Şimdi Ara

E-Arşiv Faturalarının Doğruluğunu Kontrol Ediyor musunuz?

5 sn
11
Cevap
1
Favori
5.597
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Malumunuz bir çok e-ticaret firması e-arşiv fatura uygulamasına geçti. Firmaların gönderdikleri faturaları zaman zaman Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinden sorulayarak teyit ederim.

Fakat son yaptığım alışveriş sonrası gelen faturayı sorguladığımda "bulunamadı, bilgileri kontrol edin" uyarısı alıyorum. Bu, gönderilen faturanın sahte olduğunu mu gösterir?

Şöyleki;
    Bir muhasebeci olarak, akşama kadar E-Arşiv ve E-Fatura ile uğraşan birisiyim.
    Çalıştığım şirket e-arşiv ve e-fatura mükellefi.
    http://www.efatura.gov.tr/earsivkayitlikullanicilar.html
    Bu linkten alışveriş yaptığınız firmayı kontrol edin.

İsmi orada varsa, fatura esastır.

Aldığınız hata, faturayı düzenleyen şirketin e-fatura entegratoründen kaynaklanıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Maestro26 -- 23 Kasım 2016; 10:8:53 >
    işyerini yeni açtık her bir şeyi yeni yeni deneyimliyoruz, hazır yakalamışken sorayım istedim bir kaç ürün aldığımda e-arşiv diyorlar sitelerine girip çıktısını alıyorum muhasebeciye bunu vereceğim, geçen kırtasiye ürünleri aldım faturayı mail atıcaz şimdi sevk irsaliyesi vereceğiz dediler, e-fatura kullanmıyoruz diyorum bizde böyle dediler, maille internetle işi olmayan napacak dedim öle kaldı e-faturayı bekliyoruz bakalım. Mesela geçen e-arşiv li bir alışverişte ürünlerden birinde iptal ve değişiklik yaptık kafam allak bullak oldu kimse bilmiyor hatamı yaptık yanlışömı yaptık, muhasebeciyi arıyorum kızın biri çıkıyor her seferinde farklı bir kız yardımcı oluyor ne hikmetse; ben bi mali müşavire sorayım döneyim size diyor bekleki arasın, şu e-arşiv e-fatura olayını alıcı taraf bakımından uygulamalarını üstün körü bir özet geçermisiniz acaba.

Orijinalden alıntı: Maestro26

Sahte olduğunu göstermez hocam.

Şöyleki;

Aldığınız hata, faturayı düzenleyen şirketin e-fatura entegratoründen kaynaklanıyor.

ismi orada varsa fatura esastır ibaresi çok iddialı olmuş.

Valla burası Türkiye, Bu memleket ne cinlikler gördü.

Keşke batıdaki çoğu ülke gibi insanımız dürüst olsaydıda içimiz rahat etseydi.

halen sahte olabilir diyorum.

• Mr.Fussy kullanıcısına yanıt
    Hocam olayı şöyle izah edeyim en basit şekilde.

Öncelikle e-fatura farklı, e-arşiv farklı bir olay.

Karşılıklı 2 firma/şirket (Şahıs değil dikkat!!) e-fatura mükellefi ise, birbirlerine e-fatura kesmek zorunda.

E- Arşiv mükellefi şirket fatura keserken;
    Sahıslara ve e-fatura mükkelefi olmayan şirketlere E-Arşiv fatura keser.

Örnekleme ile olayı daha netleşeceğine inanıyorum.
    Örneğimiz herkezin bildiği firma olsun. Misal, Çiçek sepeti..

Çiçek sepeti e-fatura kullanan birisine e-fatura keser.

E-FATURA-karşı taraf e-fatura mükellefi olduğu için e-fatura kesilir.

Karşı taraf sahıs veya e-fatura mükellefiyeti bulunmuyorsa e-arşiv kesilir.

DİP NOT:
    E-arşiv fatura kişilere sms, mail, fax veyahut web üzerinden ulaştırılır.

• quote:

Orijinalden alıntı: xxlboy

quote:

Şöyleki;

Hocam kesilen her fatura elektronik ortamda zarflanıp oluşturuluyor ve GİB'e (Gelir İdare Başkanlığı) iletiliyor.

Sistem ülkemizde daha yeni yeni oluşmaya başladığından ve gerekli alt yapının eksikliğinden hatalar olabilir.

Konuyu açan arkadaşın faturası yeni kesilmiş ve GİB tarafından onaylanmadığı için o hatayı alıyordur.

Aradan 10-15 gün geçince o hatayı vermiyecektir.

• Maestro26 kullanıcısına yanıt
    sağolun cevap için; benimde iyi kötü bildiğim gibiymiş düzen ama uygulamada farklılıklar olması kafamı karıştırıyor yine, şirket için misal paşabahçe mağazasından aldığım ürünlerde anında kasadan e-arşiv faturası verdiler, baya büyük bir yerel marketler zinciriden kestirdiğim faturalarda ise normal irsaliyeli fatura kesiyorlar, efatura mükellefi kırtasiyeden aldığımda ise sanırım çalışan karıştırdı e-fatura göndereceğiz dedi e-arşiv olmasın dedim muhasebelerini aradım sözde gönderdiler halen bekliyorum manuel yapılıyormuş, çok aksilikler çıkar oturana kadar sistem, birde fatura peşine düşücez gelemeyecek unutucaz arada kaynıyacak, heleki iptal iade durumları daha da karman çorman olacak anlaşılan, sanalmarket alışverişimde bile net bir çözüm bulamadılar iptal edilen ürünün olduğu e-arşiv faturayaı vericem muhasebeye çaresiz, iptal yerine aldığım ürüne ayrı fatura verdiler ne yaptıklarını kimse bilmiyor. çok canlar yanar bu gidişle.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: xxlboy

quote:

Şöyleki;

Hocam kesilen her fatura elektronik ortamda zarflanıp oluşturuluyor ve GİB'e (Gelir İdare Başkanlığı) iletiliyor.

Sistem ülkemizde daha yeni yeni oluşmaya başladığından ve gerekli alt yapının eksikliğinden hatalar olabilir.

Konuyu açan arkadaşın faturası yeni kesilmiş ve GİB tarafından onaylanmadığı için o hatayı alıyordur.

Aradan 10-15 gün geçince o hatayı vermiyecektir.

tşk. hocam

• Mr.Fussy kullanıcısına yanıt
    Yeterki sistem otursun hocam.
    Herşeyin elektronik ortamda olması her açıdan iyi.

Ben e-arşiv faturalarımın hepsini mailde tutuyorum.
    Lazım olunca tabiri caizse "şak" diye buluyorum :)
    E-Fatura veya E-Arşiv Fatura farketmeksizin size e-posta ile gönderilebilir. Kağıda dökülmüş bir biçimde firmanın vermemesinin tek açıklayıcı sebebi kağıt tasarufu yapması demektir.
    Başka bir izahatı olamaz. Şayet kağıt tasarufu için e-mailinize e-arşiv faturanızın gönderilmesini söylediyse bu tutumunu da destekliyorum
    E-Arşiv faturanız şayet mailinize gelmediyse e-arşiv fatura numarası firma vergi kimlik numarası ve ödeme tutarını öğrendiğiniz takdirde bir sonraki ay e-arşiv fatura raporunu firma GİB'e gönderdikten sonra bağlantı adresinden e-arşiv fatura sorgulama. işlemi yapabilirsiniz.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.