Şimdi Ara

Doktordan az kullanılmış işlemci

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
0
Favori
1.974
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • İkinci elde K versiyon islemcilerini (6600k, 7600k vs.) satanlarin %99’unun ilanina sunu yazmasi sizi sinir etmiyor mu?

“Hic overclock yapilmamistir.”
    “İslemci hic zorlanmamistir.”

Bu nedir? Adamlar islemcilerine otomobil muamelesi yapiyor. Utanmasalar, kasanin bulundugu odada hic sigara icilmemistir falan yazacaklar. Yuh artik be.

Tamam anliyorum, herkesin mali kiymetli. Herkes malini üç kuruş fazla para elde etmek icin ederinin üstüne satmaya calisiyor da...

E kardesim madem para senin icin bu kadar kiymetli ve overclock da yapmayacaksan neden en basta 200-300 lira fazla verip “K” modelini aliyorsun?

i5 6600 ile overclock uygulanmamis 6600k arasinda hicbir performans farki yok. Bak bunu lafin gelisi soylemiyorum. Ciddi anlamda %0 performans fark var. Hatta “K” modellerinin enerji tuketimi (TDP) daha yuksek. 6600’ün tdp degeri 65W iken K modelinde 91W.

İnanmiyor musun?

i5 6600
    https://ark.intel.com/tr/products/88188/Intel-Core-i5-6600-Processor-6M-Cache-up-to-3_90-GHz

i5 6600k
    https://ark.intel.com/products/88191/Intel-Core-i5-6600K-Processor-6M-Cache-up-to-3_90-GHz

Peki overclock yapilmayacaksa, dusunce buysa neden K sürümü aliniyor israrla?

Ben cevap veriyim. Görgüsüzlük. Vatan bilgisayar gibi yerlerden bilgisayar toplayip, orada calisan cakal personellerce kandirilan arkadaslarimizi tenzih ediyorum.

Benim sözüm, K modelli islemcilerin ne oldugunu bilerek alan ama overclock yapmayan, sonra islemcisini satarken overclock yapmamasiyla ovunen arkadaslara.

Azalarak bitmeniz dilegiyle.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Ben inanmam açıkçası, yapmasa da yapmış kabul ederim. Yoksa neden K sınıfı alsın? Ama şu da var işlemcilerin kolay kolay bozulduğunu görmedim, alacak olsaydım sorun etmezdim Oc yapılmasını.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 4790k sahibiyim. Bir iki benchmark icin 4.7 oc yaptim. Daha fazlasina izin vermedi, kismen sogutucuyla ilgilidir. Onun disinda hic OC yapmadim. Zaten 4.4 ghz'e kendi cikiyor.

Elimdeki ekran karti da aynen cok buyuk bir bolumu OC olmadan kullanildi. Zaten Gigabyte 390, voltage lock var ve halihazirda OC bir 290.

Daha 1-2 yil kullanirim bu sistemi. Oc yapacagima bir iki ayar kismak daha makul geliyor.

Dusuk bir ihtimal satmaya karar veririsem, ben de ogretmenden diye yazacagim ve soylediklerim gercek.

Ama dediklerine katiliyorum. Su son kisim haric. O yuzden 2.el alisverise hic bulasmadim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LeviGerman -- 10 Mart 2018; 9:24:45 >
  • İyi bir soğutucu ile yapılmışsa alırım.

• Şahsen ben cidden K serisi alıp da turbo moddan başka zerre o.c yapmayanlardanım. Evet ilerisini düşünüp yetersiz kaldığı zaman yaparım mantığı ile aldım ama hiç bir zaman ihtiyaç duymadım. Olabiliyor kendimden biliyorum benim bakış açım ile K serisi geleceğe yatırım amacı idi sizin yakındığınız kitle farklı tabi..

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • K serisi alıp da OC yapmamıs olabilir ne var bunda? Belki ileride Oc yaparım mantıgıyla almıştır?

• K serisi alıp OC yapmayan var, şekil 1a ben. Denemedim mi? Denedim. Ama şu anda ihtiyaç duymuyorum. Zamanında 2600K aldığımda da aynıydı. Stok hali bile fazla geliyordu. Sonra 4GHz, 4.2GHz, 4.5GHz 4.8GHz şeklinde kademe kademe OC yaptım zamanla. Ve yaptığım OC'larda da güvenli limitler dahilinde yaptım. Yani işlemcide performansta veya OC vs. kapasitesinde bir farklılık yoktu aldığımdaki ile değiştirdiğim zaman arasında. Şimdi 8700K var, max 4.3GHz olacak şekilde kullanıyorum, stok voltajından daha düşük voltajla, daha serin, daha sessiz şekilde kullanıyorum. Bugün 5GHz yapmamın bana pek bir anlamı yok. Yarın bir gün 4.5GHz denerim, 4.7-4.8GHz denerim ihtiyaç olduğunda ama bugün ihtiyacım yok, gereksiz yere daha fazla voltaj verip daha yüksek frekansta işlemciyi yormama gerek yok. 1070' yetip artıyor, kullandığım programlarda yetiyor, artıyor. Ne gerek var?

Ekran kartı olarak daha önce 6950CF vardı. En baba modelden, TF3 Power Edition/OC. Fabrika çıkışı zaten deli gibi OC'luydu. Ve hala %10 civarı Oc yapılabiliyordu. Ama OC yapma ihtiyacı duyduğumda kartlar zaten eskimişti. 3-5fps için OC yapsam ne, yapmasam ne dedim, 48fps'ten 53fps'e çıkmak beni pek etkilemiyor çünkü. Ama ses ve sıcaklık olarak sistemi ve beni bayağı etkiliyordu. 70'i geçmeyen kartlar Oc yapınca 75-80 arasına çıkıyordu(HAF X gibi doğrudan ekran kartlarına üfleyen 20cm'lik fan olan bir kasada hem de), kartların fanları 3500Rpm'den 4000+Rpm'e çıkıyordu. Kulaklık takılıyken duyulmaya başlıyordu ses. 48'den 53'e çıkan fps'e değmiyordu. Zaten VRam de yetmiyordu son dönemlerinde. İşlemci için de benzer hikaye geçerli. Şimdi CAD ve JAva, C++ compiler, Sanal makine kullanıyorum çok sık olarak ama çok büyük projeler değil şu andakiler. 12 saniye süren compile işlemi 10 saniye sürecek diye fanlar 800rpm yerine 1400Rpm'e çıkacak, işlemci 1.135V yerine 1.284V çekecek. Ne gerek var?

Kimin nasıl kullandığını bilemeyiz. 2.elde de oturup bir ton test yaptıramazsın millete. ben yaptım koydum ama son sözü fiyat söylüyor sonuçta, %10-15 düşürdün mü fiyatı kimse bakmıyor testlere, 24 saatte satıyorsun. Ekran kartlarında en iyi modellerden birisini blower fanlı fiyatına koyunca 2 saatte sattım. 50 lira için uğraşmadım. İşlemci+anakart+ram için de öyle. ~100TL düştüm, aynı günün akşamı sattım. 100-150 lira ucuza sattım ama 24 saatte de satmış oldum. Şimdi baktım fiyatlara, benim sattığım fiyattan da aşağıya gelmiş fiyatlar. Benim sattığım fiyatlar ortalamanın üzerinde kalmış. Bekleyip uğraşıp 50-100 fazla alacağım diye iyi ki uğraşmamışım. Beklesem belki o fiyata satamayacaktım.

Ryzen kullanıcılarını görüyoruz, millet 1.45V falan veriyor OC yaparken. 1.45V da bariz zararlı seviyede. Kimisi OC yapacağım diye dayıyor voltajı, veya oto'da bırakıyor, açıyor LLC'yi sonra iyi soğutmayla kullanıyorum diyor. Kim ne yaptı, nasıl kullandı bilemeyiz. İşlemci için önemli olan anakart. İkisi birlikte alınacaksa işlemciden önce anakarta bakmak lazım. Delid yapıp stok hızlarda kullandım diyen varsa ona hiç inanmam bak. Deneyip alabiliyorsanız öyle alın, alamıyorsanız da biraz zorlayın, test sonucu görün hiç değilse.

Çarpanı açık işlemci alıp OC yapılmamış olabilir ama her şekilde ben alacaksam bazı testlerin sonucu isterim, satarken de ilanı açarken testleri yapar koyarım.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • K serisi işlemciyi Delidli stok hızlarda kullanıyorum :) Amacım mümkün olduğu kadar serin çalıştırıp sessizlik sağlamak. Başarılı da oldu.

• Aynı isimlendirmeye sahip işlemciler farklı taban ve boost hızlarına sahip olabildiğinden daha hızlı K modelini almak isteyebiliyor insanlar.

Ben sırf bu nedenden dolayı 4790K'yı tercih etmiştim. Şu anda Noctua D15 olmasına rağmen sabit olarak 1.17v 4.4GHz'da kullanıyorum. İşlemci standart olarak boost hızına çıkarken 1.25v çekiyordu. Şimdi ben hız aşırtma mı yapmış oluyorum. Ben stok soğutucu ile kutudan çıkarıldığı gibi kullanılmış 4790K'yı daha az tercih ederdim şahsen.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • acaba muayeneleri düzenli yapılmış mı

• quote:

Orijinalden alıntı: Boşnak Ağa

quote:

Orijinalden alıntı: BimBitmiş

K serisi alıp OC yapmayan var, şekil 1a ben. Denemedim mi? Denedim. Ama şu anda ihtiyaç duymuyorum. Zamanında 2600K aldığımda da aynıydı. Stok hali bile fazla geliyordu. Sonra 4GHz, 4.2GHz, 4.5GHz 4.8GHz şeklinde kademe kademe OC yaptım zamanla. Ve yaptığım OC'larda da güvenli limitler dahilinde yaptım. Yani işlemcide performansta veya OC vs. kapasitesinde bir farklılık yoktu aldığımdaki ile değiştirdiğim zaman arasında. Şimdi 8700K var, max 4.3GHz olacak şekilde kullanıyorum, stok voltajından daha düşük voltajla, daha serin, daha sessiz şekilde kullanıyorum. Bugün 5GHz yapmamın bana pek bir anlamı yok. Yarın bir gün 4.5GHz denerim, 4.7-4.8GHz denerim ihtiyaç olduğunda ama bugün ihtiyacım yok, gereksiz yere daha fazla voltaj verip daha yüksek frekansta işlemciyi yormama gerek yok. 1070' yetip artıyor, kullandığım programlarda yetiyor, artıyor. Ne gerek var?

Ekran kartı olarak daha önce 6950CF vardı. En baba modelden, TF3 Power Edition/OC. Fabrika çıkışı zaten deli gibi OC'luydu. Ve hala %10 civarı Oc yapılabiliyordu. Ama OC yapma ihtiyacı duyduğumda kartlar zaten eskimişti. 3-5fps için OC yapsam ne, yapmasam ne dedim, 48fps'ten 53fps'e çıkmak beni pek etkilemiyor çünkü. Ama ses ve sıcaklık olarak sistemi ve beni bayağı etkiliyordu. 70'i geçmeyen kartlar Oc yapınca 75-80 arasına çıkıyordu(HAF X gibi doğrudan ekran kartlarına üfleyen 20cm'lik fan olan bir kasada hem de), kartların fanları 3500Rpm'den 4000+Rpm'e çıkıyordu. Kulaklık takılıyken duyulmaya başlıyordu ses. 48'den 53'e çıkan fps'e değmiyordu. Zaten VRam de yetmiyordu son dönemlerinde. İşlemci için de benzer hikaye geçerli. Şimdi CAD ve JAva, C++ compiler, Sanal makine kullanıyorum çok sık olarak ama çok büyük projeler değil şu andakiler. 12 saniye süren compile işlemi 10 saniye sürecek diye fanlar 800rpm yerine 1400Rpm'e çıkacak, işlemci 1.135V yerine 1.284V çekecek. Ne gerek var?

Kimin nasıl kullandığını bilemeyiz. 2.elde de oturup bir ton test yaptıramazsın millete. ben yaptım koydum ama son sözü fiyat söylüyor sonuçta, %10-15 düşürdün mü fiyatı kimse bakmıyor testlere, 24 saatte satıyorsun. Ekran kartlarında en iyi modellerden birisini blower fanlı fiyatına koyunca 2 saatte sattım. 50 lira için uğraşmadım. İşlemci+anakart+ram için de öyle. ~100TL düştüm, aynı günün akşamı sattım. 100-150 lira ucuza sattım ama 24 saatte de satmış oldum. Şimdi baktım fiyatlara, benim sattığım fiyattan da aşağıya gelmiş fiyatlar. Benim sattığım fiyatlar ortalamanın üzerinde kalmış. Bekleyip uğraşıp 50-100 fazla alacağım diye iyi ki uğraşmamışım. Beklesem belki o fiyata satamayacaktım.

Ryzen kullanıcılarını görüyoruz, millet 1.45V falan veriyor OC yaparken. 1.45V da bariz zararlı seviyede. Kimisi OC yapacağım diye dayıyor voltajı, veya oto'da bırakıyor, açıyor LLC'yi sonra iyi soğutmayla kullanıyorum diyor. Kim ne yaptı, nasıl kullandı bilemeyiz. İşlemci için önemli olan anakart. İkisi birlikte alınacaksa işlemciden önce anakarta bakmak lazım. Delid yapıp stok hızlarda kullandım diyen varsa ona hiç inanmam bak. Deneyip alabiliyorsanız öyle alın, alamıyorsanız da biraz zorlayın, test sonucu görün hiç değilse.

Çarpanı açık işlemci alıp OC yapılmamış olabilir ama her şekilde ben alacaksam bazı testlerin sonucu isterim, satarken de ilanı açarken testleri yapar koyarım.

"Ryzen kullanıcılarını görüyoruz, millet 1.45V falan veriyor OC yaparken."

Kardeş sen gece uykundan Ryzen-AMD kabusu görerek mi uyanıyorsun?

Nedir bu Reyzen-AMD takıntın her konuda bahsetme bir şekilde negatif yorum kasma derdi? Aşırı voltaj veren bilinçsiz kullanıcılarsa derdin bunun Ryzen'i İntel'i olur mu? Hatta bakarsan Ryzenlerin 20 katı kadar K serisi vardır satılmış 10 yıldır. Sayı olarak zorlanmış işlemci İntelde fazladır ama garip bir şekilde burada bile konuyu dönüp dolaştırıp ryzene getirmeyi başarmışsın

Intel'de 1.4V verdiğinde, 7 nesildir, 5GHz'i aşmış oluyor işlemci. Ryzen'da 4GHz için 1.4V'u geçmek gerekiyor çoğu işlemcide. 3.8-4GHz'e boost edebilen işlemcileri OC yapan birisi 1.4V'u da geçmek zorunda. 4.1GHz için 1.43-1.45 V veren yığınla kullanıcı var. Anakartlarda 1.43V vermek için işlemciye 1.5V gönderiyor. Hem burada hem başka forumlarda OC'lu kullananların aynı değerlerde stabil kalamadığını, windows mu sorunlu diye konu açıp degrade olan işlemcilerinin olduğunu gördük. Ryzen'da OC demek, zararlı voltajlara çıkmak demek. Intel'de o kadar voltajı vermek için çok daha yüksek frekanslara çıkmak gerekiyor. Oto ayarda bile intel işlemciye 1.4V veya üzeri verdirmek için 4.8-5GHz ayarlamak lazım. Benim anakartın 5GHz hazır profili bile 1.39V veriyor. Yine yüksek ve zararlı denebilecek bir değer ama 4.1GHz'de 1.45V'a kıyasla daha güvenli bir değer.

• Ne kadar OC olduysa okadar iyi. ;)

İşlemci okadar açılmıştır..

• Geçenlerde arkadaşımın 8700K'ya delid yaptık 5Ghz denedi güzel sonra stoğa geri çekti tercih meselesi.

• quote:

Yav kardeş burada gördüğün hepi topu 3 kullanıcı üzerinden kendi kafanda bir tahmin yürütüp Ryzen kullanıcılarının neredeyse tamamını biliyor tanıyor ne yaptıklarını görüyor gibi aşırı zorlama tahminini kesinlik gibi sunuyorsun üstüne bide Intelde sorun felan yok yaaa, kullanıcıları hep bilinçli, işlemciler de süpper diye yine kafanda kurduğun bir tahmin ile üste çıkmaya çalışıyorsun

Amd dandik, kullanıcıları bilinçsiz hepsi 1.45 falan veriyor, işlemciler zaten kötü
    Intel kullanıcları doktoralı, yalıda oturuyor, zaten işlemciler daş gibi, intel işlemciyi zorlayan yoh

HE YAV HE

Cidden hiç zorlama kendini kardeş. Ryzene laf atmalıyım öyle yada böyle de geç. Ryzen çöp de geç fazla yorma kendini hiç

2.eldekilere de desene aynısını. Hepi topu 3 kullanıcıymış. Biz de yedik. İşinize gelmedi mi konuyu değiştirir, yav he he dersiniz ancak. Yanlış yönlendirdiklerinizin şikayet konularına uğramazsınız ama. Firmalar açıklama yapar, siz açıklamalara yalan dersiniz ne olacak yav. AMD fakirin koruyucusu olduğu için yeni çipset çıkarıyor, güya 2020'ye kadar destek vereceği platform 1 senede eskidi, 1 senesi dolmadan yeni çipset, yeni işlemciler geliyor. Fakir dediysem kullanıcılar değil, anakart üreticileri. Para lazım onlara, hadi bakayım aslanlarım, yeni işlemcilerin özelliklerini ve potansiyellerini tanıtımda söylendiği gibi, tam olarak, kullanmak için yeni anakart almaya...

AMD'nin 4GHz ve üzeri için ihtiyaç duyduğu voltajı intel 5GHz için otomatikte bile vermiyor diyorum. Sen bana kullanıcılar doktoralı, kullanıcılar cahil muhabbeti yapıyorsun. Ryzen'ı OC yapmak için vermek gereken voltajlar işlemciye zarar verirken intel'de aynı voltaja ihtiyaç duymak için çok yüksek değerlere OC yapmak lazım, yoksa kimse o kadar voltajı işlemcisine vermez. AMD'de ise OC yapmak için yüksek voltaj vermek zorundasın, yoksa işlemciyi OC yapamıyorsun. Intel'de aynı voltajı vermek için 5GHz'e çıkman lazım ki anakart o kadar voltajı versin otomatik ayarlarda. Ya da manuel olarak vereceksin ki kaç kişi bilmeden işlemciye 1.4V veya üzeri voltaj verir anakartlar 1.4V veya üzeri voltaj vermeye kalkınca uyarı mesajı verirken o da senin saçmalaman... Kullanıcıdan değil, üreticiden kaynaklı bir şey bu ama tabi AMD süper olduğu için kesinlikle(!) kullanıcılar bilinçsizdir...

• Gigabyte x470 gaming 7 anakartının aslında x370 olarak çıkacağını biliyor muydun?
    Chipset değişikliği falan yok, üst seviye anakart sayısı artacak daha önce çıkartmayan firmalardan sadece.

Ryzen'ın intelin işlemcilerinin OCli çıkabildiği seviyelere çıkamadığı doğru, ama aradaki devasa fiyat farkından dolayı bu normal karşılanabilir. Ryzenların rakibi intelin ocsiz işlemcileri, hatta fiyatı onlardan bile düşük ryzen'ın.

Sizin asıl anlamadığınız konu ryzenın işlemcileri K serisi ile değil, K'sız lar ile yarıştığı. Bu yüzden bütçesi sınırsız olan bir adama intel al denir, ama bütçesi sınırsız değilse adam i7 8700kya vereceği para farkına gider ekran kartını yükseltir, monitörü yükseltir...

Mesela:
    8700k ryzen 5 1600den %50 daha pahalı, ama işlemci olarak gücü %28 daha fazla(ocliyken ikisi de). Ryzen 5 1600ü 3.8e kadar stok soğutucu ile getirebilirken, i7 8700k termal diş macunu yüzünden alev alıyor benzer voltajlarda 240lık su soğutucunun altında.

Not: Ryzenda 4ghz görmek zevkten başka birşey değil, imzamda 4ghz yazdım stabil olarak tutabildiğim için, ama şu an 3.8 1.30V kullanıyorum. 3.9 için 1.35V vermem gerekiyor.

• Suan i5 6600K var denemek icin 4.4 ghz e cikardim sorunsuz calisti ama duzelttim tekrar rx480 kartim var ve yetiyor ileride daha iyi bir ekran karti alinca overclocklu kullanirim simdiden neden bosuna islemciyi isindirayim ki

• kingocd kullanıcısına yanıt
    Evet, i7 ve çarpanı açık işlemci dediğinizde fiyat fırlıyor, R7 1700'ü 1300TL civarına bulabilirken i7 8700K 1750TL. Aynı ayarda anakart ve ram fiyatları aynı, B350-F gibi bir anakart alırsanız 200-250 lira ucuza gelir. Üstüne bir de soğutma masrafı var, OC yapmayacağım derseniz 150 lira, OC yapacağım derseniz 250 liradan kapı açılıyor. Evet, bir fiyat farkı var, ondan ben de hoşnut değilim ama burada konumuz o değil. İsterseniz onu da başka bir başlıkta tartışabiliriz. Ancak burada Frekans-voltaj-performans üçlüsü ve bunların zamana göre korunumu konumuz.

8700K kullanmadığınız belli. 4.8GHz'de 70C civarında tek kuleli orta üstü bir hava soğutma ile tutmak mümkün. Noctua D14-15, BeQuiet Dark Rock modelleri gibi soğutucularla daha da serin tutulabilir. 8.nesilde aradaki termal macun güncellendi ve eskisine göre oldukça iyi. En azından bendeki işlemcide 7700K'ya göre daha serin 6 çekirdekli olmasına rağmen. Her sıvı soğutma iyi soğutacak diye bir kaide yok ki piyasadakilerin çoğu ortalama bir hava soğutma ayarında veya daha kötü. Kurulumu kolay vs. sebeplerle sıvı soğutma çok övülse de iyi bir hava soğutma tüm sıvı soğutmalardan daha iyi(custom loop'lar istisna). Yetersiz bir soğutma ile 5GHz denenirse sonucu hoş olmuyor elbette. Ancak orta üstü-iyi bir soğutma ile yüksek ancak güvenli sıcaklıklarda delidsiz 5GHz kullanmak mümkün. Stok haliyle 8700K 60 derece dolaylarında. GTA V, Witcher 3, AC:Origins gibi oyunlarda ise 60'ı 1 çekirdek bile görmüyor. 40-55 arası geziyor sıcaklıklar. Yanıyor, diş macunu bilmem ne olayları tamamen aşırı voltaj ve/veya yetersiz soğutma ile alakalı. Aynı durmda 130W güç tüketen 2600K ile 8700K arasında 2-3C fark var aynı soğutucu ile. Kendi sistemimden gözlemim bu şekilde.

Ryzen'da 4GHz için sizin de dediğiniz gibi gereksiz derecede yüksek voltaj vermek gerekiyor. 3.9 ile 4GHz arasında performans olarak pek bir fark yokken gereken voltajda ciddi fark oluyor. Aynı şey intel tarafında 5GHz'ten sonrası için de geçerli. 1.4V'u geçince güç tüketimi anormal derecede artıyor, bellek kontrolcüsü çok çok hızlı aşınıyor(degrade oluyor), sıcaklıklar daha yüksek derecelere çıkıyor, soğutma zorlaşıyor... Çok kısa bir süre sonra da (3-5 ay) işlemci aynı voltajla aynı değerlerde kararsızlaşmaya başlıyor. 1.43-1.45V verince bu daha hızlanıyor.Yeni işlemciler voltaja aşırı duyarlı ve bu kadar yüksek voltaj zararlı. Benim bahsettiğim durum bu. İşlemciye 1.4V vermek AMD veya intel fark etmeksizin zararlıdır. Bunu tüm üreticiler söylüyor zaten.

AMD'de OC deyince ne anlaşılıyor? 4GHz ve yukarısı. Intel'de de 4.5GHz ve yukarısı aynı şekilde. AMD işlemcilerde 4GHz için 1.38-1.41V gerekiyor kararlı kalması için. Yüksek değerler ve daha ötesinde de degrade hızı çok fazla artıyor, kimse tavsiye etmiyor zaten(ufacık farklar için kafayı kıran fanatikler vs. hariç). Intel tarafında aynı voltajla işlemciler 5GHz'i geçiyor. Yani daha fazla oynama yeri var. 4.3GHz 1.136V'tan 4.8GHz 1.264V'a çıkmak varken 5.1GHz 1.43V vermeye gerek var mı? 4.8GHz'de de gayet iyi bir sonuç veriyor işlemci. Ki 1600-1600X'ten single thread'te %45, multi-thread'te %25 civarı daha hızlı. Zaten intel işlemcilerin olayı single thread performansı. Aradaki performans farkı, oyunlardaki farklar vs. büyük oranda single thread performansı farkından. Zaten AMD multi-thread'te hiç kötü değil, single-thread'te OC'luyken 8 sene önceki OC'lu intel seviyesinde diye bu farklar oluyor.

Dediğim gibi, AMD'de OC yapmaya kalktığınızda vermeniz gereken voltaj güvenli bölgenin dışında oluyorken, intel'de 5GHz'e kadar oynama payınız var güvenli voltaj sınırları arasında. Benim yazdığım bu. OC'lu intel işlemciye verilen voltajlar 1.25-1.35V arasındayken, OC'lu Ryzen işlemcileye 1.35V veya yukarısını vermek gerekiyor. AMD'de oynama payınız yok gibi bir şey iken intel'de nerden bakarsak bakalım 500-800MHz OC payı oluyor güvenli voltaj sınırları dahilinde. Yoksa AMD kötü, intel süper gibi bir şey dediğim yok.

• Ryzen varken Intel'e para vermeyeceğim için benim açımdan sıkıntı yok.

• quote:

quote:

quote:

K serisi alıp OC yapmayan var, şekil 1a ben. Denemedim mi? Denedim. Ama şu anda ihtiyaç duymuyorum. Zamanında 2600K aldığımda da aynıydı. Stok hali bile fazla geliyordu. Sonra 4GHz, 4.2GHz, 4.5GHz 4.8GHz şeklinde kademe kademe OC yaptım zamanla. Ve yaptığım OC'larda da güvenli limitler dahilinde yaptım. Yani işlemcide performansta veya OC vs. kapasitesinde bir farklılık yoktu aldığımdaki ile değiştirdiğim zaman arasında. Şimdi 8700K var, max 4.3GHz olacak şekilde kullanıyorum, stok voltajından daha düşük voltajla, daha serin, daha sessiz şekilde kullanıyorum. Bugün 5GHz yapmamın bana pek bir anlamı yok. Yarın bir gün 4.5GHz denerim, 4.7-4.8GHz denerim ihtiyaç olduğunda ama bugün ihtiyacım yok, gereksiz yere daha fazla voltaj verip daha yüksek frekansta işlemciyi yormama gerek yok. 1070' yetip artıyor, kullandığım programlarda yetiyor, artıyor. Ne gerek var?

"Ryzen kullanıcılarını görüyoruz, millet 1.45V falan veriyor OC yaparken."

Kardeş sen gece uykundan Ryzen-AMD kabusu görerek mi uyanıyorsun?

Nedir bu Reyzen-AMD takıntın her konuda bahsetme bir şekilde negatif yorum kasma derdi? Aşırı voltaj veren bilinçsiz kullanıcılarsa derdin bunun Ryzen'i İntel'i olur mu? Hatta bakarsan Ryzenlerin 20 katı kadar K serisi vardır satılmış 10 yıldır. Sayı olarak zorlanmış işlemci İntelde fazladır ama garip bir şekilde burada bile konuyu dönüp dolaştırıp ryzene getirmeyi başarmışsın

Intel'de 1.4V verdiğinde, 7 nesildir, 5GHz'i aşmış oluyor işlemci. Ryzen'da 4GHz için 1.4V'u geçmek gerekiyor çoğu işlemcide. 3.8-4GHz'e boost edebilen işlemcileri OC yapan birisi 1.4V'u da geçmek zorunda. 4.1GHz için 1.43-1.45 V veren yığınla kullanıcı var. Anakartlarda 1.43V vermek için işlemciye 1.5V gönderiyor. Hem burada hem başka forumlarda OC'lu kullananların aynı değerlerde stabil kalamadığını, windows mu sorunlu diye konu açıp degrade olan işlemcilerinin olduğunu gördük. Ryzen'da OC demek, zararlı voltajlara çıkmak demek. Intel'de o kadar voltajı vermek için çok daha yüksek frekanslara çıkmak gerekiyor. Oto ayarda bile intel işlemciye 1.4V veya üzeri verdirmek için 4.8-5GHz ayarlamak lazım. Benim anakartın 5GHz hazır profili bile 1.39V veriyor. Yine yüksek ve zararlı denebilecek bir değer ama 4.1GHz'de 1.45V'a kıyasla daha güvenli bir değer.

Dostum niye böyle sürekli bilinçsizce yarım yamalak bilginle yorum yapıp duruyorsun? hayatında hiç işlemci mimarisi duydun mu? 1.4v intel için çok fazla olabilir ama AMD için orta seviyedir hatta AMD nin açıkladığı resmi bilgi 1.45V üzeri kullanım işlemcinin ömrünü azaltabilir şeklinde yani 1.45v üzerine çıkmayın çıkarsanız da bir şey olmaz ama 5 sene kullanacağın işlemciyi 3 sene sonra eline alırsın diyorlar bu kadar basit.

Zamanında 2600K yı 1.4v ile 4.8ghz de 1,5 yıl kullandım aynı şekilde x4 955 i 1.47v ile 4ghz de 2-2,5 sene kadar kullandım daha sonra kuzenime verdim yaklaşık 3 yıldır da kendisi aynı voltaj ve frekansta kullanıyor. 1.47v u herhangi bir intel işlemciye verdiğini düşünebiliyor musun?

Özetle işlemci mimarisinden gram anlamadan, bilgin olmadan boş boş konuşma.

• quote:

Orijinalden alıntı: Mutlak.Sıfır

Ryzen varken Intel'e para vermeyeceğim için benim açımdan sıkıntı yok.

Fanboy bir yorum olmuş.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.