Şimdi Ara

elektrik bilimdeki kavram kargaşası (potansiyel fark)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.814
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • daha önce başka konularımın içindede belirttim ama cevaplayabilen olmadı.
    potansiyel fark=Gerilim bunlarında birimi volttur değilmi?
    gerilim: bir elektrik devresinde devrenin herhangi iki ucu arasındaki akım farkına denir.Doğru mu?
    laptop adaptörlerinde 12 volt yazıyor ne alakaki?? oraya watt yazmaları gerekmiyormu?
    bana gerilimin tanımını yapacak,akım ve watt arasındaki bağlantıyı anlatacak varmı ?
    tanım wkipediadan filan olmasın çünkü onlar tanımı elektrik mühendisleri için yapmışlar.
    EDİT:gerilim:basit elektrik devremizde bir direnç var voltmetremizin bi ucunu direncin bi tarafına diğer ucunu diğer tarafına koyuyoruz arasındaki akım farkını ölçüyor.Doğrumu ?laptop adamtörlerine niye yazıyorlar? bide watt yerine kullanılıyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi evrime inanmayan maymun -- 24 Temmuz 2012; 21:17:40 >

• bir musluklu kova düşün

bu kovaya 10 santim su koyarsak farzımisal bunun gerilimi 10 V diyelim

50 santim yükseklikte su koyarsak gerilimi ne olur 5 misli değil mi ?

işte gerilim bu suyun yüksekliği ile analog bir fiziksel olaydır

akım ise musluğu açtığımız zaman akan sudur

direnç nedir ? o da musluktur - musluk akan suyun basıncına bir direnç gösterir ve akan suyu sınırlar

adaptörde 12 V gerilim varsa laptopun çektiği akım da 1 amperse laptopun toplam direnci de 12 Ohm dur ( OHM kanunu R = V / I )

bütün elektronik cihazların çalışması için istediği voltaj değeri üzerinde veya datasheetinde yazar
    mesela lambalar 220 V ile çalışmak için tasarlanmıştır - daha yüksek bir voltaj verirsek lamba yanar

Wat ise o cihazın gücünü gösterir - formülü W = V * I dır
    mesela elektrik dükkanından lamba alırken ne diyoruz ? 60 Watlık olsun diyoruz
    demekki bu lamba 60 Wat gücündedir - bu lambayı 1 saat yanık bırakırsak 60 Wsaat enerji harcar
    elektrik şirketinden gelen faturada ne yazıyor ? şu kadar KW elektrik tüketmişsiniz diyor
    yani bu 60 Watlık lambayı 1 ay yanık bırakırsak 0.060*24*30 = 43.2 KW elektrik harcar

bilmem sorularına cevap verebildim mi ?

• Arkadaşım önceki konunda gayet açık yazıyor watt nedir volt nedir diye.
    Wikipedi'de bu konular elektrik mühendisleri için yazılmış değil. İlkokula giden biri bile anlayabilir bunları anlamamakta diretmeniz nedendir. Bizzat ben de yazmıştım watt nedir, niye watt yerine volt yazılır diye o konunuzda. Son olarak böyle kavram kargaşası falan da yok. Sorun sizin öğrenmek istememeniz.
  • quote:

potansiyel fark=Gerilim bunlarında birimi volttur değilmi?

Evet
    quote:

gerilim: bir elEktrik devresinde devrenin herhangi iki ucu arasındaki akım farkına denir.Doğru mu?

Hayır, iki nokta arasındaki potansiyel farka denir.
    quote:

laptop adaptörlerinde 12 volt yazıyor ne alakaki?? oraya watt yazmaları gerekmiyormu?

12 V, adaptör çıkışındaki iki adet kablo arasındaki potansiyel farkın 12V olacağı anlamına geliyor. Watt ayrı bir şey, watt güç birimidir. Watt, adaptörün ne kadar güç verebileceğini gösterir.
    quote:

bana gerilimin tanımını yapacak,akım ve watt arasındaki bağlantıyı anlatacak varmı ?

anotherbrick gerilim için güzel bir su örneği vermiş. Su ne kadar yüksekse, suyun yüksekten alçağa akma "isteği" o kadar fazla olacaktır. Gerilim de, elektronların bir noktadan diğer bir noktaya gitme eğilimi gibi düşünülebilir.

Watt = Gerilim x Akım

Voltmetre ile ölçtüğünüz şey akım değil, gerilim olmaktadır. Akımı ölçtüğümüz cihazın adı ampermetre ve devreye voltmetre gibi paralel değil, seri olarak bağlanır.

• Bunun bir de ısı-sıcaklık kargaşası olanı var. Aslında kargaşa değil karmaşa ama konuya uygun olsun istedim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: anotherbrick

bir musluklu kova düşün

bu kovaya 10 santim su koyarsak farzımisal bunun gerilimi 10 V diyelim

50 santim yükseklikte su koyarsak gerilimi ne olur 5 misli değil mi ?

işte gerilim bu suyun yüksekliği ile analog bir fiziksel olaydır

akım ise musluğu açtığımız zaman akan sudur

direnç nedir ? o da musluktur - musluk akan suyun basıncına bir direnç gösterir ve akan suyu sınırlar

adaptörde 12 V gerilim varsa laptopun çektiği akım da 1 amperse laptopun toplam direnci de 12 Ohm dur ( OHM kanunu R = V / I )

bütün elektronik cihazların çalışması için istediği voltaj değeri üzerinde veya datasheetinde yazar
    mesela lambalar 220 V ile çalışmak için tasarlanmıştır - daha yüksek bir voltaj verirsek lamba yanar

Wat ise o cihazın gücünü gösterir - formülü W = V * I dır
    mesela elektrik dükkanından lamba alırken ne diyoruz ? 60 Watlık olsun diyoruz
    demekki bu lamba 60 Wat gücündedir - bu lambayı 1 saat yanık bırakırsak 60 Wsaat enerji harcar
    elektrik şirketinden gelen faturada ne yazıyor ? şu kadar KW elektrik tüketmişsiniz diyor
    yani bu 60 Watlık lambayı 1 ay yanık bırakırsak 0.060*24*30 = 43.2 KW elektrik harcar

bilmem sorularına cevap verebildim mi ?

gerilim:direncin boyudur gibi bişe diyebilirmiyiz?

bütün elektronik cihazların çalışması için istediği voltaj değeri vardır demişsin bunun birimi watt olmuyor mu yani orda volt yazması saçma değilmi

teşekkür ediyorum ama hiç yardımcı olmadı

• quote:

Orijinalden alıntı: lucky16

Arkadaşım önceki konunda gayet açık yazıyor watt nedir volt nedir diye.
    Wikipedi'de bu konular elektrik mühendisleri için yazılmış değil. İlkokula giden biri bile anlayabilir bunları anlamamakta diretmeniz nedendir. Bizzat ben de yazmıştım watt nedir, niye watt yerine volt yazılır diye o konunuzda. Son olarak böyle kavram kargaşası falan da yok. Sorun sizin öğrenmek istememeniz.

dostum sadece anlamadım. eğer anlamak istemeseydim bu konuyu açmazdım.
    senin açından bakarsak sen olayı kavradığın için bunla ilgili ne söylesek anlayorsun.yarım söylesek diğer yarısını bildiğin için gene anlıyorsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi evrime inanmayan maymun -- 25 Temmuz 2012; 20:04:45 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Öncelikle Türkçe hocana selamlar. (Yine)

Volt potansiyel farktır. Potansiyel fark nasıl oluşturulur:

Bir kutu bilyen olduğunu düşün, bu bilyeleri bir masanın üzerine çıkartmak için belli bir enerji harcarsın. Masanın yüksekliği potansiyel farktır, volt denebilir. Masaya bilyeleri çıkartmak için harcadığın enerji ise watt olarak adlandırılabilir. Potansiyel fark burada masanın yüksekliğidir. Aynı şekilde bilyeleri masaya çıkartmak yerine bir yayı gerdirip uzun halinde bir yere sabitlersen de potansiyel fark oluşur. Yada bir pilin içinde elektron biriktirerek elde edeceğin yapıda potansiyel fark oluşturur. Aynı enerji ile bir metre yüksekliğinde bir masaya 100 bilye çıkartırsan potansiyel fark 1 metre olurken aynı enerji ile 2 metre bir yüksekliğe sahip bir masaya 50 bilye çıkarabilirsin fakat potansiyel fark 2 metre olur. Enerji aynı olmasına karşın potansiyel fark iki katı olabilir. Harcadığın enerji aynı kalacaktır.

Gerilim ise :

Bilyelerin ince bir kanaldan aşağı doğru yuvarlanarak aktığını düşün. Bu kanal bazen yapış yapış olur ve bilyeler yavaş akar, bazen çok pürüzsüz olur rahatça akarlar. İki adet kanalı ardarda bağlarsan, biri yapışkanlı öteki pürüzsüz ise yapış yapış olan kanalda bilyeler daha fazla zaman harcarlar ve bir anda bir fotoğraf çek. İki kanaldan sadece 10 santimlik bir kısımdaki bilye sayısını fotoğraftan sayarsan yapışkan kanaldaki bilye sayısı daha fazla çıkar. Çünkü yavaş hareket ederler. Bu kanallardaki bilye sayısı gerilimi ifade eder.

Aynı durumu asma köprü tamiratındaki hale benzetebiliriz. Tamirdeki köprüde akış yavaş ve bir anda daha çok araba vardır, tüm sürücüler aşırı gergindir :P Akış kanalı ne kadar harekete müsaitse o kadar az gerilim oluşur. Akışa müsade etmeyecek şekilde yapış yapış yada sıkışık ise daha fazla gerilim oluşur. Bir anda, bir parçada toplanan toplam elektron sayısı gerilimi ifade eder. Direnç üzerindeki gerilim dendiğinde direncin değeri ile akımın çarpımı üzerindeki gerilim miktarını verir.

Gerilim bir ortamın iki noktası arasındaki potansiyel farktır.

Türkçe hocana tekrar selamlar. Bol bol kitap okumalısın. Belli ki terimlerin anlamlarını anlatımlarda anlamakta güçlük çekiyorsun. Bol bol kitap oku, ikinci bir dil öğrenmeye çalış.

• quote:

Orijinalden alıntı: goçhisar

Öncelikle Türkçe hocana selamlar. (Yine)

Volt potansiyel farktır. Potansiyel fark nasıl oluşturulur:

Bir kutu bilyen olduğunu düşün, bu bilyeleri bir masanın üzerine çıkartmak için belli bir enerji harcarsın. Masanın yüksekliği potansiyel farktır, volt denebilir. Masaya bilyeleri çıkartmak için harcadığın enerji ise watt olarak adlandırılabilir. Potansiyel fark burada masanın yüksekliğidir. Aynı şekilde bilyeleri masaya çıkartmak yerine bir yayı gerdirip uzun halinde bir yere sabitlersen de potansiyel fark oluşur. Yada bir pilin içinde elektron biriktirerek elde edeceğin yapıda potansiyel fark oluşturur. Aynı enerji ile bir metre yüksekliğinde bir masaya 100 bilye çıkartırsan potansiyel fark 1 metre olurken aynı enerji ile 2 metre bir yüksekliğe sahip bir masaya 50 bilye çıkarabilirsin fakat potansiyel fark 2 metre olur. Enerji aynı olmasına karşın potansiyel fark iki katı olabilir. Harcadığın enerji aynı kalacaktır.

Gerilim ise :

Bilyelerin ince bir kanaldan aşağı doğru yuvarlanarak aktığını düşün. Bu kanal bazen yapış yapış olur ve bilyeler yavaş akar, bazen çok pürüzsüz olur rahatça akarlar. İki adet kanalı ardarda bağlarsan, biri yapışkanlı öteki pürüzsüz ise yapış yapış olan kanalda bilyeler daha fazla zaman harcarlar ve bir anda bir fotoğraf çek. İki kanaldan sadece 10 santimlik bir kısımdaki bilye sayısını fotoğraftan sayarsan yapışkan kanaldaki bilye sayısı daha fazla çıkar. Çünkü yavaş hareket ederler. Bu kanallardaki bilye sayısı gerilimi ifade eder.

Aynı durumu asma köprü tamiratındaki hale benzetebiliriz. Tamirdeki köprüde akış yavaş ve bir anda daha çok araba vardır, tüm sürücüler aşırı gergindir :P Akış kanalı ne kadar harekete müsaitse o kadar az gerilim oluşur. Akışa müsade etmeyecek şekilde yapış yapış yada sıkışık ise daha fazla gerilim oluşur. Bir anda, bir parçada toplanan toplam elektron sayısı gerilimi ifade eder. Direnç üzerindeki gerilim dendiğinde direncin değeri ile akımın çarpımı üzerindeki gerilim miktarını verir.

Gerilim bir ortamın iki noktası arasındaki potansiyel farktır.

Türkçe hocana tekrar selamlar. Bol bol kitap okumalısın. Belli ki terimlerin anlamlarını anlatımlarda anlamakta güçlük çekiyorsun. Bol bol kitap oku, ikinci bir dil öğrenmeye çalış.

evet.hocam türkce hocası değilde ezberlettiği için türkçe hocasından farksız oluyor

tamamını anladım(sizin örnekleriniz sayesinde).teşekkür ederim.
    algım gayet iyi sadece ayrıntılara çok takılıyorum o kadar.
    aslında bildiğim bişeymiş onu öğrendim bilmiyorum niye karıştırdım,saçmaladım.fazla derine inmişim,bu kadar basit bi kavram olamaz demişim ondan heralde halbuki bildiğim bişey
    edit:
    birazda fark(potansiyel) kısmına değinebilirmisiniz.anladıklarım şunlar:elektronlar hareket ederken bazı bölgelerde birikirler. bu gerilimi oluşturur. mesela kondansatörde birikirler. peki ya fark derken?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi evrime inanmayan maymun -- 25 Temmuz 2012; 22:35:32 >

• Elektronları depolamak için harcadığımız gücü düşün. Bazı devre elemanlarında fazla elektron bulunduğu için bu elektron miktarı kadar potansiyel enerji o elemanın üzerindedir. Buna potansiyel fark denir. Ne kadar enerjiyi üzerinde tuttuğunun hesabıdır bu.
    Düz telde az direnç olduğu için az elektron birikirken kondansatör gibi direnç gibi elemanlarda daha fazla elektron vardır. İki ucu arasındaki fazlalık elektron sayısı ne kadar çok ise potansiyel enerji birikimi o kadar fazladır. Dirençte alaktronlar yavaş aksada çok enerji harcayacaktır. Karşılaştığı direnci yenerek öteki uca geçmesi için harcayacağı enerji potansiyel farkı oluşturur. Nasıl ki köprüde arabalar sıkışıyorlar, yavaş hareket ediyorlar ve daha fazla benzin harcıyorlar aynı şekilde zorlu geçişlerde elektronlar fazla enerji harcarlar. Harcanan enerji miktarı ile potansiyel orantılıdır. Adet ile karşılaşılan zorluk potansiyel farkı oluşturur. Birim alandaki anlık geçiş adeti ile karşılaşılan zorluğun çarpımı potansiyeli verir. Akış miktarı çarpı zorluk. Yüksek bir yere bilyeleri çıkartırken aynı enerjiyle daha az elektron taşıdığın gibi zorlu bir yere çıkartırken aynı enerji ile daha az elektron taşınır. Bir yokuş yol düşün, biri asfalt, öteki çamurlu olsun. Arabaları asfalttan daha az benzin harcayarak tepeye çıkartırsın, çamura araba patinaj yapar, kayar daha zor çıkar. Ama yinede enerji harcarsın. Harcadığın enerjinin çoğuda yolda pati yaparken gider. Bu kayıplar potansiyel artışını azaltır. Enerjinin çoğu kaybolur. Dirençten elektron geçerken de aynı şekilde yavaşlar ve enerjinin büyük kısmı kaybolur. Depolarken potansiyel artışını eksi yönde etkiler, boşalırken potansiyel fark yani enerji farkı pozitif yönde etkilenir. Başlangıçtaki depondaki benzin miktarı ile yol sonundaki benzin miktarın gibidir. Zorlu yolda az bir yolu çok benzinle gidersin, depon çabuk tükenir. Kolay yolda az benzin harcarsın bir depo ile daha fazla yol gidersin. Yolun başında arabanın gayet güzel bir yolda gidebileceği miktar bin kilometre iken zorlu bir yolda gidersen bu depo ile beş yüz kilometre ancak gidebilirsin. Zorlu yolda 250 kilometre gittikten sonra normal bir yolda gidebileceğin 500 kilometrelik benzinin kalmıştır. Bu durumda zorlu yolun sana harcattığı benzinin kolay yolda götüreceği miktar o yolun iki ucu arasındaki potansiyel farkı, harcatacağı benzini gösterir. İki kat fazla benzin harcattığı için 250x2 yani 500 kilometrelik bir potansiyel fark o yolda harcanır. potansiyel farkı 500 dür.

• quote:

Orijinalden alıntı: goçhisar

Elektronları depolamak için harcadığımız gücü düşün. Bazı devre elemanlarında fazla elektron bulunduğu için bu elektron miktarı kadar potansiyel enerji o elemanın üzerindedir. Buna potansiyel fark denir. Ne kadar enerjiyi üzerinde tuttuğunun hesabıdır bu.
    Düz telde az direnç olduğu için az elektron birikirken kondansatör gibi direnç gibi elemanlarda daha fazla elektron vardır. İki ucu arasındaki fazlalık elektron sayısı ne kadar çok ise potansiyel enerji birikimi o kadar fazladır. Dirençte alaktronlar yavaş aksada çok enerji harcayacaktır. Karşılaştığı direnci yenerek öteki uca geçmesi için harcayacağı enerji potansiyel farkı oluşturur. Nasıl ki köprüde arabalar sıkışıyorlar, yavaş hareket ediyorlar ve daha fazla benzin harcıyorlar aynı şekilde zorlu geçişlerde elektronlar fazla enerji harcarlar. Harcanan enerji miktarı ile potansiyel orantılıdır. Adet ile karşılaşılan zorluk potansiyel farkı oluşturur. Birim alandaki anlık geçiş adeti ile karşılaşılan zorluğun çarpımı potansiyeli verir. Akış miktarı çarpı zorluk. Yüksek bir yere bilyeleri çıkartırken aynı enerjiyle daha az elektron taşıdığın gibi zorlu bir yere çıkartırken aynı enerji ile daha az elektron taşınır. Bir yokuş yol düşün, biri asfalt, öteki çamurlu olsun. Arabaları asfalttan daha az benzin harcayarak tepeye çıkartırsın, çamura araba patinaj yapar, kayar daha zor çıkar. Ama yinede enerji harcarsın. Harcadığın enerjinin çoğuda yolda pati yaparken gider. Bu kayıplar potansiyel artışını azaltır. Enerjinin çoğu kaybolur. Dirençten elektron geçerken de aynı şekilde yavaşlar ve enerjinin büyük kısmı kaybolur. Depolarken potansiyel artışını eksi yönde etkiler, boşalırken potansiyel fark yani enerji farkı pozitif yönde etkilenir. Başlangıçtaki depondaki benzin miktarı ile yol sonundaki benzin miktarın gibidir. Zorlu yolda az bir yolu çok benzinle gidersin, depon çabuk tükenir. Kolay yolda az benzin harcarsın bir depo ile daha fazla yol gidersin. Yolun başında arabanın gayet güzel bir yolda gidebileceği miktar bin kilometre iken zorlu bir yolda gidersen bu depo ile beş yüz kilometre ancak gidebilirsin. Zorlu yolda 250 kilometre gittikten sonra normal bir yolda gidebileceğin 500 kilometrelik benzinin kalmıştır. Bu durumda zorlu yolun sana harcattığı benzinin kolay yolda götüreceği miktar o yolun iki ucu arasındaki potansiyel farkı, harcatacağı benzini gösterir. İki kat fazla benzin harcattığı için 250x2 yani 500 kilometrelik bir potansiyel fark o yolda harcanır. potansiyel farkı 500 dür.

anladım hocam. çok sağol
    kondansatörlerdeki volt değeri, devrenin pürüzsüz(normal) yeriyle kendi(dirençli) üzerinde biriken elektron farkını mı gösterir

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.