Tıp fakültesi mezunu insanların bundan 10 yıl 15 yıl sonra bile olsa öğretmenler gibi atama bekleyip adeta boşuna okumuş olma ihtimali var mıdır sizce? Bana bu pek gerçekçi gelmiyor açıkçası ancak yapay zekanın tıp alanına girmesiyle gerçekten mümkün olabilir gibi de duruyor bilmiyorum. Bu ülkede okunacak tek bölüm tıp bence ama tıp mezunlarının da bu duruma düşmesi herhalde diğer meslekleri direkt süründürür. |
Doktorlar öğretmenlerin düştüğü hale düşer mi?
-
-
hayır düşmez, bir asır sonra bile düşmez -
Yapay zekanın tıpı ele geçirecek duruma geldiği zaman çoğu meslek zaten biter diye düşünüyorum.
-
Düşer mi bilmiyorum ama tıp kontejanları çok fazla -
bininci kez aynı konu
son kez
HAYIR ASLA BÖYLE BİR ŞEY OLMAYACAK -
Düşünceleriniz
-
DH Anonim
4dk önce -
Kontenjanlar aşırı fazla. Türkiye'de şu an 220 bin civarı doktor var yaklaşık 15 bin doktor daha yarın atanacak. Takip ettiniz mi bilmiyorum ama şaka gibi kontenjanlar açıldı bu yıl hastaneler tarafından. Uzmanlık sınavında yan dal uzmanlıklarının kontenjanları nedenini bilmediğim bir şekilde azaltılacak deniyor. Kendim 3'e geçtim ben mezun olana kadar yaklaşık 70 bin doktor atanacak toplam doktor sayısı çok kısa sürede 2'ye katlanacak.
Doktorlar genelde emekli olmuyor maaş düşüşünden dolayı. Bunun yanında yurt dışına gitmek her geçen gün zorlaşıyor. Bir yandan yapay zeka geliyor etkisi sektöre mutlaka olacaktır.
Bu tabloya bakıldığında devlet kontenjanları inanılmaz düşürmezse tıpta sorunlar 2030'dan itibaren başlar. 8-9k civarı olması gerek ama bunu yapmazlar çünkü doktorların sayısını arttırıp sağlığı ucuzlatmak gibi tuhaf bir mantık var ülkede.
İlerleyen yıllarda taşra tıplılar olarak çok büyük sıkıntılar çekeceğiz ancak yapacak bir şey yok. Üniversite sınavına girdiğimizde bu tablo yoktu 6 yıl çok uzun bir süre. Benim için 7 hatta
Bütün top mühendislikler 5k'da sıkışmış durumda tıplar da benzer şekilde. Geriye kalan insanlar en mantıklısını yapıyor ancak kimse geleceği tahmin edemez. Yani üzülüyorum gelip Türkiye geneli bir sınavda %1'lik kesime girip işsiz kalmak nasıl bir kaderdir diye.
-
zaten mezun olanlar direkt almanyaya kaçıyor daha çok var bence öğretmenler gibi olmalarına
-
Bu sene dhy gruplarında bile kontenjanlar yer kavgası v.s çok fazla tus kontenjanları da az açıldı tıpın da sonu geliyor gibi 4 5 yıla -
Hocam hapı yutmuşuz be,daha yeni dönem bire başlayacağım,iyi yabancı dil öğrenmek gerek -
O hale dusemez
Sebep milyonlarca ogretmen var
Kazanmasi okumasi bitirmesi aşırı kolay
Tıp bu kadar da dibe inmez -
2030 gibi ilk sıkıntılar baş gösterir pratisyen konusunda. Bu kadar kontejyanla illaki kapanacaktır yukarıda arkadaş matematiğiyle hesaplamış eline sağlık. Doktorlar şuan bir sürü teşvikle maaş alıyor yani asıl ham maaş düşük emekliliğe yansıyan kısım da buradan geliyor yani dolap çeviriyorlar kısacası. Twitterda birkaç doktordan gördüm nöbet paraları bile gecikmeli yatıyormuş şuan. Hastanede doktor sayısı arttıkça döner düşecektir bunu diğer sağlık çalışanlarında da gördük. Devlette 6-8 sene falan daha rahat götürür istihdam sıkıntısı olmaz o bir gerçek. Özellerde zaten iyi konumlar dolmuş vaziyette ki zaten top tıp mezunu oluyor genelde doktorlar. Geleceği iyi okumak lazım artık hiçbir meslekte eski paralar yok. İstihdam garantisi için hala yazılır tıp ortalama üstü maaşta şuan alırsınız ama nöbetti uzmanlıktı tustu şuydu buydu derken genel hayatınız nasıl olur bilemem.
-
10 sene önce diş hekimleri işsiz kalacak diyenlere millet oturma organıyla gülerdi bugün durum ne halde biliyorsunuz nerdeyse 10K lık kontejyanı var işsiz diş hekimi dolu.
-
Gerçekten bunu düşününce neyin ne olacağını asla kestiremiyoruz bu ülkede ne olursak olalım sürünmeye mahkumuz sanırım.
-
En iyisi kendi işini kurup işini büyütmek için kafa yormak, okul okuma devri çok eskidendi artık en iyisi değilsen okumak tamamen zaman kaybı enerji kaybı tuzak sadece.
-
Para amelelikte okuncak bölüm sayısı belli artık kalanı çöp.
-
Tıpta AI'dan korkanlar; AI tıbbı bitirirse hangi beyaz yaka mesleğin kalacağını düşünüyorlar?
Cidden ilginç bir zamanda yaşıyoruz, 50 sene sonra hemen hemen hiçbir meslek insanlar tarafından yapılmıyor olacak...
-
quote:
Orijinalden alıntı: Son_Troll_BükücüPara amelelikte okuncak bölüm sayısı belli artık kalanı çöp.
Gerçekten böyle bu arada. Bizim millet bu okumuş BÜYÜK ADAM OLMA takıntısını bırakabilirse hayatın gerçeklerini görebilirse insanlar da daha doğru kararlar verecekler. Şu an sözde mühendis olacak tiplerin bir kombi tamircisi kadar değeri yok. Okulunu al elinden geriye bomboş bir insan kalıyor okulu tamamlayınca da asgari ücretle işe kabul alabilmek için IK'cıların bir taraflarını yalıyorlar. Şu durum rezillikten başka bir şey değil 10kya giremeyen okumasın ya da akıllıca iş sahibi yapacak derslerle zamanını kaybettirmeyecek 300 yıl önceki hesaplamaları öğrenmek için günlerce haftalarca ders çalışmayacağı bölümleri yazsın bir an önce iş yapmaya başlayıp işi üzerine kafa yorsun. Ben bunları yazınca insanlar yanlış konuştuğumu sanıyor ancak zamanı gelince anlayacaklar. Benim çözebilmek için saatlerce ders çalışmam gereken termodinamik sorusunun fotosunu çekip chatgpt'ye atıyorum bana adım adım tüm soruyu çözüp anlatıyor millet hala mühendislik okumaktan bahsediyor sizin öğrendiğiniz bilgiler kimsenin umrunda değil bu işi birkaç bin kişi yapsa zaten yetiyor mühendisliği ne sanıyorsunuz excel kullanabilmek için mi mühendislik okunuyor? Bu işin nasıl büyük bir scam olduğunu yakında herkes anlayacak meslek eğitimi veren yerler paraya para demeyecek ustalar servetlerine servet katacak mühendisler de ben mühendisim diyip kendini ustadan üstün görmeye devam etsin :) Adam kız arkadaşıyla kahve içmeye çıkamıyor 25 yaşına gelene kadar cebinde beş kuruş parası yok ama o yaşta dükkanı olan her gün nakit kazanan iş sahibi adamdan kendini üstün görüyor. Bu bir tuzak başka bir şey değil. Yalnızca çok nitelikli ve sistematik eğitim almış insanların bu yollara girmesi gerekiyor.
-
Doğru diyorsunuz, ancak üniversiteler hala iş hayatı için gatekeeping yapıyor. Aslında herkes pandemide ne kadar boş olduklarını anladı, ama trilyon dolarlık bir sektör o yüzden kolay kolay bitmeyecek.
Şu anda internette harvard'ın, stanford'un ve özellikle MIT'nin dersleri tüm içerikleri ile birlikte var, kitaplar zaten pdf şeklinde bulunuyor ben hala bundan çok daha kalitesiz eğitim veren bir okula gidiyorum sırf diploma almak için...
Yapay zeka bir yanda dursun, daha google, internet, hatta video kayıt teknolojisi bile eğitime entegre edilmemiş durumda, derslerin kaydını bile alıp internete yüklemiyorlar.
Bunu düşününce, ben yavaş yavaş eğitimin adapte olacağına pek umut bağlamıyorum, bir anda obsolete olacak, yani elimizde diplomalar patlayacak bence.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikigai -- 3 Eylül 2024; 1:27:15 >
Benzer içerikler
- toprak yayınları zorluk derecesi
- ihlas vakfı hangi cemaatin
- yatay geçişte sene kaybı olur mu
- doktorlar haftada kaç gün çalışır
- ayt edebiyat nasıl çalışılır
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X