Şimdi Ara

Ekran Kartına Overclock Yapmak (Resimli Anlatım)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
183
Cevap
12
Favori
140.164
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba. Forumda ekran kartına overclock yapmak için bir belge bulamayınca ben bir tane hazırlayayım dedim. Umarım beğenirsiniz.

Not: Yazı içinde Overclok kelimesini OC olarak kısalttım.

Başlamadan önce ekran kartınızın güzel bir soğutması olup olmadığını kontrol edin, bu yazıyı sadece yol göstermek için yazıyorum, eğer ekran kartınız zarar görürse hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmem.

Güzelce korkuttuktan sonra artık başlayabiliriz

Gerekli olan programlar:

-GPU-Z (indirmek için tıklayın)
    -RivaTurner (indirmek için tıklayın)

Bunlar dışında başka programlarda kullanılabilir tabiki ama benim önerdiklerim bunlar. Bu kadar konuşmak yeter artık başlayalım. Öncelikle GPU-Z'u açıp ekran kartımızın özelliklerini görelim. Şu anda bizi kırmızı ile işaretlediğim bölüm ilgilendiriyor.

Gördüğümüz gibi GPU Clock bölümü Default Clock bölümü ile aynı. Bu bize ekran kartımızın şimdilik OC'siz olduğunu gösteriyor. Ama bizim amacımız OC yapmak Ayrıca OC yapmadan önce yukarıdaki Sensors sekmesinden ekran kartınızın OC'siz sıcaklıklarına bakarsanız iyi olur.

Şimdi RivaTurner adlı programı açalım. İlk açılışta donanımı incelediği için açılması biraz uzun sürebilir. Program açıldığında karşımıza şöyle bir ekran gelecek

RivaTurner açıldıktan sonra kırmızı ile işaretlediğim yerlere tıklayalım

Düğmeler üst üste geldiği için kırmızı çizgiler pek güzel olmadı

İşte en sonunda ekran kartımıza OC yapacağımız ekran. Ayrıca en çok dikkat etmemiz gereken ekran. Eğer OC değerini fazla abartırsanız ekran kartınıza hasar verebilirsiniz. Neyseki RivaTurner ekran kartımızın yaklaşık sınırını mavi ile belirtiyor. Mavi bölümü geçmedikçe sorun yaşamayız.

Ben yukarıdaki ekranı aşağıdaki gibi yaptım. Karttan karta bu değerler değişir.

Eğer değişikliklerin bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra gitmesini istemiyorsanız turuncu ile işaretlediğim bölüme tik atın. Artık Uygula düğmesine basıp ve OC'li ekran kartımızın tadını çıkaralım Son olarak OC'mizin doğruluğunu kontrol edelim.

Umarım yararlı bir yazı olmuştur. Yorumlarınızı bekliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bl00dyHell -- 26 Temmuz 2009; 16:05:13 >

• Dediğim gibi ekran kartı soğutucusu kötü olanlar denemesin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bl00dyHell -- 14 Temmuz 2009; 21:42:08 >
  • mesela bende palit 9600 gt sonic var kendi fan ı var üstünde ona oc yapsam zarar görürmü?
  • ekran kartına overlock yapınca garanti dışı kalırmı
  • Evet Garanti Dışı Kalırmı duruma göre hareket edicem de ^^
  • 9600'e abartılmadıkça birşey olacağını sanmıyorum. Garanti olayına gelince. Garanti dışı kalma ihtimali çok yüksek.
  • Bu OC yöntemini bilmeyen çok azdır herhalde ama bilmeyenler için güzel olmuş

Eline sağlık..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 2 Hafta Önce 9800Gtx+Amp'ye Overclock Yapmıştım. Oyunlarda Görüntüler Birbirine Karışıyordu ve Overclocku Geri Aldım. Görüntülerin Bozulmasına Sebeb Olan Nedir?
  • Bellek hızlarını fazla arttırdığın için olabilir sadece GPU'yu arttırıp bi dene
  • @Creed160

Teşekkür Ederim. Gpu'yu Arttırıp Deneyeceğim.
  •  Ekran Kartına Overclock Yapmak (Resimli Anlatım)

buna yapsam işe yararmı

kasadaki tek fanı ekran kartının soğutucusuna bantlayıp olan işlem bant boşa gitti

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi waltran -- 21 Temmuz 2009; 13:13:10 >

• Hiçbir fikrim yok üstad
  • quote:

Orijinalden alıntı: waltran

buna yapsam işe yararmı

uçarda konmaz
  • quote:

Orijinalden alıntı: (((TeAcHeR)))

quote:

Orijinalden alıntı: waltran

buna yapsam işe yararmı

uçarda konmaz

koparttın abi

• garanti dışı kalması gıbı bır sorun yaratmaz ancak su sartlar altında; ekran kartınızın sınırlarını orenın ve ondan sonra oc yapın mesela ben elımdekı 4850 toxic i 730 mhz işlemci 2400 mhz ram hızında rahat gunluk kullanabılıyorum ve bu sıcak aylarda ızmır gıbı bır yerde...onun ıcın eger az bıraz bılgınız varsa yapabılırsınız ama yoksa bılen bırınden yardım alın derım arkadasın da dedıgı gıbı abartmaya kalkarsanız kart elınızde kalır ve bu kullanıcı hatasına gırdıgı ıcın bozuldukdan sonra garantı dısı kalır sınırlar ıcınde yapılan oc de sorun olmaz...tek yapmanız gereken kartınızın sıcaklık ve oc sınırlarını orenıp bunları verılen programlara yazmak
  •  Ekran Kartına Overclock Yapmak (Resimli Anlatım)

ekran kartım oc yapmaya uygunmu o işaretlenicek olan yere tik attığımda reboot yapmamı istiyor ne yapayım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .Tolga -- 21 Temmuz 2009; 10:00:45 >

• madem konusu açıldı bende başıma gelen bir oalyı anlatayım

Yaklaşık 1 sene önce bende ekran kartını o/c işine merak saldım ve içimdeki bozulur yanar garanti dışı kalrı korkularını bastırarak ASUS 7600GS Silent 512MB serisi ekran kartına o/c yaptım. GPU saat hızını 400Mhz den 510 Mhz e çıkardım. Bir sürü stres testi yaptım sıcaklık değerlerini kontrol ettim bir sorun çıkmadı. Bende olmuştur deyip ayarları kaydettim ve ekran kartımı yeni haliyle kullanmaya başladım.

İlk zamanlar gayet güzel sorunsuz çalıştı ama garantisinin bitmesine 1 ay kala hiç ortada bir sebep yokken kart gitti. Sorunda ne kart normalde çalışıyo ama herhangibi bir oyun açınca kart kitleniyo makine resetliyo ve bir daha açılmıyo. Servise verdim tabi o/c li olduğunu söylemeden ve yaptığım değişiklikleri geri alarak kendi kendine bozuldu dedim 1,5 ay sonra servisin bana verdiği cevap biz bu kartı tamir edemeyiz yenisiylede değiştiremeyiz. Bir kart bu şekilde bozulmaz siz ya o/c yaptınız yada başka bir kullanıcı hatası yüzünden bu hale geldi.

Sonuç zamanında o kadar para verdiğim kart yalan oldu şimdi arkadaşımdan aldığım emanet ekran kartını kullanıyorum. Demek istediğim ekran kartını o/c işlemciye o/c yapmak gibi değil, her ne kadar tutarlı gözüksede iki kere düşünün derim sonra benim düştüğüm gibi olmayın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hat - Trick -- 24 Temmuz 2009; 14:36:17 >

• quote:

Orijinalden alıntı: İmportant

2 Hafta Önce 9800Gtx+Amp'ye Overclock Yapmıştım. Oyunlarda Görüntüler Birbirine Karışıyordu ve Overclocku Geri Aldım. Görüntülerin Bozulmasına Sebeb Olan Nedir?

gpu ya verdiğiniz zaman olur bu genellikle. voltaj vermek gerekiyor gpuya. stabil kalamıyor gpu. voltaj vermek içinde biosu editlemeniz gerekiyor

edit: bu anlatımda sadece yazılımsal bir OC var. biosu editleyip voltaj vermediğiniz sürece garantinin gideceğini düşünmüyorum. rivatuner zaten bilgisayar açıldığında bu ayarları gönderiyor ekran kartına. yani kalıcı bir şey yok. ayarlarınızı geri almanıza bile gerek yok servise gönderirken. bu anlatım basit oc anlatımı zaten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ogulcanozugenc -- 24 Temmuz 2009; 19:52:01 >
  • teşekkürler güzel anlatmışsınız
    bende bir iki yerde okumuştum yazılımsal yapılan oclerde garantinin gitmediğini..

edit:bu arada rivatuner linki çalışmıyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maziman -- 24 Temmuz 2009; 23:26:35 >

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.