Merhabalar arkadaşlar ; yaşım 16 ve okulum da ağır.Herneyse haftada 4 günlük bir program hazırladım kendime yaz tatilinde de haftada 5-6 gün yapıyordum yani neredeyse iki buçuk aydır Body tarzı spor yapıyorum.Ama ne yazıkki okul varken çok zorlanıyorum.Zaten spora başlamadan önce yatsam uyuyacak halde oluyorum bide üstüne spor yapmak çok kötü oluyor.1 hafta civarı ara verdim birde son zamanlarda bugun yaparken yine zorlandım yorgunluk olarak Neler önerirsiniz ? Özellikle de Spordan önce neler yemeliyim enerji almak için.Bal yararlı olurmu ?
Not:yatma saatim erken 10-11 gibi
Up
Merhaba, Bir aktiviteyi yapmak icin duydugun istek herseyin onunde gelir Eger spor yapmayi bir gereksinim olarak goruyorsan fakat bundan zevk almiyorsan, spor yapma zamani gelince seni bundan alikoyacak birsuru engel ortaya cikar. Etrafta birsuru spor salonu var, buralara insanlar yillik abone oluyorlar fakat paralarinin karsiligi olcusunde faydalaniyorlar mi ? Benim bircok arkadasim buyuk bir hevesle kaydoluyorlar, ilk ay hevesle gidiyorlar, bir sure sonra birakiyorlar. Asinda bu durum spor salonlarinin kotulugunden kaynaklanmiyor. Insanlarin isteksizliginden kaynaklaniyor. Isteksizligin sebebi de zevk almamak. Body tarzi spordan zevk almiyorsaniz, kendinizi bosuna zorlamayin. Spor yapmak sadece body degildir. Zevk alacaginiz spor dallariyla kendinizi dinc ve zinde tutun; Yuzmeye gidebilirsiniz, basketbol, futbol oynayabilirsiniz. Zevk aldiginiz spor dallari sizi yormaz. Belki istediginiz gibi bir cevap vermedim ama konuya farkli bir pencereden bakmak istedim.
Enerji olarak yoğurt-yulaf-meyve karıştırarak yiyebilirsin.Hem tadı güzel olur hem de enerji verir.Sporundan 1 saat önce yersen iyi olur.
teşekkür ederim öneriniz için.
@xargs çok fazla olmasada isteğim var.Ve zamanım kısıtlı olmasına rağmen zaman ayırıyorum yani gerçekten bu işi yapmayı kafaya koydum.Ama Yaparken böyle yorgunluktan bırakıyorum bazen.Resmen yatsam uyuyacak gibi olu8yorum.Biraz enerjiye ihtiyacım var.Kek +süt falan içiyorum spora başlamadan hemen önce.Ama etkisi olmuyor
Up
Bugün Bal pekmez falan yedim ama işe yaramadı.Sprorumu tamamlayabiliyorum ama süre uzuyor yorgunluktan ve çok zorlanıyorum.Acil bir enerji kaynağı bulmam lazım
Sabah 6.30 kalkıyorum işe gidiyorum, Akşam 19.30 civarı evde oluyorum. Yemek yiyorum, saat 21.00 yakın spora basşlıyorum, yaklaşık 1,5 saat spor yapıyorum.(Halter + Dumbell çalışması Haftada 3 kere)
Spor yapınca kendinme geliyorum, enerjim artıyor.
İşin Sırrı; istek + azim + beslenme
Her sabah 2 yumurta, öğlen işde yemek çıkıyor ordan, öğleden sonra mavi-yeşil'in ağır olmayan bisküvilerinden, akşam evde yemek, yatmadan önce bol meyve vede 400ml Yağsız Süt.
Kesinlikle ögün atlama (ÖZELLİKLE ÖGLEN İYİ BESLEN). Ben öğlen yemessem, akşama doğru yorgunluk çöküyor vede enerjim kalmıyor, bide akşam yemeğini yiyine uyku çöküyor. Ama düzenli beslenirsem, akşam 22.00'den sonra sporu bitiriyorum,bazende arkadaşlarla çıkıyorum, acayip dinç oluyorum. İşin sırrı düzenli ve dengeli beslenmede, yağlı yiyeceklerden uzak dur, protein agırlıklı beslen.
Anladım hocam teşekkurler.bende beslenmeme oldukça fazla dikkat etmeye baslıyim ozaman.ama ayrıca anlık enerji verecej bir yöntem bilen varmı :-)
Yorgunlugunun sebebi erken yasta baslaman.Vucudun tam gelişme cağında,sen vucudunu birde vucut geliştirme yaparak geliştirmeye calısıyorsun fazladan yük biniyordur.
Uyurken büyüme,gelişme hormonu salgılanır.
Hiç bir bilimselliğe dayanmadan söyledim.Yanlış bir düşünce olabilir.
Erken yatıyormussun.Spor sırasında zorlanman beslenmenin yetersizliğinden kaynaklanıyordur.Ne yemeliyim diye sormussun,internetten arastır.Armut piş agzıma düş olmasın.
En basitinden spordan 1-2 saat önce,karbonhidratı bol alıcaksın.Makarna,pilav gibi.
Uplıyim bari belki bi karışım falan bilen vardır:-D
Up
Spora başlamadan 2-3 saat önce yemeğinizi bitirmiş olmanız gerekiyor.Enerji için makarna yulaf buğday çavdar gibi birleşik karbonhidrat tüketmeniz gerek...süt ve yoğurdu daha çok akşamları tüketin spordan önce bunları tüketmek performans düşürür..
yine spordan önce birkaç adet haşlanmış yumurta yemek iyidir.sert bir şekersiz kahve içmek yine spordan 30 dk önce çok iyi gelecektir.ancak vücut buna çok geçmeden alışıp tepki vermeyi keser.
balı da yine spordan sonra tüketmeniz daha doğru olur.
quote:
Orijinalden alıntı: Astralle
Spora başlamadan 2-3 saat önce yemeğinizi bitirmiş olmanız gerekiyor.Enerji için makarna yulaf buğday çavdar gibi birleşik karbonhidrat tüketmeniz gerek...süt ve yoğurdu daha çok akşamları tüketin spordan önce bunları tüketmek performans düşürür..
yine spordan önce birkaç adet haşlanmış yumurta yemek iyidir.sert bir şekersiz kahve içmek yine spordan 30 dk önce çok iyi gelecektir.ancak vücut buna çok geçmeden alışıp tepki vermeyi keser.
balı da yine spordan sonra tüketmeniz daha doğru olur.
Ama o sırada okulda oluyorum :S.saat 4.30 da okuldan çıkıyorum 5.30 gibide spora başlıyorum Hemen bşlamadan yiyorum bişeyler :S.Okulda son ders ozaman birşeyler yiyeyim.Nesquik falanda içmiyim ozaman spordan önce.Haşlanmış yumurta yeme şansım da yok :(.
Ap
Up
Bu şekildeki spor fayda getirmezki...daha çok zarar... haftada 2 gün düzenli ve sistemli olarak yapın böyle imkanınız yoksa spordan en geç 1.30 2 saat önce beslenmeye çalışın.evden hazırlayıp götüreceğiniz sandviçler olabilir.konserve ton balığı olabilir.
Niye zarar olsunki Sonuçta iyi besleniyorum sabah yumurta akşam yatmadan süt meyve vs.Ama sadece şu spordan önce yemek yeme konusu gerçekten kötü :(.Haftada 4 gün yapıyorum genel olarak vucut geliştirme birde 5.gün de bisiklet vs yapıyorum ama vaktim kalmıyor genelde.
Kantinden falan birşey alayım bari son tenefüs biliyorum yetmez ama başka bir şansım yok.Ne önerirsiniz ?
quote:
Orijinalden alıntı: bladeknight97
Niye zarar olsunki Sonuçta iyi besleniyorum sabah yumurta akşam yatmadan süt meyve vs.Ama sadece şu spordan önce yemek yeme konusu gerçekten kötü :(.Haftada 4 gün yapıyorum genel olarak vucut geliştirme birde 5.gün de bisiklet vs yapıyorum ama vaktim kalmıyor genelde.
Kantinden falan birşey alayım bari son tenefüs biliyorum yetmez ama başka bir şansım yok.Ne önerirsiniz ?
Tam beslenme programını verirmisin?Oglen ne yiyorsun,sabah yumurtanın yanında ne yiyorsun,aksam eve geldiginde ne yiyorsun?
Kekmiş falan böyle çöpleri yemeyeceksin bir kere.
Senin için düşünüyorumda en iyisi yulaf ezmesi al bir müsli al ikisini karıştır kafana göre yersin bunlar iyi enerji kaynağıdır. Bal mal bunları bırak şehir efsanelerini gerçekçi ol. Öyle 2 kaşık alıpta heman olacağın birşey yok yeryüzünde.. Mucizelere inanma bu sporda Basit şeker yeme yersen kısa süreli bir enerji artışın olur sonra tam terine tamamen bitkinleşirsin.
Ağır yeme, böyle yağ bal börek gibi şeyler sana enerji vermez tam tersine enerjini götürür. Bol bol meyve sebze ye, bol yulaf ezmesi ye, bol yumurtada tüket ama sarısına dikkat et. Esmer pirinç ye tam ekmek tüket. Et yiyeceksen haşlanmış tavuk hindi eti ye. Tatlı yerine kuru kayısı ve incir yiyebilirsin, kuru üzümde fazla yeme, birde ceviz iyidir. Sonuçta yediklerini sindiremezsen istediğini ye farketmez o yüzden adam gibi bol lifli ve tüketebileceğin sindeirebileceğin kadar ye..
Birde bu yaşta fazla ağırlık çalışma bilemiyorum tabii gelişimin ne düzeyde ama gelişim çağındaki kasları zorlamak akıllıca değildir. Tavsiyem eğer ağırda geliyorsa badiyi bırak başka sporlara yönel..
Ben bu sporu uzun zaman profesyonel olarak yaptım, bütün yönleriyle çok iyi bilen biri olarakj anlatıyorum bunları. Bu iş bir disiplin işidir ama öyle böyle değil korkunç bir disiplin ister. Sadece ağırlık kaldırma olarak görürsen bu işi hamallık yaparsın sadece. Beslenme uyku ve çalışma/dinlenme periyodları bu işin en büyük anahtarıdır. Türkiyede badiciyim diye geçinen salonlardaki hocalarda dahil %90 ı hiçbirşey bilmez kulaktan dolma yaparlar anlatırlar hep.
Eğer gereğinden fazla çalışırsan zaten overtrain olursun. Bu bir nevi hastalıktır, kandaki akyuvar sayısı düşer ve vücut hem psikolojik hemde fiziki depresyona girer hem gelişmen durur hemde bir nevi delirmiş gibi hissedersin kendini. Bu durumda fayda değil zarar görürsün.
Yani diyeceğim oki.. Bitkin halde badi yapacağına hiç yapma daha iyi.. Yoksa boşu boşunma gider gelirsin.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme