Dünyanın ilk üretilen cep telefonu "Motorola Dynatac 8000x" modelidir ve 6 mart 1983 yılında piyasaya sunulmuştur. Buluşun ilk temelleri 1968 yılında aynı radyo frekanslarının diğer bir alandaki cihaza hücresel teknoloji aracılığıyla (cell) aynı anda aktarılması ile atıldı. Bunu izleyen 15 yılda motorola yaklaşık 100 milyon dolar harcayarak hücresel komünikasyon teknolojisini araştırma ve geliştirme çabalarına devam etti. Ve Dynatac 8000x üretildi.
Bu Modelin boyutları şu şekildeydi : 300x44x89 mm Ağırlığı : 800 gr (28 ounces)
Bir saat konuşma süresi ve 8 saat bekleme süresine dayalı bir bataryaya sahipti.
Lcd ekranı yoktu ve led göstergesi vardı. 15 cm'lik bir anteni ve 30 numaralık telefon no hafızası vardı.
sıkı durun fiyatı = 3.995 usd idi. ve bu telefona sahip olmak ayrıcalık ve bir imtiyaz simgesiydi.
Tabi en büyük sorun da kapsama alanı idi, şimidiki gibi adım başı baz istasyonlarının olmadığını düşünürsek.
1984 yılına gelindiğinde bu telefondan yaklaşık 300.000 adet satılmıştı. (şu anda dünya üzerinde 1,2 milyar telefon olduğu söyleniyor)
beyler burda yanlış anlaşılan bişi var bu telefon ve bizim ceplerimizde taşıdığımız telefon cep telefonu değildir. mobile phone yani gezici gibi anlamı var. notebooklarda mobil cihazlardır cebimizde mi taşıyoruz sanki.
yanlış anlaşılan hiç bir şey yok. o gördüğünüz telefon, bildiğiniz evlerde kullanılan telsiz telefonlar gibi bir telefon değildir. ilk mobile phone'dur. yani cep telefonudur (3-5 yıldır kullanılan evlerde kullanılan dect telefonlar farklıdır). kaynağı incelerseniz, mobile phone dediğimiz şeyin (şu anda da temeli oluşturan) cellular teknolojiye dayandığını ve ilk mobile phone un bu olduğunu göreceksiniz.
gercek anlamda ilk cep tel ericcson firması tarafından ve model isminde ericsson geçen bi tel deilmiydi yaw ?
bi bilim adamının bundan yüzyıllar öncesinde söylediği bi söz aklıma geldi. "Bulunabilecek tüm icatlar bulundu"
burdan kendisine selamlarımı yolluyorum
quote:
Orjinalden alıntı: Eliminator
yanlış anlaşılan hiç bir şey yok. o gördüğünüz telefon, bildiğiniz evlerde kullanılan telsiz telefonlar gibi bir telefon değildir. ilk mobile phone'dur. yani cep telefonudur (3-5 yıldır kullanılan evlerde kullanılan dect telefonlar farklıdır). kaynağı incelerseniz, mobile phone dediğimiz şeyin (şu anda da temeli oluşturan) cellular teknolojiye dayandığını ve ilk mobile phone un bu olduğunu göreceksiniz.
mobile phone demek cep telefonu demek değildirki. benim yanlış anlaşılmaktan kastım bu idi. yani millet cebime koysam taşıyamam gibi şeyler deyince bunu belirtme gereği duydum. cep telefonu olayını biz getirdik
quote:
Orjinalden alıntı: oktayakgoz
quote:
Orjinalden alıntı: Eliminator
mobile phone demek cep telefonu demek değildirki. benim yanlış anlaşılmaktan kastım bu idi. yani millet cebime koysam taşıyamam gibi şeyler deyince bunu belirtme gereği duydum. cep telefonu olayını biz getirdik
o telefon nereye sığarki?
quote:
Orjinalden alıntı: y281nbl
bi bilim adamının bundan yüzyıllar öncesinde söylediği bi söz aklıma geldi. "Bulunabilecek tüm icatlar bulundu"
burdan kendisine selamlarımı yolluyorum
Amerikada patent dairesi başkanıymış galiba o. 1899 da mı ne söylemiş o lafı yanlış kalmadıysa aklımda. Yani 107 sene önce. Demek oradan bakınca öyle görünüyormuş.
artırılabilir hafızası olsa alırdım
bu telefonla ne karizma yaparsın be Bi kafeye git ve çantandan çıkardığın bu takoz üstü aleti masaya bırak. Herkes dönüp bakmazsa namerdim.
quote:
Orjinalden alıntı: ZZ RAT
bu telefonla ne karizma yaparsın be Bi kafeye git ve çantandan çıkardığın bu takoz üstü aleti masaya bırak. Herkes dönüp bakmazsa namerdim.
şimdi o telefon ne para eder biliyonnuz mu trilyonluktur hala çalışsır vaziyetee bulunursa..hala
Gercekten cok ilerleme var teknolojide ya ne bukadar