Şimdi Ara

'Dolap Çevirmek' deyimi nerden geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
2.860
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Halk arasında gizli işler çevirmek manasında kullanılan dolap çevirmek deyimi bakın nerden geliyor. Benim çok ilgimi çekti

osmanlı zamanında haremlerle selamların duvarları bitişikken haremde kahve pişiren narin hanımkızlar selamlıktaki beyzadelere kahveyi harem ve selam arasına yapılmış bir dönme dolaba koyarak gönderirlermiş. çevrildiğinde erkeklerin kadınları görmeden yemekleri ve ikramları almasına yarayan dolaplar varmış, tabi zamanla iki taraf arasında yemek yerine aşk mektubu/şiir vs..yazılan kağıtlar bu dolaplara konarak karşı tarafa iletilmeye başlanmış.birbirlerini beğenen hanım kızlarımızla beyzadelerimiz bu dolap vasıtası ile birbirlerine ayrıca ipek mendiller, buseler kondurulmuş güller* geçiriverirlermiş gizlice. arada küçük mektuplar da... ve sonra paşa babaların da gönlü olursa bu dolap çeviren aşıklar evlenirlemiş... burdan dilimize yerleşmiş dolap çevirmek.binaenaleyh ''sen ne dolaplar çeviriyorsun'' deyişi de buradan geliyormuş

• herkes biliyormuydu?
  • İskender Pala'nın bir kitabında vardı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.