Şimdi Ara

DUAL CORE İLE TRUE DUAL CORE ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
0
Favori
1.567
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • eğer şimdiye kadar üretilen ve son kullanıcıya kakalanan işlemciler gerçek dual core değil idi ise ne idiler çok merak ediyorum.
    mesela amd nin yeni PHENOM işelemcileri true dual core olacakmış. peki kardeşim şimdiye kadar çıkan x2 işlemciler gerçek dual core değilmiydi?
    aynı şey intel içinde geçerli. onlarda Penry leri gerçek dual core olarak çıkaracak sanırım.
    bilen varsa bilmeyenlere anlatsın lütfen
    bu ne soygundur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kizilelma -- 12 Eylül 2007; 1:18:24 >

• Penryn intel için 45nm'nin kodismi dual core veya quad core olabilir. Ve amd'nin çıkacak olan 4çekirdekleri L3 cache sayesinde doğal çekirdektir.

Sanırım önceden çift kanal bellek erişimi phenomda 3kanal yapıda olacak.
  • Benim bilgiğim. dual core lar 2 çekirdek gibi çalışan tek çekirden işlemcidir.
    core2 dio gerçek çift çekirdekdir.

AMD lerde de aynı durum sözkonusu olabilir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: xXx_xXx

Benim bilgiğim. dual core lar 2 çekirdek gibi çalışan tek çekirden işlemcidir.

hayır dostum core2duo larda gerçek çift çekirdek değil.
    mimari olarak gerçek çift çekirdekler amd de yeni nesil k10 mimarisine sahip işlemciler intelde ise penryn ler olacak
    hepimiz keklendik açıkçası
    bende X2 işlemci almayı düşünüyodum ama bilemiyorum
    gerçek çift çekirdek değilse neden vereyim o kadar para beklerim gerçeğini yaaa

RESİME BAKIN KARDEŞİM DEDİĞİM GİBİ X2 İŞLEMCLER İÇİN TRUE DUAL CORE DEMİYOR

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kizilelma -- 12 Eylül 2007; 4:24:08 >

• quote:

Orjinalden alıntı: kizilelma

Ozmn dual core dan farkı ne_?
    quote:

mimari olarak gerçek çift çekirdekler amd de yeni nesil k10 mimarisine sahip işlemciler intelde ise penryn ler olacak

Onlar 4 çekirdek değilmiydi hocam.
  • Sanırım İbm'in standartlarına göre bu "True Dual Core" meselesi.
  • AMD x2 ile c2d işlemcileri doğal çift çekirdektir fakat pentium d ve core 2 quad işlemcileri doğal değildir multichip yani birden fazla paketten oluşmuştur yani bu kadar forumu takip edipte c2d'nin ve x2'nin doğal olduğunu daha bilmiyormusunuz.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

amd nin dual core işlemcileri ce intelin core2duoları gerçek iki çekirdek işlemcilerdir.

intelin 8xx ve 9xx serisi eski işlemcileri ve şu andaki 4 çekirdekli işlemcileri gerçel değil.
    piyasaya çıkacak ilk gerçek 4 çekirdekli işlemciler phenomlar olacak.

• quote:

Orjinalden alıntı: Rebellion!

AMD x2 ile c2d işlemcileri doğal çift çekirdektir fakat pentium d ve core 2 quad işlemcileri doğal değildir multichip yani birden fazla paketten oluşmuştur yani bu kadar forumu takip edipte c2d'nin ve x2'nin doğal olduğunu daha bilmiyormusunuz.

Doğrusu budur arkadaşlar. bundan önceki D serisi bir set içinde iki tek çekirdek barındırıyordu. C2Q lar ise 2 tane cift çekirdek barındırıyor. Yani onlar da gerçek 4 çekirdek değil 2 tane C2D
  • Aynen katılıyorum

C2D doğal (native) 2 çekirdektir. "Bunlar doğal değildir" demek hatalı olacaktır 2 çekirdekli C2D'lar doğaldır (native). "keklendik" filan demek sadece ortalığı karıştırmak olacaktır

Ancak 4 çekirdekli C2Q'lar 2 tane C2D'nin birleştirilmesi gibi bir mantıkla üretilmekte, yani doğal değil.

AMD'nin Kasım sonu / Aralık başı gibi çıkacak Phenom işlemcisi ise doğal 4 çekirdek olacaktır

quote:

Orjinalden alıntı: psychomantis

quote:

AMD x2 ile c2d işlemcileri doğal çift çekirdektir fakat pentium d ve core 2 quad işlemcileri doğal değildir multichip yani birden fazla paketten oluşmuştur yani bu kadar forumu takip edipte c2d'nin ve x2'nin doğal olduğunu daha bilmiyormusunuz.

Doğrusu budur arkadaşlar. bundan önceki D serisi bir set içinde iki tek çekirdek barındırıyordu. C2Q lar ise 2 tane cift çekirdek barındırıyor. Yani onlar da gerçek 4 çekirdek değil 2 tane C2D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cat_power -- 12 Eylül 2007; 11:40:38 >

• quote:

Alakası yok. "True Quad Core" diyerek, Intel'in 4 çekirdeklilerinin "true" olmadığına laf atıyor aslında.

Intel'in de AMD'nin de 2 çekirdeklileri doğal yapıda olduğu için, ektra vurgu yapmıyorlar

NOT: Kardeşin de burada mı yazıyor..?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cat_power -- 12 Eylül 2007; 11:44:17 >

• quote:

Orjinalden alıntı: cfiliz

Aynen katılıyorum

C2D doğal (native) 2 çekirdektir. "Bunlar doğal değildir" demek hatalı olacaktır 2 çekirdekli C2D'lar doğaldır (native). "keklendik" filan demek sadece ortalığı karıştırmak olacaktır

Ancak 4 çekirdekli C2Q'lar 2 tane C2D'nin birleştirilmesi gibi bir mantıkla üretilmekte, yani doğal değil.

AMD'nin Kasım sonu / Aralık başı gibi çıkacak Phenom işlemcisi ise doğal 4 çekirdek olacaktır

quote:

quote:

direkt Core Solo'ya bir bakin, sonra core duo'ya bakin goreceksiniz ki core solo'nun cekirdeklerinin yan yana koyulmus halidir.. ben asetat olarak bastirip baktim ust uste koyup.. bir kac baglama noktasindan baska farki yok.. Core 2 duo ve extreme ise yapi bakimindan biraz daha gelismistir taransistor sayisi fazladir. ama onunda cok buyuk farki yok.. farki cache'i ve komut setleri.. Core 2 Quad ise Core 2 duo'nun mevcutta yan yana olan cekirdeklerinin de yan yana koyulmus halidir.. core 2 quad'in asetata basilmis halini kes ayni olcege getir, core 2 duo'nun diesinin uzerine koy.. hic bir farki yok...

simdi sorarim... yapi bakimindan "dogal dual core" bir islemci yaratmak mantikli ise, her cekirdegi yan yana koyup ortasindan baglamanin mantigi nedir..? ve biz o islemciye dogal islemci dermiyiz..?

saygilar sevgiler..

• quote:

Hayır arkadaşın yanlış biliyorsun. PentiumD serisi işlemciler gerçek çift çekirdeğe sahiptir. İki adet çekirdekten oluşur.

AMD işlemciler ise gerçek ve çift çekirdeği aynı anda aynı seride verdi.

quote:

quote:

Arkadaşım öncelikle C2D lar ve AMD X2 ler doğal ve gerçek çift çekirdektir. Bu bilgiyi nereden aldın çok merak ediyorum. Bir de kendinden çok emin yazmışsın.

Bunun dışında gerçek ile doğal AMD nin şu salak doğal lafı nedeniyle karıştı. Doğal ve gerçek tamamen farklı. Ben diyorum doğal olması bir şeyi değiştirmeyecek. AMD performansta artışı sadece mimari ile getirecek doğal olmuş olmamış ne kadar öenmli. Ona bakarsanı server işlemcilerde anakarta iki tane takılıyor. Arada o kadar mesafe var, bunlarda performans kaybı olmuyor da sanki arada 2 mm mesafe olan 2 doğal çift çekirdekte kayıp olacak. Hikayeden başka bir şey değil.

Gerçek ve sanal olarak ayrı tabirler vardır. Gerçek çift çekirdek PentiumD serisi ile gelmiştir intelde. Ondan önce ise HyperTreading teknolojili tek çekirdekli Pentium4 ler vardı. HyperTreading teknolojisi ile işlemci tek çekirdek olmasına rağmen yazılım ile işlemci çift çekirdek gibi iş görüyordu ve destekli uygulamalarda farkı da görebiliyorduk. Tabi tek çekirdekli uygulamlarda ise performans %20 civarı düşüyordu.

Doğal çift çekirdek ise C2D serisi ile geldi. AMD de ise X2 ile birlikte hem gerçek hem doğal çift çekirdeğe hem de çift çekirdeğe geçildi ki zaten AMD nin çift adı geçen tek işlemcileri X2 serisi.

Core2Quad işlemciler de gerçek 4 çekirdeklidir. İki adet doğal çift çekirdekli Core2Duo işlemciden oluşur. Yani gerçek 4 çekirdeklidir. İş yapan fiziksel 4 çekirdeğe sahiptir.

İnsanların aklına bunlar kim sokuyor anlamadım.

quote:

İşte gerçek le doğalı karıştırıyorsunuz. Gerçek ile doğal farklı. Zaten insanımız nedense böyle. Gerçekle doğalı, normal ile doğruyu karıştırır. (Normal sık olana denir. Sık olan her şey doğru değildir.)

quote:

Orjinalden alıntı: tuncaysanli

quote:

quote:

amd nin dual core işlemcileri ce intelin core2duoları gerçek iki çekirdek işlemcilerdir.

intelin 8xx ve 9xx serisi eski işlemcileri ve şu andaki 4 çekirdekli işlemcileri gerçel değil.
    piyasaya çıkacak ilk gerçek 4 çekirdekli işlemciler phenomlar olacak.

Hayır arkadaşım. Şu anki 4 çekirdek işlemciler gerçek 4 çekirdeklidir.

Bahsettiğiniz PentiumD serisi de gene aynı şekilde gerçek çift çekirdeklidir. Sadece doğal çift ve dört çekirdek değillerdir. Yani çekirdekler ayrıdır ve arada iletkenler ile bağlantı kurulmuştur. Doğalda ise bunlar birlikte kesiliyor. Tek bir silikon olarak karşımızda duruyor. Tabi bazı değişiklikler de gerekiyor. Performans konusunda avantajı olmaz (Bakın işte. P4 ler AMD ye geçiliyordu. PD ler de X2 lere geçildi hem de aynı oranla. Yani AMD mevcut mimari ile doğal yapıya intel ise doğal olmayan yapıda çift çekirdeğe geçti. Peki ne değişti hiç bir şey.)

quote:

quote:

Ya arkadaşlar gerçek ile doğal ı karıştırmayın gözünüzü seveyim ya.

Gerçek değil diyince HyperTreading gibi bir teknoloji var demek oluyor. Gerçek dört çekirdeklidir C2Q serisi. Sadece 2*2 çekirdek vardır. AMD ise 4*1 yapacak olay bu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DigitalWorld -- 13 Eylül 2007; 1:48:46 >

• core 2 quad lar 2 tane c2d işlemcinin birleştirilmişidir.4 tane çekirdek vardır ama bir mimari içine ayrı ayrı 4 çekirdek degildir.
    2tane dual core cekirdegin 1 plakada toplanmasından 4 çekirdeklidir.

yani fiziksel olarak 4 çekirdek deil.

ama mimari olarak core mimarisi ve c2d lar gerçek yani 2 tane çekirdegin birlikte tasarlanarak uretilmiş mimaridir.
    pentium d lerde 2 tane p4 u birleştirilmiştir.

amd intelin yaptıgını ram kontrolcusu içinde olmasa yapar esasında ama ram kotrolcusu içnde oldugu içn 2 çekirdegi birleştirmek zor
  • Pentium D'lerdeki çekirdekler taa anakartın kuzey köprüsünü kullanarak haberleşen bir sisteme sahiptiler.
  • quote:

Orjinalden alıntı: tolgacem

core 2 quad lar 2 tane c2d işlemcinin birleştirilmişidir.4 tane çekirdek vardır ama bir mimari içine ayrı ayrı 4 çekirdek degildir.
    2tane dual core cekirdegin 1 plakada toplanmasından 4 çekirdeklidir.

yani fiziksel olarak 4 çekirdek deil.

ama mimari olarak core mimarisi ve c2d lar gerçek yani 2 tane çekirdegin birlikte tasarlanarak uretilmiş mimaridir.
    pentium d lerde 2 tane p4 u birleştirilmiştir.

amd intelin yaptıgını ram kontrolcusu içinde olmasa yapar esasında ama ram kotrolcusu içnde oldugu içn 2 çekirdegi birleştirmek zor

Arkadaşım fiziksel demek gerçek anlamında kullanılır. Ona bakarsanız AMD işlemcilerde de ayrı ayrı 4 çekirdek yok hepsi tek bir yapının içinde 4 çekirdekten oluşur. Core2Quad da ise 2 tane çift çekirdek vardır. Yani fiziksel/gerçek (tersi sanal) 4 çekirdekli bir işlemci Q serisi.

4*1=4 , 4*2=4 yani olay şu basit formülle bile anlaşılır. Daha ne karmaşık hala getiriliyor. İşte bakın AMD tek çekirdekler inteli geçiyordu. X2 ler de PentiumD yi aynı oranla geçti yani doğalın bir espirisi yoktu. Tamamen pazarlama hilesi.

Doğal yapının performansa etkisi olmaz (olur ama asla kayda geecek bir artış değil %1 falan.).

İşte olay da orada (koyu yaptığım kısım), adamlar zevkinden yapmıyor. Mecbur. Diyorlar ki madem birleştirmek xzorunda kaldık bari hava atalım. Olay bu.

• Yok böyle bir şey Amd phenom'lar QUAD (dört çekirdek) ,dual core nerden çıktı?zaten açıklanmış Amd işlemciler dörrt çekirdek olarak üretilecek intel gibi 2 ayrı çift çekirdekli işlemcinin birleştirilip paketlenmesi ile değil,hadise budur .Phenomu dual core yapıp iki çekirdeği hokus pokusla ortadan kaldıran arkadaşa alkış .
    quote:

mesela amd nin yeni PHENOM işelemcileri true dual core olacakmış. peki kardeşim şimdiye kadar çıkan x2 işlemciler gerçek dual core değilmiydi?
  • quote:

Orjinalden alıntı: azmo

Yok böyle bir şey Amd phenom'lar QUAD (dört çekirdek) ,dual core nerden çıktı?zaten açıklanmış Amd işlemciler dörrt çekirdek olarak üretilecek intel gibi 2 ayrı çift çekirdekli işlemcinin birleştirilip paketlenmesi ile değil,hadise budur .Phenomu dual core yapıp iki çekirdeği hokus pokusla ortadan kaldıran arkadaşa alkış .
    quote:

Arkadaşım Phenom X2 ve phenom X4 olarak iki seri olacak. Yani çift çekirdekli phenomlar da olacak. AMD nin çift çekirdek intikamını almadan direkt 4 e geçeceğini mi sandınız.

quote:

Orjinalden alıntı: Towarscke

quote:

Orjinalden alıntı: cfiliz

Aynen katılıyorum

quote:

quote:

direkt Core Solo'ya bir bakin, sonra core duo'ya bakin goreceksiniz ki core solo'nun cekirdeklerinin yan yana koyulmus halidir.. ben asetat olarak bastirip baktim ust uste koyup.. bir kac baglama noktasindan baska farki yok.. Core 2 duo ve extreme ise yapi bakimindan biraz daha gelismistir taransistor sayisi fazladir. ama onunda cok buyuk farki yok.. farki cache'i ve komut setleri.. Core 2 Quad ise Core 2 duo'nun mevcutta yan yana olan cekirdeklerinin de yan yana koyulmus halidir.. core 2 quad'in asetata basilmis halini kes ayni olcege getir, core 2 duo'nun diesinin uzerine koy.. hic bir farki yok...

simdi sorarim... yapi bakimindan "dogal dual core" bir islemci yaratmak mantikli ise, her cekirdegi yan yana koyup ortasindan baglamanin mantigi nedir..? ve biz o islemciye dogal islemci dermiyiz..?

saygilar sevgiler..

Arkadaşım aynı mimariye sahip işemciden ne bekliyorsun. Tamamen farklı mı olacak. Çekirdekler aynı zaten, e önbellek bağlatısı desen ne farkı olacak.

Kısacası dediğim gibi doğal muhabbeti hikaye. Zaten senin sorunun cevabı da bu oluyor.

===================================================================

Bu arada konuyu açan arkadaşa sesleniyorum.

Tamam bir şeyi merak etmiş konu açmış. Ama ardından emin olmadan çok net yorumlar yapmış.

Yani biraz kendi kurup kendi oynamış gibi olmuş. Emin olmadan lütfen kesin yorumlar yapmayalım bak mnilletin kafası allak bullak oldu.

Bu arada tekrar belirtiyorum.

Doğal ile Gerçek farklıdır. C2D ile Pentium D serisi ve AMD X2 serisi gerçek çift çekirdeklidir. Yani iş yapan fiziksel (gerçek) iki çekirdeğe sahiptir. Gene C2Q işlemciler de gerçek 4 çekirdeklidir yani fiziksel olarak iş yapan 4 çekirdeğe sahiptir.

Gerçek olmayan yani sanal çekirdek ise sadece ve sadece ama sadece Pentium4 serisindedir. Bu işlemciler de zaten tek çekirdek olarak satılmışlardır. Barındırdıkları HyperTreading teknolojisi ile çoklu çekirdek desteği olan uygulamalarda performans artışı getirmişlerdir ki multimedya testlerinde AMD yi geride bırakmalarının sebebi de bir bakıma budur.

Doğal çekirdek ise farklı bir olaydır. İntel PD serisi işlemciler fiziksel olarak ayrı ve birbirine devreler ile bağlanmış iki adet çekirdekten oluşur. C2D lar ve AMD X2 ler ise birbirine bütinleşik olarak üretilmiş işlemcilerdir. İşte doğal ile doğal olmayan arasındaki fark budur. Doğal olmayan, yok demek değildir.

Gene C2Q işlemciler ise 2 adet doğal çift çekirdekli işlemciden oluşur. İki doğal çift çekirdek birbirine iletken ile bağlıdır. Yani doğal 4 çekirdek değildir ama gerçek 4 çekirdektir.

Umarım artık yanlış anlayan çıkmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DigitalWorld -- 13 Eylül 2007; 2:31:04 >

• @Digital World

koca koca yazdigin yerde haklisin.. benim bakis acimda bir hata yapmisim.. ama ozunde senle direkt ayni dusundugum nokta sudur.. "Gene C2Q işlemciler ise 2 adet doğal çift çekirdekli işlemciden oluşur. İki doğal çift çekirdek birbirine iletken ile bağlıdır. Yani doğal 4 çekirdek değildir ama gerçek 4 çekirdektir." ve senin yazinin son paragrafidir...

dikkati cekmek istedigim diger nokta sudur ki; hatta bazi taraflarca belirtilen noktalardan biridir bu..;
    Mantik 1: 2 cekirdegin bir islemi 2'ye bolmesi mi? cunku bolunen islem iki cekirdekte de esit olarak bitiyor ve cekirdeklerden biri yeni isleme diger cekirdekten bagimsiz bir bicimde baslayamiyor.

Mantik 2: 1 cekirdegin bir isleme baslayip, gerek gordugu taktirde 2 cekirdeginde gereken kadar 1. cekirdege yardimci olmasi ve islemin bir cekirdekte erken bitmesi halinde, hazirda cache'te bekleyen siradaki islemi bagimsiz olarak islemeye baslamasi...

Bu calisma mantiklardan 1. olani gercek cekirdektir... 2. olani ise dogal cekirdektir. seklinde bir sonuca variyorum ben..
    Senin icin hangisi dogrudur...?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Towarscke -- 12 Eylül 2007; 14:37:50 >

• yani sonucta hepsinde 4 tane cekirdek var
    2+2=4
    4.1=4 gibi ama 4 cekirdegi farklı mimari ile birleştirdigi için hava atıo atsın okadarda kolay deil cunku
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.