Şimdi Ara

Elektronik devre koruyucu kaplamayı sökmek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
13.089
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  •  Elektronik devre koruyucu kaplamayı sökmek

arkadaşlar merhaba tamir edilmesi gereken bir devre var fakat üretici bunu resimdeki gibi çok sert bir solüsyonla korumaya almış , normalde bu koruyucuyu parçalayıp kırsam bile devre bunun içinden bu şekilde sağlam cıkmaz , bu sert maddeyi çözebilen bir solüsyon varmı acaba devreyi bu kutudan çıkartmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FRED BAKER -- 14 Eylül 2012; 17:53:25 >

• Sırf tamir edemesinler diye bu şekilde yapıyolar ne devresi hocam bu

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam aracımın led stoplarının devresi , devre bozuldugu için park kısmındaki ledler bir süre sonra sönüyor , farları kapatıp açınca yine çalışmaya başlıyor ama sonra yine sönüyor
  • fırına koysam erirmi bu madde
  • quote:

Orijinalden alıntı: sfr+10

Sırf tamir edemesinler diye bu şekilde yapıyolar ne devresi hocam bu

Aslında tamir edilemesin diye değil titreşimden etkilenmemesi için yapılıyor. Uçaklardaki önemli elektronik devrelerde silikon veya şişe mantarına benzer bir malzeme ile doldurulur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: FRED BAKER

fırına koysam erirmi bu madde

Kutuda plastik sanırım olmasa belki.
  • quote:

bence bir kimyagere ya da ne bileyim kimyasal maddelerle haşır neşir olanlara sorun onlar bir çözüm bulur bence.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    SMD tamir için havya önerisi
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: alpernbugra

quote:

Kutuda plastik sanırım olmasa belki.

hocam pire için yorgan yorgan yakacak durumdayım valla , o devreyi ortaya çıkarabilmek için plastik kutusunu hiç önemsemiyorum , tek derdim içindeki devre ortaya çıksa

edit: dediğiniz doğru bu parça aracın stopbunun içinde olduğu için su toz gibi etkenlerlen direk etkilenebilecek durumda üretici korumaya alarak bi yerde iyi birşey yapmış ama biryedede tamirini zorlaştırmış

• Asıl amaç titreşim de değil. Araç içi titreşimi sert bir malzeme ile sönümlemek pek olanıklı birşey değil. Çalıştığı ortam gereği toza, neme ve hatta sıvıya maruz kalabileceği için bu tip kaplamalar yapılıyor. Hatta araç üstünde bulunduğu konuma göre yıkama esnasında temizleyici kimyasallara da maruz kalma olasılığı da varsa bu koruma daha da sağlam bir yapıya sahip oluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aeronics -- 15 Eylül 2012; 11:31:59 >
  • Tiner ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: aeronics

Asıl amaç titreşim de değil. Araç içi titreşimi sert bir malzeme ile sönümlemek pek olanıklı birşey değil. Çalıştığı ortam gereği toza, neme ve hatta sıvıya maruz kalabileceği için bu tip kaplamalar yapılıyor. Hatta araç üstünde bulunduğu konuma göre yıkama esnasında temizleyici kimyasallara da maruz kalma olasılığı da varsa bu koruma daha da sağlam bir yapıya sahip oluyor.

Havacılıkta yumuşak malzeme ile doldurulduğunu gördüm sorduğumda bu cevabı almıştım hocam. Malzeme buradaki gibi sert değildi.
  • quote:

quote:

Asıl amaç titreşim de değil. Araç içi titreşimi sert bir malzeme ile sönümlemek pek olanıklı birşey değil. Çalıştığı ortam gereği toza, neme ve hatta sıvıya maruz kalabileceği için bu tip kaplamalar yapılıyor. Hatta araç üstünde bulunduğu konuma göre yıkama esnasında temizleyici kimyasallara da maruz kalma olasılığı da varsa bu koruma daha da sağlam bir yapıya sahip oluyor.

Havacılıkta yumuşak malzeme ile doldurulduğunu gördüm sorduğumda bu cevabı almıştım hocam. Malzeme buradaki gibi sert değildi.

Bu bilgiyi size veren kim bilemiyorum ama eğer havacılık sektöründe ve de bakım da çalışan birisi ise gülerim ağlanacak halimize. Havacılık ve otomotivde bu tip silikon bazlı kaplamalar yapılır. Silikon bazlı bu tarz yumuşak kaplamalar aşındırıcılara maruz kalmayan bölgelerde bulunan devrelerin neme ve toza karşı korunması amaçlıdır. Ancak devre aşındırıcılara maruz kalacaksa o zaman daha sağlam olan resimdeki gibi sert kaplamlarla korunur.
    Örnek vermek gerekirse;
    Şehirlerarası yolcu otobüslerinde koltukların üstünde hoperlör, ışıklandırma ve ikaz sistemi gibi elektronik ekipmanları barındıran servis setleri bulunur. Bu servis setlerinin içinde bir elektronik devre mevcuttur. Bu bölgeye yakın olan havalandırma da mevcuttur. Elektronik komponentler üzerinde yoğuşma olma olasılığı mevcuttur. Böyle bir ortamda çalışan devre için silikon kaplama yeterlidir. Yoğuşma olsa bile silikon kaplamayı aşıp devre kartına ulaşamayacağından herhangi bir problem çıkarmaz. Ancak bu kaplamayı tekerleğe yakın bir bölgedeki yerde uygularsanız tekerlekten fırlayan çamurlu ve tazzikli su bu silikon kaplamayı bir süre sonra kazıyıp atacaktır ve devre korumasız kalacaktır. Böyle bir yerde daha sert bir kaplama kullanmak gerekir. Toza ve neme karşı korumalar IP Kodları ile değerlendirilir.
    Devreyi silikonla kaplasanızda titreşime karşı bir mukavemet kazandırmanız güçtür. Bunun nedeni sonuçta o devreyi vida yada başka bir malzemeyle bağlamanızdır. Bir devreyi titreşimden korumak istiyorsanız sadece bağlantı yerlerine sönümleyici koymak yeterli olacaktır. Devreyi bu şekilde kaplamak bir yarar sağlamaz.
    Buna benzer bir uygulamayı sıvı nitrojenle OC yapan kimseler anakartın üstünü vazelinleyerek yapmaktadır.

• bıcak + zımpara?
  • quote:

quote:

quote:

Bu bilgiyi size veren kim bilemiyorum ama eğer havacılık sektöründe ve de bakım da çalışan birisi ise gülerim ağlanacak halimize. Havacılık ve otomotivde bu tip silikon bazlı kaplamalar yapılır. Silikon bazlı bu tarz yumuşak kaplamalar aşındırıcılara maruz kalmayan bölgelerde bulunan devrelerin neme ve toza karşı korunması amaçlıdır. Ancak devre aşındırıcılara maruz kalacaksa o zaman daha sağlam olan resimdeki gibi sert kaplamlarla korunur.
    Örnek vermek gerekirse;
    Şehirlerarası yolcu otobüslerinde koltukların üstünde hoperlör, ışıklandırma ve ikaz sistemi gibi elektronik ekipmanları barındıran servis setleri bulunur. Bu servis setlerinin içinde bir elektronik devre mevcuttur. Bu bölgeye yakın olan havalandırma da mevcuttur. Elektronik komponentler üzerinde yoğuşma olma olasılığı mevcuttur. Böyle bir ortamda çalışan devre için silikon kaplama yeterlidir. Yoğuşma olsa bile silikon kaplamayı aşıp devre kartına ulaşamayacağından herhangi bir problem çıkarmaz. Ancak bu kaplamayı tekerleğe yakın bir bölgedeki yerde uygularsanız tekerlekten fırlayan çamurlu ve tazzikli su bu silikon kaplamayı bir süre sonra kazıyıp atacaktır ve devre korumasız kalacaktır. Böyle bir yerde daha sert bir kaplama kullanmak gerekir. Toza ve neme karşı korumalar IP Kodları ile değerlendirilir.
    Devreyi silikonla kaplasanızda titreşime karşı bir mukavemet kazandırmanız güçtür. Bunun nedeni sonuçta o devreyi vida yada başka bir malzemeyle bağlamanızdır. Bir devreyi titreşimden korumak istiyorsanız sadece bağlantı yerlerine sönümleyici koymak yeterli olacaktır. Devreyi bu şekilde kaplamak bir yarar sağlamaz.
    Buna benzer bir uygulamayı sıvı nitrojenle OC yapan kimseler anakartın üstünü vazelinleyerek yapmaktadır.

Ayrıntılı cevap için teşekkürler. Bahsettiğim devre motor aksamı ile ilgiliydi metalden sağlamca bir kutu içerisinde idi. Üzeri aynı şişe mantarına benzer bir malzemeyle kaplıydı. Bana bilgiyi veren kişi henüz yeni çalışmaya başlayan biriydi. Sizede teşekkürler tekrar.

• quote:

Orijinalden alıntı: 20playback

Tiner ?

tinermi
  • quote:

Orijinalden alıntı: furkansevke

quote:

Orijinalden alıntı: 20playback

Tiner ?

tinermi

Plastiği eritir diye duydum
  • bi el atın ey ahali bu sert solüsyonu çözen mi madde yokmudur , zehir panzehir hesabı , nedir bu işin sırrı ?
  • quote:

bi el atın ey ahali bu sert solüsyonu çözen mi madde yokmudur , zehir panzehir hesabı , nedir bu işin sırrı ?

kezzap
  • quote:

Orijinalden alıntı: certy

quote:

bi el atın ey ahali bu sert solüsyonu çözen mi madde yokmudur , zehir panzehir hesabı , nedir bu işin sırrı ?

Kenarlardan falçata yardımı ile dibine kadar kesip, kesik yerlerden düz tornavida ile biraz zorlayınca çıkar. Yalnız dikkat edin, elektronik karta zarar vermeyin.

hocam senden aldığım gazla kaşına gözüne bakmadan plastik kutuya dikkatli bi şekilde bodoslama daldım ve cıkarttım sımdı son durum bu

bu koruyucu madde kartın altından baslayıp her yerını guzelce sıvamıs yalnız sert oldugu kadarda yapıskan ozellıgı olan bır madde yanı bı tarıfından kastırmayla cıkacak bısrsey gıbı gelmedı ama hayırlısı bakalım

bu maddeyı sokmek ıcın yorumları alalım

anlasılsın diye yakın cekim yaptım ancam insanların gözünde rüya bir makinaymış gibi lanse edilen dandik iphone bu kadar çekebildi önceki nokia 5800 telefonum bile bundan çok çok daha kaliteli yakın çekim yapabiliyordu iphone a benden

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FRED BAKER -- 16 Eylül 2012; 2:19:24 >

• bu tip devrelerde bobinajda çalışırken çok karşılaşmıştım genelde seramik veya polyester kaplanır veya plastik sökmekte bir hayli sıkıntı dikkali olmaz isen devre zarar görebilir acele etmeden ufak ufak gir
    devreleri korumak için iyi fakat tamire gelince bir hayli sıkıntı oluyor bu devrelerin sıfırınında pek ucuz olduğunu sanmıyorum sende haklısın bir bakıma fakat üretici önlem olsun diye yapıyor devre korumasız
    olsa inan çok çabuk arıza yapar böyle olması daha iyi sana kolay gelsin 5800 konusundada haklısın ben kullanıyorum gayet memnunum fiyat performan konusunda uygun bir telefon ipon mübala edilmiş
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.