Şimdi Ara

Dünya Tam Yuvarlak Mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.617
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaslar; gorudugum tum dunyanin disardan cekilen fotograflarinda dunya yusyuvarlak gozukuyor, neden?

Edit: dünyanın geoit şeklinde olduğunu biliyorum

Arkadaşlar ben nediyorum siz nediyorsunuz? MESELA;
     Dünya Tam Yuvarlak Mı?

mesela bunda dunya yusyuvarlak, ama geoiy dünya. bu resimler gerçek mi? resim wiki den alıntı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UcanTosbaga -- 22 Mart 2014; 19:11:34 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Elips. Kutuplar basık.

• Her gördüğüne inanmayacaksın.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çünkü mükemmel yuvarlağa yakın ama senin gözünle anlayamayacağın kadar mükemmel yuvarlak değil

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tam bir küre şeklinde değil.Kutuplardan daha basık,ekvatordan şişkin bir şekilde.Eğer tam bir küre olsaydı,kutuplara gidildikçe yer çekimi artmazdı.
  • Peki neden kutuplardan basik?

Ay,günes hatta jupiter ve satürn,dünyaya kütle cekim uygular.Bu cekim gücu ekvatorda maximum,kutuplarda minimumdur.Ayni sekilde gelgitlerde.

Bu arada jüpiter ve satürn olmasaydi dünyada yasam olma olasiligi cok düşüktü.Onlar hem astroitlerden korudular,hemde baska etkileride vardi ama hatirlayamadim simdi. :)

ekleme:Kendi etrafında dönmesininde etkisi var tabi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi w_wallace -- 28 Şubat 2014; 16:25:49 >
  • w_wallace kullanıcısına yanıt
    kendi etrafındaki dönüşün getirdiği ivmeden dolayı ekvatordan biraz şişkin
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: speedy_

kendi etrafındaki dönüşün getirdiği ivmeden dolayı ekvatordan biraz şişkin

Doğru onu yazmayı unutmuşum. ;)
  • w_wallace kullanıcısına yanıt
    Güneş sisteminde Ay ve Güneş dışında bize kütle çekim uygulayan gök cismi yok denebilir. Uyguluyorlar ama inanılmaz derecede düşük bir çekim bu sebeple ekvatorlardan şişkinliğin ana sebebi ivmenin yarattığı merkezkaç. Diğer gezegenlerin bize uyguladığı kütle çekim bizim bilgisayarlarımızla aramızda olan çekimden daha düşük yani denkleme sokmak bu ölçekte gereksiz.
  • up
  • Dünyanın gerçek şekli ne küre ne de elipstir.

Dünyanın şekli Geoid olarak açıklanır.

Ancak Geoid'in matematiksel ifadesi çok karmaşık olduğu için Jeodezik hesaplamalarda Dünyanın şekli elipsoidal sistem kabul edilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: UcanTosbaga

Arkadaslar; gorudugum tum dunyanin disardan cekilen fotograflarinda dunya yusyuvarlak gozukuyor, neden?

Edit: dünyanın elips şeklinde olduğunu biliyorum

Arkadaşlar ben nediyorum siz nediyorsunuz? MESELA;
     Dünya Tam Yuvarlak Mı?

mesela bunda dunya yusyuvarlak, ama elips dünya. bu resimler gerçek mi? resim wiki den alıntı

Dünya'nın böyle görünmesinin sebebi ekvator genişliği ile 0 derece meridyeninin arasında ki fark.Ancak bu az fark büyük bir cisimde belli olmuyor.Ancak bu görünüş perspektiften kaynaklanıyor olabilir.

• Dunyanın seklime verilen özel
    Bir isim var o da geoit

• quote:

Orijinalden alıntı: w_wallace

Peki neden kutuplardan basik?

Ay,günes hatta jupiter ve satürn,dünyaya kütle cekim uygular.Bu cekim gücu ekvatorda maximum,kutuplarda minimumdur.Ayni sekilde gelgitlerde.

Bu arada jüpiter ve satürn olmasaydi dünyada yasam olma olasiligi cok düşüktü.Onlar hem astroitlerden korudular,hemde baska etkileride vardi ama hatirlayamadim simdi. :)

ekleme:Kendi etrafında dönmesininde etkisi var tabi.

Jüpiter in tam tersi bir etkisi de olabiliyor.
    Göktaşlarıni yolundan çevirip dünyaya yönelmesinec de neden oluyor.

• Ne elipsi, geoit değilmi?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Geoit.
  • düzgün dört yüzlü diye duymuştum ama bilmiyrum inanmıyorum ben
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.