Şimdi Ara

DSÖ, elektronik sigara için acil eylem çağrısı yaptı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
0
Favori
523
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • DSÖ, elektronik sigara için acil eylem çağrısı yaptı
    Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kısa bir süre önce elektronik sigara kullanımına ilişkin yeni rapor yayımladı. Halk genelinde kabul edilenin aksine raporda elektronik sigara kullanımının, tütün kullanımını azaltmada etkili olmadığının altı çiziliyor. Bununla birlikte DSÖ, elektronik sigara kullanımının toplum sağlığını olumsuz etkilediği ve bu ürünlerin gençlere pazarlanmasına "ısrarlı şekilde" izin verildiği belirtildi.



    DSÖ’den acil elektronik sigara çağrısı



    DSÖ, yayınladığı raporda "Çocukları ve sigara içmeyenleri korumanın yanı sıra toplum sağlığına zararları en aza indirmek amacıyla elektronik sigara kullanımının kontrol altına alınması için acil eyleme geçilmesi gerekiyor." ifadesini kullandı.



    DSÖ ayrıca 34 ülkenin elektronik sigara satışını yasakladığını belirtirken 88 ülkede bu ürünün satılmasında minimum yaş sınırı olmadığı ve 74 ülkede bu ürünlerle ilgili herhangi bir düzenleme bulunmadığı vurgulandı. Nikotinli elektronik sigaranın ileri derecede bağımlılık yapıcı özelliği bulunduğu hatırlatılan raporda, bu ürünlerin bazılarının kansere neden olduğu bazılarının ise kalp ve akciğer rahatsızlıkları riskini artırdığı kaydedildi.



    Ayrıca Bkz.İnsan beyni dokusundan sesleri duyabilen “biyobilgisayar” geliştirildi



    Raporda, agresif pazarlamanın da yardımıyla tüm DSÖ bölgelerinde 13-15 yaş arası gençlerin yetişkinlerden daha fazla elektronik sigara kullandığı belirtildi.



    Sağlık riskleri endişe veriyor



    DSÖ, elektronik sigara için acil eylem çağrısı yaptı
    Imperial Tobacco ve UK Vaping Industry Association gibi sektör oyuncuları, elektronik sigaraların tütüne kıyasla önemli ölçüde daha düşük sağlık riskleri taşıdığını ve zararlarını azaltmaya yardımcı olduğunu, aromaların ise sigara içenleri geçiş yapmaya teşvik etmede kilit rol oynadığını söyledi. Cancer Research UK, e-sigaraların risksiz olmadığını ve yalnızca sigarayı bırakmak için kullanılması gerektiğini, ancak kansere neden olduklarına dair iyi bir kanıt bulunmadığını, oysa sigaranın en az 15 farklı kanser türüne neden olduğunu söylüyor. DSÖ, uzun vadeli sağlık riskleri anlaşılmamış olsa da, elektronik sigaraların kansere neden olduğu bilinen bazı maddeler ürettiğini, kalp ve akciğer sağlığı için risk oluşturduğunu ve gençlerde beyin gelişimini etkileyebileceğini söyledi.



    Raporda, elektronik sigara kullanımını önlemek ve nikotin bağımlılığıyla mücadele etmek için tütün kontrolüne kapsamlı yaklaşımın yanı sıra acil önlemler alınması gerektiğinin altı çizildi. Elektronik sigara satışını yasaklayan ülkelere, bu yasağın uygulanmasını güçlendirmek için etkili denetim mekanizması kurması tavsiye edilirken, ürünün satışına izin veren ülkelere de bu ürünlerin nüfusa olan zararlarını azaltmaya yönelik güçlü düzenlemeler sağlanması ve vergilendirilmesi için çağrı yapıldı.




    Kaynak:https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/ban-flavoured-vapes-who-says-urging-tobacco-style-controls-2023-12-14/
    Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/saglik/dsoden-elektronik-sigara-kullaniminin-kontrol-altina-alinmasi-icin-acil-eylem-cagrisi/3082691







  • e o zaman sağlığa zararlı her şeyi yasaklayalım?
    sigara kişinin kendi verdiği bir karar ve zorunlu değil, marketlerde satılan ürünlerin çoğu sağlığa zararlı ve insanlar bunları tüketmek zorunda, bir yerden başlanacaksa burdan başlanabilir.
    etrafa zararlı şeylerde sigara en az etkisi olan şeydir belkide, o kadar fabrikanın ve araçların gemilerin çevreye verdiği zararların yanında sigara hiç bir şey.
    Millet sarma sigarayı zor alıyor birakması en iyisi tabii ama bir gercek var elektronik sigara ucuz degil parası olan alıyor yasaklasanda parası olan zaten gene bulur alır. Yasal olmayan tutun veya elektronik ne içildiği belirsiz. Yasal olursa en azından insanlar ne içtiğini bilir denetim olur en azından
  • Halbuki vergilendirilip sigaradan pahalı bir hale gelse ne güzel allayıp pullarlardı :D
    Hayatımda DSÖ kadar laf edip de iş yapmayan bir kuruluş görmedim.

  • Bana sorarsan normal sigarada yasaklanmalı. Bu kadar sağlığa be etrafa zararlı bir maddenin serbest olması anlaşılır değil.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Millet sarma sigarayı zor alıyor birakması en iyisi tabii ama bir gercek var elektronik sigara ucuz degil parası olan alıyor yasaklasanda parası olan zaten gene bulur alır. Yasal olmayan tutun veya elektronik ne içildiği belirsiz. Yasal olursa en azından insanlar ne içtiğini bilir denetim olur en azından

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • gun kullanıcısına yanıt
    e o zaman sağlığa zararlı her şeyi yasaklayalım?
    sigara kişinin kendi verdiği bir karar ve zorunlu değil, marketlerde satılan ürünlerin çoğu sağlığa zararlı ve insanlar bunları tüketmek zorunda, bir yerden başlanacaksa burdan başlanabilir.
    etrafa zararlı şeylerde sigara en az etkisi olan şeydir belkide, o kadar fabrikanın ve araçların gemilerin çevreye verdiği zararların yanında sigara hiç bir şey.

  • Normal sigaradan hergun dunyada 10 binlerce kişi ölüyor ama tık yok.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • tekin-71 kullanıcısına yanıt
    Dünya'daki verginin büyük bir kısmını sigara oluşturuyor da ondan :D

  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • dsönun yagverleri sanirim sigaradan fazla para kazanamiyorda mi yasakliyor acaba? neyse gercek yuzlerini gorecek insanlarda uzun surer heralde 🙂

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • sigara iciyorum param olsa elektroniğe geçeceğim eczanede satilinca mukemmel sanki nimet o dönemleri hatırlayan varmıdır burda .tütün her yaşın ulaşabileceği seviyede bunu görmezlikten gelmeleri ayrı bir muamma :)

  • Sağlığa zararlı şeylerin tüketimi de özgürlük kapsamında olmalı bence. Fakat tüketmek istemeyenlere de zorlama yapılmamalı. Mesela ben sigara içen birisinin dumanını solumak zorunda değilim. Hap gibi içilen versiyonunu çıkarsınlar bağımlıları bayılana kadar içsin karışmam.

  • Yasaklama konusundaki eleştirinize katılıyorum. Sırf sağlığa zararlı diye yasaklamak özgürlüğü kısıtlar. Ama kalan kısım ile ilgili şöyle bir örnek vereyim;
    İçinde zararlı kimyasallar olan bir bisküviyi yemeye başladığımı düşünün. Bu benim kendi tercihim ve kimse buna karışmamalı. Fakat sonrasında ağzımdan çıkardığım bisküvi parçalarını etrafta gördüğüm insanların da ağzına sokmaya başladığımı düşünün. İşte bu kısım bana göre doğru değil ve yasak olmalı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ulan Musk -- 15 Aralık 2023; 16:55:12 >
  • Ulan Musk kullanıcısına yanıt

    yasaklamak ile kısıtlamak arasında fark var. ben yasaklanmalı argümanına nazaran görüş belirttim.


    kaldı ki bu kadar kısıtlama olacaksa araç egzoz dumanını ne yapacağız?

    araba geçen yolların yanında yaya yoluda yasaklanmalı, yoğun bir yol kenarında yürümek çok daha zararlı, aynı anda bütün yolda yürüyenler sigara içmiyor, içek kişilerinki de bir kaç saniye içinde dağılıp kayboluyor fakat egzoz dumanını sürekli solumak durumunda kaluyoruz.


    veya fakrikalara belirli mesafelerde konuta izin verilmemesi gerekiyor vs vs...

  • Hocam sırf sağlığa zararlı olduğu için komple yasaklama konusunda size katıldığımı söyledim zaten. Fakat sigara ile marketteki ürünlerin kıyaslaması noktasında görüşümün farklı olduğunu da örnekle belirttim.
    Kaldırımda sigara dumanı saçmadan ilerlemesi mümkün olmayan varlıklar varsa onlar için daha uygun veya alternatif bir çözüm bulunana kadar tahammül seviyem biraz daha yüksek olabilir. Otomobiller için yerleşim yerlerine girişlerinin kısıtlanması veya elektrikli araçlara teşvik gibi çözümler olabilir. Fabrikalar ve yerleşim yerlerinin konumu için şehir planlamasına dikkat edilmesi iyi bir başlangıç olur. Bir de benim bulunduğum yerde kapağı açık duran çöp konteynerlerinden sokağa saçılan bir koku var onunla da yerel yönetimlerin ilgilenmesi gerekiyor.
    Ama öncelikle bu tür konuları birbirlerine bahane olarak sunmadan sorun olarak kabul etme noktasında birleşmemiz gerekiyor. Çünkü bir şey çoğunluk için sorun olarak görülmezse çözüm için de çabalanmıyor.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • Ya Allah aşkına sigara yiyecek değil bir şey değil. Zorunlu değil yemeğin her türlüsü az çok faydası var sigaranın neyi fayda.

    Kanserojen hem de çok ciddi sadece kendini değil etrafındakilerede zarar. Savunacağım diye saçmalamaya gerek yok.

    Ben başkan olsam direkt yasaklarım. Böylece hayatınızı kurtarırım.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Ulan Musk kullanıcısına yanıt
    İntahar etmek serbest olmadığına göre sigara içmekte yasak olmalı.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • gun kullanıcısına yanıt
    Öncülünüz hatalı hocam. TCK'da intihar etmeyi suç kabul eden bir yasa mevcut değil.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Çok basit BAŞLAMAYIN.


    Böylece hiç İÇMEYİN.


    Başkalarını da dumanınızla ZEHİRLEMEYİN.


    İnsanoğlu işte illaki külliyen zararlı bir şey bulacakDSÖ, elektronik sigara için acil eylem çağrısı yaptı 


    Ekleme: Ulan yine fabrika, otomobil örneği verilmiş yok arkadaş nato kafa nato mermerDSÖ, elektronik sigara için acil eylem çağrısı yaptı 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mugetsuga -- 15 Aralık 2023; 21:18:41 >
  • Şimdi bunu yazarken tabi taraflardan biri Admin olunca sanki kraldan çok kralcı gibi anlaşılacak DSÖ, elektronik sigara için acil eylem çağrısı yaptı 


    @Ulan Musk öncelikle haklısın. @gun ise haksız. Ne intihar etmek ne sigara içmek yasak. Hatta sigara içmenin çeşitli yasakları daha çok tanımlanmış iken (işte şurada veya bu yaşta içemezsin vs) intihar için böyle yasak söz konusu değil (şöyle veya bu yaşta yapamazsın vs)


    Yalnız şunu da unutmayalım. Evet mevzuatımızda intihar etmek suç değil ama "intihara yönlendirmek" suç. Aynı şekilde sigara içmek suç değil ama "tütün/alkol kullanımını ve satışını teşvik ve özendirmek" suç.


    Şimdi diyeceksiniz ki e-sigara'nın nesi teşvik ve özendirme?


    İlk bakışta haklısınız gibi. Lakin biraz düşününce işin rengi değişiyor: En nihayetinde geleneksel sigara formuna yeni bir alternatif olarak lanse ediliyor. Bu zıkkım her ne ise daha iyi gibi gösteriliyor.


    Yani şimdi hani geçtim nikotin miktarını fazlaymış azmış vs...


    Onlarca yıldır bu geleneksel sigara zararlı denildi. Hatta en son Yeni Zelanda 2008 sonrası doğanlara ömür boyu yasakladı. Dünyada kısıtlamalar, yasaklar giderek artıyor, hiç azalma yok...


    E şimdi bu algıyı yıkacak "e-sigara" kavramını getiriyorsun ve pazarlayanlar da elbet daha iyi diye gösteriyor. Ki unutmayalım bilimsel olarak halen zararlı... Yani o satıcılar veya içiciler kendilerini kandırıyor.. Hatta burada bir üye kendini alamamış destan yazmıştı o yazı uçmuş gitmiş. Moderasyonun eline sağlık.


    O yüzden sonuç olarak ne elektronik ne bundan sonraki başka bi form hiçbi şekilde hepsine tü kaka demeliyiz insanlık olarak.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi E_Y_B_H_P_T -- 16 Aralık 2023; 1:24:3 >




  • E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt

    Hocam konu her zamanki gibi sigaraya kayınca e-sigara kısmını tartışmaya hiç katmadım. O konuda da size katılıyorum. Zaten bu gibi konuların derinine inince; "bir insan bütün zararlarını ve olası sonuçlarını bile bile kendisini ilgilendiren bir kararı hür iradesi alabilir mi?" gibi bir problem ve eğer cevap evet ise "bu aldığı riski ve ne yaptığını bilme noktasında standart nerede olmalı?", "bilme ve hür irade için yaş ve akıl ile ilgili sınırlar koyulacak mı?", "hatalı seçim durumunda kurtulmanın mümkünatı ve maliyeti nedir? (beyindeki ödül sistemine kısa devre yaptıran davranışlarda bu soru önemli)" gibi cevaplanması gereken bir sürü alt problem çıkıyor. Genelde yasaklar ve kısıtlamalar da bu soruların cevaplanması sırasında ortaya çıkıyor. Ben bunları dahil etmedim. Yoksa tabii ki 5 yaşındaki bir çocuğun sigara içmek istemesi ve bu tercihi tüm sonuçlarını bilerek özgür hür iradesi ile yaptığı yönünde diğer insanları ikna etmesi pek mümkün olmayabilir. Doğal olarak bu süreç yüksek ihtimalle yasak ile sonuçlanır ve bu yasağı özgürlüğü kısıtlamak olarak kabul edemeyiz.





  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.