Şimdi Ara

Doğum Parası Nereden Alınır?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
1.138
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Doğum parası olarak adlandırılan ödeme, adından da anlaşılacağı üzere doğum yapan anneler veya eşleri için yapılan ödemedir. Doğum parası alma şartları, doğum parasını veren kuruma göre değişiklik göstermektedir. Bu yazımızda da doğum parası nereden alınır, doğum parası veren kurumlar nelerdir ve bu kurumlardan doğum parası alma şartları nelerdir, sorularını inceleyeceğiz.



    Doğum Parası Nereden Alınır?

    Doğum parası ödemesi, iki kurum tarafından yapılmaktadır. Bunlardan biri SGK(sosyal güvenlik kurumu) diğeri ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'dır. SGK'nın yaptığı doğum parası ödemeleri; emzirme(süt) parası ve analık(doğum) iş göremezlik parası olarak yapılmaktadır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yaptığı doğum parası ödemesi ise doğum yardımı adı altında yapılmaktadır. Peki bu kurumlardan doğum parası alabilmek için hangi şartları sağlamak gerekir, bunları inceleyelim:



    Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Doğum Parası Alma Şartları

    Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Doğum Yardımı ödemesi, 633 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek-4’üncü maddesi doğrultusunda 15 Mayıs 2015 tarihi itibarıyla uygulanmaya başlamıştır. Yani Aile Bakanlığı doğum parası ödemesi, 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğan çocuklar için geçerlidir. Peki Aile Bakanlığı Doğum Parası diğer şartlar nelerdir, bakalım;

    → Aile Bakanlığı doğum parası sadece anneye verilmektedir. Dolayısıyla doğum yapan annenin sağ ve Türk vatandaşı olması gerekir. Yurt dışında yaşayıp mavi kart sahibi olan vatandaşlara da diğer şartları sağlamaları halinde doğum yardımı ödemesi yapılabilmektedir.

    → Yukarıda da belirttiğimiz üzere Aile Bakanlığı doğum yardımı sadece 15/05/2017 tarihinden sonra doğan çocuklar için yapılmaktadır.



    Aile Bakanlığı doğum parası başvurusu nereye ve nasıl yapılır?


    Birçok sigortalı, doğum parası başvurusu nereye yapılır konusunda karışıklık yaşıyor ve çoğunlukla bu başvurular SGK'ya yapılıyor. Halbuki yukarıda bahsettiğimiz doğum yardımı adı altındaki ödeme Aile Bakanlığı tarafından yapılmaktadır ve başvurular da Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezleri ve yurt dışında yaşayanlar için Büyükelçilikler ve Konsolosluklar aracılığıyla yapılacaktır. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kişilerin başvuruları ise çalıştıkları kurumlara yapılacaktır.



    Aile Bakanlığı doğum yardımı ne kadar?

    Aile Bakanlığı doğum parası ödemesi; ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve üçüncü çocuk için 600 TL olmak üzere her doğum için bir defaya mahsus ödenir. Doğum yardımı ödemesinin yürürlüğe girdiği tarih olan 15/05/2015 tarihinden önce doğmuş çocuğu veya çocukları olanlar için doğum yardımı ödemesi yapılmamaktadır. Fakat 15/05/2015 tarihinden sonra doğan çocuk için kaçıncı çocuk kapsamından ödeme yapılacağı belirlenirken herhangi bir tarihe bakılmaksızın yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğu dikkate alınarak ödeme yapılır.



    SGK Doğum Parası Alma Şartları

    Doğum parası ödeyen kurumlardan biri de Sosyal Güvenlik Kurumu'dur. SGK doğum parası ödemeleri, Aile Bakanlığı doğum yardımı ödemesine göre çok daha fazla şartlar içermektedir. Öncelikle SGK'nın yaptığı doğum parası ödemelerinden kısaca bahsedelim.

    SGK'da doğumla ilgili olarak iki adet ödeme yapılmaktadır. Bunlar emzirme ya da süt parası ödemesi ile analık(doğum) raporu ödemesidir. Bu ödemeler için hangi şartları sağlamanız gerektiğini şu yazılarımızdan öğrenebilirsiniz;

    → Emzirme Ödemesi Şartları nedir, okumak için TIKLAYIN

    → Analık İş göremezlik Rapor Ödemesi Şartları nedir, okumak için TIKLAYIN

     

    SGK emzirme(süt) parası başvurusu nereye ve nasıl yapılır?

    Emzirme(süt) parası ödemesi alabilmek için başvuru şartı aranmamaktadır. Yani emzirme raporunun online rapor sistemine, hekim tarafından düzgün bir şekilde girilmesi ve sigortalının süt parası alma şartları sağlaması halinde bu ödeme SGK tarafından direkt yapılmaktadır.



    Analık İş göremezlik rapor parası başvurusu nereye ve nasıl yapılır?

    Analık rapor parası alma şartlarını sağlayan annelere; ilgili doğum öncesi ve doğum sonrası analık raporlarının hekim tarafından düzgün bir şekilde sisteme yüklenmesi ve bu raporların bitişinden sonra sigortalının işvereni tarafından işçi rapor girişi ve rapor onaylama işleminin yapılması sonrasında, SGK tarafından 112 günlük analık rapor parası ödemesi yapılmaktadır.

    KAYNAK: doğum parası nereden alınır



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi niksar_asker -- 26 Aralık 2017; 16:51:17 >







  • 2022 yılında geçerli olmak üzere 316 TL. Ayrıca herhangi bir şey yapmadan otomatik hesaba yatabilir ancak bazı şeyleri uygulamak gerekiyor.


    Bknz; https://parayardimi.net/sut-parasi-ne-kadar-sut-parasi-alma-sartlari/

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.