Şimdi Ara

Dolar neye göre yükselip azalıyor ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
451
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bunu kontrol eden asıl şey nedir ?
    Yani tamam ülkede dolar azalırsa artıyor siyasi istikrarsızlık artırıyor vb cevapları ben de biliyorum ama bu artışı belirleyen nedir. Bir yerlerde bi sayaç mı var. Varsa neyi ölçüyor ? Veya birileri bilgisayar başından mı kontrol ediyor. Yani bu dolar sayacı neyi baz alarak artıp iniyor bunu merak ediyorum.

    Çok açık bir dille anlattım ama anlamayanlar olacak bir de şöyle sorayım.

    Kilolu biri tartıya çıktığında 80 kilo gösteriyor diyelim. 1 hafta sonra tekrar çıkıyor tartı 85 gösteriyor. Ben size tartı neden 85 e çıktı çıktı diye soruyorum. Siz bana çünkü çok abur cubur yedi diyorsunuz. Ama asıl neden adamın çok yemesi değil, kilo alması.

    İşte bu sayaç doların kilo aldığını nasıl anlıyor :)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >



  • Metrobuste 1 tane koltuk var gibi dusun. 2 kisi de ayakta bekliyor. 1 kisi oturuyor. Duraga yaklasinca oturan kisi hareketleniyor. Ineceginin sinyallerini veriyor. Iste bu sinyal, artik o koltugu "daha" degerli hale getirdi. Hic bir degisiklik olmaksizin. Eger 2 koltuk olsa idi, biri Euro, biri Dolar; hangisi inecek gibi yaparsa o degere binecekti.

    Bu metaforun anlami su,piyasadaki hareketlilik, siyasi olaylar vs bir ulkede spesifik bir para biriminin degerini belirler. O para biriminin ne kadar degisecegine karar veren birisi yok, zira Amerika'da da TL ye gore belirlenen bir hareketlilik olabilir.

    Hic bir sey degismesin, sadece Avrupa birligine girelim TUrkiye daha fazla yatirim alabilecek bir ulke konumuna gelir, ulkeye "beklenen" doviz miktari artar ve Dolar duser.

    ---------

    Diyelim ki dunyada sadece 2 ulke var. Sen bir ulkesin ben bir ulkeyim. Sen motosiklet uretiyorsun yalnizca. Ben de sadece araba uretiyorum. Senede 1 tane uretiyoruz ikimiz de. 1 motor sen uretiyorsun 1 araba da ben uretiyorum. Basit olmasi icin, 1 arabanin 2 motor degerinde oldugunu varsayalim. Ben ulkemde mphy isimli para birimini kullaniyorum ve araba benim ulkemde 1000 mphy . Sen de balik para birini kullaniyorsun farzet ve senin motorun fiyati 10 balik.

    Bu cok basit ekonomide sadece uretim temelli kur belirlemeye kalkarsak , benim ulkedeki adam arabasini senin motorun 2 kati fiyata satip ( 20 balik ) , sonra yeniden bu paraya alabilecegi icin 1000 mphy = 20 balik gibi bir kur olusuyor.

    Ornek sacma gibi oldu ama temel noktasini anlatabilmisimdir umarim.

    ----

    Ancak bu kadar basit degil olay elbette. benim araba ureten fabrikadaki isciler isyan etse, senin ulkendeki patron bunu duysa soyle dusunur: "Simdi bu adamlar seneye araba uretemez. O halde benim motor kiymete biner. Ben motor fiyatini 15 baliga cekeyim. ". Sadece isyanin cikmasi bile balik fiyatini yukseltecek. Dikkat et daha henuz uretim plani etkilenmedi bile. Sadece isyan haberi bile stabiliteyi bozdu ve dengeleri degistirdi. Belki sonra bastirilacak ama bu sefer de her sey tekrar 2000 mphy = 20 balik dengesine oturmayacak. Cunku bir kere isyan cikti. Yeniden cikabilir. Piyasa dengesi balik lehine bozuldu. 2000 mphy = 17 balik gibi bir sey olacak bir sure.

    Gibi gibi. Merkez bankalarinin faiz politikalari, ulkelerin kendi ic dinamikleri vs onlarca faktor var bunu belirleyen. Ayrica zaman farkindan dolayi bazi borsalar kapali iken henuz fiyatlar dengeyi bulmamis oluyor. Cin borsasi kapaliyken bizimki acik oluyor, sonra bir seyler oluveriyor degerler degisiyor. Karisik konu yani.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mephalay -- 4 Mart 2017; 15:50:33 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • türkiyede 100 dolar var. 100 tl karşılığı var. yani dolar 1 tl.

    lakin ülkenin borcu fazla ve dış ticaret acığı var.

    yani ülkeye 20 dolar girerken , 40 dolar çıkıyor.

    ülkede kaldı mı 80 dolar. bu durumda alıcı sayısı aynı olmasına rağmen dolar sayısı az olduğundan doların değeri yükselir.

    80 doların vardı. yine 20 dolar dış ticaret acığı verdin kaldı 60 doların. hala yüksek talep var. noldu peki dolar fırladı TL karşısında.

    ekleme: sen tl bastıkça da TL nin değeri düşer. Yine siyasal istikrarsızlık ve ekonomik çalkantı dolarak olan talebi yükseltir. müşterisi artan bir şeyin fiyatı da artar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi olağan_şüpheli -- 4 Mart 2017; 21:55:28 >
  • Arkadaşlar tamam güzel anlatıyorsunuz da ülkedeki dolar seviyesini ne ölçüyor da ekrana yansıtıyor bunu merak ediyorum :D

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kim ölçecek insanlar ölçüyor Borsa hafta içleri açık olur tüm ekonomi işleri orada görülür orada onlarca işlem yapılır insanlar hesaplar borsa ekranına yansır, genel durum.
    Dolar neye göre yükselip azalıyor ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erkurt02 -- 4 Mart 2017; 22:36:51 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.