Selamlar, Şu an bunu evde ailem kullanıyor kardeşim EBA için kullanıyor biraz uğraşa uğraşa adam ettim ancak eski oyunlarda performansı rezalet ötesi bir şey. Makine GL40 çipsete sahip milattan kalma bir çipset. Makinede ki DVD-rom'u söküp hdd caddy takıp 1 Tb harddisk ve 120 GB adata su650 taktım, T4500 Dual core cpu'dan T9300 Core 2 Duo cpu'ya yükselttim. 4x4 8 GB dual kit ram taktım. Şimdi asıl sorum şu bu makineye QX9300 gibi bir işlemci takılabilir mi? T9300'ü taktım takmasınada makinede bu işlemciyi %100 güç ayarı ile çalıştıramıyorum sebebi ise anakartın FSB çarpan kilidi var yani belli bir limide kadar tutuyor. İşlemci güçlü olduğundan ve benimde anlayamadığım bir olay olarak 2.50 Ghz maksimum hızını aşıp 2.69-2.80'e kadar kendini overclockluyor. Bios hatası diye düşündüm ancak FSB çarpan değerlerine bakınca çarpanı kendi kendine yükseltmeye uğraşıyor. İşlemci gücünü %97'ye ayarlayıp Ghz'i 2 Ghz olarak ayarladım. Şimdi aslında benim derdim çekirdeklerin sayısını arttırıp az bir şey daha performans elde edilebilir mi edilemez mi? Bazı yerlerde GL40 çipsetlere quad core cpu veya Core 2 quad gibi işlemcilerin takılabildiği yazılmış soket PGA478 tipi. Ekran kartı değişemiyor intel express chipset family 4 series ekran kartına kaldık. Aslında değiştirlebilir çünkü bu anakarda amd'nin daha güçlü ekran kartının desteklendiğini gördüm fakat bunun için fabrika veya sanayi tipi çipset söküp takım montaj makinesi ve bunun için uygun ekran kartı işlemcisi lazım. Neyse sorum bu arkadaşlar bu makineye daha fazla ne yapabilirim? Yeni masaüstü toplayana kadar idare etsin derdindeyim şu an performansı temel işleri yapmak için yeterli ancak az bir şey daha takla attırabilirsem güzel olur. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E9F644F03 -- 10 Mart 2021; 11:22:38 > |
Emektar Samsung Rv510'a Neler Yapılabilir?

-
-
Anakartta çarpan kilidi varsa yapılabilecek fazla bir şey yok. Onu bir şekilde kaldırman lazım.
-
Hocam peki bu GL40 çipsetlere Quad core veya Core 2 Quad gibi çok çekirdekli cpu'lar takılabilir mi?
T9300'den azcık daha fazla performans alabilsem kardır.
-
quote:
Orijinalden alıntı: Guest-E9F644F03Hocam peki bu GL40 çipsetlere Quad core veya Core 2 Quad gibi çok çekirdekli cpu'lar takılabilir mi?
T9300'den azcık daha fazla performans alabilsem kardır.
Bu anakarta bağlı bir şey. Çipset'in alakası yok. Eğer anakartın BIOS güncellemesi falan varsa destekler.
Soket destekliyor ama o işlemcileri bulmak problemli. BIOS güncellemesi önemli tabi.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sniper23 -- 9 Mart 2021; 14:30:16 > -
Açıkçası samsunga bu konuda başvururken kapalı kutu olarak duruyorlar.
Hiç bir bilgi vermediler T9300'e yükseltirken. Açıkçası T9300'e yükseltirkende körlemesine aldım yükselttim. Çok derin araştırdım internette bakmadığım forum kalmadı hiç bir yerde adam akıllı bilgi yoktu.
Yani müşteri hizmetlerini aradığımda bu konu hakkında sizi 1 hafta içinde bilgilendireceğiz deyip aradıklarında kusura bakmayın bu konu hakkında bir bilgimiz yok deyip telefonu kapattılar rezalet açıkçası.
Kendi sitelerinde anakartın desteklediği ram, işlemci vs konusundada bir bilgi yok. Çoğu yerde 4 GB ram'e kadar destek veriyor derken ben 8'e çift kanal şekilde yükselttim deneme yanılmayla
Anakart zaten hyundai-rotem firiması tarafından yapılmış anakartın ismi dahi çok zor bulunuyor google'da. Hyundai rotem firimasının ürettiğinide birazcık anakart üzerinden veri okutmayla anladım
Anakart modeli bu: BA92-06564B internette hiç bir bilgi yok açıkçası.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E9F644F03 -- 9 Mart 2021; 13:43:3 >
-
quote:
Orijinalden alıntı: Guest-E9F644F03Açıkçası samsunga bu konuda başvururken kapalı kutu olarak duruyorlar.
Hiç bir bilgi vermediler T9300'e yükseltirken. Açıkçası T9300'e yükseltirkende körlemesine aldım yükselttim. Çok derin araştırdım internette bakmadığım forum kalmadı hiç bir yerde adam akıllı bilgi yoktu.
Yani müşteri hizmetlerini aradığımda bu konu hakkında sizi 1 hafta içinde bilgilendireceğiz deyip aradıklarında kusura bakmayın bu konu hakkında bir bilgimiz yok deyip telefonu kapattılar rezalet açıkçası.
Kendi sitelerinde anakartın desteklediği ram, işlemci vs konusundada bir bilgi yok. Çoğu yerde 4 GB ram'e kadar destek veriyor derken ben 8'e çift kanal şekilde yükselttim deneme yanılmayla
Anakart zaten hyundai-rotem firiması tarafından yapılmış anakartın ismi dahi çok zor bulunuyor google'da. Hyundai rotem firimasının ürettiğinide birazcık anakart üzerinden veri okutmayla anladım
Denemek lazım 4 çekirdeği ama ben bu platforma yatırım yapmam daha fazla.
-
quote:
Orijinalden alıntı: Guest-E9F644F03Açıkçası samsunga bu konuda başvururken kapalı kutu olarak duruyorlar.
https://tr.aliexpress.com/i/32965101990.html
Hocam Anakart bu ise ve harici VGA yoksa islemciyi yukseltseniz de VGA olmadıgı surece oyunlarda nasıl bir iyilesme olacak ki?
Oyun oynama niyeti varsa Athlon 3000G alıp 450 civarına o sekilde bir Masaustu toplamak daha mantıklı bence...
-
Hocam sistem tavsiyeleri bölümünde zaten ben yakın zamanda yavaş yavaş DGS sınavından sonraya doğru B450M veya F'li GTX 970 veya madenciler ucuza ekran kartlarını satarsada GTX 1080-RTX2080 arası kartlara yönelip bir sistem toplamayı düşünüyorum. Evde benim kullandığım MSI makine var ancak evde ki en güçlü cihazın o laptop olması sıkıntılı.
Bu samsunga biraz daha ömür verme nityetindeyim, yakın zamanda bunun üst kasasını değiştirmeyi planlıyorum boyası felan aktı çirkin duruyor.
Günlük işleri, video oynatma, internette gezinme, eski oyunları oynatma konusunda pek sıkıntı yaşatmıyor.
Yani Q9300 gibi bir cpu takabilsem buna fena olmaz %20 performans arttırsak kardır. Çok çekirdekli olmasını istememin sebebi şu, bizimkiler çok fazla sekme açıyor tarayıcıda. 5-6 tarayıcıdan sonra işlemci artık karşılayamıyor yükü. Q9300 gibi bir cpu olursa çok fazla thread ve prosesi karşılayabilecek potansiyele sahip olur.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E9F644F03 -- 12 Mart 2021; 14:2:52 >
-
Hocam bu sistem güncel oyunları açmaz zaten ekran kartından dolayı.
Güncel oyunlar için elimde MSI GP62M 7RD LEOPARD-619 TR var.
Ancak yazdan sonra ekim eylüle doğru parça parça B-450M veya F serisi güzel bir anakart alıp Ryzen 5 2700-2600 ile kombine etmeyi planlıyorum. Ekran kartı için sonbaharı düşünüyorum oraya doğru fiyatlar belki düşer şu an berbat bir zaman.
Bu makineye az daha olsa eski oyunlarda bir gram daha performans artışı sağlasın internette video izlerken 1080P videolarda donmasın derdindeyim. 720P'de sıkıntı yok 1080P çok kaliteli videolarda donuyor maalesef.
Zaten laptop ekranı yeterli yani monitörleri sadece kodlama amaçlı kullanıyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E9F644F03 -- 9 Mart 2021; 17:13:11 > -
Sizde benim gibi eskilerle uğraşmayı seven birisiniz anladığım kadarıyla
Yalnız dediğiniz gibi harici ekran kartı takılamıyorsa takacağınız işlemcinin de pek bir performans farkı olmaz.Dolayısıyla olsa bile uğraştığınıza değmez.
Kaynak olarak sizin gibi deneme yanılma yaparak öğrenmiş olan kullanıcı kaynaklarına ulaşabilirsiniz.
-
quote:
Orijinalden alıntı: Guest-E9F644F03Hocam sistem tavsiyeleri bölümünde zaten ben yakın zamanda yavaş yavaş DGS sınavından sonraya doğru B450M veya F'li GTX 970 veya madenciler ucuza ekran kartlarını satarsada GTX 1080-RTX2080 arası kartlara yönelip bir sistem toplamayı düşünüyorum. Evde benim kullandığım MSI makine var ancak evde ki en güçlü cihazın o laptop olması sıkıntılı.
Bu samsunga biraz daha ömür verme nityetindeyim, yakın zamanda bunun üst kasasını değiştirmeyi planlıyorum boyası felan aktı çirkin duruyor.
Günlük işleri, video oynatma, internette gezinme, eski oyunları oynatma konusunda pek sıkıntı yaşatmıyor.
Yani Q9300 gibi bir cpu takabilsem buna fena olmaz %20 performans arttırsak kardır. Çok çekirdekli olmasını istememin sebebi şu, bizimkiler çok fazla sekme açıyor tarayıcıda. 5-6 tarayıcıdan sonra işlemci artık karşılayamıyor yükü. Q9300 gibi bir cpu olursa çok fazla thread ve prosesi karşılayabilecek potansiyele sahip olur.
Dediğim gibi. Soket destekliyor ama destekler mi bilmem.
-
Hocam Q9300 yazmışım kusura bakmayın QX9300 olacaktı.
QX9300 olanlar Türkiyede yok ne yazık ki. En fazla Q9000 veya Q9100 bulabildim. Q9300 775 pin sokete uyumlu yani es
Aslına bakarsak bence destekleme ihtimali azda olsa var.
Neden diyecek olursak bu işlemcilerin piyasaya çıkış tarihi 2008, makineye gelen son bios güncellemesi ise 2010'da geldi. Uyumluluk ihtimali az da olsa var.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E9F644F03 -- 10 Mart 2021; 11:35:19 > -
Hocam zaten bu Laptopun ekran kartı traş yani bu ekran kartından adam olmaz.
Benim derdim şu, günlük internette gezinme, youtube video açma, ebada yuksek kalitede donmadan işleri halletmesi.
Şu an bunları yapıyor yapmasınada 2.50 ghz'den 2 Ghz'ye düşürdüm mavi ekran yiyor diye.
T9300 tuhaf bir şekilde kendi çarpanını yükseltmeye çalışıyor bir baktım 2.70 GHZlere tirmanmis kendi kendine bios hatasi olsa mavi ekran yemem. Anakart hemen kendini korumaya aliyor zarar gormemek için.
T9300'de gundelik islerde pek sorun yok gibi ancak bir kac sekme ard arda acinca islemci zorlanmaya basliyor.
Benim derdim 2 çekirdekten 4 çekirdeğe geçip işlem gücünü çekirdek sayısı ile arttırmak.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
İşlemciyi 2.30 Ghz'e sabitledim thorttlestop programı ile çarpanı 11.5'a sabitledim şu an mavi ekran yok gibi.Çarpan denemesi yaptım baktım 12-12.5 FSB çarpanında mavi ekran yiyor makine dedim bu sıkıntı. Güç %97'de yine ancak işlemci hızını çarpanla oynayarak 2.30 Ghz'e çıkarmayı başarabildim. Thorttlestop'u da sistem başlangıcında açılması için ayarlama yaptım Windowsdan maksat T9300 sınırları aşmasın çarpanı oynamasın diye. Şu an sıkıntı yok gibi. Bir ara Windows 10 kuracağım tekrar. T4500 Dual coredan daha iyi performans alırım diye umud ediyorum Windows 10'da. Olmadı QX9300 veya Q9100-Q9000 bulup takmayı deneyeceğim 2 çekirdekten 4 çekirdeğe yükseltebilirsem işletim sistemi üzerinde azda olsa bir fark yakalayabilirim.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X