Arkadaşlar şubat 2001 krizine baktığımızda 99 kasımından itibaren imf ile yaptığımız görüşmeler sonrasında kurumuzu 600lü seviyelerde sabitledik oysa o zamanlar enflasyon oranıyla hareket etmesi gerekirdi.Tamam bende dolara karşıyım ama dövizin bu kadar düşmesi uzun vadede bizi etkileyecekse hayır.Doların şu anda olması gereken seviyeleri gerçekten de 1600 lü seviyelerdir.yukarıda bir arkadaşımın da bahsettiği gibi dış ticaret açığı gittikçe büyümektedir.İthalat kurların bu seviyelerde olması nedeniyle alıp başını gitmekte ve net ihracat miktarımız azalmaktadır(zaten eksilerde).
aynı fikirleri paylaştıgım arkadaşların gözlerinden öperim şartlanarak olayları çarpıtan arkadaşlara sabır dilerim
benim anlamadığım şu dolar düşmesi iyi değil diyolar. bi kriz oluyo dolar 500-600 bin çıkıyo bunun tekrar eski seviyesine inmesi neden iyi değil ?
satınalma paritesine göre iyi değildir.İç mallar dış mallara göre pahalı hale gelmeye başlar ve insanlar ithalata yönelir.çünkü ithalat ucuzlar.Bu durumda içerden dışarıya döviz çıkışı olur.
dolar bir gecede 2-3 katlarken nerdeydi bu ihracatçı kardeşlerimiz o tarihlerde ihracatımız niye fırlamadı fırladıda benmi farkında olmadım vallahi şartlanan arkadaşlar ortada bazı arkadaşların yazdıklarını okursak ilgili ilgisiz her konuda biryerlere sataşmaktalar
o tarihlerde ihracatçılar hayatından memnundu.ihracat artmıştı.ama şimdi gerilemeye başladı.
ihraçat bir anda artmaz arkadaşlar bu karşılıklı sözleşmlere bağlı zaman içinde gelişen bi olaydır ama ithalat artışında sözleşme yoktur zaten ülkeye gelen bi maldan 10tane daha getirtirsin hepsi bu elmayla armutları toplamayalım lütfen...
Dolar yükselir mi düşer mi? Önemli olan cebimize kadar düşmesi
dolar iniyor ama petrol fiyatları hiç inmiyor.Mazotun 900 bin civarına inmesi lazım.şu anki dolar ve ham petrol fiyatlarına göre...
Doların düşmesi ihracatçıları kötü etkiledi. Şöyle açıklayayım, birkaç ay önce dolar 1.600.000'lerde gezerken Ürdün'e verdiğim teklif siparişe dönüşünce o zamanki hesaplamalarıma göre kar ediyordum, ama şimdi müşterimi kaybetmemek ve verdiğim teklifin arkasında durmak durumunda olduğum için çok az bir para kazanarak bu işi yapacağım. Döviz yükseldiği dönemde ise ihracatçılar, özellikle tekstil gibi hızlı satış yapabilen sektörler güzel paralar kazandılar. Bunu karşı komşumdan biliyorum, bir tekstil fabrikası var ve döviz yükseldiği dönemlerde ve sonrasında çok güzel satışlar yaptılar ve yurtdışından cok güzel de paralar kazandılar.
Benim tahminim dövizin 1400 seviyelerinde bir süre gezineceği...
düşmesin artsın :))) Bütün han yakınıyor, yurtdışından geliyorlar mal almaya geçen sene verdiğimiz fiyattan istiyor... E ne oluyor üretici zararda. Devlet bu işe bir el koyacağa benziyor, bence dolar artık yükselir...
Ben sonbaharda bilgisayar almayı düşünüyorum. O yüzden düşmesi işime geliyor. Belki küçük hesap yapmış oluyorum ama, herkesin hesabı kendine göre. Eğer bu süre içinde yükselir de ihracatçı kazanırsa, yaptıkları kardan bana bir pc alacaklarını hiç zannetmiyorum. :) Bir de gidişat şu an aşağı doğru görünüyor bana göre. Ancak desteklemeyle yerinde kalabilir belki bir süre daha. Yükseleceğini düşünsem, gider şimdiden dolar alırım ve yükseliş bana dokunmamış olur yine sonuç olarak. Önemli olan trenin yönünü bilip, hareket anını kaçırmamak. O yüzden düşüncelerimizi bu yönde paylaşalım ki bakış açımız genişlesin.
mobidik bilgisayar alacaksan bana göre ağustos ayında 6 ay taksitle alman senin için çok iyi olacaktır.gidicen doların 1390lı seviyelerinden 700 dolara manyak bir alet alacaksın.aylık %3,75-4 olan tüketici kredilerinden ya da bonnus axessle alırsan onlardada öyle yaklaşık oranlar.6 ayda bileşikte %20 oranında bir faiz ödeyeceksin.ama altı ay sonra inan o aldığın kurdan %30-35 civarında daha karlı olarak hem seni ödemeler sıkmayacak hem de için rahat olacak.bu aralar altı aylıklar bilançolarla birlikte 15 ağustosa kadar borsa en iyi yatırım aracı olarak gözüküyor.15 ağustostan sonra artık dövizle bononun getirisi daha cazip olacağından bu bir aylık süre içerisinde alman daha mantıklı geliyor.ama yine de son karar senin.
Hazine bonosunda birkaç kuruşum var corleone. Senin düşüncene göre, ağustos ortalarında dövize, kasımda da borsaya mı yönelmek mantıklı olur? (Şu andaki görünüşe göre tabii. Böyle şeylerde tahmin yapmak oldukça zor.) Ben dövize geçmek için, turizm sezonunun sonları olan eylül ayını düşünüyordum mesela. Ağustos 15 için senin belli bir nedenin var mı?
Şimdi ağustos 15te bilançolar açıklanmış olacak ve de gerçekler satılmış olacak yani şu aralar bilançosu iyi gelecek olanlar hafif hafif yükselişe geçecek.borsada beklentiler alınır gerçekler satılır çok klasik oldu ama böyle.ortalama bir tarih 15 ağustos.yani o tariten sonra paralar yavaş yavaş dövize yönelmeye başlayacak.ihracatçılar kurlar için baskı yapıyor.turizm sezonu bitiyor.yabancı yatırımcıyı teşvik için artması gerekiyor.dış ticaret açığı büyüyor ithalat aldı başını gidiyor.şimdi dolar ucuzladı diye sen gidip bilgisayar alacaksın.ben alıcam herkes alacak.sonuç olarak ülkeden bir döviz çıkışı olacak.döviz ucuz olduğu için sen malını yurtdışına pazarlarken senin malın pahalı olmuş olacak.sonuç olarak bende şu an ki portföyde hisse+bono var.döviz ve bono olacak.ekim ya da kasımda ufak ufak problemler olur yine ekonomide tabi bu da dövizden çıkmak için bir fırsat olacak.ve 0,60 centten borsaya girmek süper olacak.şu an ki beklentiler içerisinde ağustosa kadar %4 bonodan daha sonrası ekim kasıma kadar min. %15-20 dövizden daha sonrası ise 2004 baharına kadar da %100 e yakın borsadan kazanacağız.ben buradayım.ve hep birlikte göreceğiz.tabi aykırı bir durum olmazsa abd irana girer türkiye bir şekilde savaşa sokulur deprem olur.kriz çıkarsa o zaman tabi stratejiler değişir ama bu dediklerim normal şartlarda oluşacak şeyler.yine de en kuvvetli beklentilerimden birisi ise borsanın 1 centin üzerinde olacağıdır.herkese bol kazançlar dileklerimle.yine de son karar sizin.
ehuehu :P corleone kardeş türkiyede hiç bir zaman olaylar normal şartlar altında ilerlemez onun içindirki bizim piyasada ekonomiden çok iyi anlayanlar değil burnu çok iyi koku alanlarlar ve birazda ekonomi dedikodusu ile haşırneşir olanlar iyi para kazanır :)
ayrıca türkiyenin normal olmadığını yakın geçmiş bize bir çok kez kanıtlamıştı 1994,1999,2001 :)
ya küçük olaylar tabiki olacak ki türkiyede b,z ne kadar okusakta çalışsakta kaymagı götüren birileri elbetteki var.lailada reineda mankenlerle su gibi para harcayan insanlar bu kokuyu önceden alan piyasaya yön veren siyasi tanıdıkları olan rant geliri ile yata yata bizleri sömüren insanlardır.şimdi küçük olaylar bunlar için bazı şeyleri artırmaya neden olacaktır.bir gün diyecekler bakın ihracatçılar zarar ediyor kurlar bir günde yukarı.aslında şu an dövizin çıkmamasının nedeni babalar bono da ve borsada geçen haftadan beri 40 trilyona yakın para girdi.hc durmadan aldı.şimdi bunlar çıkarlar.hooop al sana mazeret işte döviz çıkar dövizi satarlar borsaya girerler onu satarlar böyle böyle bizim milleti kandıra kandıra geçinirler.ama bakalım nereye kadar.aslında borsadan elde edilen kazanç bir ticari kazançtır ama bunlar işe fesatlık ve uygunsuzluk kattığı için durup düşünmek lazım bunların kazançlarıyla ilgili.ben yukarıda görüşlerimi yazdım.ama ben yorumlarıma gerçekten güvenirim.
bu civarlarda kalır, fazla düşmeside yükselmeside büyük risk.
CARLAONE Borsaya gireceksen spekulatorleri özellikle eski FB li futbolcu MECNUR ÇOLAK ı ve ABİ diye hitap edilen spekülatoru.Bir iki kagıtta arkadaşların peşine düştüm ve 3-5 kuruş kazandım. ARSAN-ESCOM-ISAMB bunlardan birkaçı...
Borsa eğer yükseliş yapacaksa, genel olarak çoğunlukla Aralık'ta harekete geçip, Ocak ayı içinde maksimum seviyeleri görüyor. Mart ayına kalan da büyük düşüşler nedeniyle zarara uğruyor. Bu geçmiş yıllarda çoğunlukla meydana gelmiş bir sezonsal döngünün senaryosu. Her zaman böyle olmuyor ama genellikle durum böyle. Dolar geçen sene hangi ayda yükselişe geçmişti? Tam olarak doğru ayı hatırlayan var mı?