Şimdi Ara

Düzeltmenlere Yapılan Emek Hırsızlığı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
214
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhaba,

    Öncelikle konuyu yanlış yere açtıysam herkesten özür dilerim, konuya uygun bir başlığa maalesef denk gelemedim ve siteye henüz üye oldum. Lütfen mazur görünüz.

    Ben yaklaşık 5 yıldır birkaç yayınevinde düzeltmen olarak çalışıyorum. Şu ana kadar yüze yakın kitabın düzeltmenliği ile son okuyuculuğunu yaptım ve 5 yıldır karşılaşmadığım ve emek hırsızlığı olduğunu düşündüğüm bir haksızlıkla bugün yeni bir yazar sayesinde tanıştım. Bu kişi şu ana kadar 2 kitabı yayımlanmış bir yazar, 3. kitabının düzeltmenliğini yapan kişiyse benim. Kitap elime ulaştığında kitabın olağanüstü bir Türkçeyle yazılmış olduğunu fark ettim. Alışılmadık olmasına rağmen bu durum bende açıkça ve sadece takdir uyandırdı ve hâlihazırda az hatası olan kitabı düzeltip yayınevine ilettim. Bugün gördüm ki kitap başka bir yayınevinden başka bir düzeltmenin adıyla yayımlanmış. Düzeltmeler benim düzeltmelerimle bire bir aynı, içerik keza. Fakat bu kişi kitabı bana düzelttirmesine rağmen yayınevine kitabını yayımlatmaktan vazgeçtiğini iletmiş ve diğer yayınevine hatasız -benim düzelttiğim hâliyle- yollamış (Bu sırada kitabın düzeltmenliğini de kendisinin yaptığını belirtmiş olabilir.) Bu arada yayınevlerinde yıllardır çalışmamın bir sonucu olarak bu bilgilere kesin bir şekilde ulaştım ve bunları bilahare teyit ettim. Sonradan öğrendiğime göre aslında kitap bana gelmeden önce başka bir düzeltmenin kontrolünden de geçmiş. Kısaca bu kişi bir yayınevine gidip ücretiyle kitabını düzelttiriyor, daha sonra bu daha az hatalı metni çalıştığı yayınevine vazgeçtiğini iletip başka bir yayınevine iletiyor ve bu süreç birkaç kez tekrarlandıktan sonra kitabı "en az hatalı" hâliyle yayımlatıyor. Bu sırada tabii ki benim ve benden önceki düzeltmenlerin isimleri kitapta düzeltmen olarak geçmiyor. Yazar birden fazla, belki on düzeltmenle çalışıyor ve kitapta düzeltmen olarak adı geçen tek kişi son düzeltmen oluyor. Oysaki belirttiğim üzere kitabın şu anki hâli benim düzelttiğim hâliyle bire bir aynı.

    Konunun maddi boyutunda kesinlikle değilim, ben zaten bu çalışmanın karşılığında emeğimi yayınevinden alıyorum fakat sorun şu ki bizim önceki düzeltmenler olarak adımız kitapta hiçbir şekilde geçmiyor. Bunun belki hukuki bir karşılığı yoktur fakat bu konulara hâkim bir kişi varsa ve bu haksızlığı gidermenin yolunu açıklarsa hakikaten çok sevinirim zira şu an aklımdaki tek fikir hakkımın açıkça ve bile isteye yendiği fikri. Şimdiden çok teşekkür ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bukett90 -- 15 Mart 2020; 12:40:51 >







  • Maddi bir kaybınız yokmuş ücret almışsınız aslında, isminizin orada olmasının başka bir getirisi var mı mesela, bugüne kadar kimse kitabın düzeltmeninin ismini okumamıştır bile. Tabi bu mesleki bir referans, cv unsuru olabilir mi bilmiyorum.

    Bazı ahlaksızlıkların somut yaptırımı olmayabiliyor. Hala size dert olan içinizi yakan bir durum varsa siz de intikam alın, kitabı anonim olarak kötüleyen yazılar paylaşın veya buradan kitabı yazarı belirtin mesela.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Böcekli sümük -- 16 Mart 2020; 18:50:25 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Böcekli sümük kullanıcısına yanıt
    Merhaba,

    Yanıtınız için teşekkür ederim. Evet, maddi bir kaybım yok fakat ismimin orada olmasının tabii getirisi var: Dediğiniz gibi mesleki referans olarak eser adları kullanılabiliyor, CV'de düzeltilen eserler belirtilebiliyor hatta rica üzerine alıntı düzeltildiğinde alıntı sahibi metnin orijinalini sizin adınızı kullanarak düzeltebiliyor ki bu çok değerli bir husus bir redaktör için. Fakat işin aslı ismimin orada olmasının getirisi değil, benim yerime "başka birinin" isminin oradaki mevcudiyetinin hak yenmesine neden olması, daha doğrusu benim ve benden önceki diğer redaktörlerin isimlerinin yerine. Konu aslında tam olarak bu, emek hırsızlığı. Benim düzelttiğim bir kitapta adımın olmaması çok da önemli değil fakat benim yerime başka birinin adının olması çok önemli bir mesele; bu, bir insanın başka bir insanın emeğini çalması ve ismini o kişinin emeğinin üstüne bina etmesi demek oluyor. Şöyle düşünün: Bir dosya hazırladınız ve bunu sizden talep eden kişi size bu dosyanın karşılığında ödeme yaptı. Burada herhangi bir sorun yok. Fakat bu dosyayı "kendi hazırlamış gibi" sunsa, sizin adınızı bu dosyada hiç geçirmese hatta "Bu dosyayı ben hazırladım," dese sizin içiniz rahat olabilir mi? Ki bu eser tüm Türkiye'de yayımlanıyor. Ben içimi hiçbir şekilde rahatlatamıyorum.

    Bendeki bilgiler doğrultusunda hâlihazırda böyle bir paylaşım yapmayı düşünüyorum aslında fakat bu kişi bir yandan çok tanınmış bir kişi. Hakkımı ararken haksızlığa uğramaktan korkuyorum. Sanıyorum ki bu kişinin maddi imkânlarının yerinde olması bu kişiye birçok yayınevinin redaktörlerine aşamalı olarak kitabını düzelttirme olanağı sağlamış fakat bu kişi önceki redaktörleri de belirtmek yerine sadece son ve en az düzeltmeyi yapan hatta hiçbir düzeltme yapmayan redaktörün ismini belirtmesinin neden olduğu hak yeme mevzusunu ne yazık ki pek önemsememiş. Hakkı yenenlerden biri benim. Aslında bu durumu yaşamış ve aynı kitabı düzeltmiş kişiler de ortaya çıkabilir bu mesaj daha fazla kişiye ulaşırsa. Bu çok aşamalı süreci nasıl yönetip işin içinden nasıl çıkarım bilmiyorum. Fakat şu an kitap hakkında olumlu ya da olumsuz her paylaşım kitap lehine reklam olacak, bunu biliyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bukett90 -- 18 Mart 2020; 18:11:34 >




  • Buna benzer durumlarla alakalı örnek bir dava, karar var mı?
  • crazyfriend712 kullanıcısına yanıt
    Ben baktım ama maalesef bulamadım, belki vardır ama arama sonuçlarında benzer hiçbir konu çıkmıyor. O nedenle buradan da sorma gereği gördüm açıkçası.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.