Şimdi Ara

Eski Araba ile Günübirlik Eskişehir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
94
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

Yaklaşık herşey dahil 6500 lira harcadığım (yakıt yemek otopark vs) Eskişehir Odunpazarı yolculuğum sizlerle.

Yolculuğa Başlangıç ve Rota Tercihi: Opet'ten 27-28 litre yakıt alarak depoyu fulleyip yola koyulduk [00:00]. Navigasyon paralı köprüyü gösterse de ekstra masraftan kaçınmak ve tasarruf etmek amacıyla rotamızı Sakarya üzerinden belirledik [02:08].

Yakıt Tüketimi ve Ekonomi: Bu yolculuğun en güzel yanlarından biri aracın ekonomik yüzü oldu. Hızı genellikle 90-100 km/s (GPS ile 96 km/s) bandında sabitleyerek ilerledim. Ortalama tüketim 5.0 - 5.3 litre civarında dolaştı ve menzilimiz 780 km'lere kadar çıktı [01:37]. Kilometrede yaklaşık 3.3 TL gibi bir yakıt masrafımız oldu ki bu, kullandığım şirket aracına göre çok daha avantajlı [07:18].

1.4 VTi Prince Motorun Performansı: Araçta 95 beygirlik atmosferik, 5 ileri yarı otomatik bir şanzıman bulunuyor. BMW'nin Valvetronic sistemine sahip olan bu motor, gaza anında tepki veriyor [12:40]. 100 km/s hızda yaklaşık 3000 devir çeviriyor. Tork yönetimi sayesinde meşhur Bozüyük rampalarını çıkarken araç çoğu zaman vites küçültmeye bile ihtiyaç duymadı [19:30]. Yüksek devirli yapısına rağmen yakıt tüketimi oldukça makul kaldı.

Yol Durumu ve Süspansiyonlar: Bilecik/Bozüyük taraflarına yaklaşırken yolların aşırı bozuk olmasından dolayı araba kelimenin tam anlamıyla "zıp zıp" sekti [16:24]. Hızımızı mecburen 70'lere kadar düşürdük. Ancak D200 (E90) karayoluna, yani Eskişehir yoluna bağlandıktan sonra zemin kaymak gibi oldu ve sürüş kalitesi anında arttı [22:47].

Klima ve Konfor Taktiği: Dağ yollarında dış sıcaklık 12 derecelere kadar düşünce, klimanın A/C kompresörünü kapatıp sadece dışarıdan gelen doğal havayı kullanarak kabin sıcaklığını 22 derecede sabitledik [20:27]. Bu hem yakıt tasarrufu sağladı hem de konforumuzdan ödün vermemiş olduk.

Varış ve Kapanış: Eskişehir'e sabahın erken saatlerinde ulaştık. Dükkanlar henüz açılmamış olsa da Odunpazarı'nın antika ve vintage Osmanlı evlerinin arasında kaybolmak, bu yolculuk için harcanan yakıta kesinlikle değecek [24:31].

Devirsiz Adamyoutube
    Citroën C3 1.4 VTi EP3C Prince ile Uzun Yol: Eskişehir Odunpazarı (Bölüm 1)
    https://youtu.be/X06CMVmZUuk?si=vzomP1PXYOdOvmXD

Rota Tercihi ve Yol Şartları: Eskişehir'den ayrılıp rotamızı İnegöl - Bursa üzerinden Yalova'ya doğru çevirdik [00:35]. Gidiş yolundaki o bozuk ve gürültülü yolların aksine, İnegöl'e inen kısımlar tam anlamıyla kaymak gibi asfalttı. Yol o kadar sessiz ve akıcıydı ki sürüş konforu anında arttı [04:48]. Özellikle Bursa il sınırına girdikten sonra yeşillikler içindeki rampalardan süzülerek inmek oldukça keyifliydi.

EP3C Prince Motor ve %7'lik İnegöl Rampası: Dönüş yolunun en kritik anlarından biri %7 eğimli o meşhur rampalardı [09:41]. Burada motorun tork bandı kendini gerçekten gösterdi. 1.4 VTi (Valvetronic) motor, yüksek devir çevirme kapasitesiyle bu %7'lik rampayı 90 km/s hızla, vites düşürmeye bile gerek duymadan gayet kararlı bir şekilde tırmandı [09:52]. Motorun kompresyon dengesini korumak ve şanzımanı yormamak adına yer yer aracı manuel moda alarak devir yönetimini kendim sağladım [14:17]. Bu da motor yağının stabil kalmasına ve hararet riskinin önüne geçilmesine yardımcı oldu.

Tasarruf ve "Hypermiling" Denemeleri: Bildiğiniz gibi Osmangazi Köprüsü'nün geçiş ücretleri epey yüksek. Maliyeti optimize etmek adına köprüden geçmek yerine Altınova'dan çıkıp körfezi dolanmayı tercih ettim [17:21]. Maksat 1000 TL civarındaki geçiş ücretini cebe indirmekti (Gerçi bu bize biraz zaman kaybettirdi ama uzun yolda acelemiz yoktu).

Akü ve Termal Yönetim: Yolculuk esnasında yine dikkatimi çeken bir nokta akünün şarj durumu oldu. Araç tam ekonomi moduna geçip akü iyice dolduktan sonra şarj 13.0 - 13.2 volt seviyelerinde sabitlendi [17:00]. Ayrıca havanın serinlemesiyle klimayı kapattık ve tamamen doğal havalandırmayla ilerledik, bu da yakıt ekonomisine büyük katkı sağladı.

Toplam Tüketim ve Maliyet: 680 kilometrelik tüm bu gidiş-dönüş serüvenini 72 km/s ortalama hız ve sadece 5.1 Litre / 100 km ortalama tüketim ile tamamladık [23:22]. Yola çıkarken aldığım 1700 TL'lik yakıtla dönüş yolunun sonlarına kadar geldik. Eskişehir'deki yeme-içme (Çiğbörek, Balaban köfte vb.), kahve molaları ve yakıt dahil tüm bu seyahatin bize toplam maliyeti yaklaşık 6.600 TL oldu [17:56].

Devirsiz Adamyoutube
    Odunpazarı'ndan Çekmeköy'e Dönüş: Citroën C3 1.4 VTi EP3C Prince (Bölüm 2)
    https://youtu.be/u4IJUS0bUZM

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UberJager -- 30 Mayıs 2026; 19:54:22 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Araba İle İstanbul Gezisi
    13 yıl önce açıldı
    Mersin nasıl bir şehir ?
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.