< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
Dünyada ilk! Bodrum’da deniz suyunu arıtan yenilikçi yüzer platform devrede (3. sayfa)

-
-
Yaklaşımınız benide düşündürdü açıkçası zira bakınca öyle gözüküyor haklısınız ama ben sadece tüh kaka demedim örnek verdim başka güzel teknolojiler konusunda.
Bu teknoloji çok yenilikçi değil nedeni basit deniz üstüne mavna koy, güneş paneli döşe, iki tane kısa ev tipi rüzgar türbini koy suyu denizde üret ve sahile taşı. Bunun çok daha verimlisini karada yapar ve denize bir boru atarsınız olur biter.
Bir kere sahile yakın koya koymuşlar dalga rüzgardan etkilenmesin diye görüntü kirliliği oluşturuyor. Bakım masrafı tekne ile gitmek gerek küçücük bir şeyde bakım olmayacağı için sahile çekeceksiniz daha da masraf.
Yani ben destekliyorum herkesin bir şey yapmasını hatta dandik olsa bile desteklenmesinide önemsiyorum ama tle başına böyle bir proje çıkınca başka güzel proje olmayınca sıkıntı oluyor. Diğer yatırımcılar bakar bizim teknolojik alt yapımızı desteklemez imam eriği projesi diye dalga geçip tanıdığa gidiyor diyip bırakırlar.
Bu proje kanımca kısa sürede ne yapılır ve yaptık deriz mantığı ile hazırlanmış bir proje, yani çalışması garanti uzun süre olmasada basın toplantısı olur tanıtırız yanımıza kar kalır gibi bir şey.
Hükümette Tubitak’ı adam edinceye kadar yıllarını harcadı ama en azından ortada kuralları belli bir destek mekanizması vardı. Bizdeki yerel yönetimler çok etkin değiller zira gelirleri görece az teknoloji geliştirmek için bazı malum nedenlerden ötürü.
Biriside demiş bu daha ziyade liseli projesi gibi duruyor ben azından onu demedim yani. Başkası o paneller ile suyu sahile pompalayamazsın demiş hesap yapmak gerek ama bence pompalar.
Hükümette zamanında Tübitak konusunda çok batırdı umarım bu muhalefette benzer şekilde ders çıkartırda ilerler ve başarılı olur sonuna kadar desteğim var ama tek proje, hani mekanizma ile desteklendiği belli olmayan imam eriği gibi bir şey olursa benden laf yer kusura bakmasın.
Bu arada eleştiri isterseniz söyleyeyim Altay projesinde motor ve güç aktarım sistemi için tamamen dışarıya bağımlı kalmak büyük hata idi. Şimdi alabilecek olsalar bile proje başlayınca bununda projesini başlatıyorlar. Yani bir öğrenim sistemi var.
Bu arada zamanında İstanbul’a ekspres az duraklı çok hızlı metro sistemi önermişti muhalefet tarafından başkan çok akılcı ve güzeldi.
Ayrıca Antep belediyesi nedense tamamen herkesin terk ettiği geleceği olmayan hidrojen otobüs ile uğraşıyor anlamıyorum oda hükümetin belediyesi.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gun -- 22 Ağustos 2025; 13:5:22 >
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
-
Bu proje ümit verici ve değerli bir adım. Küçümsenecek bir teknolojik atılım değil. Özellikle iklim değişikliğiyle mücadele ve yerelden sürdürülebilir çözümler geliştirme açısından anlamlı. Ar-Ge tabanlı, yenilenebilir enerji kaynaklı bir altyapı modelini pratikte görmek değerli.
Tabii ki, bunun Bodrum’un su ihtiyacına tam bir çözüm sunmadığında hem fikiriz.
Bunun yanında, Bodrum’un su sorununun çözümü için çok daha büyük ölçekli projeler de yapılıyor, mesela MUSKİ tarafından planlanan, Ekinanbarı bölgesinde günlük 62.266 m³ su üretebilecek desalinasyon tesisi projesi yaklaşık 2 milyar TL maliyetle onaylanmış ve ilerleme sürecinde.
MUSKİ'nin yaptığı bu projeye bölgede su sorunu için kalıcı çözüm olarak bakılıyor.
www.cumhuriyet.com.tr
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Aras: 'İçme suyu arıtma tesisi ile Bodrum’un susuzluk çilesi tarihe karışacak'https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/mugla-buyuksehir-belediye-baskani-aras-icme-suyu-aritma-tesisi-ile-bodrum-un-susuzluk-cilesi-tarihe-karisacak-2428161
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BJK -- 22 Ağustos 2025; 13:17:6 >
-
Bu projesinde maliyetine bakalım zira buda günlük 20 m3 üretiyormuş. Sizin verdiğinizde ortada işletme maliyetinede bakmak gerek.
Ama esas önemli olan birim başına kaç kWs enerji harcadığı. Bu haberimde güzel bir teknolojiyi tanıtmıştım ama tabii çok mühendislik gerek genel kullanım için.
https://www.donanimhaber.com/denizin-derinliklerinden-cok-ucuza-icilebilir-su-elde-edilecek--186421
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Zarar ettirilen İsparkı da unutmayalım.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Eksik bilgi kıyılar da büyükşrhirlere bağlandı, ilçe belediyesi sadece içeriye bakabiliyor, sahile yanaşamıyor bile
-
cahil cühelayı kandırmak ne kolay ya herkes bravo artsın, daha da yapılsın demiş hahaha, verimli mi, harcanan paraya değiyor mu, bakım masrafı ne, denizin aşındırıcı etkisine çelik dayanmıyor bunlar mı dayanacak, tek akıllı sensin zaten, dünyada bilimin merkezi ülkeler yapmamışta senin dandik bilim adamların mı yapacak, her zaman yaptıkları bu zaten, güneş panellerini koyup ya araba yararlar, ya da bunun gibi cihazlar.
-
Hiç yapmasalar daha iyi en azından dalga konusu olmazlar 😂
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
1990lardan beri devamlı su sorunu ceken Bodrumun bunu daha yeni yapmaya baslaması enteresan.
-
Kendi suyuna sahip çıkamayan belediye su hatlarını yenileneceğine her gün patlayan boruları değiştireceği yerde burda su arıtım millete deniz suyu içiyor vay ne ne büyük icat.Sen ilk önce suyuna nasıl sahip çıkacağını bul.
-
Bodrumun altyapısı kaç nüfusa göre önce ona baksınlar. Kayıtlı 50-100 bin kişi varsa yazın oluyor 500 bin. Ödenek ve planlama 100 bin kişiye göre oluyor. Böyle turistik beldelerin sorunu budur. Kolay mı o kadar kalabalığa su vermek. Zaten birkaç senedir ülkede yağmur kıtlığı var. 4-5 yıl önce ağzına kadar dolup su salınan barajlar şu an bataklık gibi.
Deniz suyu arıtma işi belediyelerin harcı değil.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X