Şimdi Ara

dolar/euro neden 1 tl de sabitlenemiyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
4.575
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • bunu ciddi ciddi ekonomiden hiç anlamayan bir vatandaş olarak merak ediyorum. doların yükselip zengini daha zengin etmekten fakiri daha fakir etmekten başka bi halta yaramadığı ortayken böyle bir şeyin neden yapılmadığı/yapılamadığı bana göre sadece saçmalık. yok pariteymiş yok ticaret dengesiymiş ezberden konuşmak çok saçma. bugün devlet dolar euro 1 tl dese buna kim engel olacak? 80 milyon nufuslu bir ülkeyi gözden mi çıkaracaklar?

hani bu şeyde değil sabit kur politikasında sürekli kuru destekleyen bir merkez bankası olayıda değil bunu söyleyecek ve dengelemeye flan çalışmayacak. yani buna engel olabilecek şey nedir?

bilenler varsa aptala anlatır gibi sebebini net bir şekilde ve türkçe olarak anlatabilirse memnun olurum.

• ''konuşurken bi kendinize bakın, bi durup düşünün, "ben ne diyorum" diye... ''
  • 40 cente üretilen bir dolar ülke gezdikçe değerleniyoröda değerleniyor amerikan çıkan bir dolar türkiye çin vs vs yerleri gezip amerkaya geri döndüğünde daha da değerlenmiş oluyor.bir ülkeyede yıl içinde ne kadar az girerse o kadar değerleniyor diye biliyorum ben.olmayan parayı istediğin fiyata eşitle istersen 1 kuruş de.Anlıycağınız doların tlye sabitlenmesi için dış pazarda eşit olmamız gerekir bkz imkansız nedir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kael'thas -- 21 Ocak 2014; 1:28:18 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • :((((
  • senin yazdığın tıpkı şöyle bir şey."devlet neden daha fazla para basmıyor da insanlar parasız kalıyor"
    giriş seviyesi bir iktisat,ekonomi makalesi,kitabı karıştırsan cevabını öğrenirsin hocam
  • quote:

Orijinalden alıntı: r0ket

bunu ciddi ciddi ekonomiden hiç anlamayan bir vatandaş olarak merak ediyorum. doların yükselip zengini daha zengin etmekten fakiri daha fakir etmekten başka bi halta yaramadığı ortayken böyle bir şeyin neden yapılmadığı/yapılamadığı bana göre sadece saçmalık. yok pariteymiş yok ticaret dengesiymiş ezberden konuşmak çok saçma. bugün devlet dolar euro 1 tl dese buna kim engel olacak? 80 milyon nufuslu bir ülkeyi gözden mi çıkaracaklar?

hani bu şeyde değil sabit kur politikasında sürekli kuru destekleyen bir merkez bankası olayıda değil bunu söyleyecek ve dengelemeye flan çalışmayacak. yani buna engel olabilecek şey nedir?

bilenler varsa aptala anlatır gibi sebebini net bir şekilde ve türkçe olarak anlatabilirse memnun olurum.

Bir mal piyasada ne kadar az olursa o kadar değerli olur. Örneğin bu sene domateslerden beklenen verim alınamadı diyelim. Her sene 100 ton domates üretirken bu sene 60 ton üretsek doğal olarak o domates zor bulunacağı için fiyatı artmaz mı ? Aynısını parada da düşünebilirsin. Yabancı yatırımcılar ülkeden paralarını(dolar) çekerse doğal olarak Türkiye'de dolaşan dolar miktarı azalır. Bu da doların bulunabilirliğini zorlaştırır. Talep çok fakat miktar az olduğu için doğal olarak fiyatı yükselir.

• ülkede bu kadar fakir var madem devlet para bassın herkese 10bin tl versin ülkece zengin olalım niye olmuyoruzz ?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    1 Milyar Dolar Kaç TL Yapar?
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Dış ticaret okumuş biri olarak ;

Diyelim ki Finlandıyadan Hamur kağıdı alacağız onlar dolar kuru yada euro kuru kabul edecekler. Bizim ülkede 1 tl 1 dolar diyelim. Biz bu doları önce nereden bulacağız? Bizim ithalat haddimiz ihracattan büyük oldugu için doları bulamayacağız.Çünkü kimse gelip bize turizm olarak dolar bırakmayacak yada ihracat yapmayacak cünkü doların değersiz olduğu ülkeyle kimse alışveriş yapmaz. Bu da ekonomiyi daha kötüye götürecek. Ülkenin ekonomisini ayakta tutan ithalat ve ihracat tır bu ikisi ne kadar dengede olursa dolarda o kadar makul seviyede olur.
  • içeriği değilde sadece başlığı okuyanlar gelmiş cevap vermek yerine hava basıyorlar. zeka bambaşka bişi çünkü. giriş seviyesi kiktisat okuyacak olsam zaten burda sormam bunu. ayrıca iktisat okuyarak anlayacak olsam sorumun içeriğinde belirttiğim şeye asla cevap vermeyecek "aptala anlatır gibi sebebini net bir şekilde ve türkçe olarak anlatabilirse memnun olurum."

dış pazarda eşit olmaktan kasıt nedir? dünyanın en çok hammadde üretimi yapan bir ülkeyiz en azından padişahımız ve bakanları öyle diorlar. madem öyle dış pazarda gücümüz niye yok. devletçe embesilmiyiz?
  • Çünkü ülke sıcak para ile dönüyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • beyin ülkeyi terketti
  • quote:

Orijinalden alıntı: Yetkili Bi Abi

quote:

bunu ciddi ciddi ekonomiden hiç anlamayan bir vatandaş olarak merak ediyorum. doların yükselip zengini daha zengin etmekten fakiri daha fakir etmekten başka bi halta yaramadığı ortayken böyle bir şeyin neden yapılmadığı/yapılamadığı bana göre sadece saçmalık. yok pariteymiş yok ticaret dengesiymiş ezberden konuşmak çok saçma. bugün devlet dolar euro 1 tl dese buna kim engel olacak? 80 milyon nufuslu bir ülkeyi gözden mi çıkaracaklar?

Bir mal piyasada ne kadar az olursa o kadar değerli olur. Örneğin bu sene domateslerden beklenen verim alınamadı diyelim. Her sene 100 ton domates üretirken bu sene 60 ton üretsek doğal olarak o domates zor bulunacağı için fiyatı artmaz mı ? Aynısını parada da düşünebilirsin. Yabancı yatırımcılar ülkeden paralarını(dolar) çekerse doğal olarak Türkiye'de dolaşan dolar miktarı azalır. Bu da doların bulunabilirliğini zorlaştırır. Talep çok fakat miktar az olduğu için doğal olarak fiyatı yükselir.

yani sırf dolar az diye talep olunca piyasa dalgalanıyorsa bunun sonuçlarını halk mı çekiyor? e o zaman bi para basalım adı atıyorum lalaba olsun. sadece 100 tane basalım. bu parayı değerlimi kılacak sırf az diye koleksiyonerler değerine değermi katacak? bu nasıl bi megalomallıktır anlamak mümkün değil.

quote:

Orijinalden alıntı: IDasweTI

Dış ticaret okumuş biri olarak ;

Diyelim ki Finlandıyadan Hamur kağıdı alacağız onlar dolar kuru yada euro kuru kabul edecekler. Bizim ülkede 1 tl 1 dolar diyelim. Biz bu doları önce nereden bulacağız? Bizim ithalat haddimiz ihracattan büyük oldugu için doları bulamayacağız.Çünkü kimse gelip bize turizm olarak dolar bırakmayacak yada ihracat yapmayacak cünkü doların değersiz olduğu ülkeyle kimse alışveriş yapmaz. Bu da ekonomiyi daha kötüye götürecek. Ülkenin ekonomisini ayakta tutan ithalat ve ihracat tır bu ikisi ne kadar dengede olursa dolarda o kadar makul seviyede olur.

şimdi biz kendi kendimize dolar 1 tl desek tüm dünya bir anda 80 milyonluk bir ülke ile ilişkilerini kesecek turizm bitecek ticaret duracak öylemi? buna teoride inanmak derslerde flan mantıklı olabilir ama hiç bir şart altında bunun gerçek hayatta olabileceğine ihtimal vermem.

atıyorum sony türkiyede dolar 1 tl olsa ps4 getirip satmayacakmı? nokia telefon satmayacakmı? tahıl üretiminde üst seviyede olmasına rağmen veya işlenmemiş yer altı kaynakları satın almaktan vazmıgeçcekler. bu tamamen hayal ürünü... teorilerle insanları kandırmak gibi geliyor bana.

yanlış anlamayın cevabızı küçümsediğimden böyle yazmıyorum yada size karşı bir tavrım yok. ekonomi mantelitesiyle insanların aptal yerine konulduğunu düşünüyorum sadece.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Yetkili Bi Abi

quote:

yani sırf dolar az diye talep olunca piyasa dalgalanıyorsa bunun sonuçlarını halk mı çekiyor? e o zaman bi para basalım adı atıyorum lalaba olsun. sadece 100 tane basalım. bu parayı değerlimi kılacak sırf az diye koleksiyonerler değerine değermi katacak? bu nasıl bi megalomallıktır anlamak mümkün değil.

quote:

Orijinalden alıntı: IDasweTI

Dış ticaret okumuş biri olarak ;

şimdi biz kendi kendimize dolar 1 tl desek tüm dünya bir anda 80 milyonluk bir ülke ile ilişkilerini kesecek turizm bitecek ticaret duracak öylemi? buna teoride inanmak derslerde flan mantıklı olabilir ama hiç bir şart altında bunun gerçek hayatta olabileceğine ihtimal vermem.

atıyorum sony türkiyede dolar 1 tl olsa ps4 getirip satmayacakmı? nokia telefon satmayacakmı? tahıl üretiminde üst seviyede olmasına rağmen veya işlenmemiş yer altı kaynakları satın almaktan vazmıgeçcekler. bu tamamen hayal ürünü... teorilerle insanları kandırmak gibi geliyor bana.

yanlış anlamayın cevabızı küçümsediğimden böyle yazmıyorum yada size karşı bir tavrım yok. ekonomi mantelitesiyle insanların aptal yerine konulduğunu düşünüyorum sadece.

Hocam kendin para basabilirsin 100 adet tabi ama bu para talep görmez. Dolar bütün dünyada geçerli bi para birimidir. Cebinde dolar olsun bütün dünyada alışveriş yapabilirsin onunla. Türkiyenin bütün ithalat ve ihracatı dolar üzerine olduğu için doların değer kaybedip kazanması çok önemlidir bizim için. Şayet türkiyede geçerli olan bir çok ülkenin para birimi var fakat pek sık kullanılmadığından artması veya azalması etkilemiyor bizi.

• quote:

Orijinalden alıntı: Death Note

ülkede bu kadar fakir var madem devlet para bassın herkese 10bin tl versin ülkece zengin olalım niye olmuyoruzz ?

bassınlar herkese 10bin keyiflerdeyiz di mi hahaha
  • Aklıma nedense şu konuyu getirdin;
    http://forum.donanimhaber.com/m_76713690/tm.htm
  • Adamlar bir tezle tüm iktisadı çürüttü hll qnq
  • Şimdi dolar Amerikan doları falan fistan diye ayrılıyor. Peki biz euroyu para birimi olarak kabul edersek ne olur?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.