Şimdi Ara

EK YERLEŞTİRMEDE VAKIF TIP YAZACAKLARIN ÇOK DİKKAT ETMESİ GEREKEN KONULAR...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
1
Favori
304
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar

    öncelikle seçeceğiniz fakültede başarılar dilerim.


    vakıf tıp fakültesi seçerken çok dikkat etmeniz ve sorgulamanız gereken konular var. bunları kısaca anlatmak istiyorum.

    tıp fakülteleri diğer fakültelere benzemez. diyelim ki mühendislik seçtiniz bir dersinizi vermediniz bir üst sınıfa geçer alt sınıftan dersi alırsınız. TIP fakültesinde ise sınıfta KALIRsınız. diyelim yatay geçiş yapmak istediniz tıp fakültesi dışındakiler her yarı yıl yatay geçiş yapabilirken tıpta okuyorsanız yaza kadar beklemek zorunda kalırsınız.

    özetle dikkat etmeniz gerekenlere başlayalım


    vakıf tıp fakültelerinde en çok dikkat etmeniz gereken konu sizden kaç yıl boyunca para kazanmayı düşündükleridir. bu ne demek açalım.

    dikkat ettiyseniz açılan kontenjanlar farklı. bir okul 40 öğrenci alırken bir başka özel tıp 160 öğrenci alabiliyor. bunda etken olan faktörler eğitimci sayısı sınıfların ve laboratuvarların fiziki koşulları gibi faktörlerdir. alınabilecek öğrenci sayısı her okulun ŞARTlarına göre YÖK tarafından belirlenmektedir.


    diyelim YÖK fakülteye 60 öğrenci alabilirsin diye kontenjan belirledi. 6 senelik sınıf 6x60: 360 düz hesap öğrenci bulundurma kontenjanın var. bunun 60 ına kısmi burs verirsin geri kalan 300 öğrenciden para alabilirsin.

    PEKİ bu 300 öğrenci yerine 500 öğrenciden para alabilir misin. ELBETTE


    Bunu da şöyle ayarlıyorlar: HER SENE 1. SINIFTAKİLERİN YARISINDAN FAZLASINI SINIFTA BIRAKIYORLAR. böylece üst sınıf kontenjanlarını otomatik olarak artırıyorlar. diyelim 3 sene sonra 2. sınıfta 60 öğrenci olması gerekirken 110 öğrenci olabiliyor. 6 senenin sonunda da 6x110= 660 öğrenciye ulaşabiliyor okul, aslında YÖKün verdiği kontenjan 360 öğrenci.... okulda ki öğrenci sayısı ise 2 katı.


    bunun size ne zararı olabilir.

    1. laboratuvarlarda bir masanın etrafında 30-40 kişi olur ve zıplayarak hocayı takip edersiniz. boyunuz uzunsa sorun olmaz
    2. sınavlarınız 2 veya 3 aşamada yapılır. kopya çekilmesin diye. sabahki sınava girdiyseniz akşama kadar beklersiniz
    3. SINIFTA KALIRSINIZ... çünkü siz öğrenci değil müşterisiniz



    ve daha bir çok şey sayabilirim ama bunlar bile yeter aslında.

    PEKİ bunun için NE YAPMANIZ gerekiyor


    1. gideceğiniz okulun eski öğrencilerini bulmaya çalışın
    2. okulların karşısında kırtasiyeler vardır tanıtıma gittiğinizde bu kırtasiyelere uğrayın ve ders notlarına bakabilirmiyim deyin ve biraz inceleyin. özellikle soru çözümlerini
    3. EN ÖNEMLİSİ son 3 senede 1. ve 2. sınıfta kaç öğrenci kalmış bunu öğrenin, öğrenemiyorsanız

    geçen sene ki sınıf mevcudunu öğrenmeye çalışın alınan öğrenci sayısı 60 sınıfın mevcudu 100 ise geçen seneden 40 kişi kalmış demektir( yani %60) veya YATAY geçişleri araştırın..... şöyle yapacaksınız google a "tıp fakültesi yatay geçiş sonuçları 2021" veya 2022 veya 2023 diye yazın ve kimler başvurularda üst sıralarda buna bakın

    ancak yatay geçişlere bakarken şu yanılgıya düşmeyin örneğin ÇOK SAYIDA HALİÇ yeniyüzyıl tıp gibi okuldan başka okullara yatay geçiş göreceksiniz. bunun anlamı o okulun kötü olduğu değil öğrenci dostu olduğunu gösteriyor olabilir. örneğin haliç tıp ta yarı dönemde bile komitelerin telafisi olabiliyor ve okul notu haliyle yüksek olabiliyor ve diğer okullara başvurabiliyor. YANİ OKUL SİZE SEÇENEK SUNABİLİYOR. bu gibi okullarda sınıfta kalan sayısı da az olur


    PEKİ biz hangi okullarda SIKINTI YAŞARIZ diyorsanız. yatay geçiş sonuçlarında 80 nin dahi üstünde sınıf geçme notu (agno) ile başvuramamış okullar büyük sıkıntıdır. sınıfta kalamayan nadir öğrencilerden olursunuz ama 70 civarı not ile hep alt sıralarda kalırsınız ve hiç bir okula yatay geçiş yapamazsınız.. ZATEN AMAÇ ta BUDUR. sınıfı geçebilse bile bir yere gitmesin.

    bu tip okullara örnek vermemi isterseniz Okan ve MALTEPE TIP ı söyleyebilirim. bu tür okullar artık bilindiği için bu sene %60-70 kontenjanları boş kaldı. 107 boş kontenjan okan da, 87 boş kontenjanda MALTEPE de var. maltepe bu sene 50 civarı ukraynadan öğrenci yatay geçişi ile bu işi halletmeye çalıştı.. ama okan ı bilmiyorum. okan ile ilgili duyduğum sınıf geçmek zor değil ama yatay geçiş yapılmasın diye yüksek not hayal. Maltepe de ise İKİSİ DE HAYAL.

    bir de olaya şu şekilde bakmayın örneğin DEMİROĞLU tıp ın kontenjanı da 40 civarı boş kalmış ve sınıfta kalan sayısı fazla ama orada eğitim iyi ve aşırı zorluyorlar burada da yüksek not alamıyorsun ama bir şeyler öğrenebiliyorsun. bu farka dikkat edin


    ben örnek olarak 4-5 özel fakülte verdim daha fazla da örnek verilebilir. ama yöntem hiç değişmez. örneğin bilmiyorum ama ankara da ki okullar içinde geçerli bu. bakın hangisinin kontenjanı büyük oranda boş kaldıysa yukarıdaki seçenekleri araştırın.


    öyle saf saf "tercih bursundan %20 burs verdiler ne güzel demeyin" onu sizden fazlasıyla alırlar. sınıfta kalanın bursunun kesildiğinden dahi haberiniz yoksa allah size bu saflıkla kolaylık versin derim


    belki ülkenin en büyük kampüslerinden biridir ama küçük bir laboratuvar odasında bir masanın etrafında 20-30 kişi aynı işi yapıyorsanız okulun kampüsü size bir şey öğretmez. veya bakarsınız demiroğlu tıp gibi bir apartman görürsünüz ama eğitimi iyidir. ve 4.sınıf itibariyle florance nightingale hastanesinde eğitime gidersiniz yani hastanesi de önemli.. 4-5-6 sınıfta o hastaneye gideceksiniz.


    ÇOK ama ÇOK dikkat edin 6-7 sene okuyacaksınız. diğerleri gibi 3-4 sene de bitmeyecek.








  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.