Şimdi Ara

EPDK petrol firmalarını son kez uyardı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
0
Favori
1.744
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 01 Haziran 2009 15:08

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıt fiyatlarının kanuna ve serbest piyasa koşullarına aykırı olduğuna karar verdi. Kurul, akaryakıt dağıtım şirketlerinden 20 Haziran tarihine kadar durumlarını düzeltmelerini istedi.

    Kurul, akaryakıt fiyatlarının dünya fiyatlarının üzerinde seyrettiği, piyasa koşullarına aykırı olarak yüksek karlarla ve tüketicinin aleyhine belirlendiğine yönelik tartışmalara dönük olarak geçen hafta yapılan toplantıda karar aldı.

    Kurumun internet sitesinde yayımlanan karara göre, Kurul, petrol piyasasında faaliyet gösteren dağıtıcı lisansı sahiplerinin fiyat uygulamalarında en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu dikkate alınmadığı anlaşıldığından, lisans sahiplerinin fiyat uygulamalarını söz konusu aykırılıkları giderecek şekilde 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 10 uncu maddesinin (Rafinerici ve dağıtıcı lisansı kapsamında yapılan piyasa faaliyetlerine ilişkin fiyatlar, en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu dikkate alınarak, lisans sahipleri tarafından hazırlanan tavan fiyatlar olarak Kuruma bildirilir) hükmüne uygun hale getirmeleri için 20 Haziran 2009 tarihine kadar süre verilmesine karar verdi.

    YA SORUŞTURMA YA TAVAN FİYAT

    EPDK'nın kararında Türkiye'de akaryakıt fiyatlarının kanuna aykırı belirlendiği ve Avrupa piyasasındaki fiyat oluşumlarına uygun olmadığı tespit edilerek, bu durumun şirketler tarafından düzeltilmesi istenirken, Petrol Piyasası Kanunu'nda konu şu şekilde düzenleniyor:

    ''Petrol piyasasında faaliyetleri veya rekabeti engelleme, bozma veya kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran veya doğurabilecek nitelikte anlaşma veya eylemlerin piyasa düzenini bozucu etkiler oluşturması halinde, gerekli işlemlerin başlatılmasıyla birlikte, her seferinde iki ayı aşmamak üzere, faaliyetlerin her aşamasında, bölgesel veya ulusal düzeyde uygulanmak için taban ve/veya tavan fiyat tespitine ve gerekli tedbirlerin alınmasına Kurum yetkilidir.''

    Buna göre, dağıtım şirketleri bu süreye kadar durumlarını düzeltmemeleri halinde EPDK tarafından şirketler hakkında soruşturma açabileceği gibi, Kurum Türkiye çapında akaryakıt dağıtım ve bayi satışlarına yönelik tavan fiyat belirleyebilecek.







  • uyardım uyarıldım evrak gitti geldi derken bile bir ton para gidiyor
    bu kadar gırgır şamata olmaz böyle hayati konularda
    tam aziz nesinlik
  • Peki vergi oranlarına nedemeli suç sadece akaryakıt istasyonlarındamı
  • Benzin alırken tabanca sadece depo deliğine girmiyor demek ki...
  • 3,17 TL'den benzin aldım, en son aldığımda 2,57 TL'ydi, arada tam 0,60 TL yani 60 kuruş fark var. Her zaman 125 TL'lik 95 oktan aldığımdan ne kadar daha az litre aldığımı hesaplayalım.

    125,00 TL / 2,57 TL/litre = 48.64 litre
    125,00 TL / 3,17 TL/litre = 39,43 litre

    Arada tam 9,21 litre fark var, kendi aracımla şehiriçinde 100 kilometre demek bu! Evden işe git ve geri gel 10 km olduğuna göre 10 iş günü seyahat etme hakkıma tecavüz edilmiş demek. Bu hakkı Akaryakıt Dağıtımcıları nereden alıyor? Devlet serbest fiyat politikasını akaryakıt şirketleri

    KENDİ ARALARINDA REKABET YAPIP FİYATI DÜŞÜRMEK


    için getirmiş ama bizim akaryakıt şirketleri, ne bekliyordunuz ki, ne,

    KENDİ ARALARINDA ANLAŞMA YAPIP FİYATI YÜKSELTMEK


    için kullanıyorlar. Gerçekten de ne bekliyordunuz çok merak ediyorum akaryakıt şirketlerimizden??? İnanıyor muydunuz bunlar fiyatı düşürecek? Tabi ki öyle birşey olmayacak. Tabi ki benzin ucuzlamayacak. Tabi ki halk yine benzin alacak. Tabi ki güzel şeyler olmayacak çünkü güzel şeylerin olması için güzel şeyleri üreten, yapan, yaratan, icat eden insanların beyinlerindeki hücrelerin güzel çalışması ve güzel olması lazım.

    Ama neredeeeee.....????

    Ben zaten ölmüşüm hakim bey, müebbet versen n'olur ki...?

    Daha ucuz benzin fiyatlarının olduğu bir dünya istiyorum!

    Taner Göde




  • Beyenmediğiniz Yunanistan'da, Fransa'da böyle zamlar olsun bakayım. Halk organize şekilde gösterilere başlar, greve gider, hayat felç olur. Bizde ne olur? Ilk benzin alırken içimizden küfür ederiz sonra kanıksarız. Biz eşek olduktan sonra sırtımıza dağtım şirketleri de, hükümette semer vurur.
    Bu arada hemen hergün bir yerde petrol çıktı haberlerin ardı kesilmez. Ama nedense sonra o kuyu unutulur başka haber yapılmaz. Hiç birinden petrol çıkarılıp ekonomiye kazandırılmamıştır çünkü. Ya petrol yoktur ya da bizi uyutup avutma haberleridir bunlar.

    2005 temmuzda Yemen, Sanaa'da idim. Orda güya demokrasi var ama bildiğiniz diktatörlük. Bu başkan petrola %100 zam yaptı ve ortalık savaş alanına döndü. Halk zengin gördüğü yabancı fast foodlara (pizza hut, KFC), luks oto galerilerine (Porche vs) saldırıp tahrip etti. Çalıştığım kompaundan çıkıp tercumanın arabasıyla yiyecek almaya gidecektim.Kapıdaki polis arabayı tahrip ederler diye izin vermemişti.Akşama kadar aç kalmıştık. Orda zengin fakir uçurumu bizden daha çok. Tabiki çıkıp oraya buraya saldırmayalım ama birşeyler yapmamız lazım. Ben kendi adıma gecen aylarda bu petrol dağıtım şirketlerinden birine email attım. Ertesi gün hazır format olan bir cevap gelmişti. Fakat tepki olarak daha fazlasını yapmak isterim.




  • epdk kim petrol şirketleri kim hepsi iş birlikçi .
  • Bu islerden siyasilerin haberlerinin olmadıgına asla inanmam. Bu kadar yuksek paraların ve kar marjlarının dondugu bir sektorde hicbir siyasi al sen ye kaymagını diye hicbir sirkete kıyak gecmez. Kendileri illaki yiyor...Sonra da kalkıp bik bik edip duzeltin diyorlar...Cocuk kandırıyorsunuz degil mi?
  • sanki son 1 aydır yüksek fiyatlar yeni mi akıllarına gelmiş
    ulan ben kendimi bildim bileli tr de çiftli pompa var biri bize diğerini arabaya takıyorlar benzin alırken...
  • banlanmak istemıyorum
  • show tv de kerkük üzerinden gelen petrolün türkiye üzerinden dünyaya ulaştırılmasından bahsedilen bir haber vardı iyimi desem kötümü desem ama nedense en pahalı litre fiyatını biz ödüyoruz.. özellikle yanıbaşımızdaki yunanistanın litre fiyatlarını görünce..
  • EPDK: Akaryakıt fiyatları kanuna aykırı
    EPDK akaryakıt fiyatlarının kanuna aykırı tespit edildiğine karar verdi. Akaryakıt şirketlerine 20 gün süre verildi.

    Reuters
    Güncelleme: 14:27 TSİ 01 Haziran. 2009 Pazartesi
    ANKARA - Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), uzun süredir diğer ülkelere kıyasla yüksek olduğu nedeniyle gündemde olan akaryakıt fiyatlarının, kanuna aykırı şekilde tespit edildiğine karar verdi.

    EPDK, serbest piyasa koşullarına da uymayacak şekilde belirlenen fiyat politikalarında değişiklik yapılması için akaryakıt şirketlerine 20 gün süre tanıdı.

    Reuters'a değerlendirmede bulunan yetkililer, dağıtım şirketlerinin bu sürede durumlarını düzeltmemeleri halinde, EPDK'nın şirketler hakkında soruşturma açabileceği gibi Türkiye çapında akaryakıt dağıtım ve bayi satışlarına yönelik tavan fiyat belirleyebileceğini ifade ediyorlar.

    EPDK'nın web sitesinde yer alan açıklamada, petrol piyasasında dağıtıcıların tarifelerde en yakın dünya serbest piyasasını dikkate almadığını, kanuna aykırılıkların giderilmesi için de şirketlere 20 Haziran'a kadar süre verildiğini belirtildi.

    Açıklamada şöyle denildi: "Petrol piyasasında faaliyet gösteren dağıtıcı lisansı sahiplerinin fiyat uygulamalarında en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu dikkate alınmadığı anlaşıldığından, lisans sahiplerinin fiyat uygulamalarını söz konusu aykırılıkları giderecek şekilde 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 10'uncu maddesinin 'Rafinerici ve dağıtıcı lisansı kapsamında yapılan piyasa faaliyetlerine ilişkin fiyatlar, en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu dikkate alınarak, lisans sahipleri tarafından hazırlanan tavan fiyatlar olarak Kuruma bildirilir' hükmüne uygun hale getirmeleri için 20 Haziran 2009 tarihine kadar süre verilmesine karar verilmiştir."

    1.5 YILDIR GÜNDEMDEYDİ
    EPDK, akaryakıt fiyatlarının serbest piyasa koşullarına göre belirlenip belirlenmediğine yönelik konuyu yaklaşık 1.5 yıldır gündeminde tutuyordu.

    Kurum, en son geçen yıl Eylül ayında bir fiyatlandırma yönetmeliği çıkararak, tüm şirketlerin bu esaslara uygun olarak tarifelerini sunmalarını talep etmişti.

    kaynak: http://www.ntvmsnbc.com/id/24971870/




  • 21 haziran'da olacaklar aynen aşağıdaki gibidir :
    "EPDK şirketlerin fiyatları düzeltmelerine yönelik iyi niyetli girişimleri olduğu haberini aldığı için ek 6 ay süre tanıdı vsvs."
    6 ay sonrasında
    "şirketler tminat belgesi bilmemne verdi de EPDK cezavermekten vazgeçti"
    ee bu sürede olan bize oluyor kardeşim!
    Adamlar zam yaparken 1 gecede hop 3.17yi yapıyo da indirim yapmaları gerekince mi 2-3 hafta süreye ihtiyaç duyuluyor?
    Bu ne rezillik?
  • ...yiyiim ayakları yani

    dabi dabi uyarın birbirinizi :)
  • serbest piyasa şartlarının zararları bu olsa gerek.. devlet ne yardan ne ser den vazgeçmiyor. kendi aldığı yüksek vergileri görmezden geldiği gibi dağıtıcı firmaların rekatbetsizliğini görmezden gelmek ya da çooook sonra görmek neyi değiştiricek.. devlet her işini bürokrasisini karınca hızıyla yaptığı sürece iflah olmayız.
  • İnşallah bir faydası olur.
  • bu fiyatlara sebep olan pompacının da, hükümetin de, seçmenin de, te..
    herkesin eli var bunda, yani.
  • her zaman yaptıkları bu değil mi..
    Hep son kez uyarırlar,sonra şirketlerin iyi niyetini gördükleri için ek süre verirler
    şirketler yüksek karla satmaya,devlet kılını kıpırdatmadan yüksek oranda vergi almaya
    vatandaş soyulmaya devam eder
    yetkileri olduğu halde şirketleri hizaya getirecek çok büyük miktarda para cezalarını vermezler..
    3 yıl önce şubat ayı itibariyle başkanının 4317 TL ,üyelerinin ise 3918 TL maaş aldığı ve görevini ne kadar iyi yaptığı tartışılır bir kurulun vatandaşın menfaatine uygun hareket edeceğini beklemek hayalcilikten öteye geçmez zaten..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: feanorringeril

    bu fiyatlara sebep olan pompacının da, hükümetin de, seçmenin de, te..
    herkesin eli var bunda, yani.


    Devamını da, ben yazacağım da, ağzımı bozmayayım.

    Bu fiyata akaryakıt, AYIPTIR YAHU.
  • yöneticilerimiz sinir stres atma sayfası açsa +18 ibaresi koysa kişisel sorumluluk dahilinde 18den büyük olanlar girebilse, biz de istediklerimizi rahatça o alt forumda söyleyebilsek... ne güzel olur ya...
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.