Şimdi Ara

Dünyaya Bilimin penceresinden bakınca..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
209
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Buradan bakınca William Wallace'nin İngiliz celladın önündeki masada İskoçya için özgürlük diye bağırması ne kadarda anlamsız ( Geçen gün Brevaheart ı izledim de )...Ya da bir takım idealleri uğruna açlık grevi yapanlar açıkça bilimle çelişmiyorlar mı? Öyle ya insan birtakım biyokimyasal aktivitelerin bir ürünü olduğuna ve nihai hedefi hayatta kalmak olduğuna göre bu tip insanların durumu günümüz biyolojisi açısından ne ifade ediyor acaba?

Hayata bilimin penceresinden bakınca neler görüyoruz: Denklemler, teoriler, formüller... iyide bütün bunlar ne için?

• Bütün bunlar bence kullanmayı unuttuğumuz yetilerimizi maddeye bağımlı olarak gerçekleştirebilmek için. Beynimizin çok az bir bölümünü kullandığımızı düşünürsek biz aslında telepati kurarak cep telefonu ihtiyacımızı, maddeleri yerinden beyin gücümüzle oynatarak aletlere olan ihtiyacımızı, belki şuan ne kadar güçlü olduğunu bilemediğimiz beyin gücümüzle değişik seyahatleri bile gerçekleştirebilirdik. Bu yetilerimizi kullanmayı unuttuğumuz için beynimizin çok az bir kısmını kullanıyoruz ve bu yetilerimizin yerini tutabilecek maddeler geliştirmeye çalışıyoruz.Bunları geliştirebilmemiz için de formüllere, teorilere ihtiyacımız var.
  • @jrem: bilim sadece teknoloji geliştirmek amacına hizmet etmez. Hatta aslında ilk amacı teknoloji geliştirmek bile değildir. Dolayısıyla teknolojiyle de bilimi (belki de "temel bilim" demeli) ayırmalıyız. Sizin yorumunuz teknolojiyle ilişkili bilimler için olmuş.

Asıl amacı doğayı anlamak olan bilim ise kastedilen, bilimin doğayı ifade etmek için matematiği kullandığını görürüz. Çok karışık bir sürü fenomenin altında yatan teorilerin matematiksel sadeliği vardır. Nispeten zor ve akla yatmıyor gibi görünen kuantum mekaniği gibi bir teorinin bile altında yatan bu sadeliği görebiliriz. Daha çok bilinen (mesela birçok mühendisin de ilgilendiği) klasik elektromanyetik teorinin de matematiksel bir güzelliği olduğunu söyleyebiliriz. Bu haliyle bilim "şiirsel" güzellikleri "matematiksel" güzelliklerle ifade etmeye çalışan ve bunu en objektif ve en doğrudan yapan insan uğraşıdır.

Ancak herşey bilimle ifade edilir dersek, felsefeye, dine ve sanata ayıp etmiş oluruz. Wyatt Earp de bunu ima ediyor sanıyorum.

• quote:

Orjinalden alıntı: mfiz

Ancak herşey bilimle ifade edilir dersek, felsefeye, dine ve sanata ayıp etmiş oluruz. Wyatt Earp de bunu ima ediyor sanıyorum.

Haklısınız hocam ..Birde şunu merak ediyorum bunlar (felsefe, din, bilim ve sanat) arasındaki ilişki ve öncelik nasıl?
  • Evet bu matematiksel olaylar aynı zamanda bizim doğayı daha iyi anlayabilmemiz için ürettiğimiz formüllerden oluşuyor.Sonuç olarak biz bunu da teknolojiye hizmet için kullanıyoruz.Bu gün yerçekim kuvvetini bilemeseydik uçak bile üretemezdik.Felsefe zaten tüm bilimlerin doğduğu bir bilim dalıdır. Felsefe olmasa matematik ya da fen olmazdı.Felsefe olmasaydı sanat ta olmazdı.Din bir bilim midir bilmiyorum. Ben insanlar tarafından üretilen teorileri bilim olarak düşünüyorum.Din bilim gibi incelenmelidir belki ama bence o bir bilim değil ilahi bir olgudur.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Wyatt Earp

quote:

Haklısınız hocam ..Birde şunu merak ediyorum bunlar (felsefe, din, bilim ve sanat) arasındaki ilişki ve öncelik nasıl?

@mfiz arkadasıma hak veriyorum...
    herşeyi bilimle ifade etmek bence dünyaya bakış penceremizi daraltmaktan başka bir şey değildir...

@wyatt earp

senin soruna da kendimce cevap vermeye çalışayım.
    aslında bu soru genelleme yapılabilecek bir soru değil yani sıralama şudur,bu sıralamaya kesinlikle uyulmalıdır diyebileceğimizi sanmıyorum...
    örnek üzerinde sıralama yaparsak daha iyi olacağı kanısındayım.
    mesela braveheart ta o özgürlük çığlığı bir felsefi düşüncenin bir ideolojinin dışa vurumudur bence...
    insanların yaptıkları açlık grevlerini sorgulamak ne kadar doğrudur bilemiyorum kısaca herkes ideolojisini felsefesini insanlara kanıtlamak ve kabul ettirmek için bir takım yollar denemektedir...
    gerek bilimsel yollarla, gerek sanatla, gerek dini ve felsefi bakış açıları ile...
    ya da bunlardan belli sentezler oluşturarak...
    örnekler çoğaldıkça farklı gidiş yolları türeyeceği kanısındayım!

• quote:

Orjinalden alıntı: redhotrider

örnek üzerinde sıralama yaparsak daha iyi olacağı kanısındayım.
    mesela braveheart ta o özgürlük çığlığı bir felsefi düşüncenin bir ideolojinin dışa vurumudur bence...
    insanların yaptıkları açlık grevlerini sorgulamak ne kadar doğrudur bilemiyorum kısaca herkes ideolojisini

Hocam ben bunları sadece örnek olsun diye verdim. Bu gibi durumlarla ilgili yüzlerce örnek olabilecek şey var..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

Felsefenin din, bilim ve sanat arasındaki ilişkilerin sağlıklı yürümesini sağlayan bir aracı olduğunu düşünüyorum. Bence toplumdaki felsefe kültürünün gelişmiş olması din, bilim ve sanata sağlıklı bir bakış açısı kazanabilmemiz için şart. Belki, buradaki bazı arkadaşların düşündüklerinin tersine, dinin kişisel olgunlaşma yönünün toplumsal yönünden daha önemli olduğu düşüncesindeyim. Hatta dinin toplumsal yönünün çok öne çıkarılmasının, dini istismara açık bir konuma getirdiği fikrine sahibim. Sanat konusuna gelirsek, bizim toplumumuzda sanata verilen değerin belirtilen diğer dallara göre az olduğunu düşünüyorum. Sanatın da bilimin de bir ifade şekli olduğunu düşünüyorum. Sanat çok daha subjektif bilim ise olabildiğince objektif.

• quote:

Hocam ben bunları sadece örnek olsun diye verdim. Bu gibi durumlarla ilgili yüzlerce örnek olabilecek şey var..

ben de onu belirttim dostum senin verdiğin örnek için açıklamalar yapmaya çalıştım...
  • İnsan biyolojik bir varlıktır tamam,ama aynı zaman da toplumsal bir varlıktır da.Yani bir takım şeyleri fizik,kimya,biyoloji ve bilimle açıklarsınız ama bazı şeyleri de,bunlarla ilişki içerisinde bulunan felsefeyle biçimlendirilmiş bir takım düşünce temelleriyle.
    Bilim,bilimsel buluşlar,teknolojik gelişimler,toplumsal değişimlere etken olurlar,bilimle elde edilen bulgular teknolojik araç ve gereçlerin gereksinimleri doğrultusunda toplumu değiştirir,bunun kullanımı ile ilgili kurallar ve değerler doğurur,işte bu nokta da felsefe,sanat,hukuk,toplumsal ve kültürel değerler girer,otomobil trafik kurallarını biçimlendirir,bu kuralları toplumsal olarak nasıl uygulayacağımız gibi hukiki durumları oluşturur.aslında hepsi bir halka ve birbirine bağlı ilişkili bir takım sistemler bütünü.
    Gene misal bilimsel anlamda gelişmeler,gelişen teknoloji sanayi devrimiyle beraber gelişen üretim araçlarıyla,işçi sınıfı ve burjuvazinin,bir takım ekonomik temelli sistemlerin oluşmasına sebep olmuştur.Bu yeni üretim sistemleri toplumları hukuk sistemlerinden tutun,felsefeye,devlet yapısına,sanata ve aile yapılarına kadar bir dizi değişimleri tetiklemiştir.
    Gene bilimsel ilerlemeler,işte rönesansın oluşmasına bireyi temel alan hümanizma gibi ideolojik anlamda insan hakları,özgürlükler,demokrasi gibi bir dizi ideolojik gelişimlerin ortaya çıkmasını tetiklemiştir ve toplumların yapısında bir dizi düşüncelerin değişimi sözkonusudur.

Aslında gördüğün gibi burdan bakınca William Wallace ın iskoçyanın özgürlüğü için mücadelesini haykırması bilimden kopuktur veya anlamsız dır demek pek doğru değil kanaatimce.Bilim kendisini geliştirip değiştirdiği gibi,toplumu ve toplumsal yapıları ve düşünceleri de değiştirir ve geliştirir etkileşimde bulunduğu diğer dallarla beraber.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.