Şimdi Ara

- Ekonomik KRİZ kime KRİZ? - (19. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
869
Cevap
6
Favori
31.437
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Giriş
    quote:

Orijinalden alıntı: Le petit prince

Şimdi söyleyeceklerim, Maldivlerde deprem olsa suçlu olarak Akp iktidarını görecek kadar önyargılı olan kişilerin hoşuna gitmeyecek ama bunlar tamamen gerçektir.

bir Türk memuruna 1 milyar yerine 3 milyar verin iddia ediyorum yine memnun olmayacaktır. Ama hem de üstünü bastırarak ama diyorum gerçekten içler acısı halde yaşayanlar da var. Aldığı asgari ücretle 6 hatta 7 kişilik ailesini geçindirmeye çalışanlar var. Devletin yatıp para kazanan çalışanlarına yapacağı zammın yerine işçisine zam yapsa, asgari ücreti yükseltse sıkıntılar emin olun çok daha asgariye inecektir.
  • ne kadarın cevabı bellidir. Yoksulluk sınırı diye bir rakkam açıklanıyor . Kaç kişilik aile kaç lira ile yoksulluk sınırında yaşayabilirse en az o kadar olmalıdır .

boş pempe tabloları artık kimse göremiyor bu yıl ikinci yarısından sonra ikinci dip geliyor. hazırlıklarınızı yapınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 22 Ocak 2010; 19:33:19 >
    JUPİTER ve yörüngesindeki tüm UYDULARI ve doğal kaynakları ,madenleri Türkiye&amp;#39;nindir .

• quote:

Şimdi söyleyeceklerim, Maldivlerde deprem olsa suçlu olarak Akp iktidarını görecek kadar önyargılı olan kişilerin hoşuna gitmeyecek ama bunlar tamamen gerçektir.

Türk halkı ezelden beri böyledir arkadaşım, memnun olmaz, hep şikayetçidir. Sanıyor ki bütün dünya ekonomik olarak ferah içerisinde sadece Türkiye bataklığın içinde yüzüyor. Sanıyor ki diğer devletlerin memurları mükemmel bir hayat sürüyor ama Türk memuru sürünüyor. İzledikleri propagandalı zenginlik içinde yüzen amerikan halkı temalı filmlerden ya da dizilerden mi etkileniyor bu insanlar bilemiyorum ama bizim insanımızın hiçbir şeyden memnun olmadığı aşikar. Ben şartların mükemmel olduğunu ya da maaşların tam ayarında olduğundan bahsetmiyorum yanlış anlaşılmasın lakin herhangi bir Türk memuruna 1 milyar yerine 3 milyar verin iddia ediyorum yine memnun olmayacaktır. Şimdi kriz bunalımı yaratmak isteyenler acaba hiç halkın içerisine karışıp gözlem yapıyorlar mı ? Ben çevremden örnek vereyim. Öğretmen bir abimiz, maaşının sürekli azlığından şikayetçi ama bu adam hiçbir zaman Marlboro harici sigara içmiyor. Vallahi açık konuşayım buzdolabında da fıçı birası eksik olmuyor. Televizyon kanalında muhabire krizden dem vuran Türk vatandaşının cebinde Parliament sigarası gözüküyor. Kriz de kriz kriz de kriz diyen bir tanıdığımıın altında 2008 model passat var. Bunlar sadece örnek, toplumun büyük bir bölümü bu örnek verdiğim kişiler gibi. Aç köpek fırın yıkar, açız geçinemiyoruz edebiyatı yapanlar sakin sakin hayatlarını sürdürüyorlar. Ama hem de üstünü bastırarak ama diyorum gerçekten içler acısı halde yaşayanlar da var. Aldığı asgari ücretle 6 hatta 7 kişilik ailesini geçindirmeye çalışanlar var. Devletin yatıp para kazanan çalışanlarına yapacağı zammın yerine işçisine zam yapsa, asgari ücreti yükseltse sıkıntılar emin olun çok daha asgariye inecektir.

Girişte demogoji yapmasaydınız söylemleriniz farklı değerlendirilebilirdi. Hem Türk halkı ezelden beridir böyle diyorsunuz hem de bunu sadece akepeye karşıymış gibi gösteriyorsunuz bu yaman çelişkiye değindikten sonra gelelim yazdıklarınızı değerlendirmeye.

Anadolu gibi bir coğrafyaya sahip olupta bu kadar kötü yaşanmaz. Halkı bizim halkımıza kıyasla 5-6 kat daha iyi yaşayan ülkelerin coğrafyaları bizim coğrafyamızın yarısı kadar bile değerli değildir. Bu coğrafya onlarda olsa aradaki yaşam kalitesi farkı daha da katlanır.

Marlboro içmek, otomobil kullanmak zenginlik göstergesi değil halkımızın tüketim bilinci olmaması ile ilgilidir. Adam asgari ücretli dünyanın en pahalı benzinini kullanıyor, en yüksek vergili içkisini, sigarasını içiyor. Dengeli beslenmiyor ama bunları yapıyor. Mirasını tüketiyor, aile desteği alıyor, yetmezse kredi kartı batağına dalıyor, oda yetmezse ahlakını satıyor. Yapıyor olması zenginliğinden değil, cehaletindendir. Bizden 5 kat daha yüksek gelire sahip bilinçli Avrupalı bu fiyata benzin ile ne otomobile biner, ne de vergi verir. Gerçek şu ki, Türk insanı dünyanın en uysal kuzusudur. Dünyanın en pahalı benzinini, gelire kıyasla en pahalı içkisini, sigarasını içer yine de gıkı çıkmaz, sineye çeker ve "kader" der. Siz bazılarının akepeyi eleştirmesine dahi tahammül edememişsiniz. Avrupalı bilincinde vatandaşlara sahip olsaydık zaten çoktan ayaklanıp hükümeti alaşağı etmişlerdi.

• quote:

Orijinalden alıntı: eloko

Yazdıklarınızda çelişki var.
    quote:

bir Türk memuruna 1 milyar yerine 3 milyar verin iddia ediyorum yine memnun olmayacaktır. Ama hem de üstünü bastırarak ama diyorum gerçekten içler acısı halde yaşayanlar da var. Aldığı asgari ücretle 6 hatta 7 kişilik ailesini geçindirmeye çalışanlar var. Devletin yatıp para kazanan çalışanlarına yapacağı zammın yerine işçisine zam yapsa, asgari ücreti yükseltse sıkıntılar emin olun çok daha asgariye inecektir.

Sen çelişki deyince tekrardan okudum hiçbir çelişki yok yazımda. Gayet açık ve net anlatmışım gerçekleri, 12 ayın yarısını yatarak geçiren bir öğretmenin aldığı maaş miktarı bana göre yeterlilik derecesine oldukça yakındır. (lüks içinde yaşar demiyorum, yeter diyorum) bir öğretmen ya da vergi dairesinde çalışan bir memur asgari ücret mi alıyor ? Almıyor, o zaman yazımda çelişki de yok demektir. Yazmıştım ama tekrar yazayım, her ne kadar ütopik olsada (devletin açıklama yapıp işçilere zam, asgariye zam, siz memurlar size zam yok demesi ütopik olsa gerek) devletin, işçilerini refaha ulaştırması gerek. Türkiyede işin kuralı budur, rajon gibi yani milyon dolarların olsada fakir edebiyatı yaparsın. O yüzden geçelim bu ''kriz mriz'' ayaklarını.

• quote:

Orijinalden alıntı: lehrer35

quote:

Türk halkı ezelden beri böyledir arkadaşım, memnun olmaz, hep şikayetçidir. Sanıyor ki bütün dünya ekonomik olarak ferah içerisinde sadece Türkiye bataklığın içinde yüzüyor. Sanıyor ki diğer devletlerin memurları mükemmel bir hayat sürüyor ama Türk memuru sürünüyor. İzledikleri propagandalı zenginlik içinde yüzen amerikan halkı temalı filmlerden ya da dizilerden mi etkileniyor bu insanlar bilemiyorum ama bizim insanımızın hiçbir şeyden memnun olmadığı aşikar. Ben şartların mükemmel olduğunu ya da maaşların tam ayarında olduğundan bahsetmiyorum yanlış anlaşılmasın lakin herhangi bir Türk memuruna 1 milyar yerine 3 milyar verin iddia ediyorum yine memnun olmayacaktır. Şimdi kriz bunalımı yaratmak isteyenler acaba hiç halkın içerisine karışıp gözlem yapıyorlar mı ? Ben çevremden örnek vereyim. Öğretmen bir abimiz, maaşının sürekli azlığından şikayetçi ama bu adam hiçbir zaman Marlboro harici sigara içmiyor. Vallahi açık konuşayım buzdolabında da fıçı birası eksik olmuyor. Televizyon kanalında muhabire krizden dem vuran Türk vatandaşının cebinde Parliament sigarası gözüküyor. Kriz de kriz kriz de kriz diyen bir tanıdığımıın altında 2008 model passat var. Bunlar sadece örnek, toplumun büyük bir bölümü bu örnek verdiğim kişiler gibi. Aç köpek fırın yıkar, açız geçinemiyoruz edebiyatı yapanlar sakin sakin hayatlarını sürdürüyorlar. Ama hem de üstünü bastırarak ama diyorum gerçekten içler acısı halde yaşayanlar da var. Aldığı asgari ücretle 6 hatta 7 kişilik ailesini geçindirmeye çalışanlar var. Devletin yatıp para kazanan çalışanlarına yapacağı zammın yerine işçisine zam yapsa, asgari ücreti yükseltse sıkıntılar emin olun çok daha asgariye inecektir.

Girişte demogoji yapmasaydınız söylemleriniz farklı değerlendirilebilirdi. Hem Türk halkı ezelden beridir böyle diyorsunuz hem de bunu sadece akepeye karşıymış gibi gösteriyorsunuz bu yaman çelişkiye değindikten sonra gelelim yazdıklarınızı değerlendirmeye.

Anadolu gibi bir coğrafyaya sahip olupta bu kadar kötü yaşanmaz. Halkı bizim halkımıza kıyasla 5-6 kat daha iyi yaşayan ülkelerin coğrafyaları bizim coğrafyamızın yarısı kadar bile değerli değildir. Bu coğrafya onlarda olsa aradaki yaşam kalitesi farkı daha da katlanır.

Marlboro içmek, otomobil kullanmak zenginlik göstergesi değil halkımızın tüketim bilinci olmaması ile ilgilidir. Adam asgari ücretli dünyanın en pahalı benzinini kullanıyor, en yüksek vergili içkisini, sigarasını içiyor. Dengeli beslenmiyor ama bunları yapıyor. Mirasını tüketiyor, aile desteği alıyor, yetmezse kredi kartı batağına dalıyor, oda yetmezse ahlakını satıyor. Yapıyor olması zenginliğinden değil, cehaletindendir. Bizden 5 kat daha yüksek gelire sahip bilinçli Avrupalı bu fiyata benzin ile ne otomobile biner, ne de vergi verir. Gerçek şu ki, Türk insanı dünyanın en uysal kuzusudur. Dünyanın en pahalı benzinini, gelire kıyasla en pahalı içkisini, sigarasını içer yine de gıkı çıkmaz, sineye çeker ve "kader" der. Siz bazılarının akepeyi eleştirmesine dahi tahammül edememişsiniz. Avrupalı bilincinde vatandaşlara sahip olsaydık zaten çoktan ayaklanıp hükümeti alaşağı etmişlerdi.

Neresinde demogoji var ? 100 sene dünyanın bir ucunda yaşayıp sonradan Türkiye'ye gelmedik heralde. Vatandaşın huyunu, suyunu gayet iyi biliyoruz. Yastığının altında 30 milyarlık altın saklarda, istiklalde ''kriz memuru vurdu'' temalı röportaj yapılırken buna rağmen sızlanıp durur. Kimse birbirini kandırmasın durum aynen böyle. 2. paragrafta dediklerine tamamen katılıyorum, şöyle zengin bir coğrafyada yaşayan bir devletin şu an ki durumdan 10 kat daha zengin olması gerekir ama sen de biliyorsun ki bu ülkeye yüzyıllardır oyunlar oynanıyor, antlaşmalar imzalattırılıp petrol kuyuları kapattırılıyor, doğal gaz rezervleri saklanıyor. Dünyanın dört yanına tarım ürünlerini ihraç etmemiz gerekirken utanmadan ithal ediyoruz. Kullandırmıyorlar, bu çok başka bir konu ama dediğim gibi katılıyorum sana. 700/800 tl maaş alıp birisi marlboro içiyorsa kusura bakma ama bu adamın sorunu tüketici bilinci olmaması deği parasının bol gelmesidir. Aslında bu sigara,içki örneği çok basit bir örnekmiş gibi duruyor ama ülkemiz insanını düşününce bence gayet ciddi bir örnek, küçümsenmemeli yani. Ayrıca sigara fiyatları konusunda şunu söyleyim, şu an içilen sigara fiyatına şükredilmeli, avrupanın birçok yerinde ve birçok ülkede sigara fiyatları bizimkinden kat ve kat daha çok. 13$, 15$ dolara bir paket sigara alırsın.

Bir ayrıca parantezi daha açayım, Akp'nin eleştirilmesine neden tahammül edemeyeceğim ki ? İsterseniz onu da tartışalım ben 100 tane madde çıkarayım Akpyi eleştirecek nitelikte. Aslında bütün yazılarımın özeti olarak şunu söylemeliyim; Kriz var, global bir kriz ama bu daha çok psikolojik bazda. Değişen bir şey yok halkım yine en kallavi ihtiyaçlarını gideriyor.

• quote:

700/800 tl maaş alıp birisi marlboro içiyorsa kusura bakma ama bu adamın sorunu tüketici bilinci olmaması deği parasının bol gelmesidir. Aslında bu sigara,içki örneği çok basit bir örnekmiş gibi duruyor ama ülkemiz insanını düşününce bence gayet ciddi bir örnek, küçümsenmemeli yani. Ayrıca sigara fiyatları konusunda şunu söyleyim, şu an içilen sigara fiyatına şükredilmeli, avrupanın birçok yerinde ve birçok ülkede sigara fiyatları bizimkinden kat ve kat daha çok. 13$, 15$ dolara bir paket sigara alırsın.

Siz Avrupa'yı bilmiyorsunuz. Sadece duyduklarınızdan çıkarımlar yapıyorsunuz gibi görünüyor. Dediğiniz yükseklikte fiyat sadece İngilterede var bildiğim kadarıyla. Avrupada sigara fiyatları ortalaması 5 € nun altında. Almanyada 5 €. Bir işçinin ortalama aylığı 1.800 €. Yani bir Alman işçi 360 paket sigara alabilir aylık geliri ile. Bizde ise 150 paket ancak alabilir. Bir alman işçi 1200 litre benzin alabilir, biz 200 litre. Bir Alman işçi aylığı ile 900 şişe bira alabilirken biz 200 şişe alabiliriz. Bir Alman işçi 100 kg et alabilrken biz 30 kg alabiliriz. O maaşı ile 180 kg peynir alabilirken biz 80 kg alabiliriz.

Asıl önemlisi onlarda fiyatlarda oluşacak dalgalanmalarda gökkubbeyi yıkarlar. Halkları bilinçlidir. Bizdeki fiyatlara tüketim yapacak avrupalı bulunmaz.

• quote:

quote:

700/800 tl maaş alıp birisi marlboro içiyorsa kusura bakma ama bu adamın sorunu tüketici bilinci olmaması deği parasının bol gelmesidir. Aslında bu sigara,içki örneği çok basit bir örnekmiş gibi duruyor ama ülkemiz insanını düşününce bence gayet ciddi bir örnek, küçümsenmemeli yani. Ayrıca sigara fiyatları konusunda şunu söyleyim, şu an içilen sigara fiyatına şükredilmeli, avrupanın birçok yerinde ve birçok ülkede sigara fiyatları bizimkinden kat ve kat daha çok. 13$, 15$ dolara bir paket sigara alırsın.

Siz Avrupa'yı bilmiyorsunuz. Sadece duyduklarınızdan çıkarımlar yapıyorsunuz gibi görünüyor. Dediğiniz yükseklikte fiyat sadece İngilterede var bildiğim kadarıyla. Avrupada sigara fiyatları ortalaması 5 € nun altında. Almanyada 5 €. Bir işçinin ortalama aylığı 1.800 €. Yani bir Alman işçi 360 paket sigara alabilir aylık geliri ile. Bizde ise 150 paket ancak alabilir. Bir alman işçi 1200 litre benzin alabilir, biz 200 litre. Bir Alman işçi aylığı ile 900 şişe bira alabilirken biz 200 şişe alabiliriz. Bir Alman işçi 100 kg et alabilrken biz 30 kg alabiliriz. O maaşı ile 180 kg peynir alabilirken biz 80 kg alabiliriz.

Asıl önemlisi onlarda fiyatlarda oluşacak dalgalanmalarda gökkubbeyi yıkarlar. Halkları bilinçlidir. Bizdeki fiyatlara tüketim yapacak avrupalı bulunmaz.

İngilterede, Fransada, Avustralyada, Abd'de, Norveçte, İsveçte, Kanada'da, Brezilya'da, İsrailde, Avusturyada bizden pahalı. Hatta Avustralyada 19 tl ye geliyor bir paket sigara.

http://www.dumanavcilari.com/duman-avcilari/dunyadaki-sigara-fiyatlari/

buyrun.

• quote:

quote:

quote:

İngilterede, Fransada, Avustralyada, Abd'de, Norveçte, İsveçte, Kanada'da, Brezilya'da, İsrailde, Avusturyada bizden pahalı. Hatta Avustralyada 19 tl ye geliyor bir paket sigara.

http://www.dumanavcilari.com/duman-avcilari/dunyadaki-sigara-fiyatlari/

buyrun.

Niye laf salatası yapıyorsunuz? En pahalılarını seçmiş duman avcıları. Madem sigara fiyatlarını veriyorsunuz ortalama maaşları ile kaç paket sigara alabildiklerini niye vermiyorsunuz? Yukarıda yazdığım gönderide net olarak kıyaslamaları yazdım. Hepsi doğrudur. Ve açık olarak görüldüğü üzere Türkiye alım gücüne kıyasla en pahalı dünya coğrafyalarından biridir. Bu pahalı fiyatlara ürün tüketen Türk halkı koyun sürüsünden farksızdır. Sizin iddianız ise tam tersiydi. Dürüst olmak lazım. Hele bilmediğimiz konularda atıp tutmamak lazım...

• avrupada sigara ülkemizden pahalı değil mi siz karar verin. insan biraz araştırma yapar

http://cigs.euro-cig.com/?lang=en§iune=5

belki eski fiyat olabilir ancak eğer shenken diye birşey (kendi aralarında )varsa posta ile herşey alınabilir .bunu unutmayalım.

Eski doğu bloku ülkelerinde sigaranın kıyaslanmayacak kadar ucuz olduğunu belirtelim. Belki bizim memur maaşları ve yaşam standartlarımızı onlarla kıyaslamak daha doğru olur çünkü avupa ile kıyas yapmayı ancak hükümetteki kişiler yapar. bizlere yakışmıyor. en azından bilenler için.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 23 Ocak 2010; 12:50:54 >
    JUPİTER ve yörüngesindeki tüm UYDULARI ve doğal kaynakları ,madenleri Türkiye&amp;#39;nindir .

• Sevgili Küçük Prens,

Saydığınız ülkelerde sigaranın fiyatının Türkiye'deki sigara fiyatlarına oranla daha pahalı olduğu doğrudur. Ama oradaki asgari ücret ve kişi başına düşen milli geliri de aynı oranda yüksektir. Hesaplamalarınızı buna göre yaparsanız, doğru sonuca ulaşırsınız.

Ayrıca, sorunun temelinde AKP iktidarının her yaptığına isyan gibi bir durum söz konusu değildir. Aynı sorunları DSP-MHP-Anap koalisyonu sırasında da yaşadık ve onlara da tepki verdik. Ancak, hiçbir parti döneminde devlete ait bir kurum, 6 aylık karına eşit bir fiyata satılmadı. Bu tür satışların sonunda da "Devletimizin gelirleri düştü, o yüzden vergileri artırıyoruz." sonucu doğdu.
    oğluna gemicik alan tayyip erdoğan bile aldığı emekli ssk maaşını beğenmeyip,ssk emekliliğini durdurmuş ve başbakanlıktan emekli olmuş.
    öğretmenin aylığı yeter diyorsunuz.
    neye göre yeter? hayatta kalmak için yeter.
    işçilere zam yapsın diyorsunuzda,yakında işçi kalmayacak.herşey yandaş taşeronlara veriliyor.onlarda asgari ücrete razı olacak.
    hükümetin bakanı bile işçileri "dışarıda asgari ücretle çalışmak isteyen bir sürü insan var" diyerek tehdit ediyor.
    başbakan ülkeyi pazarlamaktan bahsediyorsa, bakanıda vazifesini yapıyor işte ,ne olacak!
  • :))

cocuk gayet net yazmıs ya. biz begenmeyiz sikayet ederiz demek istemiş ama siz illa spesifik ornege takılmıssınız:)) soylediklerine katılmamak elde degil. geçmişimize bakarsak aslında cok bariz seyler goruyoruz. kemal sunal, sener sen filmleri filan. :)) adamlar okadar guzel anlatıyoki yıllar oncesini anlıyorsunuzki bu ulke hep oyleymiş:)) rusvet olmazsaolmaz vs vs . ama simdi harbiden her ogretmenin, cogu memurun arabası var.bu adamlar 2 cocuk okuttugu halde var.demkki o donemden ,gecmişten daha iyiyiz. :)) basit bir gozlem bu. herhangi bir siyasi gorus yanlısı olarak yazmadım bilmenizi isterim.

online sigaraya bayıldım ya:)) ama bizde vergi den anladıgımız sey cok farklı. cok basit bir roportaj anlatıyım daha anlasılır olsun;

adam petrol işiyle ugrasanların dernegi (adını hatırlamadım ya dernegin) bi onceki baskanı ,
    sipiker diyor neden pahalı benzin kar oranlarınız nasıl filan oda epey anlattı ve fiyattaki vergilere geldi.
    anlattı anlattı ve dediki

"benzindeki pahalılık normal , sizin alışveriş yaparken almadıgınız fiş, bir sey alırken istemediginiz fatura bunlara yol acıyor."
    biraz dusununce haklı dedim.
    misal arakads dersaneye yazıldı fatura aldınmı dedim hayır dedi. egitimden alınan kdv yuzde 10 olsa. dersane 4 milyar. bu durumda yuzde 10 u 400 tl yapar. 500 den 300 ü fatura almasa 120 milyar devletin kaybı var. ankarada dunya kadar dersane var. kayıba bak. bide bunu genel ticari duzene vurursak oooo. nerden cıkcak bu kayıp. ben fatura almazsam sen fatura almazsan:))

benzin-sigara ucuz bile:))

• quote:

Orijinalden alıntı: fizisyen
    benzin-sigara ucuz bile:))

Aracınız garanti gazlıdır. Tüm kaytanbıyıklıların araçları gibi. Eeee içki sigara da nema. Bundan dolayı bunlara yapılan vicdansız zamlar da kabulünüzdür. Yani zamları elbet savunursunuz da bunlar seçimden sonra tarihin çöplüğündeki yerlerini aldıklarında da görmek isteriz aynı savunuculuğu.
  • Sayın Le petit prince, sigara alım gücü vs derken konu dağılmış ama asıl anlatmak istediğinize bende katılıyorum. Bunları günlük hayatımda hep görüyorum. Malesef milletimizde bir "ağlama kültürü" yerleşmiş. Devlet "BABA" olunca, biz çocuklara da ağlamak düştü sanırım...

quote:

demkki o donemden ,gecmişten daha iyiyiz. :)) basit bir gozlem bu. herhangi bir siyasi gorus yanlısı olarak yazmadım bilmenizi isterim.

Aman sayın fizisyen! Tehlikeli sularda yüzüyorsunuz. "Yandaş" diye fişlenirsiniz benden söylemesi...
  • geçmişle bugun arasında çok ciddi bir fark var. eskiden yapılan yolsuzluklar da , rüşvet de , hesapsızlık kitapsızlık da bireysel idi. Oysa şimdi organize olarak yapılıyor ve bu işi kitabına ve yasalara uydurmak için yasalar yenileniyor önündeki engeller kaldırılıyor. tehlikeli olan ve kalıcı olan bu zihniyetin yerleşmesidir.
    Bir bakıyorsunuzdaha önce adı duyulmmaış hiç tecrübesi olmayan bir firma en büyük ihaleleri alabiliyor ve büyük bir rant gelirine sahip olabiliyor. Girişimciliği öne çıkaran bir değişim olsa aslında iyi küçük firmalar da kendilerini gösterme şansı edinirler. Ancak organize yapılan yolsuzlukların en büyük götürüsü , ihaleleri alan firmalrın para kaynakları ve teminat mektupları da başta olmak üzere yabancı ortaklık veya yandaş finansörler aracılıgıyla legal hale getirilmesidir.

yarın başka parti ve teşkilatı gelir ve bu sistem bu şekilde devam ederse ülkenin kaynakları gerçekten heba olur. zaten olmaktadır. memurun çalışması veya çalışmaması diye birşey olmaz. sistem ne isterse insanlar ona göre şekil alırlar. Bu insanoğlunun doğasında vardır. Siz elin almanını alın 20 sene memurluk yaptıtrın bakalım eski hans olacakmı ?

başarısızlık insanlarımızda gibi görünmesine rağmen asıl sorun sistemi oturmamış yönetim ve rant anlayışındadır.

hükümetler veya partiler gelip geçicidir ancak halk için KALICI yapılanlar üst üste konulmadan bir ülkede kalıı gelişme olmaz. Eskiden parası olmayan filtresiz bafra içerdi ve samsun sigarası lüks sayılırsı . Marlb** ise kaçak olarak satılırdı , kalbur üstü kişiler bunu içerdi .Şimdi değişien birşey yok markalar yer değiştirdi ve alım gücü eskiden de kötü durumda. Eskiden sağlık ve eğitim parasız idi. evet büyük eksiklikleri vardı . Ancak temel düzeyi yeterli gören birçok çalışan memur çocuğu , bürakratın çocuğu bu okullarda okuyup büyüdük, bu hastenelerde PARASIZ yaralandık. Şimdi hizmt var ama baz düzeyde insan onuru ile yaşamak isteyen için artık yaşam daha pahalı ve sabit memur maaşıyla neredeyse imkansız hale gelmiştir. Anlatmak istedğim şeyy bugun tartışmasını yaptığınız ve anlamsızca taraf olduğunuz gerçekler eskiden de vardı adı farklıydı ama hiçbir dönemde rant bu kadar Organize olarak yapılmamış idi. Untmayın bir yerde organize iş var ise bir plan da vardır .

Plan yapanın kim olduğundan çok hangi ülkeye hizmet ettiği en kritik sorudur.

uzun zamandır yazıyoruz ancak sanırım halen tam olarak hissedilmeyen bir şey var . PARA konusu çok büyük bir dönemin en sıkıntılı anını yaşamaktadır.faiz para ve finans araçları hayali senaryolarla piyasayı likit kağıt paraya boğuş ve adına ne dersek diyelim bu arz bolluğu global olarak muslukların kısılması ile büyük bir sendemele yaşamaktadır. PLANIN kurucuları direnmektedir ve büyük ihtimalle yine sistemi başka bir şekilde de olsa yöneteceklerdir. (bu konuda önceki sayfalarda güzel linkler ve yazılar koymuştum)

sona doğru adım adım gidilmektedir. Sistem kendi balans tanklarını devreye sokmuş ve geminin hemen batmasını engellemiştir , sistem büyük olunca çeşitli akım sigortaları ile resesyonu gögüslemektedir. Küçük de olsa yükselişler görülmektedir ve yine görülmeye devam edecektir. ancak tarih kitaplarında bu dönemin başını ve sonunu ele alarak kaybı yazacaklardır. Yaşananlar sadee bir anı olabilir. İkinci dünya savaşı yıllarında bile finans sistemi kendini sürdürmüş ama kaybedenler kim olmuştur bunu anımsayalım.

yeni bir on yıllık döneme girmiş bulunmkatayız ve ne yazık kibu dönem büyük karmaşaların ve yıkımların olacağı bir dönem olacaktır. Hem ekonomik hemde yeni sisteme geçişin tüm sancıları yaşanacaktır. Bunlara birde umutsuzluk ve yöresel savaşlar eklendiğinde gücü kontrol etmek isteyenler daha da sert yüzlerini göstereceklerdir. AVrupayı iyi izlemek lazım başta eski doğu bloku ülkeleri ve yeni yeni sık sık duymaya başladığımız zayıf ekonomiler yunaniztan , portekiz ve benzer ülkelerin bu yeni durumu aşabileceklerine dair ciddi sıkıntılar vardır. Çözümü olsa hemen yaparlardı ama bir kere kanser olduğunuz açıklanmış sadece süreci iyi bir şekilde geçirmek istemek sonu değiştirmeyecekir. Bakalım 2010 da nasıl bir dünya bizleri bekliyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Dellci

Sayın Le petit prince, sigara alım gücü vs derken konu dağılmış ama asıl anlatmak istediğinize bende katılıyorum. Bunları günlük hayatımda hep görüyorum. Malesef milletimizde bir "ağlama kültürü" yerleşmiş. Devlet "BABA" olunca, biz çocuklara da ağlamak düştü sanırım...

quote:

demkki o donemden ,gecmişten daha iyiyiz. :)) basit bir gozlem bu. herhangi bir siyasi gorus yanlısı olarak yazmadım bilmenizi isterim.

Aman sayın fizisyen! Tehlikeli sularda yüzüyorsunuz. "Yandaş" diye fişlenirsiniz benden söylemesi...

Ben sigara üzerinden örnek verdim ama herkes anlamak istediği yere çekti, sen demek istediğimin özünü anlamışsın. Ben milletin üzerine işleyen ''şikayetçi'' tavırdan bahsediyorum. Sadece sen değil eminim burdaki herkes (bana karşı çıkanlar da dahil) bahsettiğim örneklere tamamiyle uyan onlarca kişi tanıyordur. Adamın evinde musluk bozuluyor ''nerde bu devlet'' diye yakınıyor. Neyse ki yeni nesil daha bilinçli yetişiyor, 15 yıl sonra istiklalde bir memurla konuşulurken ''ölüyoruz,bitiyoruz, üç gündür bir şey yemiyoruz'' muhabbetti yapılmayacaktır, ''çalışıyorum, daha fazla çalışacağım ve hakkımı arayacağım'' muhabbeti yapılacaktır. Şu kriz bizi vurdu ayağına yatanlar, haydi şu banka hesaplarınızdan biraz para çekin, yastığınızın altındaki kilo kilo altınları bozdurunda ekonomiye can verin.

Alın verin ekonomiye can verin hesabı.

• vezir, haklısın ama hepsinde dgil.
    ben alım gucunun ciddi anlamda artııgına inanıyorum çünkü babam esnaftı.bariz değişimi görüyorsunuz, örnek olarak bizim sektorde ben 10 yasımdayken insanların sadece ceyize koymak için alabildikleri şeyleri bugun cokrahat bir şekilde gelen misafire kullanmak için alıyolar. bu cok onemli bir degişim ve basit modellerde secilmiyor. gayet pahalı seyler alyorlar ,, artık insalar tuplu tv almak yerine lcd ,plazma alıyor ,, ben lise 1 deyken normal pc bile alamazdık adamlar gürül gürül laptop satıyolar. bu alım gucunun degiştigi anlamına gelir.

yolsuzlukların azaldıgına kesinlikle eminim neden, medyadada yok artık. tek tuk haber cıkıyor. dicek olacaktır yandas medya. ((12 yasımdan beri aktif olarak tv izlerim son 8 yılımdada gunluk 8 saat filan tv izlerim hobimdir , her kanala bakrım. su an uydu dakileri saymassak karasal yayında bir kac kanalda yandas uygulamalr var.gerisi gayet saglam.)) yok yani eskisi gibi yandas medya. heleki star tv yolsuzlukla ilgili haber yapmıyosa kesin yoktur:)) ama tabi her donem oldugu gibi bunlar hukumet gidince ortaya cıkıyor.yani ""bence"" 2017 yede cok var.

ekonomidende mukemmel sekilde anlamam ama bahsettigin gibi bu global olarak muslukların kısılmaması olayı su gun bulundugumuz fakir-zengin sınıflarının aralarının epey acılmasına yol acmıstır.. daha cok kazanma hırsı ulke ekonomilerini yıkmaktadır. en dısa kapalı toplumları bile. üzücü bir durum.

memurlar hakkında farklı dusunuyorum. ben bugun memur maasını biliyorum, en az 20 yıllık maaas artıs oranlarını biliyorum, bu durumda su gun memur olsam ortalama olarak en az 20 yıllık maasımı hesaplayabilirim.20 yıl sonra elime bu gunun parasıyla ne gecer bilebilirim. bu durumda ben bugun memur olsam 20 yıl sonra cıkıp "maasım az devlet artılmalı" demek gibi bir hakka sahip degilimdir.cunku ben yazdıklarıma gore bunları bilip memur olmus oluyorum.

yukardaki mesajımdaki hesabımı ANLAMAYAN arkadaslar var galiba. şöyle anlatıyım. eger sen dersaneye kayıt oldugun zaman FATURA alsaydın, günde 1 paket sigara içsen 200 gün boyunca içtigin sigaradan alınan vergiden yarı yarıya muaf olcaktın. kalan 165 gun ise benzer bir hesapla cıkarılabiir:)) yani BUTTERFLY EFFECT oluyor.

tabi bunların kendi ulkende olması ve bugune kadar kimsenin cozmeye gelipte, kendini ve cevresini doyurmaya calışmasıda ayrı bir uzucu durum.

• Dönüp dolaşıp aynı yere geliyoruz. Şimdi diyelim ki kriz küresel ve hükümetin suçu yok. Eğitim seviyesi düşük insan bunu anlamaz, desteğini çeker, adamın dünyası küçük zaten, küresel müreselle işi olmaz. Bu hükümet beceremedi, kıtlık başladı der.

Eğitim ve gelir seviyesi yüksek adama ise kriz küresel bizim suçumuz değil diye yutturamazsınız. Şu an aslındak krizi değil enkaz kaldırma çalışmalarını konuşmamız lazım. Çünkü bayağı zaman alacağa benzer.
  • o zaman dünyanın byük bir kesmi egitimsiz:))
    Alım gücü azalmaktadır ancak teknolojinin hızı ve çeşitliliği arttığı için birim fiyatı ucuzlamaktadır. /0 lerin başında ilk televizyonumuz almanyadan gelmişti ve ciddi para ödeyerek bugunun belki LCD fiyatına alınmıştı . Siyah beyaz ve bizim için çok ama çok değerliydi. nedeni ise basit apartmandaki belki birinci veya ikinci televizyon idi. Anlatmya çalışıyorum ancak o dönemleri yaşamadan hissedebilmeniz mümkün değildir. Ancak sayılarla belki bazı şeyler irdelenebilir ve anlaşılabilir. Buna sonuna kadar katılıyorum.

Bakış açısını değiştirebilirsen daha rahat anlaşılabilecektir. kredi kartı çıkmadan öncede insanlar alışveriş yapıyorlardı ancak tanıdık dükkanlar taksit kartı açarlar idi ve dolayısı ile sizin bu kişide kredinizin olması gerekir idi. Şimdi aynı şeyi banka üsrtleniyor ama karşılığında riski FAİZ ile finanse ediyor. Geliriniz giderinizi kapatıyorsa bir sorun yok faiz ödemiyorsunuz ,ancak kritik nokta burda başlıyor eskiden sadece geliri yüksek olanlara verilen kartlar şimdi neredeyse gazetelerden dağıtılacak .Sakıncası ne diye içinden geçirenler olabilir. Sakıncası faiz için ileriye hem kendiniz hem alileniz hem ülkeniz adına sorumluluk ve sınırlandırma altına girmenizdir.

evet eskiden bir buzdolabı bir radyo için çok beklemek ve para biriktirmek gerekliydi ancak dikkatlerden kaçan bir nokta var. eğer enflasyon götürüsünü eklemezseniz neden o dönemde alımın güç olduğu anlaşılacaktır.

ben şu son 10 yılda teknolojiyi takip etmiyorum bilinçli bir seçimim ancak eskiden bu konuda bu konuda çok meraklı bir kişi sayılırdım.

ilk vidomuzu 1973-74 yılında amcamın almanyadan 4000 DM vererek aldığını söylersem durum biraz açıklığa kavuşur. Çalışmasa da evimizdeki ilk televizyon 1956 modeldir. Bu antika şeyin çalışmadığını cocukluğumda zor algılayabilsemde ilk telvizyon yayınını olmasada 60ların son günlerinde yeni saba marka alman televizyonumuzu 70de çalıştırmıştık ve şimdi hatırlamıyorum ama çok ciddi mark vererek alınmıştı. gerçek alım gücünü bulmak için internet sitelerinden o yıllardaki bir markın bugunkü tl değerini bularak yapabilirsiniz.

yani herşey zor alınır idi arablar da öyle ünkü bugunkü değeri gerçekten pahalı idi. Gelirler ise bugunküne göre daha yüksekti.

Bunu algılamak için pazar alışverişlerini kıyaslamak gerekir. 1975 de belirli et süt yuöurta için ödenen panın memurun gelir yüzdesindeki farkı ile bir mühendisin kazancına oranlarsanız şimdikinde ciddi fark olduğunu göreceksiniz. Elinde ciddi veriler olanlar kıyaslayabilirler ama benim buna gereksinim yok çünkğü yaşadığımızı bilebilecek yaşta ve tecrübedeyim.

bu arada yine ifade ediyorum hiçbir hükümet üst üste tek parti olamamış olduğunu genç arkadaşlarımız bilemediği için bazı hatalı yargılara varabilirler. Önümüzde ciddi olaylar olacak diye yazıp duruyoruz , bunları gögüsleyebilecek ve direnebilecek bir parti de yönetici de görünmemektedir. evet osmanlı döneminden beri ne çıkar ne rüzvetin önü alınamamıştır ve alınamayacak gibi de görülmektedir. Ancak olay organize olarak yapılmasının tehlikesi ülkenin kaynaklarının değerinden ucuza elden çıkarılması veya para faiz egemenliğinde sarf edilmesi tehlikesi olmasıdırç Osmanlının son dönemlerini inceleyenler çöküşün asıl nedeninin bu tür kaynakların elden çıkarılarak yönetimin yabancı firmalara peşkeş çekilmek zorunda kaldığını göreceklerdir. Bu borçları ATATÜRK uzun süre ödeyerek kapatmış idi. belki bugun rakklar ve paralar az görülebilir çünkü ekonomiyi bugune çektiğiniz zaman dünya büyümesini çıkarıp kıyaslamak gerekiyor. Nufusu da koymak gerekir. On yıl marşımıznda nufusun 15 milyon civarında olduğunu tahmin edersek kişi başı bocu kıyaslamak daha ciddi bir analiz getirecektir.

quote:

vezir, haklısın ama hepsinde dgil.
    ben alım gucunun ciddi anlamda artııgına inanıyorum çünkü babam esnaftı.bariz değişimi görüyorsunuz, örnek olarak bizim sektorde ben 10 yasımdayken insanların sadece ceyize koymak için alabildikleri şeyleri bugun cokrahat bir şekilde gelen misafire kullanmak için alıyolar. bu cok onemli bir degişim ve basit modellerde secilmiyor. gayet pahalı seyler alyorlar ,, artık insalar tuplu tv almak yerine lcd ,plazma alıyor ,, ben lise 1 deyken normal pc bile alamazdık adamlar gürül gürül laptop satıyolar. bu alım gucunun degiştigi anlamına gelir.

yolsuzlukların azaldıgına kesinlikle eminim neden, medyadada yok artık. tek tuk haber cıkıyor. dicek olacaktır yandas medya. ((12 yasımdan beri aktif olarak tv izlerim son 8 yılımdada gunluk 8 saat filan tv izlerim hobimdir , her kanala bakrım. su an uydu dakileri saymassak karasal yayında bir kac kanalda yandas uygulamalr var.gerisi gayet saglam.)) yok yani eskisi gibi yandas medya. heleki star tv yolsuzlukla ilgili haber yapmıyosa kesin yoktur:)) ama tabi her donem oldugu gibi bunlar hukumet gidince ortaya cıkıyor.yani ""bence"" 2017 yede cok var.

ekonomidende mukemmel sekilde anlamam ama bahsettigin gibi bu global olarak muslukların kısılmaması olayı su gun bulundugumuz fakir-zengin sınıflarının aralarının epey acılmasına yol acmıstır.. daha cok kazanma hırsı ulke ekonomilerini yıkmaktadır. en dısa kapalı toplumları bile. üzücü bir durum.

memurlar hakkında farklı dusunuyorum. ben bugun memur maasını biliyorum, en az 20 yıllık maaas artıs oranlarını biliyorum, bu durumda su gun memur olsam ortalama olarak en az 20 yıllık maasımı hesaplayabilirim.20 yıl sonra elime bu gunun parasıyla ne gecer bilebilirim. bu durumda ben bugun memur olsam 20 yıl sonra cıkıp "maasım az devlet artılmalı" demek gibi bir hakka sahip degilimdir.cunku ben yazdıklarıma gore bunları bilip memur olmus oluyorum.

yukardaki mesajımdaki hesabımı ANLAMAYAN arkadaslar var galiba. şöyle anlatıyım. eger sen dersaneye kayıt oldugun zaman FATURA alsaydın, günde 1 paket sigara içsen 200 gün boyunca içtigin sigaradan alınan vergiden yarı yarıya muaf olcaktın. kalan 165 gun ise benzer bir hesapla cıkarılabiir:)) yani BUTTERFLY EFFECT oluyor.

tabi bunların kendi ulkende olması ve bugune kadar kimsenin cozmeye gelipte, kendini ve cevresini doyurmaya calışmasıda ayrı bir uzucu durum.

• 
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.