Şimdi Ara

ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
2.783
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar elektrik ve elektronik mühendisliğinden ne farkı vardır açıklarsanız çok sevinirim



  • Başka bir konuya EE ile EHM farkını yazmıştım. Bunun senin sorduğun soruya cevap vereceğini düşünüyorum. Daha soruların varsa sor elimden geldiğince cevaplıyayım.

    Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği nedir? Elektrik-Elektronik Mühendisliği ile Elektronik ve Haberleşme Mühendisliğinin farklar nelerdir ?

  • Elektrik-Elektronik Mühendisliğinde(EE) 3.sınıfın ikinci dönemi ve 4. Sınıftan itibaren Elektronik, Elektrik(Enerji), Haberleşme, Biomedikal(tıp elektroniği) ve ya Kontrol(otomasyon-robotik vs) alanlarından birine yoğunlaşıyorsun. Bölümün ismi Elektrik ve Elektronik diye ikisini birden oluyorsun sanmayın. Bu alanlardan biri üzerine dersler almaya başlıyorsun. Sonuçta bahsettiğim alanlardan sadece biri hakkında ayrıntılı bilgiye sahipsin. Ancak 2. sınıf ve 3. Sınıfın ilk döneminde tüm alanlarla ilgili temel gereken dersleri alıyorsun. Tatmin olmadın mı? O zaman ODTÜ EE'nin programına bakalım.

  • ODTÜ EE'de: ders planı: http://www.eee.metu.edu.tr/academics/undergrad/ungradcur.php
    5.dönem derslerinden biri
    - EE 361 Electromechanical Energy Conversion I : Bu ders tamamıyla Elektrik Mühendisliğinin alanı. Sen elektronik alanında çalışmak-uzmanlaşmak istiyorum diyorsan ya da telekomünikasyon. O zaman bu senin ihtiyacın olan bir şey değil.
    6. dönem derslerinden biri
    - EE 362 Electromechanical Energy Conversion II. Yukarda bahsettiğim dersin devamı. Buna da ihtiyacın yok. Bu bir örnekti.
    -7. ve 8. dönem ise Technical Elective*** diye yazan yerlere tıklayak görebilirsiniz. Hangi alanı istiyorsanız o alanla ilgili dersleri görüyorsunuz.

  • EE'yi anlatabildiğimi varsayıyorum. Gelelim Elektronik ve Haberleşme Mühendisliğine (EHM) : Şimdi burada ufak bir bağlaç tanımına girmek istemiyorum. Ama oradaki 'VE' bağlacı en az elektronik ve ya haberleşme kelimesi kadar önemli. Algılananların aksine bölümün ismi Elektronik ve Haberleşme Müh. değil. elektronik VE haberleşme mühendisliği.

    Tamam. VE'yi unutmadan devam edelim. (fazla gırgıra vurmamak için kendimi zor tutuyorum ve ciddi oluyorum tamam...)öhöm..

    - 4. döneme kadar(2.sınıfın bitişi) elektronik ve telekomünikasyon(haberleşme) alanıyla ilgili temel dersleri alırsın. Çünkü bu EE alanları içerisinde birbirine en yakın iki alan Elektronik ve Haberleşme alanlarıdır. Temeli hemen hemen aynıdır. Sonradan elektronik ya da telekom diye saçaklanır. Telekomünikasyon'da öyle bir saçaklanır ki sen dersin daha ne kadar saçaklanabilir amk(açık-mert-korkusuz). Önünü alamassın gine saçaklanır ;Telekomünikasyon bölümüde sinyal işleme-elektomanyetik teori-yapay zeka-biomedikal(tıp elektroniği) adı altında dörde ayrılır. Sonra sinyal işleme kendi arasında doğayı sayılara çevirip depolama(izlediğiniz filmler, müzikler, şükrü saraçoğlunda kaldırılan kupa bu şekilde ekrana getirilir) ve insan sesini algılama-yüz tanıma gibi alanlara ayrılır. Elektromanyetik Teori ise yeraltını görüntüleme(define arayabilirsiniz ) - sinyal işlemeyle elde ettiğimiz görüntü ve sesleri antenlerle-uydu sistemleriyle evlere iletme gibi konulara ayrılır. Aslına bakarsan say say bitmez. Çünkü 20. yy sonunda ortaya çıkan ve içimizde bulunduğumuz yüzyılın bilimi olan telekomünikasyon alanında her gün yeni birşeyler gelişmekte

    -Şimdi gel İTÜ elektronik VE haberleşme Mühendisliğinin ders planına bakalım.(VE yi unutmamak gerek tabi...) http://www.sis.itu.edu.tr/tr/dersplan/plan/EHB/201110.html (5.dönemde elektronik ya da telekomünikasyon alanlarından biri seçilir)

    - ODTÜ'deki o elektrik dersi burda yok. Ohh ulan ilgilenmiyeceğim şeyi görmeyeceğim. Rahatız burda çok kolay...(bizde öyle düşündük başta) ÖYLE BİŞİ YOK. O tür elektrik-kontrol derslerini traşlayınca yerini boş bırakmamışlar tabi. ODTÜlülerin 4. dönem Bounluların 5. dönem gördükleri olasılık-istatislik dersini(ilk iki hafta top seçtik ulan dedik kolay ders sonra başladı random variables, poisson, bernoulli falan filan. olasılık dersi adı altında şöyle 18 - 19 yy fransa bilim dünyasına girdik çıktık) biz ikinci dönem(sayıyla 2) gördük. İnsan önce Bismillah. der aceleniz neydi efendiler.
    - Sonrasında 8. dönem derslerine gelinceye kadar bir EE mezunu kadar elektronik ya da telekomünikasyon(5. dönemde hangisini seçtiyseniz) hakkında bilgi sahibi olursunuz. 8. dönemde de kıvama gelmiş bu yavrucaklara, Boun'un (açın sitesine bakın) yüksek lisansta gösterdikleri dersleri önlerine sunarlar.(yani boşlukları elektrik-kontrol derslerini kaldırınca oluşan boşluklar itinayla doldurulmuş)Seç beğen öğren diye. Böylece alanında dahada uzmanlaşırsın ve sonuç olarak nolur. Türkiye'de bir kaç kurum haricinde işine yaramayacak kadar ayrıntılı bilgi sahibi-uzman olursun...(ama güzel ülkem için herşeye rağmen hala umutluyum...)




  • Kısacası EE mezunları daha geniş bir alanda iş bulabilir durumu yok. Onlar da sadece elektronik-haberleşme-elektrik-kontrol alanlarının biri üzerinde kalıyorlar. İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesinde(diğer yerlerde mühendislik bölümü itü'de fakülte) elektrik-kontrol- elektronik ve haberleşme mühendisliği var.

  • elektronik ve ya telekomünikasyon alanında bir iş pozisyonuna başvurduğun zaman. EE > EHM olayı yoktur. Hatta çağ ile yarışan kaliteli bir mühendislik şirketiyse yani daha uzman kişilere ihtiyacı varsa EHM > EE olabilir.




  • son sözün biraz kıskançlık ve haset duygusunu bir arada içeriyor.yani senin düşüncene göre her ehm ee mühendisinden daha tecrübeli alanında?Senin bilgin yok galiba her üniversitenin(ee mühendisliği olan üniversiteler) belli bir misyonu vardır.kimi ehb alanında uzmanlaştırır kimi elektrik alanında.ve + olarak uzmanlaşmadığı dalında diplomasını alır.bunu biraz kafanıza yerleştirseniz sorun çıkmaz.ee mühendisi her iki dalında diplomasını alır ama genelde üniversitenin misyonuna göre uzmanlaşır.Örneğin ben EGE' EE mühendisliğindeyim ve bizim üniversite haberleşme üzerine kurulmuştur ve ee mühendisliği olduğu için iki dalında diplomasını vermektedir.anlayağınız o daha alanında uzman diye bir saçmalık yok.kim daha iyi mühendisse o daha uzman.sadece ve sadece ee mühendisliğinin bir avantajı var uzman olmadığı dalında diplomasını alıyor.fazladan bir alan gördü diye diploma verildiği için o herhalde daha az uzman diye değerlendirilemez.sizin mantığınıza göre çift ana dal yapmış birisi alanında daha az uzman ve iyi firmalar onu işe alırken olumsuz düşünmekte.yok böyle bir saçmalık.Eğer bizim üniversitenin mezunlarının çalıştığı yerlere bakarsanız bu saçmalığı anlayabilirsiniz.sitede var.aselsan,tubitak,roketsan,vestell,turkcell,avea gibi kuruluşlarda sayısız mühendis var.Bence iki dal arasında hiç bir fark yok ama sadece ve sadece fazladan diploma alıyor ee mühendisleri.bence bununda bir önemi yok.sadece eş dostun yanında fazladan bir itibarın olabilir o kadar.ama başka bir özelliği yok.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: yorik

    son sözün biraz kıskançlık ve haset duygusunu bir arada içeriyor.yani senin düşüncene göre her ehm ee mühendisinden daha tecrübeli alanında?Senin bilgin yok galiba her üniversitenin(ee mühendisliği olan üniversiteler) belli bir misyonu vardır.kimi ehb alanında uzmanlaştırır kimi elektrik alanında.ve + olarak uzmanlaşmadığı dalında diplomasını alır.bunu biraz kafanıza yerleştirseniz sorun çıkmaz.ee mühendisi her iki dalında diplomasını alır ama genelde üniversitenin misyonuna göre uzmanlaşır.Örneğin ben EGE' EE mühendisliğindeyim ve bizim üniversite haberleşme üzerine kurulmuştur ve ee mühendisliği olduğu için iki dalında diplomasını vermektedir.anlayağınız o daha alanında uzman diye bir saçmalık yok.kim daha iyi mühendisse o daha uzman.sadece ve sadece ee mühendisliğinin bir avantajı var uzman olmadığı dalında diplomasını alıyor.fazladan bir alan gördü diye diploma verildiği için o herhalde daha az uzman diye değerlendirilemez.sizin mantığınıza göre çift ana dal yapmış birisi alanında daha az uzman ve iyi firmalar onu işe alırken olumsuz düşünmekte.yok böyle bir saçmalık.Eğer bizim üniversitenin mezunlarının çalıştığı yerlere bakarsanız bu saçmalığı anlayabilirsiniz.sitede var.aselsan,tubitak,roketsan,vestell,turkcell,avea gibi kuruluşlarda sayısız mühendis var.Bence iki dal arasında hiç bir fark yok ama sadece ve sadece fazladan diploma alıyor ee mühendisleri.bence bununda bir önemi yok.sadece eş dostun yanında fazladan bir itibarın olabilir o kadar.ama başka bir özelliği yok.

    Dediğin gibi EHM'nin elektronik ve telekomünikasyon alanında daha iyi olabileceği benim düşüncem. Özellikle olabilir dedim zaten. Yanlış anlaşılmasın diye. Olur ya da bu böyledir demedim.Ve dikkat ederseniz tüm üniversiteleri karşılaştırmadım. İki üniversitenin ders planına baktım. EGE hakkında bilgim olmaz. Neden durduk yere EGE'nin ders planına bakayım..


    edit: Şimdi farkettim "kıskançlık" yazdığınıza ve gülüyorum sadece Tercih zamanında birkaç üniversite hariç tüm EElere puanım yetiyordu. Ben içime sindiği ve İTÜ EHM'nin daha iyi bir eğitim verdiğini düşündüğüm için EHM'yi tercih ettim. Bunu kesinlikle övünmek için demiyorum. Ne kadar ön yargılı olduğunuzu göstermeye çalışıyorum... Şuan da ortalamam 3,8 ve istediğim an yatay geçişle Boğaziçi EE'ye falan direk geçerim.. Ama araştırdıklarım ve gördüklerim beni tatmin etti ve İTÜ EHM'de devam edeceğim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LeonardoFibonacci -- 8 Temmuz 2012; 23:32:10 >




  • Kardeş sonuç olarak tavsiye eder misin gidelim mi ? Millet 5 yıl sonra bi halta yaramaz diyor çünkü bilgilerin eskiyormuş bilmem ne bilmem ne ??

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.