Şimdi Ara

Ekonomiden anlayanlar içeri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
132
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • ₺(TL)'nin dolar karşısında sabit kalıp enflasyonun artması mümkün müdür ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• ekonomi iyiye gidiyor
  • Enflasyon sadece dolara bağlı değil ki. O sadece maliyet enflasyonudur. Enflasyon iki nedenle oluşabilir. 1- talebin arzdan fazla olması

2- üretim maliyetlilerinin artması

Yani dolar sabit de kalsa talebimiz arzdan fazla olursa enflasyon olur. Ayrıca enflasyon ve faiz arasında da ilişki vardır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ekonomi ile alakam yok sadece kendimce yorum yapacak olursam eğer. Tl değer kaybettikçe yavaş yavaş ürünler zamlandı. Bu zamlar diğerlerini etkiledi. Mesela un zamlandı ekmek zamlanı ekmek zamlanınca ekmekiçi döner zamlandı gibi.

Eğer dolar sabit kalırsa enflasyon artmaya birazcık daha devam eder ama dolar düşerse enflasyon düşmez. Ben ülkemizdeki hiçbir esnaf ve kurumun ürüne indirim yapacağını zannetmiyorum. Çoğu şeyi zaten dolarla alıyoruz dolar büyük etken.

Aldıklarımız

Elektronik=Bilgisayar, telefon, tablet vb

Tarım=Kuru soğan, bazı kuruyemişler, patates vb

Sanayi=Makineler, enerji

Eti ithal ediyoruz. Küçükbaş ve büyükbaş

Elektriğin büyük bölümi doğalgazla sağlanıyor

Doğalgaz petrol vb dışardan yine.

Dışardan aldığımız arabalar var, bazı projeler var önemli onlar da yurt dışından mesela mühendisliklerden nükleer santral vb yanlış olmasın ama köprü yapımıyla kanal istanbul projesi mühendisleri de yabancılardı yanlışım varsa düzeltsinler.

Gördüğünüz gibi her şeyimiz dışa bağımlı nasıl değer kazansın tl kazanamaz ki üretimimiz yok.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• ₺(tl)'nin dolar karşısında sabit kalıp enflasyonun artması mümkün müdür ?

hangi vadeden bahsediyorsun?
    şimdi bazı dönemler var dolar dünyada değer kazanır. bazı dönemler var dolar dünyada değer kaybeder. dolar dünyada değer kaybederken tl karşısında yataya yakın hatta yükselmeli hareket edebilir. tl de faizi düşürdükçe dolar dünyada düşme bile tr de fazla düşmez.geçmişte böyle oldu.genelde üstümüzdeki kişiler doların dünyada düştüğü dönemi faizlerin düşürülmesi için fırsat olarak gördüler. dolar dünyada rezil olurken ( altın fiyatı 200 dolardan 1800 dolara fırlarken,gümüş fiyatı 5 dolardan 50 dolara fırlarken, petrol fiyatı 20 dolardan 120 dolara fırlarken, bakır fiyatı 1 dolardan 4 dolara fırlarken, usdchf ve usdjpy dipleri boylarken tr de usdtry kurunda ciddi düşüşler olmadığı oldu ( 2011 yılı civarı). bu soruyu hangi dönem için sorduğunu bilmiyorum ama tl den uzak durman akıl sağlığın için iyidir bro. uzun lafın kısası bu.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.