Şimdi Ara

Dünyada ilk kez lazer silahıyla aktif savaşta İHA düşürüldü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
856
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Dünyada ilk kez lazer silahıyla aktif savaşta İHA düşürüldü
    Modern savaş teknolojileri sahadaki durumu hızla değiştiriyor. İsrail merkezli Rafael Advanced Defense Systems, tarihte ilk kez bir yüksek enerjili lazer silahının gerçek muharebe koşullarında düşman insansız hava araçlarını (İHA) etkisiz hale getirmek için kullanıldığını duyurdu. Bu gelişme, lazer silahlarının artık bilim kurgu evreninden çıkıp savaş alanlarında aktif rol oynamaya başladığını gösteriyor.



    Lazerler savaşın yeni yüzü oluyor



    Askeri alanda lazer teknolojilerinin kökleri 1960’lara kadar uzanıyor. İlk lazerin icadından kısa süre sonra bilim insanları, bu ışık tabanlı sistemlerin muharebe potansiyelini araştırmaya başladı. Vietnam Savaşı’nın sonlarına gelindiğinde, lazerler hedef belirleyici ve mesafe ölçüm aracı olarak aktif biçimde kullanılıyordu.



    1982'deki Falkland Savaşı'nda İngiliz Kraliyet Donanması tarafından konuşlandırılan "dazzler" türü lazerler, düşman pilotlarının görüşünü geçici olarak bozarak füze ve bomba isabet oranlarını düşürmeyi amaçlıyordu. Ancak bu sistemlerin doğrudan imha kabiliyeti bulunmuyordu.



    Dünyada ilk kez lazer silahıyla aktif savaşta İHA düşürüldü
    Bugün gelinen noktada, İsrail ordusu tarihte ilk kez doğrudan yok edici güce sahip bir yüksek enerjili lazer sistemini savaşta kullandı. Bu sistemle şimdiye dek 40'tan fazla İHA'yı etkisiz hale getirildiği belirtildi. Saldırıya uğrayan İHA’ların kanatlarının adeta yakılarak etkisiz hale getirildiği belirtiliyor. Bu, lazerlerin artık yalnızca pasif savunma değil, doğrudan saldırı unsuru olarak kullanılabileceğini ispatlıyor.



    2019 yılında Türkiye'ye ait bir lazer silahını Libya'da bir Çin IHA'sını düşürdüğü de gündeme yansımıştır. Ancak bu, taraflar tarafından onaylanmadığı için 'iddia' statüsünde kaldı. 



    İsrail Savunma Bakanlığı iki farklı lazer sisteminin sabit kanatlı İHA’ları doğrudan hedef alarak kanatlarını kesip düşürdüğünü gösteren görüntüleri de kamuoyuyla paylaştı.



    Angajmanın tam olarak nerede ve ne zaman gerçekleştiği açıklanmadı. Ancak operasyonun, İsrail'in “Demir Kılıçlar” (Swords of Iron) harekatı kapsamında Gazze ve Mısır sınırlarına yakın bölgelerde Hizbullah’a karşı gerçekleştiği tahmin ediliyor.



    Kullanılan silah Demir Işın mı?











    İsrail'in bu alandaki en dikkat çekici projesi olan Demir Işın (Iron Beam) sistemi, şu anda İsrail Hava Kuvvetleri’ne bağlı Hava Savunma Komutanlığı tarafından sahaya entegre edilme sürecinde. Kullanılan lazer sisteminin bu 100 kilowatt gücündeki Demir Işın olup olmadığı kesin olarak doğrulanmasa da, söz konusu sistemin 7-10 kilometrelik menziliyle bu tür tehditleri bertaraf edebilecek kapasitede olduğu açıklanmıştı. Aralık 2022'de Rafael ve Lockheed Martin, Iron Beam projesine dayalı bir lazer savunma sistemi kurmak için ortak bir çaba gösterdiklerini duyurmuştu.



    İnanılmaz bir maliyet avantajı var



    Geleneksel hava savunma sistemlerine kıyasla lazer silahları son derece düşük maliyetli. Örneğin İsrail’in Demir Kubbe (Iron Dome) sistemi, her füze fırlatışında 50.000 ila 100.000 dolar arasında maliyete yol açıyor. Buna karşılık lazer sistemleri birkaç dolarlık elektrik enerjisiyle hedef imha edebiliyor.



    Ayrıca Bkz.Fransa’dan nükleer denizaltı hamlesi: De Grasse suya indirildi



    Bu ekonomik avantaj, özellikle düşük maliyetli ve çok sayıda gönderilen İHA'lara karşı lazerlerin cazibesini artırıyor. Ancak lazerlerin her derde deva olmadığı da vurgulanıyor. Hava koşullarına duyarlılık, eşzamanlı birden fazla hedefe karşı yetersizlik ve yüksek hızlı roketlere karşı etkinliğin düşük olması gibi sınırlamalar mevcut.



    İçerik, Türk lazer silahının 2019'da Libya'da kullanılmasıyla ilgili bilgi vermek için 1 Haziran'da güncellenmiştir. 




    Kaynak:https://www.rafael.co.il/news/rafael-makes-history-worlds-first-combat-proven-laser-interceptions-revealed/
    Kaynak:https://www.wsj.com/world/middle-east/israel-says-it-destroyed-drones-with-lasers-bea54d6d
    Kaynak:https://newatlas.com/military/worlds-first-high-energy-laser-combat-engagement/







  • Askeri teknolojiyle ilgili analizleri ile tanınan ArmyRecognition adlı sitenin haberine göre, Libya'da geçtiğimiz günlerde düşürülen SİHA, Türkiye'ye ait lazer silahıyla düşürüldü.Düşürülen SİHA'nın, Hafter yönetimindeki Libya Ulusal Ordusu (LNA) güçlerine destek amacıyla Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından kullanılan Çin yapımı Wing Loong II olduğu ifade edildi. Siteye göre SİHA, ASELSAN yapımı 50 kW güç üreten lazer hava savunma sistemi tarafından Misrata kenti üzerinde uçarken vurularak düşürüldü. Ama ne yazık ki kimse Türk kelimesi ile bir başarıyı hazmedemiyor
  • 2019 da Türkiyenin Libya da lazer silahiyla bir insansiz hava aracini düsürdügünü okumustum. Israilin Dünya da ilk oldugunu pek sanmiyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ErTuFx -- 29 Mayıs 2025; 21:13:9 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Demir Kubbe --> Çelik Kubbe

    Demir Işın --> Çelik Işın (........ ..........leri avutmak için pek yakında haberi yapılır)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bunlar yakında insanlar üzerinde kullanıp yakar kör eder valla.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Epirus kullanıcısına yanıt
    Amerikalılarda bizden sonra Altın kubbe koydular bu durumda onlarda Altın Işın ismini vermesi gerekir

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • ErTuFx kullanıcısına yanıt
    birbirlerinin reklamını yapıyorlar. ilk üşşen bu değil tabiki.

  • Bu teknolojik buluşları Ortadoğu da yaparsa israil yapar. Diğer ülkeler geriden geliyor. Suudi Arabistan da hacıların paralarını da yine ortadoğudaki ülkelerden korunmak için sağdan soldan silah satın alır.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • bunlarda apple gibi ilk biz yaptık demeye çalışıyor. 2019 da türkiye düşürdü zaten

  • İlk Libya'da biz düşürmüştük diye hatırlıyorum, haber oldu hatta baya.

  • Ilk defa Çin yapımı İHA Libya'da Türk lazeri tarafından düşürülmüştü

  • Askeri teknolojiyle ilgili analizleri ile tanınan ArmyRecognition adlı sitenin haberine göre, Libya'da geçtiğimiz günlerde düşürülen SİHA, Türkiye'ye ait lazer silahıyla düşürüldü.Düşürülen SİHA'nın, Hafter yönetimindeki Libya Ulusal Ordusu (LNA) güçlerine destek amacıyla Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından kullanılan Çin yapımı Wing Loong II olduğu ifade edildi. Siteye göre SİHA, ASELSAN yapımı 50 kW güç üreten lazer hava savunma sistemi tarafından Misrata kenti üzerinde uçarken vurularak düşürüldü. Ama ne yazık ki kimse Türk kelimesi ile bir başarıyı hazmedemiyor

  • Bukadar çabuk yere çakılması ihanin irtifasinin yüksek olmadığının kaniti

  • Bizim sihalırın altına ayna yerleştirip lazerden etkilenmesi önlenebilir

  • Ülkemizin elinde var olan bir silah lazer silahı... Hatta baya baya üst düzey seviyede.

  • Sevgili DH, tarihte ilk kez Türk lazeri çin ihasini Libya da savaşta düşürdü hemen başlığı degistirin

  • İsrail'in sadece "Allah bir" demesine inanırım.

  • ASELSAN GÖKBERK BUNU TABİRİ CAİZSE HAVADA YER! Ne sanki bu, biz daha iyisini yaptık ve kanıtladık.

  • Dünyada ilk biz düşürmemişmiydik? Libya'da Çin dronunu ilk düşüren ve tarihe geçen bizdik.

  • He yav aslinda ilk lazeri biz kullandik ve hatta karadenizde dogalgaz ve petrol rezervlerimiz var. Hatta Turkiye dunyanin tam merkezinde falan filan... bi bitmiyor su kendini ve milleti kandiran tipler.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.