Şimdi Ara

El çırpmalı anahtar, pcb tipli trafolar ve vidalı hassas direnç

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
3.473
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Saygıdeğer elektronikçi abilerim sizlere bir sorum olacak.

Şu linkteki el çırpmalı anahtarı aldım.

Devrenin 9-12 volt ile çalıştığı belirtilmiş, ben kullanmak için hep 9 voltluk çinko karbon pil kullandım. (pil 1-2 gün kullanımdan sonra 7-8 volta düşünce devre çalışmıyor)

http://www.emreelektronik.com.tr/market/index.php?dispatch=products.view&product_id=43&sl=TR

Devrenin şeması şu:

El çırpmalı anahtar, pcb tipli trafolar ve vidalı hassas direnç

Bu bir hobi devresi. Kendim pcb üzerine monte ettikten sonra ne yazık ki istediğim verimi alamadım.

Çünkü ses şiddetini ayarlamaya yarayan trimpot saçmalıyor. Trimpotun sağladığı direnç belli bir değere kadar çok az geldiği için devre havadaki kulakla bile duyulmayan her türlü sesten etkileniyor ve röle manyak gibi aç kapa yapıyor. (neredeyse saniyede 2 kere)

Trimpotu çevirmeye devam edip bir noktaya gelince bu aç kapalar duruyor ve bu noktada devre ancak alkış ile röleyi tetikliyor.

Ama bu noktadaki alkışın da tam mikrofonun önünde olması gerekiyor, yoksa algılayamıyor. Benim nacizhane fikrim bu devre üzerindeki 10k'lık trimpotun hassas olmadığı.

Bahsettiğim bu trimpottaki tam geçiş noktası 8.3k civarında. Sizce internetten çok turlu vidalı hassas 10k'lık bir trimpot alsam işe yarar mı? Daha önce bu tip trimpotlardan kullandınız mı? Benim için 8k ve 9k arasını 8.05, 8.1, 8.2, 8.3 vb gibi parçalara bölebilir mi bu trimpot?

Acaba sorunum 9 voltluk pilden kaynaklanıyor da olabilir mi? Maalesef imkan olmadığından devreyi 12 volt ile deneyemedim.

Ben bu devreyi aydınlatma amaçlı tavan lambasında kullanmak istiyorum. Devreyi avizenin üzerine monte ettim. Hassasiyet bu nedenle önemli. Oturduğum yerden bile kontrol etmek istiyorum ama ne yazık ki şu anki durumda avizenin altına gidip sanki ona teşekkür ediyormuş gibi alkışlamadan çalışmıyor.

Son olarak; bu devreye pcb'li trafolardan bağlayabilir miyim? Bu pcb trafolar hakkında hiç bilgim yok. Bunların hepsi standart 220v'u düşürmek için mi üretilmiş? Bunlar çıktı olarak AC mi DC mi akım veriyorlar? Eğer AC veriyorlarsa, buna köprü diyot entegresi eklenebilir mi?

Devrede 12 voltluk bir pcb trafo kullanabilir miyim? Kullanırsam kaç wattlık kullanacağım? Satın almak istediğim trafolarda 2X12V, 2X15V benzeri ifadeler var, bunlardaki 2X 2 çarpı ne anlama geliyor? Bunlar 220V u 12, 15 volt a düşürmüyor mu?

Şimdiden tüm cevap vereceklere çok teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilhamperimkayboldu -- 28 Ağustos 2011; 10:37:43 >

• hatalı o hobi devresi.

Geçen küçük kuzen getirdi ben bunu aldım ama yapamadım diye devreyi yaptım çalışmadı

Alkış falan tınlamıyor röle aç kapa yapıyor devamlı. Dikkatli incelemedim çalıştığını bildiğim bir devre yaptım hem baskı devre yapımınıda görmüş oldu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NEŞELİMEŞEODUNU -- 28 Ağustos 2011; 10:54:43 >
  • Siz de aynısından kullandınız mı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: ilhamperimkayboldu

Siz de aynısından kullandınız mı?

evet. Küçük kuzen almış oynamak için.
  • Birçok sitede aynı devreyi gördüm. Ben uğraşmaya devam edeceğim, yanıt için teşekkürler.

Abilerim sorularıma cevap bekliyorum, saygılarımla....
  • quote:

Orijinalden alıntı: ilhamperimkayboldu

Birçok sitede aynı devreyi gördüm. Ben uğraşmaya devam edeceğim, yanıt için teşekkürler.

Abilerim sorularıma cevap bekliyorum, saygılarımla....

şemada bişey yok. Pcbyi hatalı yaptırmışlardır.
  • Devre hatalı. Şemaya göre kendin yap. Besleme olarak 9v pil kullanabilirsin baya gider

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NEŞELİMEŞEODUNU -- 28 Ağustos 2011; 18:47:25 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • pilin 8 volta düşmesi 12 voltluk röleyi çalıştıramayabilir o röle yerine 5 vluk röle bağlarsanız 5 volta kadar düşer ayrıca 5 vluk röleler 12v a dayanır
  • Pardon r5 dirençini okuyamadım
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.