odamdaki eski klimayı yeni nasil inverter airfel 9000 lik ile değiştirmek istiyorum
fakat aklımda 2 adet soru var bilenlerden cevaplama rica edicem
1 - eski klimanın aynı yerine takılacagından aynı boru kullanılabilir mi ? ( kırma dökme min olsun istiyorum boru zaten dısarı cıkıyor) 2 - eyer aynı boru kullanılabilir diyorsanız 9000 değilde 12000 lik alsam gene aynı captaki boru kullanılabilir mi ?
cunki 12 ile 9 arasında fiyat farkı cok yok ve asırı soguklar gelene kadar son baharda klima kullandık gecen sene memnun kaldık (salonda 18000 lik var ama arka odada eski bir on/off klima var ve ısıtma perf begenmedim algım yılda sadece sogutma perf bakmıştım hatta ısıtmayı ilk defa gecen yıl denedik)
Merhabalar. Eski klimanız muhtemelen R22 gazıyla çalıştığı için borularda kalan mineral yağ,boruları yeni klima ile kullanılmaya müsait kılmayacaktır. Yani boruların değişmesi gerekecektir.
Airfel'de ve çoğu inverter klimada artık 12000btu cihazlarda da boru çapı 9000lik ile aynıdır. Eski klimanız 9000lik ise boru çarpları yeni 9000 ve 12000lik cihaza uyar. Ancak eski klimanız 12000 ve üstü ise boru kullanılabilse de çapı uymaz.
Ancak iki türlü de eski borunun kullanımı malesef mümkün değildir. Merkezi klima sistemlerinde "Replace" özelliği olan cihazlar var. Bunlar mevcut borularda(R22-R407C vs. ile kullanılmış)bulunan mineral yağ borulardan temizlenebiliyor. Ancak bireysel sistemlerde bu durum söz konusu değil. Boruların yenilenmesi daha uygun olacaktır. Kırma dökmeden bahsettiğinize göre sanırım sıva altı tesisatınız var. Eğer ki sıva altı tesisat mevcut ise alüminyum boru yerine mutlaka bakır boru kullanılmasını sağlayınız. İleriye büyük avantajı olacaktır.
Saygılarımla...
klima5505
kullanıcısına yanıt
hocam 9000 binlik olefini var ama asırıda eski değil
benim aldıgım yıllarda yeni cıkmıştı inverterler o zaman bu klima 1000 tl iken inverter 1500 tl idi almadım cunki sadece yazları 2 ay oda geceleri kullandım
2012 yada 2013 model bu yıllarda r22 değildi sanırım r410 du a sınıfı bir klima valla dısardan komp üzerinde bakarım modele burdan bişey yazmıyor model diye boruda bakır alüminyum değil ona eminim
quote:
Orijinalden alıntı: DJ ICEMAN
hocam 9000 binlik olefini var ama asırıda eski değil
benim aldıgım yıllarda yeni cıkmıştı inverterler o zaman bu klima 1000 tl iken inverter 1500 tl idi almadım cunki sadece yazları 2 ay oda geceleri kullandım
2012 yada 2013 model bu yıllarda r22 değildi sanırım r410 du a sınıfı bir klima valla dısardan komp üzerinde bakarım modele burdan bişey yazmıyor model diye boruda bakır alüminyum değil ona eminim
Merhabalar. Dış ünitede soğutcu akışkan tipi yazar. Oradan tespit edebilirsiniz. Şayet R410A ise mevcut boruları 9000 veya 12000 btu yeni klima için kullanabilirsiniz.