Gelgelelim, en üst detayda takılmadan GTA V oynamak istiyorsanız bir veya ikinci seçeneği seçmeniz lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dovahkiin_16 -- 11 Mayıs 2015; 3:46:34 >

• Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.
    Açıkcası ben ayarları elime ne geldiyse normal e çektim detay olarak, bu biraz yormuş olabilir mi sistemi :)

Birde benim i5 ilk nesillerden diye biliyorum, bunun yerine i5 4460 alsam çok fazla bir fark yaratmaz mı? Yoksa verdiğin paraya karşılık alacağın fark dişe dokunur bir şey olmaz mı diyorsun?
    Bilgisayarı komple satmaktan bahsetmişsin, hard diskleri olmadan böyle bir sistem ikinci elde kaç paraya alıcı bulur acaba?

İkinci el ekran kartı konusuna gelirsek, internet üzerinden ikinci el ekran kartı almak ne kadar mantıklı acaba? Aldım, arızalı çıktı diyelim yapacağım hiç bir şey kalmıyor diye biliyorum.

Overclock konusu ve fana gelince; bundan 7-8 yıl önce olsa ilgimi çekerdi fakat şu anda inan ki oyun oynamaya nasıl vakit bulacağımı düşünüyorum, fan alıp overclock yapmak v.s falan bana hiç uyan şeyler gibi gelmiyor :)

NOt: Az önce biraz ekran kartlarına baktımda 700-800 lira arasında gtx 960 serisi güzel ekran kartları var. R9 serisi ile baya kıyaslanmış fakat elektrik tüketimi düşük olduğu için psu değişmeme de gerek kalmaz.
    Şimdi diğer bir sorumda şu, benim ana kartım bu ekran kartı ile uyumlu mu ve i5 4460 veya i5 4690k işlemci alsam ana kartıma uyar mı ve gtx 960 ile beraber takıldığında psu yu değişmeme gerek kalır mı?

Ekran kartı aşağı yukarı 800 TL desek, işlemci 800 TL desek, ssd 250gb aşağı yukarı 400 TL desek tam 2.000 TL ye beni 3-4 yıl idare edecek bir sistem olmuş oluyor doğru mu düşünüyorum acaba?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mortal_Abas -- 11 Mayıs 2015; 10:25:21 >

• Kardeşim oyunun grafik ayarlarından vsync seçeneğine bak ilk açıldığında half seçeneğinde kaydediliyor.

Vsync-half max 30fps olur
    Vsync-on maç 60fps olur

Tavsiyem o ayarı kontrol edip kapatmanizdir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Telefon: Apple iPhone 13 Black - 128 GB PC: Intel i5 10400F İşlemci | MSI Z490-A Pro Anakart | Gskill RipjawsV 3200mhz CL16 2x8= 16 GB Ram | EVGA RTX3050 Black XC | Adata XPG SX6000 Pro 256 GB NVMe SSD | FSP 500Watt Meet PSU | AeroCool Quartz REVO RGB Kasa | CoolerMaster Hyper H411R Cpu Soğutucusu - LG 22MK400H 21,5 Inch 75Hz FreeSync Monitör Araç: 2010 Fiat Bravo 1.6 Multijet Dualogic Active Plus
    Normal ayarlar değil ama MSAA gibi bazı ayarlar aşırı performans kaybına yol açar fazla açıldığında. Eğer ne yaptığınızı bilmiyorsanız iki şansınız var, ya otomatik ayarlardan preset varsa seçip denersiniz ya da internetten araştırıp hangi ayar neyi etkiliyor araştırmak zorundasınız

Tabii ki i5 750 ile i5 4460 arasında çok büyük fark var, 4.nesil i5'ler şu an oyun için alınabilecek en iyi işlemcileri oluşturuyor zaten. Ama i5 750 de hala iş görecek bir işlemci, eski q9550/9650 serisinden %25-30 daha iyi performans veriyor. Eskiden bu fark daha azdı ama yeni oyunlar çıktıkça ilk nesil i5'ler farkı açtılar. Bence işlemcinin stok haliyle bile 1 yıl daha gideri var yüksek detaylar için konuşursak. Yanına gtx 660 ya da r9 270 gibi bir ekran kartı alınabilir ikinci elden. 300-350 tl civarı bulunur. Bu konudaki sorunuza gelirsek eğer ekran kartının ülke içi garantisi varsa götürür verirsiniz hiç bir sorun olmaz. Risk garantisiz ürünlerde mevcut. Alacağınız kişi de güvenilir olsun yeterli. Kart geldiğinde testlerini yapmak kolay. Bu şekilde işi hallederseniz pm'den yazın test yönergelerini iletirim size. Yani işi böyle ucuz halledersiniz, 1 olmadı 1.5 yıl götürür bir şekilde AAA oyunlarda medium/high.. Gtx 960'ı mevcut işlemcinizin stok hızlarında öneremiyorum malesef, darboğaz olabilir..

Ama komple yenilemekten bahsedersek, anakart+işlemci+ssd+ekran kartı lazım sanırım size sadece. Bu durumda çok iyi bir sistem toplanabilir bence. Elinizdeki parçalardan işlemci+anakart (anakart modelini bilmiyorum orta seviye olduğunu varsayıyorum) 250-300 eder, ekran kartı 250 eder.. Yani 500-550 arası gelir olabilir sadece bunlardan. Bu arada harddiski es geçmeyin derim; 7200 rpm 32mb cache olsun en az mümkünse daha iyi de olması getiri sağlar ayrıca oyunların boyutlarının arttığını düşünürsek minimum 1 TB olmasında fayda var. PSU değiştirmenizi bu bütçede öneriyorum, ileride de yapabilirsiniz ama o zaman r9 280x alma şansını kaçırırsınız, gtx 960 da iyi kart ama r9 280x kadar değil, üstelik bir iki oyunda VRAM yetmeme sıkıntısı var) Monitörünüz de 1080p olursa sizin için iyi olur.

Overclock ile ilgilenmediğinizi varsayarak iyi bir oyuncu bilgisayarı şöyle olurdu:

Anakart

http://www.eksenbilgisayar.com/store/ProductDetails.aspx?productid=103926

İşlemci

http://www.eksenbilgisayar.com/urun/intel-core-i5-4460-320-ghz-lga1150-islemci.aspx

Ssd

http://www.eksenbilgisayar.com/urun/samsung-850-pro-mz-7ke128bw-25-128-gb-sata-solid-state-drive.aspx

Ekran Kartı

Ekran kartı olarak şu ikisinden birini öneririm, kasanın genişliğine göre karar vermelisiniz. Eğer 30+cm boşluk varsa ikisi de sığar. Verdiğim linklerden Msi olan 27 cm.

http://www.eksenbilgisayar.com/urun/sapphire-vapor-x-tri-x-oc-radeon-r9-280x-3gb-gddr5-384-bit-ekran-karti---11221-12-20g.aspx?ttype=Details#pt

http://www.nasabilgisayar.com/MSI-R9-280X-GAMING-3GB-384B-DDR5-DVI-HDMI-2xDP,PR-7848475.html?gclid=CI-psfyZusUCFTPMtAodp14ALg

Hdd

http://www.eksenbilgisayar.com/urun/western-digital-caviar-black-wd1003fzex-35-1-tb-sata3-6gbs-disk.aspx

Güç Kaynağı

http://www.eksenbilgisayar.com/urun/thermaltake-smart-power-sp-650pcbeu-650w-80-bronze-apfc-12-cm-fan-guc-kaynagi.aspx

(anakart+işlemci+ekran kartı+ssd+harddisk+güç kaynağı=2.550 TL, eldeki parçaları sattıktan sonra bütçeye tam uygun gelecektir hatta biraz artabilir)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dovahkiin_16 -- 11 Mayıs 2015; 20:32:08 >

• Az önce oyunu tekrar açtım. Dediğiniz gibi msaa yı kapattım, çözünürlüğü 1440x900 yaptım, msaa ayarları hariç tüm ayarları normale çektim ve hep 40 üstü fps aldım fakat şu iki zenci ile beyaz ve kırmızı arabaları aldığımız bölümde polisten kaçarken oyun dondu ve masa üstüne attı.

Fps yüksek görünüyor ama yaptığım şeyleri geç algılıyor gibi geldi, ayrıca oyundan atması sanırım ekran kartının sıkıntısı doğru mudur?

Birde r9 öneriyorsunuz ya, gtx serisi nvidia chipsetli, r9 ati.
    Bildiğim kadarı ile nvidia oyunlarda yazılım açısından çok daha verimli (Hele GTA konusunda çok daha iyi diye biliyorum)
    R9 serisi önerirken yazılımı kıstas alıyor musunuz? Benchmark testlerinde iyi sonuç veriyordur belki ama oyunlarda yazılım desteği ile gtx serisi daha iyi olabilir gibi geldi bana.

Dediğim gibi sistemden artık pek anlamıyorum ama bana sanki iphonelarda daha düşük işlemci ram olmasına rağmen samsung telefonlardan yazılım dolayısı ile daha stabil çalışması olayını aklıma getirdi.

• Az önce tekrar açtım oyunu yaklaşık 20 dakika kadar oynadım, antialiasing 4x yaptım, shadow quality normal bir ayar daha normal gerisini high yaptım.
    Oyunda minimum 25 fps gördüm ama her an oyundan atacakmış hissi yaratıyor bende, arada kısa süreli takılmalar yaşıyorum.

Bana sanki işlemci yetiyor gibi geldi, şu anki mevcut ekran kartımı satıp yerine r9 veya gtx 960 alsam bu anakarta uyar mı acaba? Masrafım da böylece azalmış olacak.

Orijinalden alıntı: Mortal_Abas

Merhaba Arkadaşlar,

5 yıl önce bilgisayarıma i5 işlemcili bir sistem oluşturmuş ve geçen yıl askerden dönünce AC oyunlarını biraz daha rahat oynamak için HD 6800 ekran kartı takmış ve rami de 4 gb dan 8 gb a çıkarmıştım.
    Malum GTA V çıktı, benim sistem ile oyunu oynamaya çalıştım fakat 800x600 çözünürlükte de 30 fps görünce dedim ben bunu artık yenileyeyim.

Bütçem 2.000 TL. Açıkçası işten güçten dolayı bilgisayar sistemlerinden koptum iyice, bilgisayarda oyun oynamaya öyle günde 5-6 saat ayırabilecek bir yapım yok dediğim gibi. HD oyun oynamak gibi derdim de yok fakat monitörüm en fazla 1680x1050 desteklediği için bu çözünürlükten yukarı çıkamayacağım. Her şeyi full yapmak gibi bir takıntım yok ancak en üstün bir altında detaylarda oynasam da iyi olur :)

Şu anda power ım thermaltake 500 w olması lazım. (Sistemi kurarken powerında bunu kaldırması gerekiyordu diye hatırlıyorum)

Şu anda benim aklımdan geçen 120 gb olan ssd diskin üstüne 240-250gb ayrı bir ssd disk alıp oyunları buraya atmak. (Malum gta V 60gb olduğu için şu anda işletim sistemi ve oyun yan yana anca sığdı)
    Ekran kartımı GTA V i en üst ayarlarda olmasa bile yüksek ayarlarda takılmadan 50-60 fps civarlarında oynatacak bir ekran kartı ile değiştirmek.
    İşlemci keza bu sisteme ayak uydurmak için değişmesi gerekiyor sanırım, bunu da değişmem gerekecek.

E tabi öyle istediğim gibi de değişmiyor her şey hatırladığım kadarı ile, ana kartım buna uyumlu mu onu da bilmiyorum.

Biraz işlemcilere bakayım dedim, millet su soğutmalara falan girmiş benim öyle teferruata girecek ne vaktim ne enerjim var :)

Sistemim kısacası aşağıdaki gibidir, değerli yardımlarınızı bekliyorum arkadaşlar :)

Intel Core i5 4460 3.2 GHz 6MB 1150p
    MSI B85M-E45 DDR3 1600MHz
    Kingston HyperX Fury 8 GB 1600 MHz
    Gigabyte GTX960IX OC-2GD 2GB 128Bit GDDR5
    Hi-Level 120 GB SSD Disk
    Nagas 500W AO500 Güç Kaynağı +80 Bronz Aktif PFC
    Zalman Z1 Mid Tower Siyah Boş Kasa

2000 tl. sinerji.gen.tr
    fahişeye fahişe, hırsıza hırsız, ahlaksıza ahlaksız diyemezsiniz.

Öncelikle neden düşük çözünürlüklerde oynuyorsunuz? O şekilde işlemciye daha çok yük biner. 1080p monitörünüz yok mu markası özellikleri nedir?

Eğer mümkünse 1080p monitör kullanın, led ve dvi çıkışlı olması tavsiyedir.

Elinizdeki GTA V'in orjinal olup olmaması da önemli, biliyorsunuz orjinal oyun devamlı patchler ile güncellenir, performans artar.

AMD/Nvidia oyuna göre performans değişebilir evet ama 280x gerçekten çok iyidir, gtx 770 ile rakiptir. İnternetten 280x gaming performance yazıp aratırsanız listelerde ve oyunlarda verdiği performansı görebilirsiniz. (gtx 770, gtx 960, r9 285, gtx 680 gibi kartlarla kıyas yapmanız doğru olur.) Gtx 770 de önerilebilir haliyle ama benzer kart ve 2gb yerine 3gb ile geliyor. Ekstra vram bir iki oyunda texture detail ve bir tık fazla msaa açmanızı sağlayabilir.

Bir örnek benden:

http://www.techspot.com/review/991-gta-5-pc-benchmarks/page2.html

http://www.techspot.com/review/991-gta-5-pc-benchmarks/page3.html

Para harcamak istemiyorsanız hocam benim tavsiyem gtx 660 olur stok i5 760 ile. Techspot'daki makaleye göre herşey ultra, msaa kapalı ve normal texture ile 42 fps veriyor 1080p'de. (35+fps rahat oynanabilir) Normalde hd 7850'den iyi hd 7870'den kötü karttır ama bu oyunda hd 7850'nin gerisinde kalmış. En yüksek r9 270 düşünün derim. O da hd 7870 ayarında. Fazlası darboğaz yapacaktır. gtx 660 veya r9 270'i ikinci el düşünmenizi tavsiye ederim. Zira masraf düşer ve başka hiç bir parça değiştirmenize gerek olmuyor. Ama dediğim gibi, oyun orjinal olursa ve hdd yeterli hızda olursa bu şartlarda ultra oynayabilmeniz gerekiyor. (Normal texture+FXAA/1080p)

• Merhaba,

Monitörüm budur:http://www.cnet.com/products/samsung-syncmaster-t200-lcd-monitor-20/specs/

1680x1050 en yüksek çözünürlük olduğu için bu monitörde en boy oranını bozmadan 1440x900 oynuyorum. Böylece daha az pixel işleme alınacağı için ekran kartına ve işlemciye daha az yük biner, yüksek fps alırım diye düşünüyordum. Yanlış mı düşünüyorum acaba?

Oyunu orjinal kullanıyorum ama henüz bir yama görmedim 2 günde :)

Sistem tavsiyeleriniz için gerçekten çok teşekkürler, sanırım gtx 660 ı tak sök yapıp işi çözeceğim gibi :) Gtx 660 için psu yu değişmeme gerek yok sanırım? Hdd zaten ssd olduğu için hiç sorun olacağını sanmam, hatta 120 liğin yanına 240-250 alıp bir tane onu oyun diski yapmayı planlıyorum.
    Bu ekran kartının ana kartım ile uyumlu olmaması gibi bir durum söz konusu mudur acaba? İşlemci anakart seçiyor ama ekran kartlarında böyle bir durum var mıydı acaba?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mortal_Abas -- 13 Mayıs 2015; 0:15:08 >

Hocam şimdi monitörünüz günümüzün şartlarının biraz gerisinde ama iş görmez demek değil. Yine de bütçe ayırıp led 1080p monitör alırsanız iyi olur, arada cidden fark var kendim denedim bizzat ve şaşırmıştım farka görüntüler çok daha canlı oluyor. Çözünürlük konusuna gelirsek, olay tam olarak şöyle; -oyuna bağlı olarak- eğer cpu bottleneck'i varsa ve gpu yeterliyse çözünürlük artırmak fps yükseltir, düşürmek bir işe yaramaz. Eğer gpu yetersiz kalıyorsa ve cpu gücü yeterliyse çözünürlük düşürmek yine fps artıracaktır. Çünkü çözünürlük düşerse işlemciye yük biner, artarsa daha çok ekran kartına yük biner. Dolayısıyla sizin sisteminiz için çözünürlüğün düşmesi fayda getirebilir ancak gtx 660 ya da bir üstü r9 270 gibi bir kart aldıktan sonra 1080p monitör performansı olumlu yönde etkiler ayrıca görüntü kalitesi de yükselir. (monitör alacaksanız geçerli) Ama 1680 x 1050 ile de yeterli performans alırsınız aklınızda olsun.

Yama zamanla gelir performans daha da yükselir. Hatırlıyorum da Rome 2 Total War'da genel olarak high detayda fps düşmeleriyle boğuşup oyunu terketmiştim. Orjinal almama rağmen... 7 ay sonra döndüğümde ayarları msaa 2x ve ultra yapsam dahi takılma olmadı. Bu kadar etkili oluyor işte, oyuna ve firmanın ne kadar oyunla ilgilendiğine bağlı olarak.

Gtx 660 ya da r9 270 için psu değiştirmenize gerek yok, 450 watt+ gerçek psu yeterli. SSD konusunda mantıken haklısınız ama depolama yapmayacaksanız eğer. Müzik/Film çok sayıda oyun aynı anda bulunacaksa yer gerekecektir. Ekran kartı konusunda anakart uyumsuzluğu diye bir şey söz konusu değil rahatlıkla alıp kullanabilirsiniz.

Gtx 660 ve r9 270 için 4 marka tavsiyesi yapıyorum, üstten alta kalite düşmektedir:

1-)http://www.eksenbilgisayar.com/urun/gigabyte-gv-r927oc-2gd-radeon-r9-270-2-gb-256-bit-gddr5-ekran-karti.aspx
    2-)http://www.vatanbilgisayar.com/sapphire-r9-270-dual-x-oc-gddr5-2gb-256bit-amd-radeon-dx112-ekran-karti.html?srt=UP#ozellikler
    3-)http://www.eksenbilgisayar.com/urun/vtx-radeon-r9-270-2gb-gddr5-256-bit-ekran-karti.aspx
    4-)http://www.eksenbilgisayar.com/urun/gigabyte-gv-n660wf2-2gd-gtx-660-2gb-gddr5-192-bit-ekran-karti.aspx

Bunlar bulabildiğim sıfır ürünler. r9 270, gtx 660'a göre %10 civarı daha iyidir. Sıfır piyasasında gtx 660'ın f/p ürünü yok son yazdığım hariç. O da stok hızlarda kart. Yine 3.seçenek stok hızda r9 270 ve ilk yazdığım ile arasında %2-4 fark vardır. Gtx 660 için 2.elden o.c sürümleri arayabilirsiniz, max 350 tl verilir. r9 270 ikinci el için de 425 tl. Güvenilir satıcı ve garantinin mevcut olması önemli.

İyi araştırmalar şimdiden, sorunuz olursa sorabilirsiniz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dovahkiin_16 -- 14 Mayıs 2015; 0:50:30 >

• Vallahi çok yordum sizi kusura bakmayın, bilen birilerinden fikir almak her zaman iyi oluyor tekrar teşekkürler. SSD konusunda ise zaten 1tb 7200 rpm diskim var fotoğraf v.s hız ihtiyacım olmayan yerlerde o diski kullanıyorum.

Şimdi bu kartlarda bir şey dikkatimi çekti dx 11.2 destekliyorlar, seneye dx 12 çıkınca bunların desteği olmayacak galiba doğru mudur?
    Bu durumda dx 12 destekli bir kart almak daha doğru olur mu sizce?

Monitör konusuna gelince, monitörümden çok memnunum fakat teknlojisi eski kaldı açıkçası.
    Siz monitör alacak olsaydınız 21.5 inch olmak kaydı ile 500 Tl bütçe ile nasıl bir monitör alırdınız acaba? Ya da 500 Tl bütçe yetersiz şu bütçeye çıkıp bu monitör değişecekse bununla değişmeli dediğiniz bir model var mıdır?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mortal_Abas -- 13 Mayıs 2015; 13:20:24 >

gtx 660 ve r9 270'in dx12 destekleyip desteklemeyeceği hakkında spekülasyonlar var, işin doğrusu dx 12 tanıtılmadan bilmek imkansız.

http://www.polygon.com/2015/1/22/7874793/directx-12-wont-require-a-new-graphics-card-after-all

http://www.pcworld.com/article/2873545/dont-panic-directx12-wont-require-a-new-graphics-card-after-all.html

İnceleyince anlaşılıyor ki dx12'nin bütün özelliklerini kullanmak için yeni üretilen kartlardan almak gerekebilir, ama şu an mevcut modern kartlar da çoğu özelliğini kullanacak. Bizzat Microsoft'dan gelmiş açıklama. AMD kanadından da yapılan açıklamaya göre GCN (r9 270 dahil) kaynaklı kartlar dx12 destekleyecek. Gtx 660 da nvidia tarafından buna dahil. (ne kadarını kullanır/destekler bilemiyoruz)

http://www.vg247.com/2015/01/23/you-wont-need-a-new-gpu-for-directx-12-except-for-some-features/

“While we are not yet ready to detail everything related to DirectX12, we can share that we are working closely with all of our hardware partners to help ensure that most modern PC gaming hardware will work well with DirectX12, including; NVIDIA’s Maxwell, Kepler and Fermi-based GPUs, Intel’s 4th generation (and newer) Core processors and AMD’s Graphics Core Next (GCN) based GPUs. We’ll have more to share about DirectX12 at GDC in March.”

Önemli kısımların altını çizdim, bu da microsoft tarafından yapılmış açıklama. Ocak 2015'de.

Unutmadan AMD'nin mantle olayı da var, r9 270 için de geçerli, yine oyun performansını artırıyor araştırabilirsiniz.

http://www.amd.com/tr-tr/innovations/software-technologies/mantle#genel-grnm

monitör için belirttiğiniz şartlarda önerilerim:

http://www.vatanbilgisayar.com/viewsonic-215-vx2252mh-led-monitor.html#genel-bakis
    http://www.vatanbilgisayar.com/asus-215-vs229na-genis-ekran-led-va-panel-monitor.html#genel-bakis

Aralarındaki esas fark tepkime süresiyle ilgili. İlki 2ms ikincisi 5ms. Şahsen kendim 5ms+vga kullanıyorum yani dalgalanma bile yaşadığım oluyor vga'dan ötürü ama internetten incelediğimiz verilere göre eğer 'hardcore' oyuncuysanız aradaki farkı hissetmeniz olağan, aksi halde mümkün değil. Arada fiyat farkı olduğu için önceliklerinize göre seçmelisiniz.

Bu konu ile ilgili bir makale:

http://www.hwa.com.tr/tepkime-suresi-nedir-ms-degeri-neden-onemlidir.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dovahkiin_16 -- 13 Mayıs 2015; 14:18:09 >

• Siz benim yerimde olsaydınız monitörünüzü değiştirir miydiniz? Açıkçası monitörümün tasarımını beğeniyorum ve kendisi 20'' ve tepkime süresi 2ms. 20.000:1 dynamic contrast yazıyor üstünde :D
    Profesyonel bir oyuncu muyum peki? Dediğim gibi günde maksimum 2-3 saat oyun oynayabileceğimi düşünüyorum o da birer ay arayla falan, bazen 6 ay oyun oynamam sonra bi oyunu bitirine kadar gömülürüm, öyle online oyun oynama bana çok uzak bu hayat temposu ile.

Birde bu bana tavsiye ettiğiniz r9 270 ekran kartlarının kodlarında oc ibaresi var. Yani overclock.
    Ben bunları taktığımda otomatik olarak overclock lu olarak mı çalışacak yoksa overlock özelliğini açmam mı gerekiyor yazılımlar ile? Eğer açmam gerekiyor ise neye göre açıp ayar çekeceğim, işin ucunda ekran kartını yakmakta var.

Ayrıca 270 ile 270x arasındaki fark nedir, fiyat farkı vermeye değer mi? (Bu arada bu ekran kartlarının ana kartıma olacağından emin miyiz :D, sonra büyük geldi olmasın :) )

Şu an öyle karma karışık düşünceler içindeyim ki;

1. fikrim 3.000 Tl bütçe ayırıp monitör, işlemci, ana kart, ekran kartı, psu, ssd değiştirmek :) 3-4 yıl sıkıntısız oyun oynamak. (Hele dx 12 den sonra ekran kartlarındaki yükün iyice azalacağını düşünüyorum)
    2. fikrim 2.500 Tl bütçe ayırıp işlemci, ana kart, ekran kartı, psu, ssd değiştirmek
    3. fikrim sadece r9 270 veya gtx 660 alıp devam etmek.
    4. fikrim hiçbirini yapmayıp bu şekilde oyun oynamaya devam etmek :D

Edit: Az önce çözünürlüğü 1680x1050 yaptım ve oyunu öyle denedim, ortalama 45 fps gibi aldım, araç ile son hız şehri dolaşıp kaza v.s yaptım en az 27 fps oldu.
    Sanırım biraz sabredip Türkçe yamayı beklesem, o sırada da hem oyun sürücüleri hem oyunun optimizasyonu daha da iyi olur böylece sistem yenilemek için 1 seneyi daha kurtarmış olurum sanırım ne dersiniz :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mortal_Abas -- 14 Mayıs 2015; 0:16:46 >

• quote:

Siz benim yerimde olsaydınız monitörünüzü değiştirir miydiniz? Açıkçası monitörümün tasarımını beğeniyorum ve kendisi 20'' ve tepkime süresi 2ms. 20.000:1 dynamic contrast yazıyor üstünde :D
    Profesyonel bir oyuncu muyum peki? Dediğim gibi günde maksimum 2-3 saat oyun oynayabileceğimi düşünüyorum o da birer ay arayla falan, bazen 6 ay oyun oynamam sonra bi oyunu bitirine kadar gömülürüm, öyle online oyun oynama bana çok uzak bu hayat temposu ile.

Dediğim monitörler kalite açısından çok daha iyi ama burada karar vermesi gereken sizsiniz, bütçe durumu da önemli yani aklınızda olsun şimdi ya da ileride değiştirecek olursanız yeni ve kaliteli monitörler iyi iş çıkarıyorlar her anlamda. Ayrıca DVI monitöre sahip olmak vga kaynaklı dalgalanma riskini yok ediyor.

quote:

Birde bu bana tavsiye ettiğiniz r9 270 ekran kartlarının kodlarında oc ibaresi var. Yani overclock.
    Ben bunları taktığımda otomatik olarak overclock lu olarak mı çalışacak yoksa overlock özelliğini açmam mı gerekiyor yazılımlar ile? Eğer açmam gerekiyor ise neye göre açıp ayar çekeceğim, işin ucunda ekran kartını yakmakta var.

Otomatik overclock ile çalışıyor, fabrika çıkışlı yani sizin bir şey yapmanıza gerek yok.

quote:

Ayrıca 270 ile 270x arasındaki fark nedir, fiyat farkı vermeye değer mi? (Bu arada bu ekran kartlarının ana kartıma olacağından emin miyiz :D, sonra büyük geldi olmasın :) )

270 ile 270x arasında elbette fark var ama çok değil %10-15 civarı.. Onu da tercih edebilirsiniz. Uyumlu olur. r9 270x daha çok hd 7870xt gibi performans açısından. Olur yani daha önceden darboğaz olabilir demiştim ama çoğu oyunda da bir sorun olmaz. Karar sizin. Bütçeye ve oynadığınız oyunlara göre.

http://www.game-debate.com/gpu/index.php?gid=1864&gid2=1863&compare=radeon-r9-270-vs-radeon-r9-270x

Anakart açısından hiç bir sıkıntı olmaz hocam

quote:

Şu an öyle karma karışık düşünceler içindeyim ki;

1. fikrim 3.000 Tl bütçe ayırıp monitör, işlemci, ana kart, ekran kartı, psu, ssd değiştirmek :) 3-4 yıl sıkıntısız oyun oynamak. (Hele dx 12 den sonra ekran kartlarındaki yükün iyice azalacağını düşünüyorum)
    2. fikrim 2.500 Tl bütçe ayırıp işlemci, ana kart, ekran kartı, psu, ssd değiştirmek
    3. fikrim sadece r9 270 veya gtx 660 alıp devam etmek.
    4. fikrim hiçbirini yapmayıp bu şekilde oyun oynamaya devam etmek :D

1.dx12'den itibaren yeni sistem toplamanız daha iyi olabilir, alacağınız anakart ddr4 destekleyebilir mesela ama şu an çok pahalı daha almak için erken.
    2.bu konuda önerimi yukarıda bir yazımda yapmıştım, bütçesi ile birlikte.
    3.bu şekilde yaparsanız 1-1.5 yıl daha işinizi görür, hardcore gamer olmadığınızı düşünürsek.
    4.orası size kalmış hocam

quote:

Edit: Az önce çözünürlüğü 1680x1050 yaptım ve oyunu öyle denedim, ortalama 45 fps gibi aldım, araç ile son hız şehri dolaşıp kaza v.s yaptım en az 27 fps oldu.
    Sanırım biraz sabredip Türkçe yamayı beklesem, o sırada da hem oyun sürücüleri hem oyunun optimizasyonu daha da iyi olur böylece sistem yenilemek için 1 seneyi daha kurtarmış olurum sanırım ne dersiniz :)

bu da olabilir hocam mümkün, dediğim gibi önceliklerinize göre karar verin. Para harcamak istemiyorsanız böyle yapmanız lazım. Daha yüksek detayda oynamak için de ekran kartı almanız gerek

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dovahkiin_16 -- 14 Mayıs 2015; 1:00:32 >

• Hocam ben şu şekilde karar verdim şimdilik;

1. si bu ssd diski mecbur yükselteceğim çünkü gta V kurulunca diskte 6 gb yer kaldı, bir tane 240-250 gb ssd disk alıp oyunları buraya taşıyacağım. Ben aynı anda maksimum 3 oyun oynayacağım için hayli hayli yeter bana. Silip yeniden kurmak mesele değil.

2. si bir tane r9 270 almayı planlıyorum, fakat daha önce yazdığım mesajda 270 ile 270x arasındaki farkın ne olduğunu ayrıca bazılarının isminde oc ifadesi olduğunu, bunun muhtemelen overclock anlamına geldiğini yazmıştım. Yani benim buna overclock yapmama müsait olduğu anlamına mı geliyor, yoksa direk kendi takılınca overclock lu olarak çalışmaya mı başlayacak? O kısmı biraz açabilir misiniz?

Yeni sistemi ise daha sonraya bırakacağım.

Cevaplarınız için yine teşekkür ederim :)

Hocam ben şu şekilde karar verdim şimdilik;

1. si bu ssd diski mecbur yükselteceğim çünkü gta V kurulunca diskte 6 gb yer kaldı, bir tane 240-250 gb ssd disk alıp oyunları buraya taşıyacağım. Ben aynı anda maksimum 3 oyun oynayacağım için hayli hayli yeter bana. Silip yeniden kurmak mesele değil.

2. si bir tane r9 270 almayı planlıyorum, fakat daha önce yazdığım mesajda 270 ile 270x arasındaki farkın ne olduğunu ayrıca bazılarının isminde oc ifadesi olduğunu, bunun muhtemelen overclock anlamına geldiğini yazmıştım. Yani benim buna overclock yapmama müsait olduğu anlamına mı geliyor, yoksa direk kendi takılınca overclock lu olarak çalışmaya mı başlayacak? O kısmı biraz açabilir misiniz?

Yeni sistemi ise daha sonraya bırakacağım.

Cevaplarınız için yine teşekkür ederim :)

Kararınız hayırlı olsun öncelikle

1-) Az oyun kuruyorsanız mantıklı bir tercih tabiki, okuma-yazma hızı yüksek bir ssd tercih etmeniz faydalı olur.

2-) 270x, 270'in bir üst versiyonu onu açıkladım yukarıda, o.c ifadesi fabrika çıkışlı overclock anlamına geliyor. Böyle bir kartı alıp taktığınızda fabrika overclock'unun yanı sıra isterseniz üstüne kendi overclock'unuzu da yapabilirsiniz. Ama bu işin garantisi yoktur, garantisi olan tek şey kartın size geldiği hızlarda stabil ve doğru şekilde çalışması gerektiğidir. Kartın ne kadar o.c olabileceğinin çok değişkeni var, anakart kalitesi, şans ve kartın buna yatkınlığı ve genel sistem stabilitesinin aynı anda sağlanması en önemli etkenler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dovahkiin_16 -- 15 Mayıs 2015; 1:37:21 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.