Şimdi Ara

Elimdeki hoparlörleri kullanarak 5.1 ses sistemi oluşturabilir miyim?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Skepo Daha Az
1 Kayıtlı Üye ve 1 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.717
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Herkese merhabalar. Bu forumdaki ilk başlığım; bu vesileyle hem hepinizi selamlamak, hem de bana yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür etmek isterim...

Elimde vakti zamanında Teknosa'dan aldığım 5 hoparlörlü, radyolu, kasetçalarlı, dvd playler'lı bir kompakt müzik seti var. LG'nin ev sinema sistemi olarak adlandırdığı, LX-D5230 kod numaralı ürünü. Buraya tıklarsanız ürünü görebilirsiniz.

Yıllardır kullanıyorum, aldığım günden beri epey işimi gördü. Gerçi birkaç arıza çıkardı, servise gitti geldi falan; ama yine de güzel aletmiş. Hala kullanıyorum. Özellikle hoparlörlerinden çok memnunum. Yüksek volume'lerde bile tertemiz ve kaliteli ses veriyor, sesi bozmuyor.

Benim yapmak istediğim şey ise bu güzel hoparlörlerden oluşan 5'li ses sistemini bu müzik setinin dışında da (örneğin bilgisayarımda) kullanabilmek... Yanılıyor olabilirim ama bunun için şu linkteki ses sistemindeki gibi optik girişli ve 5 çıkışlı bir subwoofer'a ihtiyacım var sanırım. Yine yanılmıyorsam istediğim zaman hoparlörlerimi bu subwoofer'dan çıkarıp tekrar eskisi gibi müzik setimde kullanabilirim, değil mi? Böyle bir şey sizce mümkün müdür? Acaba tek başına böyle bir subwoofer bulabilir miyim? Bulsam da acaba astarı yüzünden pahalıya mı gelir, yoksa komple ses sistemi almaktan daha ucuza gelir mi? Amacım bilgisayarımda film izlerken veya oyun oynarken 5.1 surround ses alabilmek...

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim, tekrar hepinize merhaba...

NOT: E-MU 0404 usb harici ses kartım var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Qajou -- 6 Ekim 2011; 11:38:03 >

• sisteminizin arkasına bakın amfi üzerinde optic yada coax giriş varsa yani s/pdıf in falan yazması lazım tek kablo ile olur
    zaten sistemin kendinden dolby digital dts progogic 2 desteğide varmış
  • quote:

Orijinalden alıntı: -THIEF-

sisteminizin arkasına bakın amfi üzerinde optic yada coax giriş varsa yani s/pdıf in falan yazması lazım tek kablo ile olur

Sistemimin arkası derken? Elimde herhangi bir amfi decoder vs yok. Eğer sistemden kastınız müzik setinin kendisi ise ben hoparlörleri müzik setinden ayırıp bir şekilde bilgisayarımda kullanmak istiyorum. O yüzden elimde sistem falan yok, sadece 5 adet hoparlör var. Bu 5 adet hoparlörü nasıl birleştirip bilgisayarımdan 5.1 surround ses alabilirim?
  • O sekilde en fazla stereo ses alirsiniz cevresel ses icin amfi gerekli dijital yada analog verilerin islenip kolonlara gonderilmesi icin.
  • 20w lık iki kolon ve 16w lık 3 kolon bu uyduların kaç ohm olduklarını bilmeniz lazım sonra bu ohm ve watt değerlerine yakın değerde uygun amfi almalısınız zor kısmıda bu zaten uygun amfiyi nereden bulacaksınız birde bu amfi ye uygun pasif sub alacaksınız ama nasıl nereden bulacaksınız?

http://forum.donanimhaber.com/forumid_332/tt.htm

bu yukarıdaki kısıma 20w x2 16w x3 ..... ohm luk kolonlara amfi ve sub tavsiyesi yada kısaca 20w ... ohm luk kolanlara 5.1 amfi ve sub tavsiyesi adı altında bir konu açarsanız sorularınız daha kolay çözüme ulaşabilir kanımca
  • quote:

Orijinalden alıntı: Qajou

quote:

Orijinalden alıntı: -THIEF-

sisteminizin arkasına bakın amfi üzerinde optic yada coax giriş varsa yani s/pdıf in falan yazması lazım tek kablo ile olur

Sistemimin arkası derken? Elimde herhangi bir amfi decoder vs yok. Eğer sistemden kastınız müzik setinin kendisi ise ben hoparlörleri müzik setinden ayırıp bir şekilde bilgisayarımda kullanmak istiyorum. O yüzden elimde sistem falan yok, sadece 5 adet hoparlör var. Bu 5 adet hoparlörü nasıl birleştirip bilgisayarımdan 5.1 surround ses alabilirim?

Müzik setini niye ayırmak istiyorsunuz anlayamadım. Eğer uygun girişleri varsa, uyumlu bir amfi arayıp bulana ve bir sürü masraf edene kadar, elinizdeki müzik setini bu amaçla çok güzel kullanabilirsiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: vitex
    Müzik setini niye ayırmak istiyorsunuz anlayamadım. Eğer uygun girişleri varsa, uyumlu bir amfi arayıp bulana ve bir sürü masraf edene kadar, elinizdeki müzik setini bu amaçla çok güzel kullanabilirsiniz.
    Çünkü odamda müzik setimi bağlayıp kullanabileceğim bir televizyonum yok. Ayrıca dediğim gibi ben bu kabinleri bilgisayarımda farklı amaçlar için de kullanmak istiyorum.
  • Eğer uygun girişi varsa ayrı bir TV ye bağlamanıza gerek yok. Sistemi yalnızca amfi gibi kullanmanız yeterli olur. Yani filmleri bilgisayardan oynatıp optik/coax kablo (bu girişler var ise tabi) ile müzik setine girerseniz, sesi de setinizden almış olursunuz. Böylece hem ayrı bir AVR ile uyumsuzluk sorunu olmaz hem de masraf yapmamış olursunuz.
  • arkadaşım vitex arakadaşımın dediği doğru
    ayrıca her kolan kendi amfisiyle performanslıdır başka amfide aynı performansı alamayabilirsiniz yada performans alacağınız bir amfi çok pahalı olabilir
    bu şekilde bağlamanızın tek eksisi sub eksikliği olacaktır
  • quote:

Eğer uygun girişi varsa ayrı bir TV ye bağlamanıza gerek yok. Sistemi yalnızca amfi gibi kullanmanız yeterli olur. Yani filmleri bilgisayardan oynatıp optik/coax kablo (bu girişler var ise tabi) ile müzik setine girerseniz, sesi de setinizden almış olursunuz. Böylece hem ayrı bir AVR ile uyumsuzluk sorunu olmaz hem de masraf yapmamış olursunuz.

Anladım. Çok teşekkür ederim dostum. Şu an geç vakit millet uyuyor, yarın kutusundan çıkarıp bakıcam ilk fırsatta.
  • quote:

Eğer uygun girişi varsa ayrı bir TV ye bağlamanıza gerek yok. Sistemi yalnızca amfi gibi kullanmanız yeterli olur. Yani filmleri bilgisayardan oynatıp optik/coax kablo (bu girişler var ise tabi) ile müzik setine girerseniz, sesi de setinizden almış olursunuz. Böylece hem ayrı bir AVR ile uyumsuzluk sorunu olmaz hem de masraf yapmamış olursunuz.

Dostum müzik setimi bilgisayarın on-board ses kartından çıkarak (henüz elimdeki harici ses kartını bağlamadım) teybin arkasındaki AUX girişinden girdim, ses de aldım. İşe yaradı yani coax girişi varmış; ancak sadece stereo ses alabiliyorum. Realtek audio driver'ımı güncelledim, denetim masasındaki ses ayarlarından da ses sitemimi sırasıyla 5.1 olarak, quadrophonic (4.0) olarak, 7.1 olarak seçtiysem de; Realtek arayüzünden sanal 5.1 seçeneğini denediysem de daima sadece ön iki hoparlörden ses alabildim. Hiçbir şekilde surround ses alamadım. Acaba neyi yanlış yapıyorum? Elimdeki EMU 0404 ses kartından çıkıp teybe öyle girsem acaba işe yarar mı?

• Ne yazık ki AUX girişi ile Coax girişi aynı şey değil. Sonuçta ikisi de RCA ile bağlanıyor, ancak AUX genelde Stereo bağlantılar için kırmızı ve beyaz olmak üzere 2 RCA ile kullanılır. Koaksiyel bağlantı ise tek RCA girişi olur ve normalde turunce renk ile belirtilir. Yani Coax veya optik diye belirtilmemişse yalnızca stereo ses alabilirsiniz.
  • Aynen dedigin gibi dostum... O zaman bendeki giriş coax değil AUX. Bir de "Optical Out" yazan bir soket var; ancak o işimi görmez sanırım, out olduğu için...
  • Dediğiniz gibi out işinizi görmez. Sizi de boş yere heveslendirdik. Siz uygun bir AVR arayışına devam edin en iyisi.
  • quote:

Dediğiniz gibi out işinizi görmez. Sizi de boş yere heveslendirdik. Siz uygun bir AVR arayışına devam edin en iyisi.

Rica ederim, ne demek... Bilginizi ve zamanınızı esirgemediniz, üşenmediniz yazdınız, çok teşekkür ederim. Peki şu durumda tam olarak ne yapmam gerekiyor? AVR nedir, nasıl bir cihazdır? Kabinlerin watt ve ohm değerlerini bilmem gerektiğini yazmıştı bir arkadaş. İkisi ahşap kasalı, diğer üçü küçük uydular olan 5 adet kabinlerimin hepsi de 40 watt / 6 ohm. Buna göre şimdi benim neye ihtiyacım var? Zahmet veriyorum; ama kusura bakmayın, cehaletime verin...
  • AVR = Audio Video Receiver. Özellikle sinema sistemleri için geliştirilmiş ses ve görüntü işlmecisini üzerinde barındıran cihazlar. Yani aslında sizin cihazın DVD oytatıcı özelliği olmayan hali. Yalnızca bunlarda optik ve koaksiyel , yenilerde de artı olarak HDMI giriş çıkış barındıran cihazlar. Siz bilgisayar veya media oynatıcınızdan sesi bu cihaza giriyorsunuz, bu cihazda sıkıştırılmış sesi çözüp yükseltiyor ve hoparlörlere gönderiyor. Dolayısıyla giriş seviyesi bir AVR rahatlıkla işinizi görecektir. Sıfırları yaklaşık 750-800 TL'den başlayıp on binlerce liraya kadar gidebilir. 2. el olarak 200 liraya kadar bulunabilir.
  • Anlaşıldı, proje iptal... 700-800 liraya avr alacağıma üstüne bir 200-300 daha koyar babalar gibi bir lcd tv alırım duvarıma, problem ortadan kalkar, şu tarihi rct monitörden de kurtulmuş olurum. Çok teşekkür ederim sevgili arkadaşım, bilgini ve kıymetli zamanını paylaştın benimle. Var olasın...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.