Şimdi Ara

EminEvim (50. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.378
Cevap
45
Favori
365.927
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 4849505152
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: kesreti

quote:

Orijinalden alıntı: Habidin

quote:

Orijinalden alıntı: onder748

quote:

Orijinalden alıntı: Habidin

Bu sistemde taksitleri geç yatırınca faiz olmuyor demişlerdi. Peki taksitleri ödeyemeyince 1-2 ay öteleme gibi birşey oluyor mu?

ewet ödeme yapamayacağınızı ve kaç ay olduğunu ibraz edin o kadar öteleme olsun. yani ceza yok faiz yok. banka olsa anlatmaya gerek var mı meler yapacağını herkes bilir. ben evimi 2011 teslim aldım. o zamanlarda 3 4 ayda bir arayıp sorarlardı hocam sıkıntınız var mı sıkıntı halinde görüşelim çözüm üretiriz mağduriyet olmasın diye ... tekrr söylüyorum. iyi ki evimi bu şirket ile almışım. Allah razı olsun bunlardan.
    reklam gibi oldu ama adamlar sağlam iş yapıyorlar.

Müşteri Temsilcisi ile görüştüm.
    teslim edene kadar bu şekilde bir işlem yapılıyor, teslimattan sonra olmuyor dediler. Fakat küçük bir parça ödeme yapıp kalanı sonraki aylarla birlikte öderseniz problem olmaz dedi.

ödemede her türlü kolaylık sağlanıyor. belki bilmeyenler için söyleyeyim kredi kartına da çekebilirsiniz. tabi bunu her ay yapmıyorlar biliyorum ama ben sıkıştığım aylarda sene de bir iki sefer kullandım. bunun için şubesi olan illlerde şubede hazır form var onu doldurup veriyorsunuz onlar da merkeze fakslıyor. şube olmayan illerde ise direkt merkezle irtibata geçip kart bilgilerinizi vermeniz yeterli.

ama gerek teslimat öncesi gerekse teslimat sonrası aslolan kolaylık göstermekten yana tavır almaları. bu çok güzel.

Alıntıları Göster
    100 bin liraya sisteme girsem 80 bin liralık ev alsam evin içine 5-10 harcasam üstü bana kalsa böyle birşey olabiliyor mu ?

• quote:

Orijinalden alıntı: zzoorroo

100 bin liraya sisteme girsem 80 bin liralık ev alsam evin içine 5-10 harcasam üstü bana kalsa böyle birşey olabiliyor mu ?

Değerli abicim olur fakat ev tapulu olması veadiniza düzenlenmesi lazım. Bunun haricinde ise mesala eminevime olan borcunuz kadarlık satış olması yeterli. Atıyorum 100000 tl lik evin 20000 tlsini

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: zzoorroo

Değerli abicim olur fakat ev tapulu olması veadiniza düzenlenmesi lazım. Bunun haricinde ise mesala eminevime olan borcunuz kadarlık satış olması yeterli. Atıyorum 100000 tl lik evin 20000 tlsini odemis olsanız eminevime olan 80000 tllik kısmını garantiye alması yeterli. Mesala ben 50000 tlye girmiştim ve 30000 tllik ev aldım 20000i eve ve borçlara vermiştim

• quote:

Orijinalden alıntı: fozcann

quote:

Orijinalden alıntı: superhead

quote:

Orijinalden alıntı: fozcann

quote:

Orijinalden alıntı: smallll

Arkadaşlar cümleten s.a...
    Bu konunun nerdeyse her cümlesini okuyarak bu cevabı yazıyorum.Sistem hakkında bilgi edinmeye çalışanlardan başlayarak,sistemin içine girmiş olanlar,bu sistemden ev alanlar hatta bu sistemden korkanlar hatta kendileri korktukları gibi başkalarına da uyarıda bulunanlar bireysel müşteri temsilcilerine kadar nerdeyse herkes bir şey yazmış.
    Ve belkide internette emin evimle ilgili en hararetli konuşmaların geçtiği yer bu sayfalar olmuş.

Gelelim bana ben 10 yıllık öğretmenim.Şu an Balıkesirde görev yapmaktayım.2007 yılında ev almanın zamanı geldiğini düşünmeye başlamıştık uzun araştırmalar yaptık.Toki,kooperatif,bankalar,finans kurumları ve en sonunda da emin evim...Türkiye de yapılan koop.lerde çok sıkıntılar olduğunu duyduğumuz için sildik kafamızdan,Bankalar faiz olduğu için onu da sildik,Finans kurumlarının mantığına her ne kadar günümüz islam alimlerinin çoğu uygundur dese bile oranlara baktığımızda bankalardan hiç bir fark yok.Bu da bizi acaba adı faiz değil ama gizli faiz sistemine mi teşvik var gibi bir şüpheye düşürdü...

Uzatmayayım Toki ile eminevim arasında giidp geliyordum.Ve açıkça belirteyim toki daha güvenilir ve garanti olduğu için istediğim yerde ödemelerine yetişebileceğim bir yer olsaydı gözüm kapalı tokiden alırdım.Fakat tokinin en büyük sıkıntısı şehirden oldukça uzak yerlerde evler yapması ...Şehre yakın yerlere yapınca da fiyatlar uçuk oluyordu.

Emin evimdeki sistemi inceledim ve tam 2 yıl kafam bulanık gezdim kimileri aldatılırsın aman ha diyordu,kimileri güvenilir şirket diyordu,bir arkadaşımda bu sistemden ev almıştı .Baktım ki yıllar hızlıca geçmekte önce ki 7-8 yılda olduğu gibi 2 yıl daha uçuverdi düşünürken.Lafın kısası tüm aklıma gelen soruları en ince detayına kadar sorarak ve tatminkar cevaplar alarak eylül 2011 de sisteme kayıt oldum.

100 000 liralık - Çekilişli olarak - 120 aylık vadeli sisteme girdim
    - çekiliş 12.10.2011 'de yapıldı ve 9.sırada çıktı haziran 2012 de ev hakkım olduğu tarafıma bildirildi ayrıca çekilişin videosunda izleyerek öğrendim.
    Organizasyon ücretim 6750
    ödenen kalan
    1 20.10.2011 833,33 TL. 0,00 TL.
    2 20.11.2011 733,33 TL. 0,00 TL.
    3 20.12.2011 725,71 TL. 0,00 TL.
    4 20.01.2012 2,63 TL. 715,45 TL.
    5 20.02.2012 0,00 TL. 710,45 TL.
    6 20.03.2012 0,00 TL. 702,82 TL.
    7 20.04.2012 0,00 TL. 695,20 TL.
    8 20.05.2012 0,00 TL. 687,57 TL.
    9 20.06.2012 0,00 TL. 679,94 TL.

Haziran 2012 ye kadar ödeyeceğim tutar kira yardımı alacağım için bu şekilde azalarak gidiyor

sonrasında 830+400(kira yardımı vermeye başlıyacağım eğer ev alırsam)= 1230
    111*1230=136.530

yani toplam cebimden çıkacak para şudur
    136.530
    6.750
    6.479
    +______
    149.759

EĞER BANA EV DAHA GEÇ ÇIKSAYDI ÖDEYECEĞİM TOPLAM MİKTAR DÜŞECEKTİ.

Şimdi ben tek maaşı olan+evli ve 2 çocuklu+350 kirası olan+artı her ay 200-250 lira arası benzin parası veren
    bunların üstünede aylık 150 lira sigara zıkkımına masraf eden ve ailesinde hiç bir maddi destek almayan birisiyim.
    Yani Gözün korkacağı bir şey yok ödemelerde.diyelim ki ev aldım kendim oturursam kiradan kurtulacağım için yine 830 ödüyormuş gibi olacağım kiradan kurtulduğum için.Yok evi bursadan alırsam ki 100 000 liraya gayet güzel evler alınabiliyor 120 metrekare ve üstü bunuda en kötü ihtimalle 400 e kiraya verebilirim. Belkide daha fazla Kısaca hindi gibi düşünmekle ev sahibi olunmayacağını ekonomik özgürlüğüme kavuştuğumun 10.yılında tam olarak anlayabildim.Ve daldım Allahta gönlümüze göre verdi 9. sırada yer buldum grubumun içinde ve haziran 2012 Allah nasip ederse ev sahibi olacağım.

2011 Kasım ayında öğretmenler günü sebebiyle bankalar kampanyalar yapıyorlardı Takip ettiğim kadarıyla Garanti en düşük oran verendi 1.20 (120 aylık vadeye)
    100.000 liralık kredi çeksem 120 ayda hangi taksitlerle toplam kaç lira öderim dediğimde cevap

1575*120=189.000 + dosya masrafı+exper masrafı+sigortalar vb

HESAP ORTADA BEN 50 000 TL KÂRDAYIM. HEMDE FAİZ PİSLİĞİNE BULAŞMADAN

-------------------------------------------------------------------------------

Benden etkilenerek kardeşim bir kaç gün sonra eminevime başvurdu ve üye oldu.
    Onun sistemi benimkinden biraz farklı olduğu için özetle yazıyorum

70 000 lik sistem 70 ay vade ödenecek org ücreti 4130 tl

1000*70=70 000+4130=(74 130)

para vade ortasında yani 36.ayda verilecek yani sadece 3 yıl sonra

Vade ortası sistemde kira yardımı alma ve verme olmadığı için miktar baştan belli
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------

NOT: Güven konusunda benim her zaman şüphelerim vardı.Banka teminat mektubu veririz dediler.Ama ne kadar tutar ödediyseniz o kadar teminat alınabiliyor.Senin ödemediğin kısma adam boşuna teminat vermez.Ya ödemezsen sonuçta senette imzalamamış oluyorsun evi alana kadar.

Daha fazla kafasına takılan sorusu olan varsa buyursun arasın adım ismail 0 505 357 4224 ( Hafta içi 08.30-15.00 arası okulda olduğum için bu saatlerde aramayın lütfen)

Bir çok arkadaş evi aldıktan sonra veya sisteme girdikten sonra bir daha uğramıyor buraya.Sisteme girmeyi düşünenler hep bocalıyor ya da korkar vaziyette kandırılır mıyım acaba diye...
    Yardımım dokunduysa ne mutlu bana.

Bir allah razı olsun demeniz yeterli

Bu noktayı tam anlayamadım. Aciklayabilirmisiniz ?
    9.ayda beyefendi ye çıkmış. Ve taksitleri 830 liradan 9 .ayda en fazla 150 lira düşmüş. Kira yardımı aldığını söylemiş. Ama 9.aydan sonra kira yardımı 400 lira vermeye başlamış. Alırken en fazla 150 verirken neden 400 ?
    Birde hesap yaparken 111 × 1230 demiş .kira yardımı 60.aydan sonra olmaması lazım.

Dikkat edersen her ay taksitler 7,5 tl kadar düşüyor ve bu kardeşimize ev 9. ayda çıkmış peki maximum olan 60. ayda çıksaydı taksitleri ne kadara düşerdi onu hesap ettinmi?
    Yani sözün özü ev erken çıktığı için taksitleri daha fazla düşememiş eğer 55-60. aylar arasıda çıksaydı (zaten en geç 60. ayda evi teslim ediyorlar) taksitleri 300 küsurlu rakamlara kadar düşecek ve evi aldığı tarihten itibaren yine 1230 tl ödemeye devam edecekti. bilmem anlatabildimmi?

teşekkür ederim.yani düşerken kademe kademe düşüyor.bunun sebebide hocam 9.sırada almış ve önceki 8 kişi nin toplam kira yardımı 111 kişiye bölünüyor.Bu aklıma gelmemişti.

Peki en son 60.kişiden sonra neden halen kira yardımı ödeniyor.neden arkadaşımızın taksitleri 61 ay itibari ile 830 olarak düşmemiş ?

Alıntıları Göster
    alacağım ev 180000 TL civarı 45 bin peşinat versem, hangi sisteme girmeliyim ?

• quote:

Orijinalden alıntı: sptrsrht

Değerli abicim aylık ne kadar ödeyebilirmisin. Ve aceleniz var mi. Kira da misiniz bunları söylerseniz ona göre tahmini birşey söyleyeyim
  • quote:

quote:

Değerli abicim aylık ne kadar ödeyebilirmisin. Ve aceleniz var mi. Kira da misiniz bunları söylerseniz ona göre tahmini birşey söyleyeyim

Kirada olduğumdan aylık 600 civarı ödeyebilirim ama ev elime geçince 1300 + olarak ödeyebilirm
  • Habidin kullanıcısına yanıt
    Olay geç yatırmak falan değil hocam. Ortada bir ev yokken sözleşme yapıyorsun. Yani bir mal yok ve sözleşme geçersiz oluyor (dini yönden).

Olmayan bir ev için konuşuyor ve para veriyorsun. Sistem kadınların kendi arasında yaptığı "altın günü" gibidir diyenler var. O konuda da sıkıntı var. Altın gününe de faiz olur diyen alimler var.

Daha bir sürü falso var sistemde. 1.5 - 2 sene araştırdım ve faiz olmadığına kanaat getiremedim. Eğer girecekseniz iyice araştırın. Bu firmanın çalışma tarzı konusunda en ufak bir şüpheniz varsa (firmanın güvenilirliğini falan tartışmıyorum, benim de tanıdığım girmişti bu sisteme. Zaten ben ondan duymuş ve araştırmaya başlamıştım. Benim bahsettiğim ahiretteki akıbetiniz konusunda şüpheniz varsa) uzak durun derim.

"Şurası muhakkak ki, haramlar apaçık bellidir, helaller de apaçık bellidir. Bu ikisi arasında (haram veya helal olduğu) şüpheli olanlar vardır. İnsanlardan çoğu bunları bilmez. Bu durumda, kim şüpheli şeylerden kaçınırsa, dinini de, ırzını da tebrie etmiş olur. Kim de şüpheli şeylere düşerse harama düşmüş olur, tıpkı koruluğun etrafında sürüsünü otlatan çoban gibi ki, her an koruluğa düşebilecek durumdadır. Haberiniz olsun, her melikin bir koruluğu vardır, Allah'ın koruluğu da haramlarıdır. Haberiniz olsun, cesette bir et parçası var ki, eğer o sağlıklı olursa cesedin tamamı sağlıklı olur, eğer o bozulursa, cesedin tamamı bozulur. Haberiniz olsun bu et parçası kalptir."
    Hz. Muhammed (s.a.v)

• quote:

quote:

quote:

Kirada olduğumdan aylık 600 civarı ödeyebilirim ama ev elime geçince 1300 + olarak ödeyebilirm

Değerli abicim şimdi 180000 tl nin 50000tl peşinat verseniz geriye 130000 kalır bunu da 600 ödeme ile zaten 200 ayı geçiyor ki sistem en çok 120 ay vade yapıyor biliyorum. Onun için siz eğer 180000i düşürmezseniz o zaman taksidi yükseltmeniw gerekir. Taksidi 1000 olarak ödeyebileceginizi düşünerek ve kirada olduğunuzdan size sabit oranlı kira yardımının olduğu çekilişli sisteme girmenizi öneririm. 1000tl ile başlayan taksitleriniw ev çıkmayan aylar 700 civarı olur ev çıkınca ise 1350civarı olur. Bu şekliyle bayağı karlı oluyor geçen ay bir arkadaşla beraber şubeye gittik ve sisteme girdi ben de hesaplamaya baktım diğer vade ortası ve peşinatlı sisteme göre bayağı karlıidi. Bu dediğim sistemde tahminim 150000tl ye girseniz 50000peşinat 1000 ödeme ile 1-35 ay arası çekilişe girersiniz ve en geç 35. Ayda alırsınız. Kirada olduğunuzdan diğer sistemleri tavsiye etmem. Yine de düşünün aklınıza takılan boyutu sorarsınız

• Forum üyelerinden Ahmet abi eminevimden oto için sisteme girdi. Beni referans gösterdiği için kendisine tekrar teşekkür ediyorum. Hediye olarak gönderdiğim Kadayıf dolmasının afiyet, oltu taşı tesbihin hayırlı olmasını diliyorum.

• quote:

Forum üyelerinden Ahmet abi eminevimden oto için sisteme girdi. Beni referans gösterdiği için kendisine tekrar teşekkür ediyorum. Hediye olarak gönderdiğim Kadayıf dolmasının afiyet, oltu taşı tesbihin hayırlı olmasını diliyorum.
    peki katılım bankaları mı emin evim mi? Bir de çıkmak istediğinizde zorluk verdiğiniz organizasyon ücreti yanıyor.
  • yavuz_30 Y kullanıcısına yanıt
    Selamun aleyküm,

özelden soru soran bir arkadaşa az once attığım cevabı biraz değiştirerek gönderiyorum. Daha önce defalarda Emin Evim'in sisteminin faiz olabileceğine inandığımı, yaptığım araştırmalardan çıkan sonucun bu yönde olduğunu söylemiştim. Kesin faizdir demiyorum ancak bana göre şüphelidir.

Yaklaşık 1-1.5 sene araştırdım bu konuyu. Bakındım bakındım içim rahat etmedi ve eve girmedim, bir şey de kaybetmedim. Evet bu dünya aleminde bir evim yok.

EminEvim ile ilgili en büyük sıkıntı ortada bir mal olmadan bu işe girişiyor olman. Bu sebeple yaptığın söyleşme fasid oluyor diyor alimler. Sen EminEvim ile sözleşmeyi yaparken şu evi alacağım diye bir ev göstermiyorsun. Zaten o da sana şu evi alacağım gibi bir şey demiyor. Olmayan bir mal için konuşuluyor. Bazıları bundan "EminEvim sistemi kadınların yaptığı altın günü gibidir" diyerek sıyırıyorlar. Ancak orada da bazı alimlerin altın günü de faizdir gibi yorumlarına rastlamıştım araştırma yaptığım dönemde. Hatta firma adı vermeden EminEvim'de yapılan sistemleri tarif edip "hocam böyle bir iş var, faiz midir" diye sorulan sorulara gayet güzel açıklama yapılmış siteler de vardı, onlara google'ın cache'inden erişmiştim ancak siteden içerik kaldırıldığı için şu anda erişilemiyor.

Bu noktada devreye aşağıdaki ve bunun gibi yazılar devreye giriyor;

Katılım bankalarının yaptığı işte ise şunu kesinlikle sormanız lazım; mal bankanın malı oluyor, yani o satın alıyor, sonra size taksitle mi satıyor? Yoksa para kısa bir süreliğine de olsa sizin hesabınıza mı geçiyor? Okuduğum bir yorumda, katılım bankası ile tapu dairesine gidildiği, sonrasında ödeme aşamasında bankanın elemanının verdiği bir direktifle paranın yönlendirildiği ancak bu aşamada paranın önce onun hesabına yatıp, oradan malı satan karşı tarafa EFT yapıldığı yönünde bir şey okumuştum. Bu durumda banka sana parayı vermiş, evi sen almış oluyorsun. Sonra da aldığın paranın karşılığını bankaya ödüyorsun. Böyle olursa da faiz olur.
    Oysa ki banka parayı adama verip evi alacak, sonra sana anlaştığınız fiyat üzerinden satacak. Bana şu malı peşin al, taksitle sat demekte herhangi bir sakınca görmüyor alimler. Yani 100.000 TL'ye alabilir ev sahibinden ve sana 180.000 TL'ye taksitle satabilir. Bunda sıkıntı yok. Bazı kimseler diyor ki bankadan daha yüksek, ben 100.000 TL'lik ev alayım dedim X banka bana 170.000 TL fiyat çıkarttı, katılım bankası 180.000 TL çıkarttı. Veyahut ikisi de kafa kafaya, o zaman ne farkı kaldı diyorlar. Banka kendisini piyasa şartlarına gore korumak için tabii ki bir kar koyacak oraya. Düşünsene evi sana alıyor, sen ödemeyi 10 sene sonra bitiriyorsun. Ama ortada mal olduğu için bu ticaret oluyor.

Ben EminEvim'in sistemine güvenemedim (parayı verirler, alıp kaçarlar yönünden değil. Öyle olsa paramı yatırır şansımı denerdim. Faiz olup olmadığı yönünden güvenemedim.) Banka konusunda da dikkat edeceğin noktayı yukarıda belirttim. Artık karar senin.

Komisyoncuların sözlerine de kanma, 3-5 kuruş kazanacağım diye seni gaza getirmeye çalışırlar "gir abi bir şey olmaz, faiz değildir" derler. Araştırmanı iyice yap (Hayrettin Karaman, Nureddin Yıldız vb... hocaların fetvalarını ve bu konudaki sohbetlerini de dinle), gerçekten içine sinerse gir bu işe. Gerisini de Allah'a bırak. Ama en ufak bir şüphe olursa içinde, girmemen daha hayırlıdır ve Allah'ım inşaAllah öyle bir durumda cennetinde saraylarla karşılık verir Firavunun karısı Asiyeye dünya aleminde sarayları ve saltanatı bir çırpıda silip attığı için yaptığı gibi.

• quote:

Orijinalden alıntı: Ebul-Liva

Selamun aleyküm,

özelden soru soran bir arkadaşa az once attığım cevabı biraz değiştirerek gönderiyorum. Daha önce defalarda Emin Evim'in sisteminin faiz olabileceğine inandığımı, yaptığım araştırmalardan çıkan sonucun bu yönde olduğunu söylemiştim. Kesin faizdir demiyorum ancak bana göre şüphelidir.

Yaklaşık 1-1.5 sene araştırdım bu konuyu. Bakındım bakındım içim rahat etmedi ve eve girmedim, bir şey de kaybetmedim. Evet bu dünya aleminde bir evim yok.

EminEvim ile ilgili en büyük sıkıntı ortada bir mal olmadan bu işe girişiyor olman. Bu sebeple yaptığın söyleşme fasid oluyor diyor alimler. Sen EminEvim ile sözleşmeyi yaparken şu evi alacağım diye bir ev göstermiyorsun. Zaten o da sana şu evi alacağım gibi bir şey demiyor. Olmayan bir mal için konuşuluyor. Bazıları bundan "EminEvim sistemi kadınların yaptığı altın günü gibidir" diyerek sıyırıyorlar. Ancak orada da bazı alimlerin altın günü de faizdir gibi yorumlarına rastlamıştım araştırma yaptığım dönemde. Hatta firma adı vermeden EminEvim'de yapılan sistemleri tarif edip "hocam böyle bir iş var, faiz midir" diye sorulan sorulara gayet güzel açıklama yapılmış siteler de vardı, onlara google'ın cache'inden erişmiştim ancak siteden içerik kaldırıldığı için şu anda erişilemiyor.

Katılım bankalarının yaptığı işte ise şunu kesinlikle sormanız lazım; mal bankanın malı oluyor, yani o satın alıyor, sonra size taksitle mi satıyor? Yoksa para kısa bir süreliğine de olsa sizin hesabınıza mı geçiyor? Okuduğum bir yorumda, katılım bankası ile tapu dairesine gidildiği, sonrasında ödeme aşamasında bankanın elemanının verdiği bir direktifle paranın yönlendirildiği ancak bu aşamada paranın önce onun hesabına yatıp, oradan malı satan karşı tarafa EFT yapıldığı yönünde bir şey okumuştum. Bu durumda banka sana parayı vermiş, evi sen almış oluyorsun. Sonra da aldığın paranın karşılığını bankaya ödüyorsun. Böyle olursa da faiz olur.
    Oysa ki banka parayı adama verip evi alacak, sonra sana anlaştığınız fiyat üzerinden satacak. Bana şu malı peşin al, taksitle sat demekte herhangi bir sakınca görmüyor alimler. Yani 100.000 TL'ye alabilir ev sahibinden ve sana 180.000 TL'ye taksitle satabilir. Bunda sıkıntı yok. Bazı kimseler diyor ki bankadan daha yüksek, ben 100.000 TL'lik ev alayım dedim X banka bana 170.000 TL fiyat çıkarttı, katılım bankası 180.000 TL çıkarttı. Veyahut ikisi de kafa kafaya, o zaman ne farkı kaldı diyorlar. Banka kendisini piyasa şartlarına gore korumak için tabii ki bir kar koyacak oraya. Düşünsene evi sana alıyor, sen ödemeyi 10 sene sonra bitiriyorsun. Ama ortada mal olduğu için bu ticaret oluyor.

Ben EminEvim'in sistemine güvenemedim (parayı verirler, alıp kaçarlar yönünden değil. Öyle olsa paramı yatırır şansımı denerdim. Faiz olup olmadığı yönünden güvenemedim.) Banka konusunda da dikkat edeceğin noktayı yukarıda belirttim. Artık karar senin.

Komisyoncuların sözlerine de kanma, 3-5 kuruş kazanacağım diye seni gaza getirmeye çalışırlar "gir abi bir şey olmaz, faiz değildir" derler. Araştırmanı iyice yap (Hayrettin Karaman, Nureddin Yıldız vb... hocaların fetvalarını ve bu konudaki sohbetlerini de dinle), gerçekten içine sinerse gir bu işe. Gerisini de Allah'a bırak. Ama en ufak bir şüphe olursa içinde, girmemen daha hayırlıdır ve Allah'ım inşaAllah öyle bir durumda cennetinde saraylarla karşılık verir Firavunun karısı Asiyeye dünya aleminde sarayları ve saltanatı bir çırpıda silip attığı için yaptığı gibi.
    değerli arkadaşlar eminevime gireli 21 ay oldu 3. çekiliştede çıkmadı. şu ana kadar 20 000 tl verdim.
    birkaç gün önce daire aldım. 80 000 tl kredi çekeceğim :( 3 ay sonraya teslim edecekler . iki yeri bir süre götürürüm
    ama ya götüremezsem

1) kura bana çıktığında bankaya olan borcumu emin evim kapatıp emin evimle devam etmemde bir sıkıntı var mı

2) bu olmaz sa emin evime 80 000 lik 100 lük gruba girmiştim yok arkadaş ben 25 000 tl lik devremülk almak istiyorum dersem nasıl olur

• quote:

Orijinalden alıntı: diabolical

Selamun aleyküm,

http://m.sorularlaislamiyet.com/index.php?oku=184244

Soru: Eminevim isimli kurumdan ev almanın hükmü nedir? Bu kurumun bir kaç çeşit sistemi var. Bizleri bilgilendirebilir misiniz?

Soran Tarih 15.04.2013

Cevap

Bismillahirrahmanirrahim

“EMİNEVİM” UYGULAMADA İVAZLI BİR HİBE’DİR, BİR TEAVÜN’DÜR

“Eminevim”in “Çekilişli Sistem, Vade Ortası Teslim ve Peşinatlı Erken Teslim”
    şeklinde uyguladığı sistem: İvaz yani bağışlanan tarafa herhangi bir mükellefiyet yükleyen şart ile yapılan hibe’den, bir teavün yani karşılıklı bir yardımlaşmadan, dayanışmadan ibarettir. Ekseriyetle kadınlar arasında düzenlenen “ALTIN günü” de bu iki prensibe dayanmaktadır. ALLAH Teâlâ şöyle buyurdu:

“… İyilik etmek ve takva yani ALLAH Teâlâ’nın yasaklarından sakınma üzerinde birbirinizle yardımlaşın. Günah işlemek ve düşmanlık üzerine yardımlaşmayın. ALLAH Teâlâ’dan korkun; çünkü hiç şüphe yok ki ALLAH Teâlâ’nın cezası çok çetindir, şiddetlidir.”1

Görüldüğü üzere ALLAH Teâlâ birr u takva üzere teavünü emretmektedir.
    Bunun karz-ı hasen veya sarf ile alakası bulunmamaktadır. Çünkü uygulamada iştirakçi yani organizeye katılanlar fiilen ne BORÇ vericidir, ne de borç alıcıdır. Alıcı ve satıcı da değildirler. Onlar ancak karşılıklı hibe ve yardım edici ve hibeyi, yardımı kabul edicidirler.

Konu ile ilgili kısa bir bilgi verirsek:
    Bazı hibelerin birer ivaz şartıyla yapılması muteberdir. Binaenaleyh ivaz şartıyla mukayyed olan hibeler, sadakalar sahih ve şart muteberdir, şer’an caizdir. Bu ivaz gerek hakikaten bir bedel olsun ve gerek birlikte ikamet etmek, zulümde bulunmamak, boşamamak gibi hükmen bir bedel, bir ivaz olsun müsavidir.

Meselâ : Bir kimse, bir şahsa hitaben: Bana şu kadar PARA vermek veya benim şu kadar borcumu ödemek şartıyla şu evimi sana hibe ettim deyip o şahıs da bu şartı kabul ve ifa eylese hibe lâzım ol¬muş olur.
    Şart veya mükellefiyeti de içine alabilen ivazlı hibe başlangıç itibariyle hibe ise de, sonuç itibariyle satımdan ibarettir, bu yüzden de câizdir.2

Nitekim Mecelle, Madde:855 de: “İvaz şartı ile olan hibe sahih ve şart muteberdir.” hükmü yer alır. Bundan sonra, konu şu iki misalle açıklanır.

İvazı, hakîkî olan bedele misal:
    Meselâ, bir kimse şu mekûle ivaz vermek, yahut kendisinin malûmül-mikdar deynini edâ etmek şartıyla, birine bir şey hibe ettikde, mevhûbün leh ol şarta riayet eder ise, hibe lâzım olur, etmez ise vâhib dahi hibesinden rücû’ edebilir.

İvezı, hükmî olan bedele misal:
    Kezalik bir kimse ölünce kendisini beslemek şartıyla mülk akarını birine hibe ve teslim ettikte, mevhûbün leh şart-ı mezkûr üzere vahibi beslemeğe razı iken, vahib nâdim olup da hibesinden rucû’ ile ol akarını istirdad edemez.

Bu metnin sadeleştirilmesi:
    İvazı, hakîkî olan bedele misal:
    Meselâ, bir kimse şu malûm ivaz vermek, yahut kendisinin miktarı malûm bocunu ödemek şartıyla, birine bir şey hibe ettiğinde, kendisine hibe yapılan şahıs o şarta riayet eder ise, yani mezkûr ivazı verir veya o borcu öderse hibe lâzım olur, yani artık hibeden dönemez, vaz geçemez. Riayet etmez ise hibe eden de hibesinden dönebilir, vaz geçebilir.

İvezı, hükmî olan bedele misal:
    Yine bir kimse ölünceye kadar kendisine bakmak şartıyla mülkü olan malını birine hibe ve teslim ettiğinde, kendisine hibe yapılan şahıs, mezkûr şart üzere hibe edeni bakmaya razı iken, hibe eden pişman olup da hibesinden dönmekle, vaz geçmekle o akarını geri alamaz.

Fakat hibe edilen şahıs, koşulan şarta riayet etmezse hibe eden, hibe¬sinden vazgeçerek hibe ettiği şeyi geri alabilir. Yoksa şartı ifa etmeye icbar edilemez. Çünkü bu, teberru demekdir. Teberrua ise icbar edilemez.

İvaz şartıyla hibede ivazin malûm olması şarttır. İvaz meçhul olursa, şart fâsid olur. Hibe fâsid olmaz. Çünkü hibe, fasid şart ile fâsid olmayan akidlerdendir.

İvazlı hibe’nin caiz olması şu vb. hadis-i şeriflere dayandırılmaktadır:
    Abdullah b. Abbas (R.A.) dan rivayete göre: Bir bedevî Resûlullah (S.A.V.) efendimize bir hibede bulundu. Resûlullah (S.A.V.) efendimiz de kendisine, buna mukabil karşılığını verdi ve:
    " Râzı oldun mu?” diye sordu. Bedevî:
    - Hayır, dedi; Resûlullah (S.A.V.) efendimiz bedeli artırdı ve:
    “Râzı oldun mu?” diye sordu. Bedevî yine:
    - Hayır, dedi; Resûlullah (S.A.V.) efendimiz bedeli yine artırdı ve:
    “ Râzı oldun mu?” diye sordu. Bedevî:
    - Evet, dedi. Daha sonra Hz.Peygamber (S.A.V.) efendimiz:

“Vallahi Kureyş'den veya ensâr'dan yahut Sekîf’ten olandan başka hiç bir kimseden hibe almamak içimden geçti.”3 buyurdu.

Hz.Ömer (R.A.) de, yapılan bir hibeye, karşılık bekleyen kimse hakkında: Ya bağışladığı şey geri verilmelidir, ya da mukabil bir ıvaz ödenmelidir, demiştir.4

İvaz verilmesi halinde hibeden dönülemeyeceği: Abdullah b. Ömer (R.A.) den rivayet edilen Resûlullah (S.A.V.) efendimizin:

“Bir şeyi hibe eden kimse, kendisine ondan bir karşılık verilmediği müddetçe, hibesini geri almaya en müstehak olandır.”5 hadis-i şerifinde bildirilmektedir.

Hz.Ömer (R.A.) şöyle demiştir: Bir kimseye, Allah yolunda savaşsın diye bir atı hibe etmiştim. Atın yanında olan o zât, ata iyi bakmadı ve onu zayıflattı. Ben de zât bu atı ucuza satar diye düşünerek, onu o adamdan satın almayı istedim. Ve hibe ettiğim bu atı tekrar satm alabilir miyim diye Hz.Peygamber (S.A.V.) efendimize sordum. Hz.Peygamber (S.A.V.) efendimiz:

“Eğer o adam bu atı sana bir tek dirhem karşılığında verse de, artık sen o atı satın alma. Çünkü sadakasına dönen kimse, kusmuğuna dönen köpek gibidir.”6 buyurdu.

İvazlı hibe’nin zikredilen bu vb. hadis-i şeriflere dayandırılması, esasında bu usulle, hibenin iki taraflı bir akde dönüşmesinin değil; bir kısım ibadetlerin işlenmesini, sosyal yardımlaşmayı teşvik etme gibi gayelerin hedeflendiği söylenebilir. Böylece bağışta bulunulan kişiye dinî veya ahlâkî bir görev yükleyen, onu hayra ve ibadete yönlendiren veya ölünceye kadar bakma gibi insanî bir maksat taşıyan bağışlamalara da imkân verilmiş olmaktadır.

Fakihlerin çoğunun, ivazlı akidlere konu olmasını uygun görmediği gayrımuayyen ve gayrımalum bir mal ve hizmetin, hibe akdinde ivaz olmasına müsaade etmesi, en azından böyle bir şartı, fâsid; akdi ise sahih görmesi bundan kaynaklanır.

Hibede ivaz, akid sonrasında bağışlanan tarafından gönüllü olarak verildiğinde İvazlı hibe, akid esasında şart koşulan veya kararlaştırılan bir karşılık konumunda olduğunda ise İvaz şartlı hibe söz konusudur.

Birinci tür ivazlı muamele, birbirinden bağımsız iki ayrı hibe akdi olarak da görülebilir ve bu tür ivaz akdin mahiyetine tesir etmez. Hatta hibeye hibeyle karşılık verme, verilen hediyeye hediye ile mukabele etme çerçevesinde düşünüldüğünden olumlu da karşılanır.

Ata b. Ebî Müslim Abdullah el-Horasanî (R.A.) den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) efendimiz:

“Birbirinizle musâfaha edin ki, kalblerdeki kin gitsin! Birbirinizle hediyeleşin ki birbirinize sevginiz artsın ve aradaki düşmanlık yok olsun.”7

İvaz şartlı hibe ise Hanefîler'den Züfer dahil fakihlerin çoğunluğuna göre başlangıçtan itibaren satım hükmünde iken Hanefîler'in çoğunluğuna göre başlangıç itibariyle hibe; sonuç itibariyle satım sayılır. Yapılan işlemin hibe veya satım sayılması bilhassa kabz öncesi akdin bağlayıcılık kazanması, şüf’a, ayıp veya görme muhayyerliği gibi hakların gündeme gelmesi yönüyle önem taşır. Ayrıca bu tür ivaz, akdi bir bakıma iki taraflı hale getirdiğinden bağışlayanın akdî sorumluluğuna ve rücû hakkına da olumsuz yönde tesir eder.

Eminevim organizatör’dür

Sistem incelendiğinde, uygulamada Eminevim; organize sözleşmesinde, fiilen vekâlet ve kefalet de bulunan belirli şartlar ve belli bir akit ile yüzlerce, hatta binlerce iştirakçiyi, katılımcıyı bir araya getiren organizatördür, satıcı değildir. Aldığı ücret, organize ücretidir, yani yaptıkları hizmet, iş karşılığında aldıkları bir ücret, bir komisyondur.

Bir malın veya hizmetin satımında aracı olunması karşılığında alıcı veya satıcıdan yahut her ikisinden aralarında tespit edilen oranda ücret, komisyon alınması, tarafların aldatılması gibi İslam'ın yasakladığı bir durum söz konusu olmadıkça helaldir.

Eminevim, icabında biriken organize ücretini değerlendirmek veya iştirakçilere daha ucuza maletmek maksadıyla ayrıca inşaat sektörüne girip ev v.s. yaparsa, bunu iştirakçilere satamaz, satarsa organize veya emlak ücreti alamaz. Çünkü satıcının satış bedelinden başka bir ücret, mesela emlakçi veya organize ücreti alması caiz değildir.

Bu sebeple Eminevim’in bu gibi faaliyetlerini başka bir şirket adı altında yapması ve organizatör adıyla A veya B şirketinden; iştirakçilere satın aldığı gibi o şirketten satın alması gerekir.

Grupta evini teslim alan iştirakçilerin, normal taksitlerinden fazla ödedikleri miktarın, organize gereği kendilerinden sonra ev alacaklara bir yardım kabul edilmesi, kira olarak değerlendirilmemesi gerekir. Çünkü evini alan kişi, artık o evin sahibi olmuştur, ev sahibi kira ödemez. Ev sahiplerinin ödedikleri fazla miktar, organize gereği şart koşulan bir hibe, bir yardım olup kesinlikle borçlanma değildir. Binaenaleyh ortalıkta ne “ribal-fadl” ve ne de “riben-nesâ’” vardır.

İştirakçi paranın bir kısmını peşin öderken, bunu müşteri vasfıyla da borç veren vasfıyla da yapmıyor. Yukarıda izah edildiği gibi şartlı hibe edici vasfıyla yapıyor. Parayı alan yani Eminevim de organize sözleşmesi gereği almaktadır.

Taksitlerini dondurmayıp zamanında ödemeyen iştirakçilere, müeyyide ve yaptırım maksadıyla herhangi bir oranda gecikme cezası yansıtılması ivazlı hibe ve teavüne aykırıdır. Bunun yerine:
    a- İştirakçi, evini eğer teslim almamışsa, ödemediği taksit kadar teslim tarihi ileri atılabilir, tıpkı öne alındığı gibi.
    b- İştirakçi, evini eğer teslim almışsa, ödemediği taksitlere, vaki tüfe miktarı hibesinde artırma şartı eklenebilir. Bu miktar da Eminevim’e değil; sadece o iştirakçinin dahil olduğu gruba ait olur.

Organizede, dinin temel prensiplerine aykırı olmayarak koşulan bir takım şartlar, meşrûdur. Çünkü şart veya mükellefiyeti de içine alabilen ivazlı hibe başlangıç itibariyle hibe ise de, sonuç itibariyle satımdan ibarettir, bu yüzden de câizdir.
    İşin en doğrusunu bilen ALLAH Teâlâ’dır.

dipnot

(1) Maide Sûresi:2
    (2) Bak. Ömer Nasuhi BİLMEN, Hukuk-ı İslâmiyye, 4/241; El-Fetaval-Hindiyye, 4/440; Es-Serahsî, Mebsût, 12/75; İbnul-Hümam, Fethul-Kadîr, 9/49; Zeyleî, Zeyleî, Tebyînül-Hakaık, 5/98; İbn-i Nüceym, el-Bahrur-Raık, 7/292, İbn-i Abidîn, 8/488; ez-Zühaylî, el-Fıkhul-İslâmî, 5/29... Hibe bahsi.
    (3) Ahmed . Hanbel, Müsned, 1/295, No:2682; Abdürrezzâk, el-Musannef, 9/105, No:16521
    (4) Abdürrezzâk, el-Musannef, 9/105, No:16519
    (5) Hakim, Müstedrek, No:2323, 2/52
    (6) Buharî, Hibe:29, No:925, Müslim, Hibe:2
    (7) İmam Mâlik, el-Muvatta, Hüsnü'l-Huluk:4, No:1731, 2/407

Selam Ve Dua ile

Mehmet TALU Hocaefendi

• quote:

quote:

Selamun aleyküm,

özelden soru soran bir arkadaşa az once attığım cevabı biraz değiştirerek gönderiyorum. Daha önce defalarda Emin Evim'in sisteminin faiz olabileceğine inandığımı, yaptığım araştırmalardan çıkan sonucun bu yönde olduğunu söylemiştim. Kesin faizdir demiyorum ancak bana göre şüphelidir...

.........

...Ben EminEvim'in sistemine güvenemedim (parayı verirler, alıp kaçarlar yönünden değil. Öyle olsa paramı yatırır şansımı denerdim. Faiz olup olmadığı yönünden güvenemedim.) Banka konusunda da dikkat edeceğin noktayı yukarıda belirttim. Artık karar senin.

Soru: Eminevim isimli kurumdan ev almanın hükmü nedir? Bu kurumun bir kaç çeşit sistemi var. Bizleri bilgilendirebilir misiniz?

Soran Tarih 15.04.2013

Cevap

Bismillahirrahmanirrahim

..........

Organizede, dinin temel prensiplerine aykırı olmayarak koşulan bir takım şartlar, meşrûdur. Çünkü şart veya mükellefiyeti de içine alabilen ivazlı hibe başlangıç itibariyle hibe ise de, sonuç itibariyle satımdan ibarettir, bu yüzden de câizdir.

.......

Selam Ve Dua ile

Mehmet TALU Hocaefendi

(alıntıların kısa olması açısından orta kısımları kesilmiştir, detay isteyen yukarıyı okuyabilir)

Bilgi için teşekkürler. Bu gibi onlarca yorum ve fetva okumuşumdur. Mehmet Talü hocanın bundan başka fetvalarına da denk gelmiştim EminEvim ile ilgili.

Daha önce de dediğim gibi ben bu sistemi 1 seneden uzun süre araştırdım ve onlarca farklı kaynaktan okudum. Benim baktığm dönemde sitelerde bulunan bazı yorumlar şu anda ulaşılamaz durumda ancak bende okuduklarımdan dolayı sistemin faizsiz olduğu yönünde kanı oluşmadığından dolayı bu konuda hassas olan diğer arkadaşları uyarmak ihtiyacı hissediyorum. Tek beklentim Allah'ın (c.c.) rızasıdır.

Evet verdiğiniz örnekteki gibi caiz diyenler olmuştur ancak caiz olmadığını söyleyenler de olmuştur. Ancak bir çok durumda hocalara sorular sorulurken bir kısım bilgiler eksik bırakılmış veya tek taraflı olarak bilgileri direk olarak firmadan almışlardır. Ancak sistemin parasal yönü ile ilgili detaylar karşılarına detaylıca döküldüğünde bu caizdir demeye çekinen çok hocaya da denk geldim.

Bunun dışında çekilişle çıkan veya yarı ödeme süresi dolduğu için teslim edilen evlere ipotek konulması meselesi var, bu durumda evin sahibi EminEvim mi oluyor, oysa onlar organizatördü hani, satıcı değillerdi? Evin sahibi biz isek bizim malımıza nasıl ipotek koyabiliyorlar vb... bir sürü konuşulabilecek detay var, buralara hiç girmiyorum, Mehmet Talü hoca'da girmemiş, muhtemelen bilgi verilmemiştir zaten. Çekiliş ile ne zaman çıkacağı belli olmayan bir para için önceden belirlenemeyen süre olduğu için farklı ipotek rakamları konulacaktır. Bunlar da önceden sözleşme'de belirtilemeyecek detaylardır. Oysa altın gününde (o'da caiz olmayabilir, ayrı konu) bu detaylar yoktur.

Sadece bir fetva ile ilerleyecek olsaydık burası Darül Harp'tır diyen hocaları dikkate alıp Cuma'ya da gitmeyebilirdik. Hem işyerinden kaçamak gitmek, zar zor tuvaletlerde abdest almak zorunda da kalmazdık değil mi? Ama imtihanın zorluğu da burada.

Kalbi mutmain olanlar girsin evini de bu dünyada alsın güle güle otursun. Ancak içinde şüphe olanların kaçınması çok daha uygundur. Bu noktada daha önce verdiğim şu linki yineleyeceğim;

Bunun dışında da sadece copy & paste yapmış olmak için aşağıdaki yorumu da göndereyim. Bu eski bir kaynaktan alınma, fetvanın verildiği sitede link kalmış durumda ancak bir yerde aşağıdaki gibi bulabildim. Burada bile hoca sadece sitedeki bilgilerden faydalanmış, daha fazla detaya girmiş olsa kim bilir daha ne olumsuzluklar bulacaktı. Mesela bir grupta toplanan paranın (organizasyon bedeli hariç) geri ödenen para miktarından çok daha fazla olduğunu bu yazıyı yazarken bilmiyormuş anlaşılan.

Çok daha fazla yazamayacağım, fikrimi belirttim. Aksi görüşler gelirse yine kanıt ararım ama buna daha fazla uğraşmak istemiyorum. Ben araştırmamı 1 seneden fazla yaptım, edindiğim kanaati burada belirtiyorum. Bana özelden soran arkadaşlara da cevap veriyorum elimden geldiğince. Ben sade bir vatandaşım, fetva mercii değilim. Ancak şüphe duyduğum şeyden kaçınırım ve böyle yapılmasını tavsiye ederim. En doğrusunu Allah (c.c.) bilir.

AŞAĞISI ALINTIDIR:

Ev Sahibi Olmada Büyük Kolaylıklar Sağlayan Bir Firma
    Abdullah HİÇDÖNMEZ tarafından yazıldı.
    Soru: Ev sahibi olmada büyük kolaylıklar sağlayan Xxxx isimli ev satın alma şirketinden ev almak caizmidir ?
    Bazıları bu sistem ile ev almaya cevaz verir iken, bazıları vermiyor. İki tarafında neye göre fetva verdiklerini ve hangi fetvanın ne sebeple doğru olduğunu izah edebilirmisiniz.

بسم الله الرحمن الرحيم

Cevap: Günümüz ekonomik şartlarında bir Müslüman'ın faize bulaşmadan ev gibi ancak büyük paralarla alınabilmesi mümkün olan malları alabilmesi, neredeyse imkansız olduğu için değişik sistemlere ortaya konmuştur. Dolayısıyla burada ele alacağımız, bilinen bir firma tarafından uygulanan bir sistem olacağından dolayı, sorunun içerisinde geçen firmanın ismini Xxxx firması diye değiştirerek vereceğiz. İslam fıkhına uymayan durumları, Xxxx firmasının kendi sitesindeki çalışma sistemlerini anlatan bölümden alıntılayıp belirtmeye çalışacağız. Amacımız Müslüman'ların bilmeden helal paralarını harama çevirmemeleri için bir îkazda bulunmaktır. Yoksa kimseyi rencide etmek değildir. Mavi kalın puntolar Xxxx şirketinin sitesinden alınmıştır.

Öncelikle ev alacak kişi ne kadarlık bir ev almak istediğini belirler.
    (Ör: 80.000 YTL)
    * Daha sonra kaç ay taksit yapılacağını belirtir.
    ( 60 aydan 120 aya kadar)
    * Taksit sayısı, aynı zamanda o grupta kaç kişi olduğunu belirtir.
    ( 60 ay taksit = 60 kişilik grup)
    * Her ay gruptaki kişilerin ödediği taksit bir ev parası eder.
    * Bu sistemde ev almak için, evin toplam değeri üzerinden %10 peşinat + organizasyon ücreti ödenir.
    * Peşinat + Organizasyon ücretinin ödenmesiyle sisteme giriş yapılmış olunur.
    Buradaki açıklamalara göre ortada mevcut olan bir ev üzerine bir satış gerçekleşmeyip, bilakis aralarında fiyatını tespit ettikleri, sıfatlarının hiç bilinmediği madum (mevcut olmayan) bir malın satışı yapılmaktadır. Bu durumda bu akit dört mezhep kurallarına görede bâtıldır. Dinen hiçbir geçerliliği yoktur. Ayrıca, eğer firma ev satıyorsa aldığı organizasyon ücreti de anlamsızdır. Kişi kendi sattığı maldan nasıl organizasyon ücreti alır. Yok eğer satmıyor da iştirakçilerden para toplayıp, her ay birine ev parası veriyorsa bu durumda her ay iştirakçilerden belli miktarlarda şartlı borçlanma yapıp, sonra iştirakçilerden birine her ay topladığını borç olarak vermiş oluyor. Aslında sistem tam anlamıyla bir para borçlanma sistemi oluyor. Tabii bu durumda organizasyon parası da verdiği borcun üzerine fazlalık talebi olduğu için açık faiz olur.
    Her ay havuzda toplanan bir ev parasıyla noter huzurunda yapılan sıra tespiti sonucu bir kişiye ev alınır. Tıpkı halk arasında yapılan altın günü gibi
    Tahmin ediyorum ki, bu sistemi halk arasındaki altın günü caiz olduğu varsıyımıyla oluşturdular. Halbuki ulemanın bu konuda ihtilafı söz konusu olup, fıkıh kuralları bunun caiz olmamasını gerektirir. Çünkü bu açıkça şartlı borçlanmadır. Bu ise haramdır. Şayet caiz diyenleri taklit ettiklerini varsayarsak, bu seferde organizasyon parası yine sorun çıkarır. Çünkü yapılan altın günlerinde organizasyon ücreti olarak kimsenin kimseye herhangi bir ödeme zorunluluğu yoktur.
    Bu sistemde ilk ay evini alan kişiler kiradan kurtulup kendi evlerine geçtikleri için kendinden sonra alacak gruptaki diğer kişilere bir miktar kira yardımı yapar. Çünkü evini ilk alan kişi gruptaki diğer kişilerin parasıyla ev almıştır ve henüz onlar kirada oturmaktadır.
    İlk alanlar evin değeri üzerinden ödedikleri kira yardımıyla bir miktar fazla ödeme yapar. Sırasını bekleyenler ise kira yardımı aldıkları için evin değeri üzerinden daha az ödeme yapar.
    Buradan anlaşılan; Kurrası erken çıkan iştirakçinin, borçlanılan paranın üzerine bir de diğer katılımcılara kira desteği olarak belli bir miktarı ödeme zorunluluğunun olmasıdır. Geride de söylediğimiz gibi şayet ortada belli bir satılan ev olsa idi ödenilecek bu miktarı evin bedeli üzerine ekleyerek bir cevaz bulunabilirdi. Ancak ortada ev olmayınca yapılan akit bir karz (borçlanma) akti olur. Tabii bu durumda da ödenen bu miktar ancak faiz olacaktır.
    Bunlar benim ilk etapta gözüme çarpan olumsuzluklardır.Bu kadarı bile, bu sistemin İslam fıkhına uygun olmadığını söylemek için yeterlidir. O nedenle daha derinleştirmeye gerek yoktur. Bizim Müslüman kardeşlerimize tavsiyemiz bu tür sistemlere katılmamalarıdır.
    Allah en doğruyu bilendir.
    Abdullah HİÇDÖNMEZ

• quote:

Orijinalden alıntı: Ebul-Liva

quote:

quote:

Selamun aleyküm,

özelden soru soran bir arkadaşa az once attığım cevabı biraz değiştirerek gönderiyorum. Daha önce defalarda Emin Evim'in sisteminin faiz olabileceğine inandığımı, yaptığım araştırmalardan çıkan sonucun bu yönde olduğunu söylemiştim. Kesin faizdir demiyorum ancak bana göre şüphelidir...

.........

...Ben EminEvim'in sistemine güvenemedim (parayı verirler, alıp kaçarlar yönünden değil. Öyle olsa paramı yatırır şansımı denerdim. Faiz olup olmadığı yönünden güvenemedim.) Banka konusunda da dikkat edeceğin noktayı yukarıda belirttim. Artık karar senin.

Soran Tarih 15.04.2013

Cevap

Bismillahirrahmanirrahim

..........

.......

Selam Ve Dua ile

Mehmet TALU Hocaefendi

(alıntıların kısa olması açısından orta kısımları kesilmiştir, detay isteyen yukarıyı okuyabilir)

Bilgi için teşekkürler. Bu gibi onlarca yorum ve fetva okumuşumdur. Mehmet Talü hocanın bundan başka fetvalarına da denk gelmiştim EminEvim ile ilgili.

Daha önce de dediğim gibi ben bu sistemi 1 seneden uzun süre araştırdım ve onlarca farklı kaynaktan okudum. Benim baktığm dönemde sitelerde bulunan bazı yorumlar şu anda ulaşılamaz durumda ancak bende okuduklarımdan dolayı sistemin faizsiz olduğu yönünde kanı oluşmadığından dolayı bu konuda hassas olan diğer arkadaşları uyarmak ihtiyacı hissediyorum. Tek beklentim Allah'ın (c.c.) rızasıdır.

Evet verdiğiniz örnekteki gibi caiz diyenler olmuştur ancak caiz olmadığını söyleyenler de olmuştur. Ancak bir çok durumda hocalara sorular sorulurken bir kısım bilgiler eksik bırakılmış veya tek taraflı olarak bilgileri direk olarak firmadan almışlardır. Ancak sistemin parasal yönü ile ilgili detaylar karşılarına detaylıca döküldüğünde bu caizdir demeye çekinen çok hocaya da denk geldim.

Bunun dışında çekilişle çıkan veya yarı ödeme süresi dolduğu için teslim edilen evlere ipotek konulması meselesi var, bu durumda evin sahibi EminEvim mi oluyor, oysa onlar organizatördü hani, satıcı değillerdi? Evin sahibi biz isek bizim malımıza nasıl ipotek koyabiliyorlar vb... bir sürü konuşulabilecek detay var, buralara hiç girmiyorum, Mehmet Talü hoca'da girmemiş, muhtemelen bilgi verilmemiştir zaten. Çekiliş ile ne zaman çıkacağı belli olmayan bir para için önceden belirlenemeyen süre olduğu için farklı ipotek rakamları konulacaktır. Bunlar da önceden sözleşme'de belirtilemeyecek detaylardır. Oysa altın gününde (o'da caiz olmayabilir, ayrı konu) bu detaylar yoktur.

Sadece bir fetva ile ilerleyecek olsaydık burası Darül Harp'tır diyen hocaları dikkate alıp Cuma'ya da gitmeyebilirdik. Hem işyerinden kaçamak gitmek, zar zor tuvaletlerde abdest almak zorunda da kalmazdık değil mi? Ama imtihanın zorluğu da burada.

Kalbi mutmain olanlar girsin evini de bu dünyada alsın güle güle otursun. Ancak içinde şüphe olanların kaçınması çok daha uygundur. Bu noktada daha önce verdiğim şu linki yineleyeceğim;

Bunun dışında da sadece copy & paste yapmış olmak için aşağıdaki yorumu da göndereyim. Bu eski bir kaynaktan alınma, fetvanın verildiği sitede link kalmış durumda ancak bir yerde aşağıdaki gibi bulabildim. Burada bile hoca sadece sitedeki bilgilerden faydalanmış, daha fazla detaya girmiş olsa kim bilir daha ne olumsuzluklar bulacaktı. Mesela bir grupta toplanan paranın (organizasyon bedeli hariç) geri ödenen para miktarından çok daha fazla olduğunu bu yazıyı yazarken bilmiyormuş anlaşılan.

Çok daha fazla yazamayacağım, fikrimi belirttim. Aksi görüşler gelirse yine kanıt ararım ama buna daha fazla uğraşmak istemiyorum. Ben araştırmamı 1 seneden fazla yaptım, edindiğim kanaati burada belirtiyorum. Bana özelden soran arkadaşlara da cevap veriyorum elimden geldiğince. Ben sade bir vatandaşım, fetva mercii değilim. Ancak şüphe duyduğum şeyden kaçınırım ve böyle yapılmasını tavsiye ederim. En doğrusunu Allah (c.c.) bilir.

AŞAĞISI ALINTIDIR:

Ev Sahibi Olmada Büyük Kolaylıklar Sağlayan Bir Firma
    Abdullah HİÇDÖNMEZ tarafından yazıldı.
    Soru: Ev sahibi olmada büyük kolaylıklar sağlayan Xxxx isimli ev satın alma şirketinden ev almak caizmidir ?
    Bazıları bu sistem ile ev almaya cevaz verir iken, bazıları vermiyor. İki tarafında neye göre fetva verdiklerini ve hangi fetvanın ne sebeple doğru olduğunu izah edebilirmisiniz.

بسم الله الرحمن الرحيم

Cevap: Günümüz ekonomik şartlarında bir Müslüman'ın faize bulaşmadan ev gibi ancak büyük paralarla alınabilmesi mümkün olan malları alabilmesi, neredeyse imkansız olduğu için değişik sistemlere ortaya konmuştur. Dolayısıyla burada ele alacağımız, bilinen bir firma tarafından uygulanan bir sistem olacağından dolayı, sorunun içerisinde geçen firmanın ismini Xxxx firması diye değiştirerek vereceğiz. İslam fıkhına uymayan durumları, Xxxx firmasının kendi sitesindeki çalışma sistemlerini anlatan bölümden alıntılayıp belirtmeye çalışacağız. Amacımız Müslüman'ların bilmeden helal paralarını harama çevirmemeleri için bir îkazda bulunmaktır. Yoksa kimseyi rencide etmek değildir. Mavi kalın puntolar Xxxx şirketinin sitesinden alınmıştır.

Öncelikle ev alacak kişi ne kadarlık bir ev almak istediğini belirler.
    (Ör: 80.000 YTL)
    * Daha sonra kaç ay taksit yapılacağını belirtir.
    ( 60 aydan 120 aya kadar)
    * Taksit sayısı, aynı zamanda o grupta kaç kişi olduğunu belirtir.
    ( 60 ay taksit = 60 kişilik grup)
    * Her ay gruptaki kişilerin ödediği taksit bir ev parası eder.
    * Bu sistemde ev almak için, evin toplam değeri üzerinden %10 peşinat + organizasyon ücreti ödenir.
    * Peşinat + Organizasyon ücretinin ödenmesiyle sisteme giriş yapılmış olunur.
    Buradaki açıklamalara göre ortada mevcut olan bir ev üzerine bir satış gerçekleşmeyip, bilakis aralarında fiyatını tespit ettikleri, sıfatlarının hiç bilinmediği madum (mevcut olmayan) bir malın satışı yapılmaktadır. Bu durumda bu akit dört mezhep kurallarına görede bâtıldır. Dinen hiçbir geçerliliği yoktur. Ayrıca, eğer firma ev satıyorsa aldığı organizasyon ücreti de anlamsızdır. Kişi kendi sattığı maldan nasıl organizasyon ücreti alır. Yok eğer satmıyor da iştirakçilerden para toplayıp, her ay birine ev parası veriyorsa bu durumda her ay iştirakçilerden belli miktarlarda şartlı borçlanma yapıp, sonra iştirakçilerden birine her ay topladığını borç olarak vermiş oluyor. Aslında sistem tam anlamıyla bir para borçlanma sistemi oluyor. Tabii bu durumda organizasyon parası da verdiği borcun üzerine fazlalık talebi olduğu için açık faiz olur.
    Her ay havuzda toplanan bir ev parasıyla noter huzurunda yapılan sıra tespiti sonucu bir kişiye ev alınır. Tıpkı halk arasında yapılan altın günü gibi
    Tahmin ediyorum ki, bu sistemi halk arasındaki altın günü caiz olduğu varsıyımıyla oluşturdular. Halbuki ulemanın bu konuda ihtilafı söz konusu olup, fıkıh kuralları bunun caiz olmamasını gerektirir. Çünkü bu açıkça şartlı borçlanmadır. Bu ise haramdır. Şayet caiz diyenleri taklit ettiklerini varsayarsak, bu seferde organizasyon parası yine sorun çıkarır. Çünkü yapılan altın günlerinde organizasyon ücreti olarak kimsenin kimseye herhangi bir ödeme zorunluluğu yoktur.
    Bu sistemde ilk ay evini alan kişiler kiradan kurtulup kendi evlerine geçtikleri için kendinden sonra alacak gruptaki diğer kişilere bir miktar kira yardımı yapar. Çünkü evini ilk alan kişi gruptaki diğer kişilerin parasıyla ev almıştır ve henüz onlar kirada oturmaktadır.
    İlk alanlar evin değeri üzerinden ödedikleri kira yardımıyla bir miktar fazla ödeme yapar. Sırasını bekleyenler ise kira yardımı aldıkları için evin değeri üzerinden daha az ödeme yapar.
    Buradan anlaşılan; Kurrası erken çıkan iştirakçinin, borçlanılan paranın üzerine bir de diğer katılımcılara kira desteği olarak belli bir miktarı ödeme zorunluluğunun olmasıdır. Geride de söylediğimiz gibi şayet ortada belli bir satılan ev olsa idi ödenilecek bu miktarı evin bedeli üzerine ekleyerek bir cevaz bulunabilirdi. Ancak ortada ev olmayınca yapılan akit bir karz (borçlanma) akti olur. Tabii bu durumda da ödenen bu miktar ancak faiz olacaktır.
    Bunlar benim ilk etapta gözüme çarpan olumsuzluklardır.Bu kadarı bile, bu sistemin İslam fıkhına uygun olmadığını söylemek için yeterlidir. O nedenle daha derinleştirmeye gerek yoktur. Bizim Müslüman kardeşlerimize tavsiyemiz bu tür sistemlere katılmamalarıdır.
    Allah en doğruyu bilendir.
    Abdullah HİÇDÖNMEZ

Alıntıları Göster
    değerli abicim sen de araştırdığına göre sorun yok. kimi alim caiz demiş kimi alim caiz değil demiş.
    fakat islamda faizin illa risk oldan kazanılan para vey apara ile para değişimi gibi unsurladan oluşmadığını bilirsin. ki talu hocanın bahsettiği hibe usulü ile bu sistemde sorun olmadığını söylüyor. tabi bizde fıkıh anlayışı maalesef çok katı ama ikikat çok geniş. mesala adam türbelere gider birşeyler ister bu şirktir dersin ama adam bir şey olmaz der fakat aynı adam vadeli satışa yok kardeş kesin faiz der.

günümüz müslümanları faizle ekonomisi yürüyen bu düzlemde sıkışmış durumdalar. suyu sele versinler demiyorum ama ameli noktalara verilen göstermelik kuru değer asıl samimi olarak itikadi meselelere verilmeli ki itikad düzelmeden amelin güzel olmasının çok da önemi ve değeri yok.

konuya dönecek olursak varolan sistemde bu kdarı olabiliyor ve de danışılan fetva veren kişiler de varsa kendim daha ilerisini sorup işimi zorlaştırmadım. israiloğullarının inek kıssasını bilirsiniz. sonuçta benim durumum araştırmama rağmen arapça bilmiyorum, kurana hadise, siyere, usule, fıkha, vakıf değilim.islam hukuku, islam ticaret hukuku bilmiyorum ve bilmediğim birçok konu vardır mutlaka. hakkımızda hayırlısı olsun.

bu arada burda veya yüzyüze görüşmelerimde( ufakda olsa pirim almama rağmen) kesinlikle kimseyi sisteme girme hususunda zorlamdım. sadece bildiğim ölçüde sistemi anlattım. Allaha emanet olun

• kesreti K kullanıcısına yanıt
    Ben de caiz diyen de olup, değil diyen de varolduğu için şüpheli diyorum ve Peygamber efendimiz (sav) şüphelilerden kaçmamızı tavsiye etmiş. Bunu vurguluyorum sadece.

İşte bu sebepten de gücüm yettiğince müslümanları uyarmak benim görevimdir diye görüyorum.

Bence ev bir zaruret değildir. Şu 3 günlük dünyada hepimiz misafiriz. Ha belki "ya kendini garantiye almak?" denilebilir ancak 5 dakika sonraya çıkacağımızın garantisi yokken 10 yıl borçlanmak hangi mantığa sığar derim o zaman ben de. İşte bu yüzden de "bu düzende kötünün iyisi bu" diyerek bu sisteme girmek gibi bir şey de söz konusu olamaz.

Kimse kimseyi zorlayamaz zaten, her koyun da kendi bacağından asılır. Böyle bir şey yaptığınızı da söylemedim.

Ancak birinin günaha girmesine sebep olunuyorsa orada siz de günaha girersiniz. Madem ortada bir şüpheli durum vardır, o durumda siz de bu sistemin bu yönünü vurgulayıp, ona gore anlatmalısınız. Aksi taktirde sorumlu olursunuz.

Allah'a emanet olun.

• Nisan ayında eminevimi düşünen varsa ekspertiz ve ipotek masraflarında kampanyauvarmış girmek isteyen bu ayın sonuna kadar faydalanabilir

• Bu ay bir arkadaşım sisteme girdi. 170000 için 55000 peşinat ve 7000 organizasyon ücreti ve de 2500 aylık ödeme ile 16 ay sonra evini alacak inşallah. Hayırlı olur inşallah.

• quote:

Bu ay bir arkadaşım sisteme girdi. 170000 için 55000 peşinat ve 7000 organizasyon ücreti ve de 2500 aylık ödeme ile 16 ay sonra evini alacak inşallah. Hayırlı olur inşallah.
    185 bin liralık bir ev için 120 bin peşinat verilerek geri kalanı 1500-2000 gibi bir rakam olarak taksitlendirilirse eve kaç ay sonra sahip olunur ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kukaraça -- 26 Nisan 2015; 12:39:40 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: kukaraça

185 bin liralık bir ev için 120 bin peşinat verilerek geri kalanı 1500-2000 gibi bir rakam olarak taksitlendirilirse eve kaç ay sonra sahip olunur ?

Faize karşı dini bir hassasiyetiniz var mı? Yoksa yatırım için kaynak olsun diye mi EminEvim'i tercih ediyorsunuz?

Önce bunu öğrenelim ona göre cevap verelim inşaallah.

• 
Sayfa: önceki 4849505152
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.