Şimdi Ara

Dünyanın gramer açısından en basit dili hangisi? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
32.662
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • ben hala türkçeyi kendi dilim olmasına rağmen zor buluyorum tamam kökler değişmiyor diyorsunuz ki değişiyor(akıl,akılımı,aklımı mesela) ve ekler de eklendiği kelimeye göre değişiyor üstelik; örneğin ingilizcede "to" varken bizde kelimesine göre "-e,-a" var.bir de ekler üstüste hangisi nereye gelcek yabancı bir insan delirir bence öğrenene kadar
    şu kelimeye bakın: "gidebiliyor muymuş?" biz kendimiz rahat kullanıyoruz ama ben yazarken bile zorlandım. bir de şu eklere bakın: "gitmemeli miymiş?" bunu yazarken 2-3 kere düşündüm valla
  • quote:

Orjinalden alıntı: Odysseus347

ben hala türkçeyi kendi dilim olmasına rağmen zor buluyorum tamam kökler değişmiyor diyorsunuz ki değişiyor(akıl,akılımı,aklımı mesela) ve ekler de eklendiği kelimeye göre değişiyor üstelik; örneğin ingilizcede "to" varken bizde kelimesine göre "-e,-a" var.bir de ekler üstüste hangisi nereye gelcek yabancı bir insan delirir bence öğrenene kadar
    şu kelimeye bakın: "gidebiliyor muymuş?" biz kendimiz rahat kullanıyoruz ama ben yazarken bile zorlandım. bir de şu eklere bakın: "gitmemeli miymiş?" bunu yazarken 2-3 kere düşündüm valla

İngilizce zaten Türkçe'den kolay bir dildir. "akıl, aklı" örnekleri de ünlü düşmesi örnekleridir ve bunlar istisna olarak kabul edilir ki böyle istisna yapılar her dilde mevcuttur. Verdiğiniz diğer örnekler de oldukça uç örneklerdir ve çok basit olarak kurallandırılabilir.

git (eylem) - Ebİl (yeterlilik) - Iyor (şimdiki zaman) mU(y) (soru eki) - mUş ("-miş"li geçmiş zaman / aktarım)

Demek istediğim Türkçe öğrenen biri zaten ilk önce dilbilgisi kurallarını öğrenecektir ve delirmeyecektir, delirmiyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Barlas -- 8 Ağustos 2008; 22:38:03 >

• kelime zenginliği bakımından kürtçe gayet uygun.hem krtçe bilmekle farsçayada aşina olursunuz:)

gramer baımından bence en kolayı ingilizce.türkçe gerçekten çok dallı budaklı,almanca fransızca da türçkeden hiç aşşağı kalmıyor.arap ,hint,çin gibi dilere girerseniz çıkamazsınız hiç bahseteyelim bile.
  • Türkçe'nin asıl büyük özelliği kelime köküne sahip oluşudur. Kelime kökünden sınırsız kelime üretilebilme özelliğine sahip oluşudur. Oktay Sinanoğlu Hoca'nın kitaplarında matematiğe benzerliğinden yani sınırsız genişleyebilme özelliğinden bahsetmektedir. Diğer diller gibi karma ve soyu olmayan bir değildir Türkçe. Okunduğu gibi yazılan, yazıldığı gibi okunan tek dil. Sizler de okuyorsunuz şu anda. Bu kadar basit
  • İngilizce kitabımızda diller hakkında bir metin parçası vardı. E kolay dil olarak bir Afrika dilini göstermişti. Yaklaşık olarak bin kelime içeriyormuş. Sanırım dil bilgisi kuralları olarak da en kolay dil o olacak.
  • sanırsam endloezya dili gramer açısından çok kolaymış...ordan gelen birisinden duydum adamlarda zaman kipi yokmuş...zamanları işte vurguya göre yapıyorlar zaten Diyarbakır ve çevresindede öyle yapıyorlar
  • GRAMER AÇISINDAN en kolay diller tabii ki tek heceli dillerdir. (Ör. Çince)

Ama bu demek değildirki çince kolay bir dil. Sadece GRAMER açısından bakarsak en rahatıdır.
  • quote:

Orjinalden alıntı: El Fuego

Türkçe'nin asıl büyük özelliği kelime köküne sahip oluşudur. Kelime kökünden sınırsız kelime üretilebilme özelliğine sahip oluşudur. Oktay Sinanoğlu Hoca'nın kitaplarında matematiğe benzerliğinden yani sınırsız genişleyebilme özelliğinden bahsetmektedir. Diğer diller gibi karma ve soyu olmayan bir değildir Türkçe. Okunduğu gibi yazılan, yazıldığı gibi okunan tek dil. Sizler de okuyorsunuz şu anda. Bu kadar basit

türkçenin karma olmadığını vurgulamışsınız bu çok önemli

ing kelimelerinin üçte birini latinceden,3 te 1 vikinglerden, 3 te 1 yerel ada dilinden almışlardır

bu yüzden çok istisnası var, bu kelimeler aynı kurallarla türetilmiyor ek almıyor
    karma olduğu için tek bir dil mantığı üzerine öğrenilmiyor

bizler yıllardır ing ye aşina olduğumuz için bazen kolay bir dil gibi geliyor ama hiçde öyle değil

• ingilizce heralde
  • 4 günlük bir cezanın ardından az önce foruma tekrar dönebildim.

Anlaşılıyor ki Afrika (Afrikanca, Svahili dili vs.) ve Güneydoğu Asya & Uzakdoğu (Endonezce, Çince vs.) dilleri en kolay dil olarak görünüyor gramer açısından.

Şunu da merak etmiyor değilim.

Bu gramer kuralları nasıl oluşmuş ve neden X dilininki basit, sade bir şey iken Y dilininki baya karışık?

Mesela Almanca. Almanca gördüğüm kadarıyla baya derin gramer kuralları içeriyor. Fiil çekeceksiniz, fiillerin zamire göre çekimleri farklı, zaman farkları da var. Çoğu da düzensiz. Saat okuyacaksınız, 20 geçe ile 20 kala arası özel durum. Bütün isimler büyük harfle başlanır.

Niye böyle bir şey yapma zorunluluğu duymuşlar?

Gramer kuralları arttıkça, geliştikçe bir katkı mı sağlar?

İngilizce bu kadar zahmetli bir dil değil. Türkçe bence hiç değil.

• bir çok arkadaşımız çinceyi zor demiş.

amerika da ingilizce kursunda iken bir çok çinli öğrenci vardı ve bir çoğuda idda ediyordu en fazla 1 yılda herşeyi ile çinceyi öğrenirsiniz çünkü biz cümlenin zamanlarında filleri çekimlemeyiz sadece cümlenin zamanını belirten kelime koyarız.

örnek.
    Türkçe de : Dün okula gittim. Gitmek fillini çekimledik
    ingilizcede I went to school yesterday. go fiilinin ikinci halini kullandık.
    Çincede. Ben gitmek okul dün. sadece gitmek fiilini yazmak ve sonuna bu eylemin yapıldığı zamanı yazmak yeterli dediler.

Bir arkadaşımız ingilizcede çocukların 6-7 yaşında düzgün cümle kurabildiğini yazmış ama amerikada yanında kaldığım ailenin 4 ve 5 yaşındaki çocukları incilden okunan bölümleri rahatlıkla anlayıp o bölümler hakkında soru sorabiliyordu ki ben bile bunu yapmakta o bölümleri anlamakta zorlanıyordum.

ingilizce ve türkçe yi karşılaştırdığımızda benim kişisel görüşüm.

Gramer öğrenme bakımından türkçe zor
    telaffuzu öğrenme bakımından ingilizce zor.

• quote:

Orjinalden alıntı: kara_eylül

bir çok arkadaşımız çinceyi zor demiş.

amerika da ingilizce kursunda iken bir çok çinli öğrenci vardı ve bir çoğuda idda ediyordu en fazla 1 yılda herşeyi ile çinceyi öğrenirsiniz çünkü biz cümlenin zamanlarında filleri çekimlemeyiz sadece cümlenin zamanını belirten kelime koyarız.

örnek.
    Türkçe de : Dün okula gittim. Gitmek fillini çekimledik
    ingilizcede I went to school yesterday. go fiilinin ikinci halini kullandık.
    Çincede. Ben gitmek okul dün. sadece gitmek fiilini yazmak ve sonuna bu eylemin yapıldığı zamanı yazmak yeterli dediler.

Bir arkadaşımız ingilizcede çocukların 6-7 yaşında düzgün cümle kurabildiğini yazmış ama amerikada yanında kaldığım ailenin 4 ve 5 yaşındaki çocukları incilden okunan bölümleri rahatlıkla anlayıp o bölümler hakkında soru sorabiliyordu ki ben bile bunu yapmakta o bölümleri anlamakta zorlanıyordum.

ingilizce ve türkçe yi karşılaştırdığımızda benim kişisel görüşüm.

Gramer öğrenme bakımından türkçe zor
    telaffuzu öğrenme bakımından ingilizce zor.

incili okuyup anlama demişsiniz ama çocuk kendi kurduğu cümleleri kaç yaşında dilbilgisi kurallarına uygun olarak doğru kurabiliyor
    o çalışma bunun üzerine kurulu

• "Anadili."

Ben dünyayı dolaşan bir belgesel programında izledim. Sunucu, İngiltere'deki küçük bir çocukla konuşuyordu. Konuşma altyazı olarak aktarıldı.

Çocuk, cümleleri gramer açısından sorunsuz söylüyordu.

"I like singing a song."
    "I didn't see him."
    "I went to ..."

2. ve 3. hâli kullanıyor.
    Özne + Yüklem + Nesne biçimini yapabiliyor.
    -ing getirebiliyor.
    Zamirleri nesneye dönüştürebiliyor.

Eee, biz farklı mıydık? Geçmişteki bir olayı anlatırken fiile "-di" getiremiyor muyduk? "Onu, bunu, seni" diyemiyor muyduk? Fiile zamir eki getiremiyor muyduk?
  • Avrupalı Türkçe'yi, Türkler Fransızca'yı kolay öğreniyor

Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre yapısı matematiksel olan Türkçe, en kolay öğrenilen dil. Anadilini en erken öğrenenler de Türk çocukları. Özbekler, Azeriler ve Kazaklar gibi Avrupalılar da Türkçe'yi kolay öğreniyor. Dilbilimci Doç. Dr. Melin Haser ise "Türkler en rahat Farsça ve Fransızca öğrenebilir" diyor.

Her yaşta öğrenmesi en kolay dil Türkçe

Bir araştırmaya göre anadillerini en kolay Türk çocukları öğreniyor. Türklerin zorlanmadığı yabancı diller ise Farsça ve Fransızca.

Hangi dilin ne kadar zor olduğu veya en yetkin şekilde kullanılabildiği uzun yıllardır bilim adamlarının en gözde tartışmalarından biri. Geçtiğimiz hafta Berlin'de yapılan Uluslararası Çocuk Dili Araştırmaları Derneği'nin 10. kongresinde açıklanan bir araştırma ise bu konuda son gelişmeleri ortaya koyuyor. Pek çok kesimin ilgisini uyandıran bu araştırmaya göre anadilini en erken öğrenenler Türk çocukları. Türk çocukların 2-3 yaşlarına geldiklerinde dilbilgisi kurallarına uygun konuşabildiğini söyleyen Alman dilbilimi profesörü Klann Delius, Türkçe'nin şahıs ve zaman belirleyen eklerinin düzenli olduğunu belirtiyor. Bu da lego taşlarının yan yana dizilmesi gibi sistematik ve kolay olduğunu gösteriyor. Türk dilbilimcileri ise yıllardır savundukları bu tezin, sonunda yabancılar tarafından da dile getirilmesiyle çok mutlu. Zaten son zamanlarda Türkçe öğrenmek için gelen yabancıların sayısının artması da bunun göstergesi.

MATEMATİĞİ ÇOK İYİ
    Türkçe'nin dünyanın en matematik dillerinden biri olduğunu savunan Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu, aslında bu yapının 19. yüzyıldan beri bilindiğini söylüyor. Peki ama bir dilin matematik yapısı ne demek? Uzun yıllardır bu konuda çalışmalar yürüten Sinanoğlu bunu şöyle açıklıyor: "Matematikte ortaya bazı tanımlar konulur. Sonra bunların arasındaki ilişkileri ortaya çıkartılır. Toplamak veya çıkarmak gibi. Bunları kullanarak teoremler ortaya koyulur. Matematik böyle yapılır. Türkçe dilinde de bu sistem var. Sesli harfler ince ve kalınlar olarak iki sınıfa ayrılır. Kural, bir kelimede kalınların veya incelerin birbirini takip etmesidir. Bu teorem gibi belli. Elinizdeki sesli ve sessiz harflere göre Türkçe'de kaç tane kök olabileceğini bulabilirsiniz. Eklenecek takının hangi harflerden oluşacağına dair kurallar var." Bu sisteme bağlı kalarak yeni kullanılmaya başlanan yabancı bir sözcüğün karşılığını türetmek de mümkün. Örneğin Fransızca'dan gelen amblem sözcüğüne karşılık "belirtke", analiz sözcüğüne karşılık "çözümleme" kullanılabilir.

TÜM SESLER VAR
    Sinanoğlu, çocukların bu kadar kısa sürede okumayı öğrenmesinin temel nedeni olarak, Türkçe'nin yazıldığı gibi okunan dil olmasını gösteriyor. Bu nedenle de matematiği çok kuvvetli. Askere gidip de iki haftada okuma-yazma öğrenenlerin sırrı da burada. Sinanoğlu, dünyada başka hiçbir dilde bunun mümkün olmadığını dile getiriyor. Dilbilimci Doç. Dr. Melin Haser de yapısal olarak Türkçe'nin kolay öğrenilebilecek bir dil olduğunu savunsa da, çocukların doğru bir şekilde kullanmadıklarını söylüyor. "Türkçe çok sağlam kurallara dayanan bir dil. Çocuklar kadar yetişkinler de kolay öğrenebilir. Bizim İngilizce'yi öğrenmemizdense, onların Türkçe'yi öğrenmesi daha kolay. Çünkü İngilizce belli kuralları olmayan bir dil. Ayrıca Türkçe'de olan sesler hemen her dilde var. Zaten İngilizce'yi en doğru telaffuz eden Türkler'dir." Haser'e göre Türkler'in en kolay öğrenebilecekleri dil, Farsça. Ayrıca Fransızca da kurallı bir dil olduğu için, öğrenmekte sıkıntı çekmeyebiliriz. İngilizce'yi ise belli bir noktaya kadar öğrenmek kolay olsa da, orada yaşamadıkça kalıpları öğrenmek zorlaşıyor. Ankara Üniversitesi Tömer Türkçe Bölüm Başkanı Neslihan Baltacıoğlu, kursa devam eden öğrencilerinin, kendi dillerinden farklı olduğu için Türkçe öğrenirken biraz zorlandıklarını söylüyor. Sondan eklemeli bir dil pek alıştıkları bir durum değil. Ancak Türkçe öğrenmeye başladıktan bir ay sonra sistemi anladıklarında, bu zorlukları aşıyorlar. En çabuk öğrenenler ise Finler, Macarlar, Özbekler, Azeriler, Kazaklar. Türki dilleri konuşan bu kişilerin sorunları, Türkçe'nin temeli kendi dilleriyle aynı olduğu için kendi dillerindeki gibi konuşuyor olmaları. Bu da yanlış yapmalarına sebep oluyor. Baltacıoğlu, en iyi öğrenenlerin Avrupalılar olduğunu söylüyor. Japonlar ve Koreliler de kolay öğrense de, telaffuzları pek başarılı değil.
    http://arsiv.sabah.com.tr/2005/08/13/cpsabah/gnc111-20050807-102.html

• EN KOLAY ÖĞRENİLEN ANADİLİ TÜRKÇE

Dilsiz insan olur mu? Dil bilimciler bu sorunun cevabını verirken Alman Kralı II. Friedrik'in hikâyesini anlatır hep. Friedrik hiç kimseyle hiçbir şey konuşmaksızın, iletişim kurmadan yetişecek bebeklerin İbranice mi, Latince mi, Arapça mı konuşacaklarını öğrenmek ister. Bebekler, dünyaya ilahi bir dille mi gelmektedir, sorusunun cevabını arar. Ülkenin değişik yörelerinden yeni doğmuş bebekler saraya getirilir. Dadılar, sütanneler tutulur. Bebekler ayrı odalarda beslenmeye, büyütülmeye başlanır. Friedrik, bebeklere iyi bakılmasını ama onlarla kesinlikle iletişim kurulmamasını ister. Sonuçta bebeklerin dünyaya ilahi bir dil getirip getiremedikleri hiçbir zaman öğrenilemez. Çünkü çok iyi bakılan bebekler konuşamadıkları için bir süre sonra birer birer ölürler.

Dil olmadan insan, aile, toplum, millet, kültür, teknoloji ve uygarlığın olamayacağını en güzel anlatan hikâyelerden biridir bu. Anadilimiz Türkçe ile ilgili bilinmeyen gerçeklerden biri ise dünya dilleri arasında en kolay öğrenilen lisanlar arasında ilk sıralarda yer aldığıdır. Bunun en güzel göstergelerinden biri Uluslararası Çocuk Dili Araştırmaları Derneği'nin (IASCL) geçtiğimiz yıllarda dil öğrenimi üzerine yaptığı bir araştırma. Söz konusu araştırmaya göre Türk çocukları yeryüzünde anadilini en erken öğrenenler kategorisinde. Türkçenin sondan eklemeli dil olması, dil yapısındaki matematiksel bağ, şahıs ve zaman belirleyen eklerinin düzenli olması nedeniyle dil bilimciler Türkçeyi lego yapısına benzetiyor. Bu kolaylık sayesinde Türkçe dil yapısıyla 2-3 yaşına kadar öğrenilirken, Arapçanın öğrenilip konuşulur hale gelmesi için yaş sınırı 11-12'ye kadar yükseliyor. Alman çocukları için bu süre 4-5 sene. Temel dil eğitimi kuşkusuz aile, arkadaşlar ve sosyal çevreyle etkileşimle başlıyor. Türkçenin temel düzeyde eğitimi ise kamu ve özel ilköğretim okullarınca veriliyor.

Bir de dilin hiç bilmeyen yabancılar ile Türk soylu vatandaşlara öğretilmesi söz konusu. Hiç bilmeyen birinin Türk dilini öğrenme süresi lise düzeyinde bir yıl. Yetişkinlerde bu süre iki yıla çıkabiliyor.
    http://www.aksiyon.com.tr/detay.php?id=24533

• cince ve japoncadir heralde
  • quote:

Orjinalden alıntı: ..FaTaLiTy..

quote:

Orjinalden alıntı: XilveR

çince tabiki sıfır gramer tek zorluğu şekil anlamları ve kelime fazlalığı

Çince mi gülerim ben buna kuzenimin sosyal kitabında çincede binlerce harf olduğu söyleniyordu ve sen en kolay Çince diyorsun

Binlerce harf değil ya.Yanılmıyorsam 30000 mi 300000 mi ne civarı kelime varmış.Bütün konuşmaları o kelimelerle yapıyormuşsun.
  • Arapça'da yazıldığı gibi okunuyor.Sadece bağzı harfler bizim boğaz yapımıza uygun olmadığı için kendimizi alıştırmamız gerekiyor.
    Japonca'da Türkçe gibi eklemeli bir dil olduğunu bilyorum.Arapça ise çekimlidir.
  • hangi dilleri kolay olarak ogrendigimiz bildigimiz anadile baglı. Mesela Ruslar yani anadili rusça olanlar Türkçeyi çok çok çok rahat ogreniyorlar. Ama Türkçe konuşan bir kişi rusçayı kolay ogrenemiyor. Ama ana dili farsça olanlar rusçayı çok rahat ogreniyorlar. Başka bir ornek daha veriyim aslında dunyada yabanci bir dili en zor ogrenen insanlar ana dili türkçe ve ingilizce olanlar. Ana dili slav ailesinden bir dil olanlar ise (rusça,lehçe,ukraynaca,belarusça gibi) çok rahat yabanci dil ogrenebiliyrlar. Aslında bir anlamda dildeki sözcük sayısıyla orantılı olabilir (benim fikrim), şoyleki türkçede 100 bin sözcük var, ingilizcede 500 binin üzerinde ama en iyi dilcileri bile edebiyat alanında dahi en fazla 120-130 bin kullanıyorlar, almanca 400 bin civarında, fransızca 600 bin civarında, rusça 1 milyonun üzerinde, ukraynaca 1.3 milyonun üzerinde, arapça 1.5 milyon civarı. yani insanın sozcuk dagarcıgı ne kadar yuksekse ki emin olun en yuksek olanlar ruslar ve araplardır bu konuda daha iyi yabancı dil ogrnebiliyorlar gibi. Gelelim en basit dil hangisi sorusuna bu tabiki goreceli ve insandan insana çok şey farkediyor mesela ingilizce egitim hayatımda yaklasık 10 yıldır var ama rusça 3 yıl oldu ve rusçam ingilizcemden kat kat daha iyi. galiba ruysçayı daha çok sevdigimden. Ve ispanyolca kendi kendime ogrenmeye başladım ama bana en basit geleni ispanyolca.

bende bu konuyu çok araştırmıştım oy uzden cevap yazıyım dedim. inşallah faydalı olmuşumdur...
    saygılar

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.