arkadaşlar bazı devrelerde - volt giriş işareti var.bu nedemek.mesela bilg. power larındada -5 volt cıkıslar bu ne ise yarar. yada +12 ile -5 uclarını alırsak 7 volt mu olur? +,gnd, şase tamamda bu - yi anlayamadim.birde bu - nasıl elde edilir?
hocam genelde smps tarzı devrelerde görülüyor bu voltajlar ama normal trafolardan sende üretebilirsin simetrik besleme diyorlar buna -12 gnd +12 voltlar aslında 24 voltu simetrik beslemeye dönüştürülmüş halidir bilmem anlatabildim mi?
nasıl elde edildigine gelince besleme cıkısındaki normalde diyotlar cizgisiz tarafı besleme trafosuna gelecek sekilde yerlestirilir böylece +voltajlar üretilir tabi buna göre de cıkıs kondansatörleri bacak baglantısı yapılır - voltaj üretmek içinde bu diyotu tam ters ceviriyorsun yani cizgili tarafı trafoya geliyor ve cıkıstaki kondansatörün - bacagı diyota + bacagı gndye geliyor bu sekilde oluyor dostum
quote:
Orijinalden alıntı: kprm
hocam genelde smps tarzı devrelerde görülüyor bu voltajlar ama normal trafolardan sende üretebilirsin simetrik besleme diyorlar buna -12 gnd +12 voltlar aslında 24 voltu simetrik beslemeye dönüştürülmüş halidir bilmem anlatabildim mi?
yani psu dan 24 volt alabiliriz diyorsunuz
alabilirsiniz ama sunu söyleyim -12 volt genellikle 1A kadar desteklenir toplam güc 24 volt 1A olur işinizi gördügü sürece kullanabilirsiniz +12 volt 6-7 A olabilir buna aldanmayın 24 volt kullanacaksanız -12 voltun akım siddetine bakmanız gerekir
quote:
Orijinalden alıntı: kprm
alabilirsiniz ama sunu söyleyim -12 volt genellikle 1A kadar desteklenir toplam güc 24 volt 1A olur işinizi gördügü sürece kullanabilirsiniz +12 volt 6-7 A olabilir buna aldanmayın 24 volt kullanacaksanız -12 voltun akım siddetine bakmanız gerekir
evet psu etiketlerinin üzerinde -12v un amper değerleri mevcut lakin bu -12 ne oluyor ki falan diyordum öğrendiğim iyi oldu teşekkürler...